PDA

Zobacz pełną wersję : Rany na nóżkach po gumeczkach

margonik
12-09-2010, 02:36
Ubrałam niedawno młodemu Bambooty na drogę samochodem i cichcem zrobił kupę. Siedział na tej kupie nie wiem, jak długo. Po dwóch godzinach zmieniałam pieluszkę i okazało się, że na obu nóżkach zrobiły mu się okropne bąble - w miejscu, gdzie uciskały go gumeczki. Tyłek OK, a na nóżkach wręcz rany! Obraziłam się na Bambooty śmiertelnie i lada dzień pójdą pod młotek. Młodemu już ich w życiu nie założę! Na dodatek odwiedzaliśmy właśnie znajomych z małym dzieckiem, którym mój mąż tak zachwalał wielo i którzy byli zainteresowani tematem i to, co zobaczyli, to dwie żywe rany po wielo.

Poradźcie, jakie kupić pieluszki lub otulacz, z którymi nie będzie takich problemów?
Po wełnie młody ma czerwony podrażniony brzuszek, po polarze przy pupie - pupa-katastrofa i jeszcze teraz te odparzenia po gumeczkach... I co? Do pampków wrócić??? W domu ubieram same formowanki, ale ciężko tak wyjść na dwór o tej porze, już nie mówiąc o wiecznym przebieraniu mokrych ciuchów :-(.

Jak na razie nie zawiodły mnie tylko Swaddlebees Econappi. Itti Bitti też, ale pod warunkiem, że nie używam tej dużej składanej na trzy wkładki, bo z nią pupa jest jak zabetonowana i jajka wymiętolone. Jakieś inne typy?

Mag
12-09-2010, 08:09
margonik,sorki ale jak dziecko siedzi na kupie i ta kupa najprawdopodobniej rozlazła mu się na cały tyłek łącznie z gumkami,to logiczne jest że tam gdzie największy ucisk,jest i największe prawdopodobieństwo odparzenia.po czyjej stronie jest wina?
jak formowanki Wam pasują to nakładaj na nie otulacz.i ciuchy będą suche i na dwór wyjdziecie.
nie rozumiem Twojego rozczarowania wielorazówkami,no i zachwalacie wielo a macie z nimi problemy?
no i piszesz,że dziecko ma po polarze masakrę na skórze,a Bambooty ma polar,więc...?

Marsjanka
12-09-2010, 09:32
Jakieś inne typy?

wszystko, co nie ma od środku polaru - czyli bawełna, bambus, konopie (lub miksy tych trzech)

P.S. po dwóch godzinach w kupie u każdej z moich córek - czy pampersowanych czy wielopieluchowanych - mogłam się spodziewać masakry i odparzeń
aczkolwiek w wielo zwykle wcześniej wyczuwam kupę, a pampersy tak capiły że czasem nie wyczuwałam od razu

margonik
14-09-2010, 01:11
Bambooty nie mają polarka, tylko taką warstwę, jak IB. Ten materiał nie podrażnia młodego.

Ja nie wiem, czy on na tej kupie siedział 2h czy kwadrans. Jechaliśmy autem i nie słyszałam, nie czułam, a nie zatrzymuję się przecież co chwilę aby sprawdzać pieluchę. Takich odparzeń w życiu nie widziałam (a to moje drugie dziecko, wiec już nie raz czerwoną pupę leczyłam) - najpierw bąble, a potem żywe rany. Sorry, ale żaden pampers tego nie zrobi... Nie żebym była fanką pampersów, bo świadomie z nich zrezygnowałam, ale ostatnio coraz częściej na spacery jednak pampersy zakładam :-(
Z wielo byliśmy bardzo zadowoleni dopóki młody mógł latać w samych formowankach. Nastawiałam się na wełniane otulacze i mam ich sporo, więc zakładam je na noc, mimo pokrzywki na brzuszku (w nocy, jak młody leży nieruchomo, to nie podrażniają tak bardzo, gorzej, jak zgina się w brzuszku). Żadnych otulaczy PUL'owych prawdę mówiąc nie mam. Mam kilka AIO i kieszonek, ale jak widać to nie dla nas. Może rzeczywiście sam otulacz PUL'owy, zakładany na formowankę, byłby lepszy, bo gumki od formowanek tak nie drażnią, a kupa nie dochodziłaby już do PUL'a.
Dzięki dziewczyny.

morepig
14-09-2010, 01:46
skoro lubisz IB to pokombinuj z tutto, ich wkładka nie robi się taka sztywna (wiem o czym mówisz ;/ bo tez nam jajeczka przykleja :))
ja się przesiadłam z ib sio na ib aio, głównie ze wzgl na miękkość :)

margeritta
14-09-2010, 10:46
ja myślę że to kwestia siedzenia w foteliku, u nas po podróży zawsze pieluszki się bardziej odciskają na ciele, a u Was doszła kupa i stąd rany

Mag
14-09-2010, 13:16
tak,w foteliku temperatura przy pupie silnie wzrasta,myślę,że to miało duży wpływ,bambooty i ib mają od strony pupy mikropolar czyli drobny cieńszy polar;)
kupcie dobry otulacz PULowy po prostu,rozwiąże Wam parę kłopotów.

Ilka
14-09-2010, 14:20
Miałam o to zapytać, ale temat wypłynął. Czy u Was wielo nie uciskają maluchów w foteliku?
Ja świadomie zakładam do fotelika jedonorazówkę, bo mały zawsze poodciskany na maksa.

margeritta
14-09-2010, 14:28
można otulacz luźniej zapinać bo sam wkład nie odciska, najgorsza wersja to chyba formowanka+otulacz=podwójne gumki

ala
14-09-2010, 16:45
ja nie zauwazyam szczegolnych odcisniec po lezeniu w foteliku, musze to skontrolowac przy najblizszej okazji :) wydaje mi sie ze nie tyle pieluszki sa winne co kupa. Moja corka ma mega zaczerwieniona pupe jak pochodzi z nia nawet 10minut, co dopiero dluzszy czas.