PDA

Zobacz pełną wersję : EC - super!

Gabrielle
09-06-2010, 04:06
Trafiłam całkiem przypadkowo na to forum i jestem pod ogromnym wrażeniem EC! Do tego stopnia, że... mimo wielu prób nie umiałam dziś w nocy zasnąć...

No to może coś niecoś o sobie napiszę :) 5 tygodni temu przyszła na świat moja pierwsza pociecha - córeczka. Zaraz po powrocie ze szpitala pełna zapału zaczęłam używać tetrowych pieluszek... Skonczylo się na tym, że owszem tetra jest w ruchu ale tylko w domu i tylko w dzień... W nocy i poza domem, jak się nie trudno domyślić, te okropne jednorazówki... No i codziennie idzie pralka prania od małej, zawsze kilka sztuk ubrań i bardzo często także prześcieradło wrzucam razem z pieluchami.

Zaczęłam już powoli wątpić, czy to ma jakikolwiek sens, a jeszcze oliwy do ognia dolewa moja mama, twierdząc, że to wcale nie jest tańsze, a poza tym pieluchy jednorazowe to "wybawienie" dla kobiety.

A dziś dowiedziałam się, że jest jednak jeszcze inna alternatywa!

Drodzy Forumowicze, chciałabym bardzo prosić Was o jakieś konkretne wskazówki, jak zacząć "wychowanie bezpieluszkowe", może jakiś ebook albo strona internetowa?

Aha, długo zastanawiałam się, gdzie możnaby umieścić ten post i nie znalazłam odpowiedniego miejsca w istniejących tematach, dlatego proszę o ewentualne przeniesienie go, jeśli uznacie, że jest taka potrzeba.

Pozdrawiam
pełna optymizmu Młoda Mama :)

ledunia
09-06-2010, 07:57
A to już widziałaś?
http://bezpieluch.pl/
Ja się napaliłam, ale szybko odpuściłam, bo moja Lena nie chce na wc, nocnik nasadkę, żadne natrzymywanie.

erithacus
09-06-2010, 16:58
Witaj :)
Popatrz jeszcze tutaj: http://www.ekobaby.pl/
I poczytaj o pieluchach innych niż tetra, warto takich kilka mieć, żeby móc całkowicie odstawić jednorazówki.
I oczywiście przejrzyj tematy o chustach! ;)

araszara
10-06-2010, 00:22
Oj, ja chętnie bym się podzieliła naszymi doświadczeniami, ale czasu mi teraz brakuje by więcej napisać. EC i pieluszki wielorazowe - te tematy są mi bardzo bliskie, więc chętnie Cię wesprę :) Moim zdaniem WARTO! Na początek mogę Ci zaproponować pomoc w postaci takiego "małego" skryptu nt. EC/NHN. Przez dwa miesiace pod koniec ciąży musiałam leżeć, to przeczytałam całe tutejsze forum w tym zakresie i bezpieluch.pl i skopiowałam sobie najważniejsze wskazówki, przemyślenia, doświadczenia na jakie natrafiłam. Te fragmenty mam w dwóch mailach, mogę podesłać.

Gabrielle
10-06-2010, 07:33
Dziękuję serdecznie za linki, czytam wszystko z zapartym tchem. Proszę o więcej :)
@araszara ja bardzo, bardzo chętnie zapoznam się z Twoimi materiałami! Posyłam adres mailowy na priv.

mama-donna
10-06-2010, 08:46
Ja też byłam tak samo podekscytowana na początku, że nie mogłam spać. Potem jak już się wdrożysz to ekscytacja mija i dziecko bez pieluchy to normalka :) (niestety nie dla osób trzecich :( )Myślę, że lektura tego forum i bezpieluch.pl wszystko Ci wyjaśni. Wiadomo, że każde dziecko jest inne i u każdego wygląda to inaczej i dlatego warto pytać na forum na bieżąco w przypadku jakiegoś konkretnego problemu, bo wszyscy chętni do pomocy.

Gabrielle
10-06-2010, 18:00
Nie uwierzycie pewnie, ale... już mamy z Dianą pierwsze sukcesy! :) dwa razy zdążyłam dojść z kuchni i wyjąć małą nad przewijak z pieluchą i ślicznie zrobiła siusiu :)

Postanowiłam potrzymać ją trochę bez pieluszki bo raz ze upał, a dwa że się biedactwo odparzyła. no i się opłaciło :)

Powoli mała wyrasta z tych pierwszych ubranek i chce jej uszyc komplet nowych. Oczywiscie juz pod kontem NHN :) zastanawiam sie teraz nad aspektami technicznymi... Jaki materiał? Czy mozna gdzies znależć wykroje? Może ktos z Was juz szyl i moze cos poradzic?

PS: Świetna atmosfera jest na tym forum :) Sama przyjemność korzystać :)

Mag
10-06-2010, 18:48
spójrz na ekobaby:
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=41&id=437&ec=0
no i po domu:getry,tuniki,pasek sumo z tetrą albo otulacz wełniany tetro (on może być tez jak pasek)
pomyśl też o wełnianym kocu (tylko 100% merynosa najlepiej) pod pupę.ale tak naprawdę gdy jest chłodniej to najlepsze są getry i coś na górę,a gdy gorąco to koszulka z pieluszką:)

araszara
10-06-2010, 19:56
wysłałam :)

ps.1 odnośnie zniechęcenia do tematu przez Twoją mamę, to na tym forum znajdziesz dużo argumentów za tym, by jednak z jednorazówek zrezygnować
a tak w bardzo dóżym skrócie, to warto bo:
- zależy nam na tym by nasze dzieci nie nosiły szkodliwych dla zdrowia jednorazówek,
(poza tym kto chciałby przez dwa - trzy lata (czasem i dłużej) nosić plasikową bieliznę...)
- nie jest dla nas obojętne to, jaką ziemię zostawiamy w spadku naszym dzieciom (chodzi o tony śmieci)...

ps.2 przygotuj się też na to, że nie będzie łatwo, że czasem będą kryzysy, ale wtedy pisz na forum, tu jest duuuuża grupa wsparcia :)

magnolia
10-06-2010, 21:52
też pamiętam jak pół nocy nie mogłam zasnąć jak zamówiłam swoje pierwsze pieluszki wielo, po jakimś czasie doszło wysadzanie i to takie normalne się stało, powodzenia i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy:)

kubutkowa
10-06-2010, 22:23
Witaj!
o ec ,pieluchach itd znajdziesz tu duzo informacji.Na pewno mozesz tez liczyc na wsparcie innych forumek.Rozgosc sie!

Gabrielle
22-06-2010, 22:45
Heh... dlugo się nie odzywałam, ale wylądowałam w szpitalu i usuwali mi wyrostek.... akurat 6 tygodni po porodzie... maleństwo musiało przez te pare dni przejść na mieszankę i smoczek ale na szczęście już wróciłyśmy do piersi :D Dzięki za linki i cenne uwagi. Aha - w niedzielę mamy chrzciny :D

ewinka
23-06-2010, 00:16
Heh... dlugo się nie odzywałam, ale wylądowałam w szpitalu i usuwali mi wyrostek.... akurat 6 tygodni po porodzie... maleństwo musiało przez te pare dni przejść na mieszankę i smoczek ale na szczęście już wróciłyśmy do piersi :D Dzięki za linki i cenne uwagi. Aha - w niedzielę mamy chrzciny :D

Brawo za optymizm w takich okolicznościach! Dużo zdrowia i sił. Powodzenia!

PS. czytałaś ebooka Kingi Cherek?

mama-donna
23-06-2010, 11:35

życzę więc szybkiego powrotu do formy :) super, że udało wam się wrócić do piersi, to nie zawsze jest łatwe w takich okolicznościach. Co do naszego EC to przechodzimy lekki kryzys ostatnio. Mała odkryła masę nowości i niesamowicie ją interesuje wszystko na około, że zapomniała w ogóle, że siusia i nic nie komunikuje. Nawet zabawy nie przerywa jak siusia i łapiemy tylko na czuja.

araszara
23-06-2010, 20:34
Gabrielle witaj, fajnie że już wróciłaś i wszystko wraca na prostą. Teraz odpoczywaj i nabieraj sił. W wolniejszej chwili odezwę się na priv.