Zobacz pełną wersję : Jaka chusta na sam początek?
Witam,
w połowie sierpnia urodzi się moje maleństwo. Chciałabym od samego początku nosić je w chuście. Przeglądam ostatnio forum, ale mam wielki mętlik w głowie. Nie wiem jaki typ i rozmiar chusty wybrać.
Nie przewiduję już wielkich upałów.
Nie mam żadnego doświadczenia z chustami, a niestety nie mogę się wybrać na żadne warsztaty.
Jestem dość drobna - 160 cm, 45 kg.
Chciałabym kupić dobrą chustę przy ograniczonym budżecie (może być używana).
Proszę doświadczone chustomamy o radę co wybrać i w jakim rozmiarze.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
reniason
26-06-2010, 11:59
Ja też nie mam dużego doświadczenia ale co do rozmiaru to spokojnie wystarczy Ci 4,2 bo w 4,7 ja mam jak wiążę kieszonkę ogony za kolano a mam podobną budowę do Ciebie. Jeżeli masz ograniczony budżet to kup od razu tkana i skośnokrzyżową bo żakardy lubią się rozjeżdżać więc jeżeli ma byc tylko jedna chusta w użytku to skośnokrzyżowa będzie trwalsza. Co do firmy to zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na chustę?. Powiem jeszcze tak poczytaj sobie recenzje ale też ten wątek http://www.chusty.info/forum/showthread.php?31875-Które-chusty-najszybciej-się-niszczą dlatego że jak bym wcześniej go poczytała to bym wybrała inna chustę jako pierwszą bo niektóre chusty są na prawde śliczne ale co z tego jak szybko się niszczą co wiem z własnego doświadczenia:(
konkretnie to nikt nie doroadzi, bo chust cała masa
wybierz odpowiadająca Ci kolorystykę i kup
na sam poczatek sama bawelna swietnie się nada
co do rozmiaru, przy Twoich gabarytach doradzałabym jednak 4,2, bo w standardzie biędziesz miec strasznie dlugie ogony, a to nie każdemu odpowiada
A czy prawdą jest, że chusta elestyczna jest najlepsza do nauki chustowania?
elastyczną łatwo się mota, nie ma problemu z dociąganiem, ale masz tylko jedno wiązanie i grzeje. poza tym za jakiś czas musiałabyś i tak sprawić sobie tkaną. jeśli budżet ci na to pozwala - możesz spróbować, ale już jak dzidzia będzie miała około 4 miechów łatwiej i wygodniej będzie ci w tkanej. tkana nie jest straszna.
nauczysz się.
ja proponuję tkaną
dorcik81
26-06-2010, 16:56
przejrzyj nasz chustostragan,tam dużo okazji jest do upolowania,najpierw wybieraj oczami(kolorystyka) a jak już coś wpadnie ci w oko to o konkrety pytaj. i pamiętaj ile osób tyle opinii,każda z nas co innego lubi i co innego będzie proponować:)
najlepiej bawełniana i raczej pasiaki, a nie żakardy, żakardy są bardzo różne w dociąganiu, pasiaki są raczej przewidywalne.
monika999
26-06-2010, 18:16
ja bym zaczela na poczatek jednak z elastyczna, mniej stresu:) pierwsze dziecko, czlowiek jeszcze nie obeznany jak wiazac, a piszesz , ze w okolicy nie ma szans na warsztaty chustowe. w elastycznej nie trzeba dociagac, wiaze sie latwo, a jak maluszek bedzie wiekszy to sprzedasz na chustostraganie albo wymienisz na tkana. pisze z wlasnego doswaidczenia, bo poczatki bywaja trudne, ja zaczynalam z tkana i jak spojrze teraz na te zdjecia, gdzie chusta taka nie podociagana...ehhh...na szczescie trafilam na inne chustomamy:) z czasem rodzic i dziecko ucza sie jak dobrze zawiazac tkana, tak, ze przychodzi czas, ze nawet plecaczki wiaze sie bez problemow. powodzenia:)
odpowiadając na pytanie w temacie: kup ładną chustę :)
Moje doświadczenie jest niewielkie, bo noszę od niedawna, ale sama parę miesięcy temu miałam takie dylematy. W końcu kupiłam tkaną, pasiastego Girsola, który mnie zachwycił i to był dobry wybór na początek (teraz rozglądam się za kolejnymi chustami, bo bakcyla łapie się szybko). Ja nie kupiłam elastyka, bo wołałam od razu coś na dłużej. Tkana chusta nie wydaje mi się bardzo trudna. Szybko się nauczysz - są filmiki, porady na forum, warto oglądać foty dobrze zachustowanych i ćwiczyć przed lustrem, a potem cieszyć się przytulami z Maluchem. Zatem kup to co Ci się spodoba, szukaj na bazarku czegoś krótkiego. Ja jestem dużą kobitką, a w 4,6 zrobię kieszonkę, więc na pewno coś krótszego musisz mieć. Powodzenia:)
ja tez dopiero niedawno zaopatrzyłam sie w chuste i nosimy :) po długim zastanowieniu wybrałam tkaną nati pasiaka, nie taki diabeł straszny - tzn tkana nie taka straszna... juz za 2 razem wiązanie wyszło i nie żałuje wyboru. nie chciałabym miec teraz elastyka który za krótki czas potrafi się "zeszmacić" za przeproszeniem
kup to co ci sie podoba, jak dziewczyny piszą, ale bawelne bez domieszek i tkana skośnokrzyżowo :)
calineczka
27-06-2010, 00:02
Jestem dość drobna - 160 cm, 45 kg.
no niezła kruszynka z Ciebie ;-)
ale teraz w ciąży to chyba więcej ważysz hę :ninja:
ja radzę elastyka na początek-a jak Cie się spodoba to sprzedasz za jakis czas i tkana sobie kupisz :-)
Ja raczej poleciłabym Ci elastyka. Szczególnie, że to pierwsze dzieciątko i możesz bać się na początku, żeby maluszkowi krzywdy nie zrobić- oczywiście obawy nieuzasaddnione, ale ja zaczynałam od elastyka i drugi raz zrobiłabym to samo. Co prawda po kilku miesiącach trzeba przejść na tkaną i kupić nową chustę, ale od czego jest bazarek?;-)
o elastyku się nie wypowiem, bo nie miałam, za to chustę tkaną kupiłam dopiero jak moja mała już bardzo dobrze trzymała główkę. Wczesniej nosiłam w kolysce bebelulu, ale z tkanej tez mozna zrobić kołyskę
co do długości - stanowczo polecam długość ok 4.2m, ja jestem troche wyzsza/cięższa niż Ty, a w 4.6-4.7m w kieszonce ogony mam przy ziemi, co nie jest zbyt wygodne.
absolutnie 4,2 dlugość. reszta - wg uznania w zasadzie, ale ze względu na fundusze raczej bawełna, bez domieszek. przy chęciach zawiążesz kazdą chustę, kieruj sie swoimi preferencjami. no i radziłabym używaną kupić - raz, ze raczej taniej, dwa że już "zlamana".
Tkaną 4,2 polecam, elastyk na lato gdzie na dziecku jest 3 warstwy chusty to nie fajne rozwiązanie.
Ja polecam tkaną. Elastyka nie miałam. W tkaną sama nauczyłam się motać 6 tygodniowego wcześniaka i nie zrobiłam mu krzywdy.
Cenowo Nati chyba nadal najkorzystniej wychodzi, albo nasz stragan...ale ja na początek chciałam miec nówkę, a pasiaki Nati mięciutkie od poczatku i nie trzeba łamać :)
Miłego wybierania :)
no niezła kruszynka z Ciebie ;-)
ale teraz w ciąży to chyba więcej ważysz hę :ninja:
ja radzę elastyka na początek-a jak Cie się spodoba to sprzedasz za jakis czas i tkana sobie kupisz :-)
Zdecydowanie - z moim wielkim już "arbuzkiem" ważymy więcej:)
Chyba faktycznie zacznę od elastyka - najwyżej za jakiś czas pójdzie w świat:)
Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi.
Korzystając z Waszych rad i kierując się ceną wypatrzyłam sobie 4 chusty.
Elastyczną Clara Infant
Elastyczną Gabi (używaną)
Rapalu (też używana)
Nati elastycza (używana)
Którą byście mi poleciły?
Z elastycznych polecałabym TYLKO i wyłącznie Moby:mrgreen:
a w ogóle to życzę miłego wybierania:lol:
Winoroslinka
29-06-2010, 14:07
w elastyku sie zagotujesz, wiadomo ze latwiej ale jak nie chcesz czekać i od razu nosic, to kup tkana i spotkaj sie z kims kto Ci pokaze. Elastyk w sierpniu, a znajac nasze anomalie pogodowe to nawet i we wrzesniu Cie odstraszy. Mnie odstraszal nawet w grudniu ale uparta bylam ;) dopiero jak sie rpzesiadlam na tkana to zobaczylam ze wcale nie musze brac kapieli po noszeniu ;)
dorcik81
29-06-2010, 22:11
skoro już zdecydowałas,że elastyk to z tych które wymieniłaś nati albo gabi
monika999
30-06-2010, 09:18
w elastyku sie zagotujesz, wiadomo ze latwiej ale jak nie chcesz czekać i od razu nosic, to kup tkana i spotkaj sie z kims kto Ci pokaze. Elastyk w sierpniu, a znajac nasze anomalie pogodowe to nawet i we wrzesniu Cie odstraszy. Mnie odstraszal nawet w grudniu ale uparta bylam ;) dopiero jak sie rpzesiadlam na tkana to zobaczylam ze wcale nie musze brac kapieli po noszeniu ;)
w 2008 we wrzesniu bylo tak zimno , ze nosilam kurtke zimowa, pamietacie ta jesien? wrzesien lodowaty, a pazdziernik piekny sloneczny? a swoja droga przy upalach w kazdej chuscie bedziesz sie gotowac, wiec nie ma co na zapas sie martwic:)
Winoroslinka- gratuluje zaparcia:) chuste tkana tez da sie oswoic:thumbs up:
OT: zazdroszcze wyboru pierwszej chusty, pamietam jak czekalam na moja, a listonosz akurat sie spoznial:rolleyes: co za emocje!!!
nieznajowa
30-06-2010, 10:29
ja z elastykow mogę bardzo polecić chusty od Pentelki do kupienia na allegro (49 zł juz z przesyłką, chyba, że podrozalo). Nosiłysmy sie w tej chuscie ladne kilka miesięcy. Na lato jak dla mnie za ciepła ale jesli i tak chcesz elastyka to chyba kazdy bedzie ciepły. Cena tej chusty super a zaraz i tak sie będziesz musiała przesiąść na tkaną...