Zobacz pełną wersję : chusta do plecaczka i do motania na boku - jaka ?
no to mam dylemat, bo przyszedł czas by młodą wsadzić na plecy lub na bok. Te chusty co mam to dłuuugaśne (motylko 5,2 a rapalu kole 5 ale za ciepła na lato), dlatego jaka chusta będzie na tyle nośna by poniosła me dziecię. Młoda ma około 8 kg (na razie ;) )
Nie ukrywam że splot Rapalu i jej nośność mega mi odpowiada ale qrde za gruba jest, motylki są też super ale znów kupować drugią krótkią ?? to już przeginka :ninja:
no i mam dylemat- HELP :?:
katja z wełną o dł. max 3,2 (wiążesz z tego prosty plecak z węzłem pod pupą i zwykłe wiązanie na biodrze). Ja moje 10 kg szczęścia wiążę w indio Himmelblau rozmiar 2 i jest ok.
3,2 nie za krótka ?? mój M ma 200 cm a ja 175 :) tak myślałam o 4,2
a wełwnka nie za ciepła na lato ?? , qrcze no zupełnie sie nie ogarniam :hide:
Mam 173cm wzrostu/rozmiar 38 i w 3,2 wiąze się na styk z wezłem z przodu .
M ma 194cm i 3,8m spokojnie wystarcza nam na plecaczki :)
Co do rodzaju chusty,to najlepiej pomacać na spotkaniu chustowym kilka .. kazdy lubi coś innego;)
Edit:
Łatwo można sprawdzić jaka długość będzie dla Was idealna;) Wystarczy zawiązać plecak z długiej i zmierzyć ogony:D
jjuussttyynnaa
14-05-2010, 11:13
to ja sie podepne
i za pytam
czy dużo więcej materiału idzie na plecak z krzyżem
niż na prosty?
jaka długość bedzie dobra na oba plecaczki?
my sie krutko plecakujemy ale na początek do plecaka moim zdaniem nienadaje sie jedwab-śliski i ucieka zato bawełna wełna kaszmirylny to już sie super mota
ja z tych co lubią ogony 4,2 na plecak z krzyżem mi starcza -rozmiar nosze38-42 zdażyło sie42:hide:
160 wzrostu na prosty mam z długie ogony nawet ja lubiąc a ogony ale już z wykończeniem tybetańskim (-przy okazji wygodniej )chusty jest akurat w krudszej chyba bym na ogonach wiązała ale niewiem bo nie prubowałam:ninja:
Justyno,zdecydowanie więcej materiału potrzebujesz na plecak z krzyżem niż prosty.Plecak z krzyżem to kieszonka na plecach z rozłożonymi połami ;)
Wrzuć Ule na plecy i porównaj ogony :)
no właśnie, dlatego ja też tak myślałam że 4,2-4,6 było by oki dla tybetana :) (tak przynajmniej z tych wszystkich tabel rozmiarowych wynika)
no dobra a jaki rodzaj szmatki byłby oki ? , wiem że jedwabik nie, czyli bawełenka na lato no i zapewne len. A teraz skośna czy jaki splot?
no właśnie zapomniałam dopisać, że zależy co chcesz wiązać :) na plecak z krzyżem potrzebujesz 4,2 m minimum, na prosty plecak z wiązaniem pod pupą - ok. 3m. 3m wytsrczy spokojnie na zwykłe wiązanie na biodrze, 4,2 to juz za dużo (też zależy jakie wiązanie na biodrze). Dla mnie 3 m chusty to taka do szybkiego zawiązania (tybetańskei wykończenie to już trochę więcej zachodu). A co do skladu... Moim zdaniem jedwab nie nosi dobrze, nawet ptaszki czy nino. Podobno dobrze nosi len (ja lnu nie lubię) no i lana ale obie trudno dobrze dociagnac. Dla mnie tylko i wyłącznie wełna a na lato bawełna
sylvetta
14-05-2010, 13:21
a moze ktos podlinkowac wiązanie na biodrze z krótkiej chusty?:ninja:
albo w ogóle na biodrze. od razu mówie ze szukałam w instrukcjach i ze dwa znalazłam, ale moze macie jakies super ?:lol:
Ja wiąże zwykłe wiązanie na biodrze, o to:
http://lh3.ggpht.com/_BBg4J_b75Tg/S-02unTPkXI/AAAAAAAAEkc/VKHFsVT-pR8/trage-h.jpg
na stronie didka jest instrukcja, niestety nie da się podlinkować.
no właśnie tak na biodrze motam ale odkond mam poucha i kółkową to jak biore na biodro to w nie a wiazanki na plecy i z przodu do komunikacji miejskiej bo w autobusie boje sie miec młodą z tyłu
Rodzaj chusty to raczej sama musisz do siebie dopasowac, nikt Ci za bardzo nie pomoże. Co dla jednego jest super, dla innego porazka. Tak samo wełna wełnie nierówna, czy jedwab jedwabiowi, nawet tego samego producenta.
bardzo wielkie dzięki za wszystkie pomocne opinie :) wstrzymam się chyba z zakupem aż nie "pomacam" kilku chust
to po macaniu napisz co wybrałaś...