PDA

Zobacz pełną wersję : Rączki - kiedy można wystawiĂŚ z chusty?

landa
13-08-2008, 20:28
Jak w temacie :D
Mój mały ma 7,5 miesiąca, siedzieć umie od jakichś dwóch choć sam nie siada jeszcze, a ja wciąż wiążę go z rączkami w chuście (ostatnio wiążę tylko plecaki), bo jakoś nie mam odwagi ich wystawić.
Czy są jakieś wytyczne, które pomogą mi ocenić czy to już czas?

Mag
13-08-2008, 20:31
Tyle mogę napisać,że wszystkie znane mi niemowlęta o takim samym rozwoju ruchowym mają łapki na zewnątrz :D

landa
13-08-2008, 20:34
To mówisz żeby wystawiać?

Mag
13-08-2008, 20:38
moja też miała łapy wystawione, jak chusta dobrze dociągnięta to podparcie dla plecków jest, jak łapki schowane to sens ma tylko wtedy gdy główka niestabilna i na karku materiał podtrzymuje, no nie?
ja wiążę z wolnymi łapkami, potem podciągam jak najwyżej na plecach chustę i już.cała reszta mam znanych mi też tak robi :D
ale dziwię się Twojemu dzieciątku,że samo nie wyciąga łapek w tym wieku.cierpliwa sztuka :D

landa
13-08-2008, 21:03
Ano nadzwyczaj cierpliwy jest.
To pewno dlatego, ze go tak wiążę, sił biedaczek nie ma :wink:

A tak poważnie, to faktycznie ostatnio coraz bardziej głowę odchyla i potem mu takie czerwone ślady na szyi zostają. Tak, ze chyba najwyższy już czas wystawić łapki :D
Dzięki Magda :kiss:

olgap
13-08-2008, 21:08
niech się wypowiedzą doradcy, ale wydaje mi się że dopóki dzieć sam nie siada to raczki schowane muszą być :)

sowa_m
13-08-2008, 22:38
chyba nie...chyba główkę musi sztywno trzymać i to wystarczy. ja zazwyczaj wiąze w kieszonce, mała ma 4 miesiące i ostatnio zaczęla normalnie wyłazić z chusty. jak opuściłam material pod paszki, to się dziecię uspokoiło. nawet jak potem usnęła bbyło oki.

natala
14-08-2008, 12:47
to ja bym sie tez chciala dowiedziec jak to jest dokladnie (bo mi sie zawsze wydawalo, ze dziec powinien siedziec sam, ale moze sie myle?). moj ma 8 i pol miesiaca i raczki grzecznie w srodku trzyma (bo musi :wink: ). ale powoli mu spieszno nimi pomachac... choc ja to mu chyba raczki wyciagne dopiero jak sie plecak naucze motac, bo przeciez okulary mamy to taaaaaka ciekawa rzecz :lol: juz wymyslil, skubany, zeby probowac, jak jestem zajeta motaniem, moze niezauwaze? dobrze, ze (jeszcze) nie wpadl na pomysl, co by uzywac obu rak na raz - jedna raczke moge spacyfikowac, ale druga reka go musze trzymac, zeby nie wypadl zanim nie skoncze...

ithilhin
14-08-2008, 13:08
ja z tych ostroznych i raczki zalecam wyciagac dopiero jak dziec samodzielnie potrafi usiasc.
sztyne trzymanie glowy IMHO nie wystarczy.

reina
15-08-2008, 16:22
Jagoda ma 8 i pół miesiąca. Siedzi odkąd skończyła 6 miesięcy. Od wtedy wyciągam jej rączki na zewnątrz. Mój egzemplarz niecierpliwy jest i nie lubi mieć schowanych rąk, chyba że śpi. Na plecach ostatnio też wyjmujemy ręce, ale nie ma problemu ze stabilnością siedzenia, tylko z wyginaniem się do tyłu. Ostatnio fajną zabawą jest odchylanie się do tyłu jak najbardziej się da. Wierci się i wygina tak długo ąż zrobi sobie miejsce w chuście i ją rozciągnie na swoich plecach, i wtedy myk - odchylamy się jak najbardziej się da. Nie ma znaczenia że dociągam chustę. Ona ją tak rozciąga, że wbija mi się wszędzie, ale na jej plecach robi się luz.
Z przodu ją kontroluję, ale na plecach się boję, więc ostatnio chodzimy w MT, w nim się nie odchyli, choć próbuje.

landa
15-08-2008, 19:19
No właśnie próbowałam dziś zawiązać małego w plecak z wyjętymi łapkami - poprażka :cry:
Zaczął się tak odchylać, że musiałam go czym prędzej odwiązać i zawiązać z rękami. W kieszonce z pewnością bym go opanowała, ale nie wiążę jej już, bo mi ciężko i potem krzyż łupie, w kółkowej noszę go z łapkami na wierzchu, ale kontroluję cały czas pozycję dziecia.
Chyba jeszcze nie ten czas jednak :hmm:

Kanga
16-08-2008, 16:27
całkowicie mozna wyjąć ręce gdy dziecko samodzielnie siada.. w momencie kształtowania drugiej krzywizny kręgosłupa (czyli gdy uczy się siadać) można na krótko wyjmowac jedną rękę ale pod warunkiem, ze druga poła podtrzymuje dziecko od pachy po karczek ( czyli gdy na "wolnej" ręce poła chusty przechodzi tuż pod pachą a druga ręka cała jest schowana)

april
16-08-2008, 17:15
Czyli mówiąc krótko, gdy dzieć SAM podniesie się do siadu a nie gdy siedzi ale posadzony przez mamę.