PDA

Zobacz pełną wersję : wygrałam aukcję na ebayu-co dalej?

czuszka
16-05-2010, 21:44
udało mi się wygrać aukcję chusty na ebayu :-) cieszę się bo cena połowę tego co nowej (nawet uwzględniając koszty wysyłki)...ale jestem nowicjiuszką więc was doświadczone pytam:
- ile wynosza koszty wysyłki z Niemiec do Polski-zapytałam już sprzedajacej i czekam na jej odpowiedź ale wolałabym wiedzieć że mnie nie robi w konia
- jak robicie z płatnością? moj maz ma konto na paypalu ale jeszcze nigdy przez to nie płacić i nie wiem jak to technicznie wygląda.

peluche
16-05-2010, 21:58
udało mi się wygrać aukcję chusty na ebayu :-) cieszę się bo cena połowę tego co nowej (nawet uwzględniając koszty wysyłki)...ale jestem nowicjiuszką więc was doświadczone pytam:
- ile wynosza koszty wysyłki z Niemiec do Polski-zapytałam już sprzedajacej i czekam na jej odpowiedź ale wolałabym wiedzieć że mnie nie robi w konia
- jak robicie z płatnością? moj maz ma konto na paypalu ale jeszcze nigdy przez to nie płacić i nie wiem jak to technicznie wygląda.
wydaje mi się, że takie rzeczy to najlepiej przed kupnem ustalić, bo raz tak nie zrobiłam i z Francji babka chciała za przesyłke 19 euro do Polski, a nie zaznaczyłam ze wysyłka do francji... a później nie dało sie juz tego odkrecic...

co do kosztów z Niemiec to w prywatnych aukcjach chcą 13 do 15 euro za przesyłkę z tego co widziałam. płacić najbezpieczniej (mi) przez paypal, bo póki kupujacy nie otrzyma towaru, sprzedający nie otrzyma kasy (ale to płatnośc przez ebay, który obsługiwany jest przez paypal chyba jakos tak)

powodzenia i pochwal się na co zapolowałaś? :D

czuszka
16-05-2010, 22:03
srebrne fale didka :-)
a odnośnie wysyłki to sprawdzę na stronie poczty niemieckiej gdyby dziewczyna chciała jakies horrendalne kwoty.

peluche
16-05-2010, 22:09
srebrne fale didka :-)
a odnośnie wysyłki to sprawdzę na stronie poczty niemieckiej gdyby dziewczyna chciała jakies horrendalne kwoty.
z tego co wiem, to cena wysyłki powinna byc napisana w aukcji (jak na allegro, zazwyczaj jest), tymbardziej, że za granicę jeżeli nie ma, warto pytać, bo nawet jak poczta mówi 10 euro, to i tak może zażyczyc sobie więcej....
nauczona doświadczeniem, zawsze pytam przed zalicytowaniem...

czuszka
16-05-2010, 22:15
masz rację ale licytowałam więcej chust i nie chciało mi się kazdego pytać. widzę że wg DHL powinno byc 8,60 a wg poczty niemeickiej 14 euro. jak nie będzie wiecej niz 15 to nie będę się spierać.

szokam
16-05-2010, 22:18
ja ostantio też wylicytowałam. koszt od 10-15 euro a dobrze by było gdybyś spytała czy w Twoim banku i tej osoby działa system SEPA (system europejski do przelewow) i wtedy przelew kosztuje tylko 5 zł a pieniadze ida 2 dni. chyba ze paypall, ale jesli wysylka do Polski to nie bardzo, bo paypall przekierowuje Cie do przelewu i automatycznie sam wpisuje koszt z aukcji a tam pewnie jest tylko koszt wysylki do Niemiec (ok 4,50 euro), jak zmieniasz, bo do Polski jest wiekszy to juz musisz zrobic przelew na konto ze swojego rachunku droga tradycyjna, o ktorej napisalam na poczatku. zycze powodzenia.

szokam
16-05-2010, 22:19
masz rację ale licytowałam więcej chust i nie chciało mi się kazdego pytać. widzę że wg DHL powinno byc 8,60 a wg poczty niemeickiej 14 euro. jak nie będzie wiecej niz 15 to nie będę się spierać.

aha, i uważaj, bo ja też licytowala kilka i wygrałam wszystkie! potem musiałam tu dobre duszyczki prosić, żeby ode mnie odkupiły/przejęły aukcje.

czuszka
16-05-2010, 22:20
probowalam zobaczyć jak to działa i kaze mi wpisywać koszt wysyłki z palca do paypala bo sprzedający nie podał w aukcji żadnego kosztu.

czuszka
16-05-2010, 22:21
aha, i uważaj, bo ja też licytowala kilka i wygrałam wszystkie! potem musiałam tu dobre duszyczki prosić, żeby ode mnie odkupiły/przejęły aukcje.
widziałam Twoj wątek :-) ale jak cena okazyjna a po innych nie licytuję to ktoś przejmie.

Amparo
16-05-2010, 22:30
[QUOTE=szokam;674527 chyba ze paypall, ale jesli wysylka do Polski to nie bardzo, bo paypall przekierowuje Cie do przelewu i automatycznie sam wpisuje koszt z aukcji a tam pewnie jest tylko koszt wysylki do Niemiec (ok 4,50 euro), jak zmieniasz, bo do Polski jest wiekszy to juz musisz zrobic przelew na konto ze swojego rachunku droga tradycyjna, o ktorej napisalam na poczatku. zycze powodzenia.[/QUOTE]

Na brytyjskim, a podejrzewam, że i na niemieckim, jest tak, że nie trzeba. Można poprosić sprzedającego o rachunek z odpowiednią kwotą wysyłki. Tak się robi też jeśli wylicytujesz kilka rzeczy i uzgodniłaś ze sprzedającym, że koszty wysyłki będą niższe...
A koszt przelewu zagranicznego bardzo potrafi się różnić w zależności od banku realizującego ten przelew.

Nymphadora
16-05-2010, 22:59

NIE! 8,60 to przesylka nieubezpieczona. Jezeli taka wybierzesz, a paczka (co czeste w przypadku paczek zagranicznych) zginie, to bedziecie miec problemy z paypal!
Tylko ubezpieczona!
Tu sa ceny ubezpieczonych:
http://www.dhl.de/de/paket/privatkunden/international/paket.html

Najtansza opcja to 16/17 euro.

madziasto
16-05-2010, 23:18
Witam.
Dwa tygodnie temu wygrałam aukcje na ebayu niemieckim (manduca). tego samego dnia Mąż zapłacił przez paypall wylicytowaną kwotę plus 17 euro za przesyłkę do Polski (tyle było podane w aukcji). Po 7 dniach listonosz zapukał do drzwi.

Nymphadora
16-05-2010, 23:20
probowalam zobaczyć jak to działa i kaze mi wpisywać koszt wysyłki z palca do paypala bo sprzedający nie podał w aukcji żadnego kosztu.

A jestes pewna, ze wogole zgadza sie na wysylke za granice?

demona
16-05-2010, 23:29
NIE! 8,60 to przesylka nieubezpieczona. Jezeli taka wybierzesz, a paczka (co czeste w przypadku paczek zagranicznych) zginie, to bedziecie miec problemy z paypal!
Tylko ubezpieczona!
Tu sa ceny ubezpieczonych:
http://www.dhl.de/de/paket/privatkunden/international/paket.html

Najtansza opcja to 16/17 euro.

W paypalu fajne jest własnie to, ze jak przesyłka zginie to paypal oddaje kasę kupującemu, więc bez sensu jest płacić za ubezpieczoną przesyłkę

Nymphadora
16-05-2010, 23:35
W paypalu fajne jest własnie to, ze jak przesyłka zginie to paypal oddaje kasę kupującemu, więc bez sensu jest płacić za ubezpieczoną przesyłkę

Dlatego wysylajacy sie najczesciej nie zgadza na nieubezpieczona i ma do tego prawo.

czuszka
17-05-2010, 09:41
A jestes pewna, ze wogole zgadza sie na wysylke za granice?
w innych aukcjach jesli ktoś się nie zgadzał to było to zaznaczone w opcjach i ja jako osoba z zagranicy nie mogłam zalicytować.

peluche
20-11-2010, 00:48
odgrzewam temat bo mam problem. wylicytowałam jedna aukcje na e-bayu. zapłaciłam paypalem jak zawsze. po chyba tygodniu patrze, a tam sprzedający chce anulować transakcję, bo rzekomo nie zapłaciłam. napisałam do niego, ze dzien po wylicytowaniu zapłaciłam i że ma wyslać mi towar. sprawdziłam jednak na paypalu, rzeczywiście facet nie odebrał płatności. Anulowałam płatność. i spróbowałam raz jeszcze. wyszło to samo - zły adres email i nieodebrana płatność. wkurzyłam się, po raz kolejny pisze do faceta - ten odpowiada: ok, moja wina, zmieniłem adres e-mail, powinno byc dobrze. wiec po raz drugi anulowałam płatność, i płacę po raz trzeci to samo...:cryy::mad::mad:

co mam zrobić, facet miły szuka rozwiązania problemu(co mu nie wychodzi :roll:) a ja chce mój towar!!!

MartaS
20-11-2010, 00:51
a możę mu przelew po prostu zrób? ja ostatnio często przelewy robię jeśli tylko sprzedający jest z UE. U mnie taki przelew kosztuje 5 zł, wystarczy mieć BIC i IBAN sprzedającego

peluche
20-11-2010, 00:53
a możę mu przelew po prostu zrób? ja ostatnio często przelewy robię jeśli tylko sprzedający jest z UE. U mnie taki przelew kosztuje 5 zł, wystarczy mieć BIC i IBAN sprzedającego
nie mam konta w euro, a hm no nie wpadłam na to. mogłabym teoretycznie z konta w złotówkach. tylko, ze ja przyzwyczajona do paypala, bo to szybko sprawnie i mam grarancje że towar dostanę. z przelewem już nie mam takiej gwarancji....

MartaS
20-11-2010, 00:55
to ze nie masz konta w euro nie przeszkadza. Ale fakt - ebay ma ochronę kupujących jeśli pp płacisz, ale jeśli sprzedający ma dużo pozytywnych opinii to ja nie mam oporów żeby przelewem zapłacić. Aha przelew do Niemiec idzie ok. czterech dni

Mayka1981
20-11-2010, 01:01
nie mam konta w euro, a hm no nie wpadłam na to. mogłabym teoretycznie z konta w złotówkach. tylko, ze ja przyzwyczajona do paypala, bo to szybko sprawnie i mam grarancje że towar dostanę. z przelewem już nie mam takiej gwarancji....

ja mam bzwbk i robiłam normalnie przelew złotówkowy, bank sam przeliczył co i jak :)

Sroka
20-11-2010, 01:14
wkurzyłam się, po raz kolejny pisze do faceta - ten odpowiada: ok, moja wina, zmieniłem adres e-mail, powinno byc dobrze. wiec po raz drugi anulowałam płatność, i płacę po raz trzeci to samo...:cryy::mad::mad:

co mam zrobić, facet miły szuka rozwiązania problemu(co mu nie wychodzi :roll:) a ja chce mój towar!!!
ale tym razem juz dostal kase? bo jak tak, to teraz dostaniesz swoj towar, czy jak?

peluche
20-11-2010, 01:16
ale tym razem juz dostal kase? bo jak tak, to teraz dostaniesz swoj towar, czy jak?
jeszcze mail mi nie przyszedł, że nie dostał, ale z tego co widzaiałam na paypalu po raz trzeci wyświetlił mi sie ten sam adres co wczesniej - ten zły, więc podejrzewam, że i tym razem nie dojrze i kicha.

Sroka
20-11-2010, 01:30
by wkoncu dostac jego dobry adres paypal zawsze mozesz go poprosic aby tobie na twoj adres Paypal przelal 1 centa, bo jak jest mily to moze zrozumie :D bo faktycznie szkoda rezygnowac z bezpieczenstwa jakie daje paypal

peluche
20-11-2010, 11:45
ale on rzekomo ten adres zmienił (zanim zapłaciłam 3 raz)... wrrrr

Sroka
20-11-2010, 11:58
popros go mailem o adres paypal. Napisz ten ktory nie dziala i popros o ten dobry i zaplac sama z paypala. ale czy wtedy paypal tez ubezpiecza? :hmm:

peluche
20-11-2010, 12:04
popros go mailem o adres paypal. Napisz ten ktory nie dziala i popros o ten dobry i zaplac sama z paypala. ale czy wtedy paypal tez ubezpiecza? :hmm:
no własnie chyba nie ;) matko, mam dośc, a szkoda mi bardzo bo fajne pieluszki za taniochę wylicytowałam ;)

Sroka
20-11-2010, 12:17
no to nie trac nadziei! :) kasy na tych probach zaplaty nie tracisz, wiec mozna probowac :) moze kiedys zmieni ten adres, a jak nie to go postrasz, ze ebayowi zglosisz, ze ci uniemozliwia zaplacenie za towar.

MartaS
20-11-2010, 12:24
a jeszcze w pp jest opcja żadania zapłaty, czyli on może na Twój adres pp wysłąc żądanie zapłaty od Ciebie i wtedy będziesz miała pewność, że płacisz na odpowiedni adres :)

Sroka
20-11-2010, 12:39
ale wtedy to tak samo jakby sama placila, niewiadomo czy jest gwarancja paypala na zwrot kasy w razie cos

MartaS
20-11-2010, 13:30
ale wtedy to tak samo jakby sama placila, niewiadomo czy jest gwarancja paypala na zwrot kasy w razie cos

tego nie wiem, ale moim zdaniem jest taka sama ochrona kupujących jak przy zwykłej płatności pp. W końcu płatność przez pp przechodzi. A poza tym jest szybciej niż jakby sama płaciła.

peluche
20-11-2010, 14:20
chodzi o to, że jak płacę przez ebay to łączę się bezpośrednio z paypalem i wszystko mam zapłacone. jakbym zapłaciła przez stronę paypala lub przelewem, na ebayu wyświetla mi się przedmiot do zapłaty.... i to jest bez sensu.

MartaS
20-11-2010, 14:31
a... zgadza się masz rację, żeby ta ochrona działała to musi być połączenie między aukcją na ebayu a płatnością pp

joawoj
20-11-2010, 16:34
a... zgadza się masz rację, żeby ta ochrona działała to musi być połączenie między aukcją na ebayu a płatnością pp
Ochrona działa przy każdej płatności PP - nie musi iść przez Ebay.

peluche
20-11-2010, 17:51
Ochrona działa przy każdej płatności PP - nie musi iść przez Ebay.
ok, poproszę zatem o adres i zapłacę po raz 4. zobaczymy co mi dziś odpowie ten facet...

Sroka
21-11-2010, 09:27
doczytalam, jednak tak. Jawoj ma racje.
tylko jak bedziesz slac kase sama to musisz wpisac nr.artykulu z ebaya, zeby paypal mogl go zidentyfikowac, bo inaczej to moga odmowic ochrony

peluche
21-11-2010, 10:32
doczytalam, jednak tak. Jawoj ma racje.
tylko jak bedziesz slac kase sama to musisz wpisac nr.artykulu z ebaya, zeby paypal mogl go zidentyfikowac, bo inaczej to moga odmowic ochrony
ok, dzięki. facet już tez traci cierpliwość, i chce anulowac aukcję :(

Sroka
21-11-2010, 10:58
ok, dzięki. facet już tez traci cierpliwość, i chce anulowac aukcję :(
hmmm... a moze on tych pieluch za ta cene nie chce oddac i dlatego ma zly adres paypal :ninja:

peluche
22-11-2010, 22:20
:high::high::bliss::bliss:
zapłaciłam przez stornę paypala (wysłalam jako prezent, trudno bez gwarancji) i facet mi napisał, że dostał kasę i wysle w tym tygodniu :mrgreen:
ale fajnie, tylko ciekawe kto bedzie nosił otulacze noworodkowe :roll: chyba będą czekać na drugie dziecko (jeszcze nawet nie w planach):duh:

dundubha
25-11-2010, 23:02
z Waszych postów wynika, że jeśli się płaci przez PayPal i wybierze paczkę nieubezpieczoną, to w razie zaginięcia, ochrona kupującego działa, czy dobrze zrozumiałam?
Jak to jest zatem? Musi być paczka ubezpieczona czy niekoniecznie?

joawoj
26-11-2010, 02:07
Nie musi.