Zobacz pełną wersję : jak pierzecie MT?
jak w temacie - w pralce czy ręcznie?
jak każe producent :)
zazwyczaj ręcznie...
nie spytałam producenta :)
ale zaraz na stronę zajrzę ;)
ja brutalnie (jak wszystko) wrzucam do pralki :wink:
nic nie znalazłam u Ani na stronce na temat prania, dziewczyny szyjące - wypowiedzcie się, please
Zależy z jakiego materiału - jak lniany, to najczęściej w pralce, sztruksowy - lepiej ręcznie - mniej sie sztruks spiera i mechaci :) No i zwróć uwage na kolory, żeby Ci cos nie daj Boże farby nie puściło (raczej nie powinno, ale róznie bywa).
Ja na razie prałam ręcznie, a czy nie wrzucę w końcu do pralki tego nie obiecuję :wink:
Uprałam w pralce, niestety :(
Sztruks strasznie się sprał mimo że prałam jeden raz w 40 stopniach, w programie krótkiego prania.
Nawet nie byłam świadoma że coś się może stać. sztruks to sztruks i zawsze prałam go w pralce.
jeszcze nie prałam, mam od niedawna
a jakby tak ten sztruks do takiego woreczka na pranie włożyć i do pralki wrzucić? czy by to coś pomogło?
Ania z Tulikowa
17-07-2008, 23:13
Niestety sztruks zawsze się spiera, taki już jego urok.
Można uprać ręcznie, ale jeśli są kolorki które farbują, to ważne jest, żeby dobrze wywirować potem, bo mogą zacieki być.
Aniac1 Twój nie jest ze sztruksu tylko z bawełny więc spokojnie na 40 stopni do pralki wrzucaj. Prasowanie na dwie kropki, aplikacje i tasiemki przez szmatkę.
nie ma to jak fachowa porada:))
ja bym na bank wrzuciła do pralki na 30-40 st
ja wszystko wrzucam do pralki...\
widze ze sie Panny na ognicho szykują:))hoho
dzięki Ania!! :) super profesjonalna, jak zawsze :heart:
monjan - ja się zbieram do tego prania już chyba z miesiąc; tak od spotkania w Saskim, każdy pretekst jest dobry ;)
Ania z Tulikowa
18-07-2008, 00:02
dzięki Ania!! :) super profesjonalna, jak zawsze :heart:
Etam nie przesadzaj. Mam nadzieję, że mam rację z tym praniem, jak coś to reklamacje uwzględnia się ;)
moj MT jest lniano-bawelniany i planuje wrzucic na zimne pranie w woreczku,zeby sie nie zmechacil
moj MT jest lniano-bawelniany i planuje wrzucic na zimne pranie w woreczku,zeby sie nie zmechacil
ja wrzuciłam lniano-bawełniany i po pierwszy light praniu się zeszmacił,nawet jakbym chciała sprzedać,to kicha :cry:
Lovrita Bornita Rokita
20-07-2008, 13:23
U mnie tylko pralka wchodzi w gre, bo ja NIE LUBIE prac recznie :twisted: Cale szczescie, ze moj MT bawelniany 8))
uprałam w pralce w 40 stopniach i na 400 obrotów wirowanie ustawiłam, zmian na razie nie zauważyłam, zobaczymy jak będzie po prasowaniu ;)
Wyprałam w 30 stopniach w proszku Jelp, ale z vanishem, bo moje dziecię od razu pierwszego dnia zbezcześciło oryginalne Tulikowo wisienką :-/.
O dziwo zeszło, a MT się nic nie stało.
Ja swoje piore w pralce w 40 stopniach .. moje MT sa głównie z bawełny spieralnej więc zawsze po praniu będą bardziej miekkie ... ktoś może powiedzieć, że sie zeszmacił :) ale to ostateczny efekt przy bawełnach. No ale wiadomo, że jak chcemy żeby był jak nowy to tylko pranie ręczne, a najlepiej czyśćić mokrą szmatką ;)
Powodzenia ;)
marta-la
29-07-2008, 12:11
Ja też przetestowałam pranie bawełniano lnianego w prace w której piorę wszystko łącznie z butami. Doprał się cudnie ale niestety tak jak piszecie lekko się zeszmacił co głównie dobijało mnie w bardzo miękkich po praniu pasach.