Zobacz pełną wersję : zesztywniała mi chusta
owieczka
24-09-2010, 14:58
Poradzcie co moge zrobic...
po ktoryms z pran jedna z moich chust zrobila sie sztywniejsza niz wczesniej... wypralam jeszcze raz, przeprasowalam ja dwa razy i ... nic :frown Nie zmienialam proszku, plynow nie uzywam, woda ta sama.
nie mam pomyslu co z nia zrobic zeby wrocila do formy.
zrób z niej huśtawkę :) albo hamak :D
owieczka
24-09-2010, 15:12
silver jest to jakiś pomysł ;) ale wolałabym poużywać jeszcze przez jakiś czas tradycyjnie...
:D
ale dzięki temu chusta się "naciągnie" i zmięknie :D
będziesz mogła ją dalej motać!
owieczka
26-09-2010, 20:28
dzięki za rady te na forum i te bezposrednio na spotkaniu :)
mamy nowe "przescieradlo" ;)
Pewnie to jednak kwestia wody, pomocz w płynie zmiękczającym ;)
Pewnie to jednak kwestia wody, pomocz w płynie zmiękczającym ;)
No nie wiem, czy to taki dobry pomysł... Generalnie najlepiej prać chusty w proszku do prania (nie w płynie) i bez zmiękczaczy żadnych. Tak przynajmniej ostatnio radziła mi Natalia. Płyny powlekają nitki tkaniny jakimiś tam środkami (nie znam się dokładnie), w związku z czym robią się one śliskie i mogą powodować "rozjeżdżanie się" chusty... Poza tym płyn potem trudno wypłukać z chusty, schodzi dopiero za którymś praniem.
No nie wiem, czy to taki dobry pomysł... Generalnie najlepiej prać chusty w proszku do prania (nie w płynie) i bez zmiękczaczy żadnych. Tak przynajmniej ostatnio radziła mi Natalia. Płyny powlekają nitki tkaniny jakimiś tam środkami (nie znam się dokładnie), w związku z czym robią się one śliskie i mogą powodować "rozjeżdżanie się" chusty... Poza tym płyn potem trudno wypłukać z chusty, schodzi dopiero za którymś praniem.
Natalia wiec o mowi, ale... (Natali wybacz;) warto poeksperymentowac.
Twardosc wody w kranie zmienia sie, im twardsza woda, tym twardsze rzeczy po praniu. Inne proszki warto stosowac przy miekkiej, inne przy twardej wodzie. Pranie bez zmiekczania lub odkamieniania w twardej wodzie = twardnienie rzeczy, bo na rzeczach tez osadza sie kamien, dlatego warto stosowac "zmiekczanie":
- plyn do zmiekszania
- lub proszek prezciwdzialajacy odkamienianiu wsypywany podczas fazy prania
- lub urzadzenia do odkamieniania mocowane na rurze
- albo orzeszki :)
Jeszcze cos - w pralkach z silvernano, uruchomienie silver tez powoduje twardnienie rzeczy.
Jak mozna prac i co moze przeszkadzac:
- sam proszek lub plyn do prania - brak plynu zmiekczajacego i efekt twardej wody = rzeczy twarde; proszek moze sie nie wyplukiwac do konca i rzeczy robia sie twardsze,
- proszek lub plyn do prania + proszek przeciw kamieniowi - jezeli nie chce sie plynu do plukania, tylkio co z ekologia i dodatkowa forsa;)
- proszek lub plyn do prania + plyn do plukania - proszek moze sie nie wyplukiwac do konca i rzeczy nie sa tak miekkie, za duzo plynu do zmiekczania i rzeczy robia sie sliskie
- orzeszki - wydaja sie optymalne, bo piora i zmiekczaja, i sa eko, ale nie kazdy je lubi
Nie demonizowalabym tez plynow do zmiekczania, poprostu trzeba stosowac je w mniejszej dawce niz jest zalecana.