Zobacz pełną wersję : a w wakacje?
jadę na wakacje - 2 tygodnie i mam problem: brać wielo czy nie brać? z dostępem do pralki słabo raczej a w ręku... hmm... trochę mi się nie uśmiecha...jeszcze, żeby pogoda była ładna i schło a jak nie? z drugiej strony nie mam ochoty na jednorazówkach samych 2 tygodnie (być może upału) dziecka gotować...
jakieś porady? sposobiki? :ninja:
ja na trzy tygodnie w chacie skpb mialam paczke pampków ze dwie formowanki, tetre i wełniany otulacz. prałam i codziennie rano ręcznie, przy kapieli, szło raz- dwa, schło na słonku szybciutko. Jak nie-miałam pampersy, na dłuzsze wyjścia itp.
Mayka1981
05-06-2010, 12:09
Ja mam na tyle unormowane dziecko, że jak gdzieś wybywam i wielo zabieram bez możliwości prania/no albo mało możliwości prania to w podejrzanym czasie (tzn kiedy grubsza sprawa ma się trafić :D pampka ubieram, bo z siuśków to płukanie wystarczy a z kupą bawić mi się ręcznie odechciewa...
Tetrę możesz rozwiesić i nawet ciepło być nie musi ino wiatr wystarczy to wyschnie...
AIO raczej odpadają...
Mamamaria
05-06-2010, 12:31
Wyjeżdżam jutro - biorę wełniana otulacz, kieszonki, papierki i tetrę, ręczniczki frote. Pranie ręczne. Zobaczymy, jak nie podołam kupię pampki. Ale nie chcę - dziś nastawiłam ostatnie pranie pieluch, założyłam pampka i dziecko przestało sygnalizować cokolwiek - dynda się zasikany do kolan, a on nic.... no i już uczulenia dostał:frown
Jak wrócę dam znać co jak się sprawdziło. Z założenia nie biorę AIO i wkładek tylko właśnie tetrę bo myślę, że łatwiej będzie uprać i szybko wyschnie
ja na trzy tygodnie w chacie skpb mialam...
przepraszam za :op:- w której chacie byłaś? :)
szukaja polecam, bo temat przewałkowany konkretnie już jest.
ale dodam od siebie: wakacje to wakacje, dla rodzica też a może przede wszystkim. ja mam przed sobą 3 tyg nad morzem i raczej eko jednorazówki a jesli kasy nie starczy to i zwykłe, najwyżej obywatel będzie częściej na golasa biegał. wezmę też wszystkie kieszonki jakie mam ale reszta wielo zostaje w domu.
wysadzać na jednorazówkach tez da się - ćwiczyliśmy w szpitalu i szło super:)
pranie ręczne już kiedyś ćwiczyłam - never again, chyba że tetra i tylko zasikana.
mi skpb warszawa, w teodorówce:) a co?
dlatego ja sie pozadnie przykładam do wysadzania
dzis Michał zmoczył tylo dwie pieluszki :)
mam taki plan: kupy wszystkie w nocniku, siki wiekszosc w nocniku, poza tym tetra plus otulacze wełniane i jednorazowki (na noc, na dlugie wyprawy)
mam nadzieje ze sie uda
mysle że urlop jest tez po to aby odpocząć i pewnymi rzeczami sobie głowy nie zawracać
2-3 tyg to nie rok i da rade wytrzymac w jednorazowkach
nie wiem gdzie miałabym w hotelu czy kempingu wieszac te pieluchy martwic sie czy wyschna czy miktos nie skubnie...ech
neverendingstory
05-06-2010, 21:48
my na razie mamy przetestowane na weekendach wyjazdowych. bierzemy tetrę i otulacze i parę kieszonek (na wyjścia), no i trochę huggiesów - na nocki i na "wszelki wypadek". Formowanki zostają w domu - schną masakrycznie długo więc nie ma sensu. Tetrę piorę w łapkach wieczorem i wieszam (na razie na grzejniku elektrycznym, bo zawsze lało...), kupy całe szczęście w nocnik wpadają:D Daje radę:)
mi skpb warszawa, w teodorówce:) a co?
:lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool::l ool::lool::lool::lool:
świat jest mikro! chatkowaliśmy w Teodorówce w ubiegłe wakacje, w połowie lipca jakoś :)
my sie zbieralismy ze trzy razy w zeszle wakacje, ale sie pochorowalismy i ostatecznie na przelomie sierpnia i wrzesnia bylismy. W tym roku chcielismy pochatkowac bo i tak duzo w chacie siedzielismy, ale na maila nie odpowiedzieli :(
Ja mam tyle wielorazówek że spokojnie mogę je zabrać i tydzień oblecieć bez prania (pod warunkiem że noca będzie niestety pampek). Będe robić to tak że wieczorem wezmę wszystkie zużyte za dnia pieluchy, przepłukam w ciepłej wodzie, pozostawię do wyschnięcia, a po przyjeździe do domu wypiorę te wszystkie przepłukane na wczasach pieluchy:)
emmaline
06-06-2010, 23:29
bylismy 10 dni na przełomie kwietnia i maja bez pralki - pralismy w garści, ale w sumie tetry nie uzywaliśmy ponownie, jeno 2 keiszonki i 4 formowanki i wkładki kilka były często w uzyciu.
no ale była tam super grzejnik w łaziece i nam schło ładnie :)
w Bieszczady w sieprniu uderzamy i tez zamierzam na wielo :)
ewelajna0
08-06-2010, 10:08
A my chyba weźmiemy jednorazówki, bo nie będzie nawet balkonu, żeby tetre porozwieszać:( Zastanawiam sie tylko co z nocnikowaniem. Na plażę nocnik to chyba bez sensu...:hmm: Jak to jest ze stosowaniem EC na wakacjach???
edit: nie było pytania. znalazłam co nieco http://www.chusty.info/forum/showthread.php?14468-Co-zamiast-nocnika-na-wakacje&highlight=EC+w+wakacje
pytanie było bo sama je rok temu zadawałam :) wiec polecam szukaja.
jak pisze mart - wakacje to wakacje - wiec wielorazowki bez wyrzutow sumienia.