PDA

Zobacz pełną wersję : Ślady po kupce na polarze,dlaczego?

ewaibartek
25-09-2010, 18:48
możecie mi podpowiedziec dlaczego po praniu w 60 stopniach zostaja mi ciemne plamy po kupce na wkladce zawsze sucho oraz na polarze w kieszonce minky,tej tanszej z allegro(nie wiem czy to ma jakies znaczenie,ale typ polarku taki sam jak wkladka).Dodam ze kupe spłukuje pod zimna woda i gora jeden dzien lezy w worku.Na reszcie pieluszek tego nie ma.

Guest
25-09-2010, 19:28
mi takie plamy zostaja nie tylko na tanich kieszonkach
po pierwsze dieta zalezy co zje
po drugie: jak się tylko spłucze gęste a plamy zostawisz to moga się tworzyć plamy, jak spłukuje się [ryszicem gdzie jest duże ciśnienie to ładnie schodzi wszystko
na plamy które zostaną robie pastę z sody i nakładam na plamę na noc - zawsze mi schodzi

ewaibartek
26-09-2010, 13:12
jak się robi taką paste?

ekomummy
26-09-2010, 13:13
jak się robi taką paste?

no właśnie Marta, prosimy o przepis :).

mi.
26-09-2010, 13:31
ja zaczęłam ( np. pomarchewkowe) pieluchy (po spłukaniu prysznice) zasmarowywać mydłem galasowym przed wrzutem do wiaderka - działa!
a zaplamionej tetrze i wkładom robię co jakiś (tak 1/m-c) czas pranie w 90 z dodatkiem 5 miarek odplamiacza Rossmanowskiego z dodatkiem proszku do białego, a potem mają "normalne" pieluchowe pranie jeszcze - wychodzą piękne, miękki i bielutkie.

mamuśka
26-09-2010, 14:41
Podobno na plamy działa mydło odplamiające Imse Vimse.

Ja mam kieszonki z coolmaxem i super się wszystko spiera zwykłym mydłem szarym Biały Jeleń (nie boję się "zapchania" mydłem bo coolmax to siateczka, a nie zbity polarek). Przez kilka dni mała miała biegunkę, taką b. żółtą. Byłam pewna, że będą plamy ale wszystko zapierałam mydłem przewd praniem i są znowu bielutkie.