Zobacz pełną wersję : pranie chusty - jak mam 1 szt ;)
zastanawiam sie jak uprac mojego elastyka, ktorego uzywam codziennie ;)
chyba bede polowac na slonce eh
bo mloda ulewa.. jak i jej starsza siostra ....
macie jakies patenty procz slonca;??
Zuzia
kup drugą ;)
a tak serio ja suszyłam na kaloryferze ale to była jesień i sezon grzewczy w pełni, teraz faktycznie zostaje słońce lub suszenie żelazkiem
Biedronka
11-05-2010, 17:24
- wykombinowac cos jeszcze
- wykombinowac długi szalik i na czas schnięcia nosic w kołysce z jakiegoś konkretnego szalika
- pozyczyc jakiś kawałek chsuty na czas schniecia od kogoś ;)
pomogłam ?
:wash:a ja mam pytanie - jak dobrze uprać 1 bambusa by nie zrobić mu krzywdy??? :) i jak użytkować by oszczędzić mu szybkiego zniszczenia :):hmm:
Jasnie Pani :)
11-05-2010, 18:03
:wash:a ja mam pytanie - jak dobrze uprać 1 bambusa by nie zrobić mu krzywdy??? :) i jak użytkować by oszczędzić mu szybkiego zniszczenia :):hmm:
prac normalnie, w pralce na 40 stopni z innymi ubraniami, zeby sie za bardzo nie kotlowala sama, bo sie zmechaci. a uzytkowac tez normalnie, z dala od zrodel ognia, psich i kocich pazurów.
Zazuza do czasu zakupu drugiej pozycz sobie cos innego z biblioteki KK. Przy okazji mozesz tkana wypróbowac ;)
:kiss:ślicznie dziękuje za odpowiedz :)
kota, psa brak więc nie będzie tak trudno ;)
doominikaa
11-05-2010, 20:04
ja w takiej sytuacji naprawdę kupiłam drugą...
kolejna była pod kolor spodni, następna do sukienki i tak się jakoś potoczyło :)
Ja pożyczyłam od sąsiadów. I nie kazali oddawać :)
szczesciara :P
mogę Ci pożyczyć mojego elastyka Liliputi. Chcesz? :)
Monique76
12-05-2010, 09:18
A ja Ci moge pożyczyć tkaną (rapalu lawendowe albo nati ocean bawełniany) - niejako przy okazji spróbujesz sobie motania w tkanej. W rapalu motałam moją córkę jak miała miesiąc..
Pozdr.
Monika
jak miałam na początku jedną na dodatek lniana i był sezon jesienno zimowy:( prałam w nocy jak mała zasypiała, suszyłam przy kaloryferze albo rozwieszona na drzwiach ( baldachimy robiłam;-pp) rano była gotowa do dalszej pracy:)
oczywiscie sklamalam w 1szym poscie bo mam jeszcze kolkowa i manduce
wiec zrobilam tak wypralam rano dzis elastyka i mial sie suszyc na balkonie, ale pogoda niepewna to sie suszyl w domu a my hop na spacer w manduce no i takie oberwanie chmury nas dorwalo ze teraz mam i elastyka i manduce mokra ;)
a mloda w moich myslach myslalam ze sie utopi w manduce ale jak zapielam panel i skrocilam ranionczka to bylo super i bez gatek tych bo moje dziecie juz 6kg wazy ;)
ja mam pralkosuszarkę..
ale zdarzalo mi sie prac na wieczor, prasowac 4 razy i suszyc na drzwiach od szafy :D
to takie maleństwa można w manduce nosić????
sądziłam, że dopiero siedzące...
a propos prania - czy każda nową chustę przed motaniem należy wyprać?
To chyba indywidualne podejście bazujące na osobistej ideologi, która przyświeca Rodzicom :)
Ja piorę wszystko, co przynoszę nowe ze sklepu. Nasze, duże - bo nie wiadomo kto co robił z tym zanim kupiłam (np. jak bardzo był spocony mierząc), a Kajetanowe, bo myśl o chemikaliach z apretury- ubranek na ciałku, a z chusty w buzi i na ciałku - mnie nieco ;) przeraża.
to takie maleństwa można w manduce nosić????
sądziłam, że dopiero siedzące...
manduca jest od 3,5 kg ma wkladnke dla noworodkow..
ja tez jestem zdania ze siedzace powinno sie juz nbosic ale stwierdzilam ze jeden spacer nic jej sie nie stanie... a wlozylam i okazalo sie ze pasuje jak ulal.. waleczek z kapturkiem jest na karczku, nozki ladnie w zabke, pupcia nizej ;)
ale nie bede czesto jej tak nosic do 5-6 miesiaca ;)
zuzia
dokladnie jak mi pisze
nie wiem kto macal i co wczesniej robil rekami dla taklich maluchow wszystko nowe piore i juz
Ja piorę normalnie. Wrzucam do pralki, nastawiam na program szybki, zmniejszam wirowanie do 800 obrótów i ziuuuuu... włączam czerwony guziczek :)
ja w takiej sytuacji naprawdę kupiłam drugą...
kolejna była pod kolor spodni, następna do sukienki i tak się jakoś potoczyło :)
no to tak jak ja - też zaczęło się od tego, że w czymś trzeba nosić gdy to pierwsze się będzie a) prało, b) suszyło, c) czekało na zmiłowanie czyli mnie z żelazkiem w ręku :)
A gdzie można pożyczyć takich sąsiadów? :-P
Ja jestem stanowczo za i uzasadniam to cytatem z Bajki "Wypluj go, nie wiadomo gdzie się szlajał" - chusta ciumkana musi być prana <- a że się rymuje, znaczy prawda ;-)
czy można chusty uprać ręcznie w Perwollu? Mam na stanie perwoll i jakiś płyn do wełny i jedwabiu z karfura. Wolałabym już nie kupować dodatkowych specyfików, ale nie wiem, czy ten perwoll nie zaszkodzi?
Mikalina
17-02-2015, 20:31
Isolt pierz tak jak na metce, jesli perwoll to plyn do prania to mozna, lepiej nie używać plynu do płukania.
chcę prac ręcznie mimo wszystko, nawet bawełny. perwoll to do prania, ale cholera wie, może ma jakiś skład niesprzyjający chustom? o taki mam http://alma24.pl/produkt/37870144/plyn-do-prania-perwoll-color?gclid=Cj0KEQiA6ounBRCq0LKBjKGgysEBEiQAZmpvA8 s2rce0FqzaGaic7yrSHJY1C3MZ7Wx7Pb7XK1kT0YYaAr9I8P8H AQ