Zobacz pełną wersję : ...
słoneczny_blask
11-09-2010, 20:52
...
słoneczny_blask
11-09-2010, 21:44
Nikt nic nie ma, żeby dziewczynę uspokoić że może nosić spokojnie?
agnesjan
11-09-2010, 21:47
też jestem ciekawa tych autorytetów polecających chusty:) wiem jedno-jak byliśmy u ortopedy dziecicego na badaniu bioderek z malą, to nam nakazał nosić ją dokładnie tak jak w chuście (zapomniałam spytać o chusty-taka byłam szczęśliwa, że jednak z bioderkami ma ok, że wyleciałm jak najszybcije z gabinetu:))-na małego koalę:) i nie przejmować się gadaniem, ze kręgosłup się skręci i pokrzywi, bo jak to ujął "to mit!":) tak więc noszę i wiem, że dokładnie tak mam nakazane od ortopedy, z tym, że wygodniej w chuście niż na rękach:) kręgosłup nie boli tak i ręce wolne:)
słoneczny_blask
11-09-2010, 22:54
Ja wiem, że to zdrowo, ale chciałabym to podlinkować koleżance z podpisem jakiegoś autorytetu.
mi poleciała - moja neurolog (dyrektor dużego ośrodka, babka z wielkim doświadczeniem i autorytetem), fizjoterapeuta i ortopeda :D
Przy zdrowym dziecku chusta nie stanowi żadnego problemu - oczywiście jeśli jest odpowiednio zawiązana.
ps: odnośnie mojej neurolog - zawsze jak przychodzę to woła mamy z korytarza żeby zobaczyły jaka super rodzina do niej przyszła - nie dość że się chustuje to i pieluchuje wielo :)
a jak już ostatnio zobaczyła że młoda odpieluchowana ( jakieś 2 m-ce temu byliśmy) to dopiero szczęka jej opadła - oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu....aż recepcjonistki zawołała żeby przyszły zobaczyć .... hihi ;)
słoneczny_blask
12-09-2010, 07:41
A imię i nazwisko tej lekarki można podać?
Może jak widzą poprawnewiezanie,to polecają, ale jak ktoś pyta, czy można, to polecić nie mogą, gdyż nie mogą odpowiadać za umiejętności motania.
też jestem ciekawa tych autorytetów polecających chusty:) wiem jedno-jak byliśmy u ortopedy dziecicego na badaniu bioderek z malą, to nam nakazał nosić ją dokładnie tak jak w chuście (zapomniałam spytać o chusty-taka byłam szczęśliwa, że jednak z bioderkami ma ok, że wyleciałm jak najszybcije z gabinetu:))-na małego koalę:) i nie przejmować się gadaniem, ze kręgosłup się skręci i pokrzywi, bo jak to ujął "to mit!":) tak więc noszę i wiem, że dokładnie tak mam nakazane od ortopedy, z tym, że wygodniej w chuście niż na rękach:) kręgosłup nie boli tak i ręce wolne:)
Miałam identyczną sytuacje: dr Sieliwończyk (?) z Gdańska kazał nam nosić dziecko dokładnie jak w chuście, bo Nela miała przykurcz udka. Nie spytałam wtedy o chustę, ale już wiedziałam jak się w niej nosi dziecko, więc od razu skojarzyłam. Tylko że ten lekarz (ortopeda) to ponoć jest zwolennikiem chust.
Hmmm... Nie wiem czy Paweł Zawitkowski jest dla Ciebie autorytetem, ale jako fizjoterapeuta poleca noszenie w chustach. Gdzieś widziałam nawet filmiki jak pokazywał wkładanie i wyjmowanie dziecka z chusty Bebe Lulu i raczej nie było to siedzace dziecko.
joleczka
14-09-2010, 12:22
Zawitkowski to nie bo on o 3 miesiąa nie poleca pionizowania
tu mozna cosik znaleźć http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=18174&page=1
słoneczny_blask
14-09-2010, 16:33
Zawitkowski to nie bo on o 3 miesiąa nie poleca pionizowaniaDziecko ma 2 miesiące, więc wcale nie tak długo.
a położna z forum gazeta.pl się nada? jest wystarczającym autorytetem? nazywa się Monika Staszewska i poleca chusty większości mam.
mój Stasiek był przez kilka miesięcy pod opieką rehabilitantów i jakoś nikt z nich na chusty nie psioczył, wręcz uważali, że bliskość i rytm kroków noszącej osoby to doskonała stymulacja rozwoju. dla mnie tacy, co odradzają noszenie, to średnie autorytety - raczej po prostu brak im wiedzy, więc odradzają.
jamamajka
14-09-2010, 18:48
Zawitkowski też ostatnio się nawrócił i już nie ma tak restrykcyjnego podejścia do pionizowania niemowląt. No i ma tę niewątpliwą zaletę, że jest autorytetem i "zwierzem medialnym" w jednym, dzięki czemu zna go większość mam.
To dzięki niemu noszę :)
fizjoterapeutka Michała poleca chusty i uzywa ich w terapii :)
Zawitkowski to nie bo on o 3 miesiąa nie poleca pionizowania
raczej- on nie, bo co 3 miesiące zmienia zdanie czy poleca pionizowanie czy nie.
polecam http://rehababy.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid=10
Ja jestem położną :twisted: polecam wszystkim mamom chusty, nadam się na autorytet? ;) ;)
słoneczny_blask
14-09-2010, 20:47
Mamy tu tez położnąnoszacąwworku na dziecko, wiec trochę psuje autorytet :(
Mamy tu tez położnąnoszacąwworku na dziecko
A kto to taki, bo się nie orientuję?
słoneczny_blask
14-09-2010, 22:33
Nie na forum.