PDA

Zobacz pełną wersję : :(

Gavagai
01-08-2010, 09:01
Dzieckiem po ziemi:cryy:
Dla ludzi o mocnych nerwach. Francuska policja likwiduje obóz bezdomnych imigrantów z Afryki na paryskich przedmieściach. Ciągną po ziemi, kobietę, która ma dziecko na plechach w kandze...
http://www.tvn24.pl/-1,1667461,0,1,francja-wrze-po-akcji-policji,wiadomosc.html

dziunka
01-08-2010, 09:12
Straszbe, popłakalam się i ryczę dalej...okropne... :(

Dharma
01-08-2010, 09:29
Cywilizowany świat... straszne.

pomidore
01-08-2010, 09:40
Straszne ;(

zagatka
01-08-2010, 10:20
Wolność, równość, braterstwo :(

anmuszka
01-08-2010, 10:23
Okropne!

pati291
01-08-2010, 10:26
Nie wchodzę, nie na moje nerwy.

Pentla
01-08-2010, 10:27
:(

dankin-82
01-08-2010, 10:47
szok :(

annya
01-08-2010, 11:01
qfa!
Tyle.
Nie mogę na to patrzeć.
Empatia.
Rany, nie mogę tego ogarnąć. Cywilizowana Europa.

demona
01-08-2010, 11:03
Wyłączyłam po kilku seknundach. Straszne!!!!!!!!!!

JJ
01-08-2010, 11:06
ja pie... :duh:
mam nadzieje ze sie dziecku nic nie stalo ani mamie

kiwka
01-08-2010, 12:04
straszne, ciezko patrzec, a przestac myslec jeszcze ciezej:(

ledunia
01-08-2010, 12:20
Szok. Poleciały mi łzy.

tysia
01-08-2010, 12:22
Szok...nie obejrzałam...:(

nadia.r
01-08-2010, 12:25
Straszne:( Widziałam dzisiaj w wiadomościach:(

Kredk@
01-08-2010, 12:31
A mnie dziwi fakt, że matka mając świadomość, że jest z maluszkami, tak się zachowuje. No stanęłabym z łapami do góry, albo dobrowolnie poszła z policją. Koszmarnie się na to patrzy!!! Eh. Nie rozumiem stawiania oporu w takich sytuacjach. W imię czego?

horpyna
01-08-2010, 12:38
jak tak można? :(

demona
01-08-2010, 12:40
A mnie dziwi fakt, że matka mając świadomość, że jest z maluszkami, tak się zachowuje. No stanęłabym z łapami do góry, albo dobrowolnie poszła z policją. Koszmarnie się na to patrzy!!! Eh. Nie rozumiem stawiania oporu w takich sytuacjach. W imię czego?
W imię przyszłości dzieci, własnie na tym polega ta tragedia.

kasia
01-08-2010, 12:51
nie wejdę. dzięki Gavagai, że opisałaś, co jest pod linkiem.

JoShiMa
01-08-2010, 13:09

Widziałam migawki w TV. Nic nie usprawiedliwia brutalności policji, ale tego dziecka nie powinno tam być. Przecież matka wiedziała na co się zanosi. Rozumiem, że to walka o byt, ale nie z dzieckiem na plecach. Mam tylko nadzieję, że dziecku nic sie nie stało.

Jeszcze niedawno był wątek o nieodpowiedzialnym ojcu, który sfotografował się z dzieckiem na desce serfingowej. Jakos tym razem nikt się nawet nie zajaknął, że mama nieodpowiedzialna i że naraziła dziecko.

grimma
01-08-2010, 13:20
Widziałam migawki w TV. Nic nie usprawiedliwia brutalności policji, ale tego dziecka nie powinno tam być. Przecież matka wiedziała na co się zanosi. Rozumiem, że to walka o byt, ale nie z dzieckiem na plecach. Mam tylko nadzieję, że dziecku nic sie nie stało.

Jeszcze niedawno był wątek o nieodpowiedzialnym ojcu, który sfotografował się z dzieckiem na desce serfingowej. Jakos tym razem nikt się nawet nie zajaknął, że mama nieodpowiedzialna i że naraziła dziecko.
nie znam dokladnie sprawy, ale jakby ktos chcial mnie wywalic z domu to pewnie tez bym wziela dziecko do nosidla.,
a poza tym w cywilizowanym kraju ja bym sie nie spodziewala ze policja bedzie mna wloczyc po ziemi.

Miala dziecko na plecach bo to dla niej normalne - nie w imie bliskosci tylko w imie tego ze prawdopodobnie nie miala go gdzie ani z kim zostawic. w koncu to bylo obozowisko bezdomnych.

silver
01-08-2010, 13:54
miałam nie oglądac, ale w TVN było zobaczyłam. masakra:(

ale. był do tego komentarz,który mnie zastanowił - reporter mówił, ze we Francji te zdjęcia nie wywołały strasznego oburzenia, bo podobno te matki dziecmi zostały wystawione na linię ognia- mężczyźni stali z tyłu i krzyczeli . po drugie- jak tylko policjanci zorientowali się, że kobieta ma na plecach dziecko- przerwali i podnieśli dziecko....

przypomniała mi się żenująca IMO akcja wyrzucania kupców z hali KDT- tam, jakaś "inteligentna" mamunia (jedna z kupców, którzy przyszli "bronic" hali) darła się do kamery, że policjanci zagazowali jej roczne dziecko. tyle, że kupcy wiedzieli, ze będzie zadyma i , bo założyli sobie,że nie ustąpią... a przecież normalny człowiek nie miesza dzieci w takie akcje.

oczywiście, absolutnie nie szukam usprawiedliwienia dla francuskiej policji, ale ........ kij ma zawsze dwa końce...

karolibu
01-08-2010, 16:08
normalnie yych ciągnących policjantów bym %$@^&(*)!(&@^#%@^&#(*@(*#&^%#& i jeszcze @%#$^@&*(!^%#@$%^&!^@% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! do sądu z nimi że narazili zdrowiei życie dziecka !!! dożywocie w mękach!!!! MATKO JEDYNA.... Normalnie az słów brak

peluche
01-08-2010, 16:52
dobra możecie mnie linczować teraz. najpierw sie zbulwersowałam jak Wy. Później zaczęłam szukac troche wiecej niż fakty tvn. znalazłam taki link : http://www.youtube.com/watch?v=ua4584uVR30 gdzie widac kobietę w kandze, która nie jest ciągana po ziemi, a policjant delikatnie chce przejać dziecko.
jako, że Francja to kraj mojego przyszłego zamieszkania, sprawa żywo mnie interesuje. We Francji jest bardzo duuuuuuuużo imigrantów (nielegalnych, bezromnych). Francuzi sobie z nimi nie radzą, więc takie akcje zdarzaja się czesto, i nie wywoływaja już większej sensacji. nikt nie ma tu na mysli żadnej przemocy, tylko rozwiazanie sytuacji tych ludzi. Jak bylo napisane, później zostali (jak w cywilizowanym kraju) zakwaterowani w hotelu.
Nie rozumiem dlaczego te kobiety, skoro widzą co się dzieje, że bedą przeniesione, nie chcą się ruszyć i postepować zgodnie z policją, stawiają opór niepotrzebnie,co naraża Je i Ich dzieci na niebezpieczeństwo.
Sytuacja ciężka, też się zbulwersowałam, no ale jak wynika z artykułu, to tylko groźnie wyglada... mam nadzieję.

silver
01-08-2010, 17:24
Peluche, no właśnie...

Stella
01-08-2010, 17:38
nie wiem co powiedzieć, szok totalny i łzy... :(

JJ
01-08-2010, 17:46
We Francji jest bardzo duuuuuuuużo imigrantów (nielegalnych, bezromnych). Francuzi sobie z nimi nie radzą, więc takie akcje zdarzaja się czesto, i nie wywoływaja już większej sensacji. nikt nie ma tu na mysli żadnej przemocy, tylko rozwiazanie sytuacji tych ludzi. Jak bylo napisane, później zostali (jak w cywilizowanym kraju) zakwaterowani w hotelu.
Nie rozumiem dlaczego te kobiety, skoro widzą co się dzieje, że bedą przeniesione, nie chcą się ruszyć i postepować zgodnie z policją, stawiają opór niepotrzebnie,co naraża Je i Ich dzieci na niebezpieczeństwo.

peluche - nie znam dokladnie sytulacji w Francji i nie bardzo mam czas wiadomosci przegladac
ale skoro ktos jest nielegalnie w kraju to czemu sie dziwic ze takie osoby bronia sie i opor stawiaja
owszem zakwateruja ich w hotelu tu dziez w innym miejscu po to zeby odeslac do ich rodzinnego kraju
i przed tym sie kobiety bronia i stawiaja opor ...
to czy im pozwola zostac w Francji to zerowe szanse niestety ...
no ale jak napisalyscie kazdy kij ma dwa konce ...

grimma
01-08-2010, 18:17
dobra możecie mnie linczować teraz. najpierw sie zbulwersowałam jak Wy. Później zaczęłam szukac troche wiecej niż fakty tvn. znalazłam taki link : http://www.youtube.com/watch?v=ua4584uVR30 gdzie widac kobietę w kandze, która nie jest ciągana po ziemi, a policjant delikatnie chce przejać dziecko.
jako, że Francja to kraj mojego przyszłego zamieszkania, sprawa żywo mnie interesuje. We Francji jest bardzo duuuuuuuużo imigrantów (nielegalnych, bezromnych). Francuzi sobie z nimi nie radzą, więc takie akcje zdarzaja się czesto, i nie wywoływaja już większej sensacji. nikt nie ma tu na mysli żadnej przemocy, tylko rozwiazanie sytuacji tych ludzi. Jak bylo napisane, później zostali (jak w cywilizowanym kraju) zakwaterowani w hotelu.
Sytuacja ciężka, też się zbulwersowałam, no ale jak wynika z artykułu, to tylko groźnie wyglada... mam nadzieję.
no ta nie jest, ale tamta jest

a coz. biali ludzie maja wielki dlug wobec Afryki. to ich rekami dzialo sie tam wiele zla (kolonizacja, wojny kolonialne, wyzysk)
i Francuzi maja w tym wiele winy.
to jest jednostkowy przyklad walki bogatej polnocy z biednym poludniem.

JoShiMa
01-08-2010, 19:15
ale. był do tego komentarz,który mnie zastanowił - reporter mówił, ze we Francji te zdjęcia nie wywołały strasznego oburzenia, bo podobno te matki dziecmi zostały wystawione na linię ognia- mężczyźni stali z tyłu i krzyczeli .

Nie zdziwiłabym się gdyby tak rzeczywiście było. Używanie kobiet, a w szczególności ciężarnych i z małymi dziećmi jako tarczy uważam za obrzydliwe.

karolibu owszem policjanci narazili dziecko, ale matak tym bardziej.

a coz. biali ludzie maja wielki dlug wobec Afryki. to ich rekami dzialo sie tam wiele zla (kolonizacja, wojny kolonialne, wyzysk)
Owszem, ale obecnie Afryka jest biedna głównie dlatego, że jest wyprzedawana rękoma skorumpowanych afrykańskich rządów.

Bonita
01-08-2010, 20:23
Widziałam dziś w ... hm... nie pamiętam, pewnie w teleekspresie. Był pokazany moment, gdy rozciągają ciężarną ze sporym brzuchem, za ręce i nogi.... Prawda, kobiety stawiają opór, dla dobra dzieci, ale policja nie mogła tego rozwiązać inaczej? W głowie mi się to nie mieści...

machma
01-08-2010, 20:40
A mnie w głowie się nie mieści,ze fajtułapy płci męskiej zastosowali kobiety jako tarczę! A matka walcząca z dziecikiem na plecach to również dramat!!! Rozumiem,że walczą o lepszą przyszłośc... Ale nie kosztem dzieci!!!

peluche
01-08-2010, 20:46
no ta nie jest, ale tamta jest

to jest jednostkowy przyklad walki bogatej polnocy z biednym poludniem.
grimma, Francja jest bogata? dlatego ma dawać wsyzstkim, którzy przyjeżdzają nielegalnie, maja po 10 dzieciaków, nie maja z czego żyć ikorzystają z opieki społecznej we Francji, który i tak kulueje, daje wszystkim jak leci miliardy euro....(oczywiście z budżetu pracujących Francuzów) przez wszystkich przyjezdnych, którzy korzystają z tego właśnie systemu, Francja ma dług w miliardach euro. jak chcesz mozesz ich wszytskich przygarnąć u siebie. ja sie nie dziwię, że u nich ich nie chcą i próbują cos z tym zrobić (lecz nie przemocą, wiadomo).

byłam we Francji na południu iwiem jak wyglada sytuacja. niemąż chodził do szkoły z arabami, i tam działy się rzeczy których nie zobaczycie w wiadomościach ani faktach.... jezeli to jest ten dług kolonialno-wojenny... :roll:

janis, przepraszam, ale nie widzę innego wyjścia, jak odesłanie tych ludzi do ich krajów, Francja nie jest w stanie unieść takiego ciężaru. jakbym mieskzała tam, nie pracowała i pobierała wszelkie pomoce jako imigrantka, nie byłoby dla mnie dziwne, że odsylaja mnie do mojego kraju, gdzie tez jest bieda (wszak Ci ludzie mieszkaja na ulicach!)

Winoroslinka
01-08-2010, 20:58
nie zajrzałam do linka bo widziałam fragment w TV, tylko koncówke ale mi wystarczyło, nie moge tego ogladac raz jeszcze. Stanelismy z mężem jak wryci. Nie bede wchodzic w dyskusje kto ma racje a kto nie, po prostu niesamowicie boli z powodu tego dzieciątka

JoShiMa
01-08-2010, 21:20
Francja nie jest w stanie unieść takiego ciężaru. jakbym mieskzała tam, nie pracowała i pobierała wszelkie pomoce jako imigrantka, nie byłoby dla mnie dziwne, że odsylaja mnie do mojego kraju, gdzie tez jest bieda (wszak Ci ludzie mieszkaja na ulicach!)
Szczególnie, że większość afrykańskich krajów ma ropę, złoto, srebro diamenty i inne kamienie szlachetne. Nie maja tylko dość oleju w głowie, żeby zacząć tym rozporządzać na własny użytek. Niestety ale to poczycie winy białych ludzi spowodowało, że wielu z nich nie potrafgi nic innego jak tylko wyciagać ręce po pomoc materialną.

grimma
01-08-2010, 21:39
e utrzymać i wykształcić swoich dzieci ani zapewnić im opieki lekarskiej.

Mayka1981
01-08-2010, 22:33
nie będę oglądać, szarpią się każdy o swoją rację a dziecko jak zwykle...

kanka9
01-08-2010, 23:26
Moje zdanie jest takie po obejrzeniu obu filmików. Nie chce usprawiedliwiać policji bo nie ma usprawiedliwienia na szarpaniny ale to ewidentna wina matek. Widać jak nic że one same kładą się na ziemi, policja je podnosi a one się opierają wiedząc że mają dzieci na plecach. Jak dla mnie zabrać im dzieci bo to nieodpowiedzialni rodzice. Pomijam już zachowanie mężczyzn wysyłających na pierwszy ogień kobiety i dzieci, masakra.

m.m.
01-08-2010, 23:47
takie zdarzenia nie powinny mieć miejsca. nigdzie.
nie da się obiektywnie w takiej sytuacji ocenić zachowania ani matki, która była przerażona tym, że będzie musiała wrócić do kraju z którego uciekła ani policjanta, który był przerażony tym, że został wysłany na interwencję do st denis, gdzie za samo bycie białym można zginąć.(za żadne skarby świata bym się tam wieczorem nie wybrała) nie sądzę, żeby ktokolwiek z uczestników chciał tam byc . tak samo jak nie sądzę by było cudowne rozwiązanie dla problemu nielegalnych imigrantów.

sabcia
02-08-2010, 10:36
Wielka tragedia. Nie wątpliwie te matki z dziećmi na plecach są tam specjalnie, ryzykują bezpieczeństwo dzieci w nadziei że dzięki temu nikt ich nie ruszy, ale musiały też liczyć się z tym, że to może się tak skończyć. Zaryzykowały, bo być może po odesłaniu do kraju ich dzieciom grozi jeszcze gorsze życie (a może nawet śmierć).

morepig
02-08-2010, 11:43

zdecydowanie popieram. podobnie bylo jak zamykali hale pod palacem kultury. matki placzace ze bija ich i dzieci- a pytam na jaka cholere, wiedzac ze beda zamieszki (bylo do przewidzenia oraz byly zapowiedziane) braly tam dzieci?
podobnie na otwarciach mediamarktu kiedys.

co oczywiscie nie znaczy ze mnie to nie rusza, wylaczylam po kilku sekundach, nei na moje nerwy :(
i to, qrwa, francja???? ;/

masz racje! oni na dodatek mowia 'prosze usiasc', caly czas uzywaja zwrotu grzecznosciowego. ciezka sprawa, nie ma co.
dziecka szkoda, ale matki powinny odpowiadac za narazenie zycia dzieci, imo..

Guest
02-08-2010, 11:56
i to, qrwa, francja???? ;/

o tym samym pomysłalm
nie chcę nikogo oceniać ale moim zdaniem skoro jest to walka o byt to używane są tez dzieci,
z drugiej strony szlak mnie trafia jak widzę na ulicy CODZIENNIE jak sa dzieci wykorzystywane do żebractwa uważam że można postawić znak równości a dziej się to na naszych oczach