Zobacz pełną wersję : pranie mt-podpowiedzcie proszę
primka_ak
21-06-2010, 17:52
mam nowiutki nabytek - mt z "nubik-a" ale nie mam załączonej info jak go prać... ;( ręcznie? w pralce 30st?
pomóżcie proszę...
sugeruję pranie reczne w pralce z plynem do prania
moze najlepiej napisac do wykowawczyni MT zeby poradzila jak prac :-)
ja mialam MT od Alci wypralam samo w 30C w pralce
nic sie nie stalo
dorcik81
21-06-2010, 19:11
Dzwoneczek dobrze radzi,najlepiej skontaktuj się z osobą,która szyła MT
ja swoje przecieram wilgotną szmatką a jak jest bardzo bardzo brudne to do pralni oddaje(mam dwa od mamy_trójki i od marta-la)
zawsze najbezpieczniej ręcznie w lekko ciepłej wodzie :)
nie zaryzykowałabym chyba nigdy prania miętka w pralce , mógłby zafarbować, sprać sie...
marta-la
21-06-2010, 19:53
Dobrze dziewczyny radzą, napisz do Gosi. Wszystko zależy od tego z czego zrobiony jest ,mt i jakie kolory mają tkaniny (najczęściej farbują czerwone, czarne - wtedy nawet przy praniu ręcznym może być problem). Najbezpieczniej jest oddać do pralni.
Dorotko musisz mi dać koniecznie namiary bo kiedyś szukałam bez skutku ;)
PchlePsotki
21-06-2010, 20:11
Ja zaryzykowałam i przed wysłaniem do nowego właściciela moje byłe Martkowe cudo , było prane w pralce na programie ręczne pranie do wełny, w zimnej wodzie + ochrona przed zagnieceniami(400 obrotów na minutę z powolnym początkiem i dokładnym rozłożeniem prania w bębnie). Nic się nie stało, brązowy sztruks nie farbował
marta-la
21-06-2010, 20:13
Ja zaryzykowałam i przed wysłaniem do nowego właściciela moje byłe Martkowe cudo , było prane w pralce na programie ręczne pranie do wełny, w zimnej wodzie + ochrona przed zagnieceniami(400 obrotów na minutę z powolnym początkiem i dokładnym rozłożeniem prania w bębnie). Nic się nie stało, brązowy sztruks nie farbował
Ja swoje też w pralce piorę ;) Ale jednak klientom dla bezpieczeństwa polecam pralnię
Ja swojego "nubika" sztruksowego brązowego wyprałam w pralce w 40 i trafiło na brązowo: jeansy, bluzy są w plamy itp. ( od tej pory piorę ręcznie). Więc jak wszyscy wyżej: napisz do Gosi co i jak
PchlePsotki
21-06-2010, 22:17
Ja prałam tylko mieczysława.
Ja prałam tylko mieczysława.
Ja tradycyjnie ciemne to ciemne wszystko poszło do pralki i tu był błąd bo miecio cały za to reszta nie :)
primka_ak
21-06-2010, 23:38
w takim razie wstrzymuje się z praniem dopóki nie skontaktuję się z Gosią - a mt jest soczyście zielony (pasy) z kwiecistą stroną, a drugą żółtawą...
ja wsadzałam do pralki na program "delikatne" i z płynem do prania "lovela"- nic mu sie nie stało (to płótno bawełniane) - nawet mi jakoś do głowy nie przyszo że może to zaszkodzic... ale rzeczywiście; chyba coś powinno być wszywane odnośnie prania.
moze najlepiej napisac do wykowawczyni MT zeby poradzila jak prac :-)
ja mialam MT od Alci wypralam samo w 30C w pralce
nic sie nie stalo
ja niestety Lenka w ostatniej chwili przestawiła programator i zamiast przerwać pranie to zaryzykowałam myśląc że nic się nie stanie i wyprałam MT od Alci w 40C :duh: i zmienił kolor jeden materjał z czerwono-bordowego zrobił się ciemny czerwony ale z MT wszystko dobrze radzę uważać dopiero po tym incydencie pomyślałam żeby na stronie Alci zobaczyć jak prać MT:hide::hide: