PDA

Zobacz pełną wersję : elastyczna - mało elastyczna

mama-igi-tata
22-06-2010, 12:59
wczoraj byłam na konsultacji, tj. po prostu uczyłam młodą mamę wiązania chusty elastycznej, w jaką zaopatrzyła się jakiś czas temu, ale potrzebowała pomocy.

pokazałam co i jak i mówię, żeby wiązała na tyle solidnie, że wręcz będzie miała wrażenie, że dziecko jej się tam nie zmieści. sama z reszta tak robię i jest ok. okazało się jednak, że jej chusta jest zupełnie inna niż moja - cieńsza i wcale się tak nie uciąga. w sumie dziecko włożyłyśmy w chustę, ale pas biodrowy za chiny nie dał się rozciągnąć i otulić malucha. więc zupełna lipa.

moja chusta to sleepy wrap. ona miała moby - to chyba dobra firma?

czy to normalne? spotkałyście się z tym? co radzicie w takiej sytuacji? coś można zrobić poza wyczuciem chusty i tego jak mocno ja wiązać na sobie?

espejo
22-06-2010, 13:18
Moby wrap to IMO jeden z lepszych elatyków

mama-igi-tata
22-06-2010, 13:34
a no właśnie.

dlaczego więc był tak mało elastyczny (kupiony nowy).

uzywałaś?

espejo
22-06-2010, 13:37
Uzywałam i w zyciu bym nie wpadla ze jest malo elastyczny:) wydaje mi sie grubszy od innych ktore macalam, ale na pewno dobrze sie rozciąga, cudnie trzyma i dobrze nosi cięższe dzieci - niedawno probowalam na swoim roczniaku:)

mama-igi-tata
22-06-2010, 13:44
w porównaniu z moim sleepy wrapem ten moby był dużo cieńszy i naprawdę mniej uciągliwy - nie mogłyśmy naciągnąć pasa biodrowego chusty na malucha. proszę o rade.

espejo
22-06-2010, 13:52
Szczerze mowiac bez macania nie mam pomyslu, co moze byc nie tak? :hmm: a byl prany?, choc to w sumie raczej nie powinno miec chyba takiego znaczenia przy elastyku...

Liv
22-06-2010, 14:55
:omg: zdziwiona jestem, bo moby to mięsista chusta, kawał szmaty, i naprawdę pięknie się rozciąga. a może jakaś podróba??? :hmm:

mama-igi-tata
23-06-2010, 11:14
to dobre określenie - mięsista. tak właśnie określiłabym tego sleepy wrapa. natomiast rzeczony mało elastyczny moby jakby nie miał tej wewnętrznej warstwy mięsistych splotów, tylko tą gładką warstwę zewnętrzną. może to jakiś inny typ chust moby? czy ktoś się z tym spotkał? jak się tym posłużyć?

espejo
23-06-2010, 11:17
http://www.mobywrap.com/c-1-moby-wrap.aspx

A sprobuj znależć tego elastyka na tej stronce, moze czegos sie dowiemy, ja np mialam MOBy UV kolor sand, a troche tego mają:)

Liv
23-06-2010, 11:17
ale gładka była? w jakim kolorze?

mama-igi-tata
23-06-2010, 11:38
była gładka w kolorze kremowym tudzież kość słoniowa jak kto woli.

jak dla mnie to mogła być moby wrap natural albo moby organic coconut.

mmadzik
23-06-2010, 11:54
Hm, ja też używałam Moby i uważam go za jedną z najlepszych chust elastycznych. Sleepy Wrap nie macałam, ale za to widziałam Gabi, LL, Polekonta, Nati - Moby w zasadzie nie ma konkurencji... Chociaż - że mniej elastyczny to może i mogłabym się zgodzić. Ale dla mnie to był mega plus! Raz, że trzyma dużo lepiej, nic się nie obciąga, nie osiada, dwa, że lepiej nosi cięższe dzieci. Np. w Gabi mi dziecko po paru minutach do pasa wisiało, jak nie zawiązałam NAPRAWDĘ MOCNO.

Może trzeba tylko bardziej wyczuć chustę? Ja po 2-3 razach wiedziałam, ile miejsca zostawić i było super!

mama-igi-tata
23-06-2010, 11:59
taka była moja rada. nic innego nie wymyśliłam, bo dociągnąć nic się nie da.

Pani Wilkowa
30-06-2010, 16:53
Historia jak z mojego zycia - ja mam Moby (bordowego) i inna mama pokazywala mi jak okielznac elastyka. I tez byla zdziwniona, ze ta chusta jest mniej elastyczna niz inne. Kazala mi zamotac go na sobie naprawde mocno, a pozniej okazalo sie, ze dziecie ciezko wchodzi. No i synek sie zbuntowal i nie dal sie wsadzic wiec skonczylysmy motanie.

Ta mala elastycznosc chusty Moby jest dla mnie genialna. Dziecie nie osiada mi za bardzo. Raz gdy synek zasnal to osunal sie moze o 5 cm w trakcie 3 godzin.

Ale ostatnio jakbym stracila wyczucie i tez ledwo naciagam poziomy panel, a potem sie okazuje, ze jest zbyt luzno przy szyjce malego. Musze bardziej uwazac na samym poczatku motania.

aurora
30-06-2010, 21:48
Pani Wilkowa, jakie to forum duże, że na siebie wcześniej nie trafiłyśmy :D

I potwierdzam, ten bordowy Moby przy mojej Sleepy Wrap jest BARDZO MAŁO elastyczny.

mama-igi-tata
01-07-2010, 12:13
dzięki. dzwonię zapewnić, że z chustą Moby wszystko w porządku i że faktycznie wymaga ona dużo wyczucia.

dodam, że dowiedziałam się , że chusta elastyczna powinna rozciągać się w szerz (jak Moby), a nie i w szerz i wzdłuż (jak Sleepy Wrap). Okazuje się, że chusta elastyczna wcale nie jest taka banalna i prosta w użyciu. Myślę, że konieczność wyczucia jej może być kłopotliwa dla początkujących. Dodatkowo kąt rozwarcia nóg małego niemowlaka w elastycznej jest za duży, a siła chusty niweluje cenione C z pleców i pupy, przypierając najmłodsze dzieci do ciała rodzica. Coś w tym jest.

JJ
01-07-2010, 17:16
powodzenia w takim razie zycze !!!
ja akurat uzywalam tylko babyloni
i wydaje mi sie ze jest elastyczna wsam raz

Pani Wilkowa
01-07-2010, 21:43
Pani Wilkowa, jakie to forum duże, że na siebie wcześniej nie trafiłyśmy :D

No tak, bo ja nietutejsza ;)

Mam pytanie kobitki - w instrukcji Moby Wrap jest, ze te chuste trzeba skladac na pol wzdluz. Robi sie przez to mniej szeroka i motanie wyglada bardziej elegancko. Jednak, jak zauwazyla aurora, wtedy na dzieciu jest 6 warstw materialu, a nie 3 i chusta jest wtedy malo elastyczna na maxa. Trzymacie sie instrukcji? Bo ja sie trzymalam. :hide:

kasia wska
01-07-2010, 21:47
moby jest cudowny! dostałam z drugiej ręki, teraz czwarte dziecię się w nim nosi. dzięki tej małej elastyczności donosiłam w nim jankę do pół roku, a lekka nie była;)
trzeba go oswoić po prostu, mi trochę motań zajęło zakumanie, jak go wiązać.