PDA

Zobacz pełną wersję : Indioignorantka nawrócona ;)

erithacus
02-10-2010, 15:54
Do tej pory omijałam indio szerokim łukiem. Nie podobało mi się za skarby świata i nawet nie czytałam postów na jego temat. Na bazarku zdjęcia indio przewijałam bez zastanowienia.
I stało się. Wczoraj przyszedł do mnie wymiankowy loden i przepadłam. Na razie nie kupię, bo w zeszłym tygodniu listonosz przyniósł mandukę i avocado. Ale może na gwiazdkę... ;)
I teraz ogromna prośba do Was. Ja wiem, że indio to temat rzeka, a ja nie mam ani zacięcia ani czasu, żeby przez to wszytsko przebrnąć. Dlatego proszę Was o bardzo krótkie streszczenie tematu indio, takie indio w pigułce. A więc: kolory (ale nie nazwy, bo to mi nic nie mówi), domieszki, grubość (miałam w rękach jedynie lodena i mogę się odnieść tylko do niego), no i ceny, bo nawet nie wiem po ile to to chodzi (pomijając rarytasy ;) )
Z góry dziękuję za poratowanie indioignorantki :)

ewullah
02-10-2010, 16:07
też mam lodena :)
noszę prawie roczniaka i dajemy radę.
podobno jest to najcieńsze indio, ale nie zmienia to faktu, że dobrze nosi. teraz przy bluzach nic się nie wrzyna, wcześniej nie wiem bo go jeszcze nie miałam;)
fajna chusta

aliona
02-10-2010, 16:17
gratuluję nawrócenia na włąściwą wiarę ;)
moja pierwsza szmata to było indio więc mam ogromny sentyment.

no dobra, najprostszy podział to: standardy i limity.
w standardach masz bawełnę, len natur i konopie natur (jako że żadne inne się nie ukazały niestety)

w limitach tez masz bawełnę, len 40% i 50%, jedwab, ramie+jedwab.
no i ten loden to ramie+jedwab. niestety tej domieszki nigdy nie miałam i nic nie wiem na jej temat, ale cieszę się, że doprowadziła do twego nawrócenia ;)

rzufik
02-10-2010, 16:28
w limitach jeszcze wełna i kaszmir.
wybierasz sobie najpierw jaka domieszka Ci się podoba a potem wchodzisz do angie (http://www.tragetuchgalerie.de/index.php?view=category&catid=68&option=com_joomgallery&Itemid=21&lang=en)i ogladasz i sie ślinisz :)

MartaS
02-10-2010, 17:02
w limitach jeszcze wełna i kaszmir.
wybierasz sobie najpierw jaka domieszka Ci się podoba a potem wchodzisz do angie (http://www.tragetuchgalerie.de/index.php?view=category&catid=68&option=com_joomgallery&Itemid=21&lang=en)i ogladasz i sie ślinisz :)
o tak, przy angie przesiedziałam niejena noc tropiąc najciekawsze egzemplarze indio. Nic nie przebije jednak indio z wełną (w tym z kaszmirem) !

horpyna
02-10-2010, 18:47
To i ja dołączę do grona nawróconych :) Do tej pory miałam do czynienia jedynie z czarno-białym Indio, które należy do mojej przyjaciółki jakoś nie zapałałam miłością.. Myślałam, że już na zawsze pozostanę Indio-obojętna i zielona w temacie, ale wczoraj dałam się skusić na zakup (tak na próbę) jasno niebiesko- białej wełenki i... jak się dziś zamotałyśmy to chyba przepadłam... ;P

aliona
02-10-2010, 18:49
przez was zatęskniło mi się za wełnianym indio. cynobra już dwa razy miałam. z chęcią bym pomiała tzeci :mrgreen:

kubutkowa
02-10-2010, 19:00
Oj jak ja Cię rozumiem Erith!
Indio kompletnie mnie nie ruszało, nie miałam parcia by takowe posiadać.No i złożyło się ,że dotarł do mnie kobalt rouge z lnem (niebiesko czerwone) , nie mam pojecia czy to standard czy limit, bo sie zupełnie nie znam. Jestem zakochana.Nawet mój mąż uważa ,że ta chusta sama się wiąże.Nosi się w niej cudownie.

Jestem ciekawa wełenki i czekam na mój nowy nabytek , indio terra. Nastawiam się ,że ta chusta będzie równie boska :-)

Olapio
02-10-2010, 19:06
loden to tez bylo moje pierwsze indio

ale tak naprawde kazde indio jest inne, nie wazne jaki dodatek, dwa bawelniane indio moga byc od siebie zupelnie rozne

najlepiej zobacz jakie Ci sie wizualnie podoba a dziewczyny na pewno powiedza Ci o nim cos wiecej

aliona
02-10-2010, 19:23
loden to tez bylo moje pierwsze indio

ale tak naprawde kazde indio jest inne, nie wazne jaki dodatek, dwa bawelniane indio moga byc od siebie zupelnie rozne

najlepiej zobacz jakie Ci sie wizualnie podoba a dziewczyny na pewno powiedza Ci o nim cos wiecej

amen :)

Bushido
02-10-2010, 19:40
terra z welna jest super, miekka cudowna na jesien i zime:)

kubutkowa
02-10-2010, 20:28
lejesz miód na me serce :-)

rhodiana
02-10-2010, 20:41
Muszę koniecznie poszukać, bo mi się zimno robi :p

AMK
02-10-2010, 21:03
miałam lodena, limitowanego flaminga i konopie

dla ciężarków zdecydowanie konopie, bo to gruba, mięsista chusta, która cudownie odejmuje kilogramów
flaming przemilutki i bardzo przytulasty kawał szmaty, też fajnie nosił
loden najcieńszy i raczej na lato (przewiewny), chyba nie dla klocuszków, ja miała wrażenie, że 10 kg opada

bawełnę tylko próbowałam u koleżanki i w mojej opinii niczym się od innych bawełenek nie różni

kanka9
03-10-2010, 13:51
Oj erithacus ;-) może już niedługo będziesz miała blisko do totalnej indioświrki (czyli ja ;-) ) To zapraszam na macanko ;-) troche się tego uzbierało. Mam i miałam różne indio, niestety nie wszystkie ;-) i kocham je wielką miłością . Jak to ze wszystkimi chustami lepiej noszą domieszki choć ja na bawełne nie nazekałam. Fajniejsze są stare indio (uwielbiam takie ;-) ) bo są grubsze, konkretniejsze niż te cienizny nowe . Ale każde ma swoj urok i można się zakochać ;-)

MartaS
03-10-2010, 13:53
słuchaj kanki bo dobrze pisze. a indiostosidło kanki sama bym chętnie obejrzała :)

erithacus
03-10-2010, 14:19
:mrgreen:

Mayka1981
03-10-2010, 21:38
Gratuluję nawrócenia!
Ja macałam i motałam różne i nic a nic mnie nie rusza... :dunno:
Widocznie muszę macać dalej :mrgreen:

erithacus
03-10-2010, 22:13
Uwaga, mam kolejne pytanie - ile jest tych różnych indio?
Aha, i jeszcze jedno. Tylko nie rzucajcie pomidorami ;) Czy one wszystkie mają identyczny wzór?

MartaS
03-10-2010, 22:44
ile jest różnych indio? Ale o co pytasz, o kolor, domieszkę, czy tak ogólnie ile jest indio?
Tak, wszystkie indio mają taki sam wzór

kanka9
03-10-2010, 22:47
Co do wzoru Marta już odpowiedziała ;-) A co do ileści, to jakby zliczyć , domieszki , kolory oj duuuuuuuużo ;-) chyba najwięcej ze wszystkich wzorow didymosa, ale mogę się mylić ;-)

agnesjan
03-10-2010, 23:01
A ja jestem tak ciemna w tym temacie, że po prostu myślałm, ze Indio dlatego sie tak nazywa ze wzgledu na ten wzór :hide: no cóż... dopiero się uczę:D

MartaS
03-10-2010, 23:04
A ja jestem tak ciemna w tym temacie, że po prostu myślałm, ze Indio dlatego sie tak nazywa ze wzgledu na ten wzór :hide:

no i dobrze myślałaś :)