Zobacz pełną wersję : tetra + szorty wełniane - ile ich potrzeba?
sunflower
07-05-2010, 14:11
Dziewczyny, które stosują takie rozwiązanie (lub podobne) mogłybyście mi doradzić?
Chciałabym wdrożyć w najbliższym czasie rozwiązanie tetra + szorty wełniane + nocnikowanie.
Jak długo wytrzymują Wam i schną takie szorty? Ile ich macie?
Wiem, że na pewno bezpieczniej trzy lub więcej mieć, ale chciałabym wersję min i zastanawiam się czy dajecie radę z dwoma tylko? czy to w ogóle odpada?
Przy otulaczach PULowych dawałam radę z dwoma (choć nie zawsze), no ale one szybciej schną i wolniej chłoną.
Jak gdzieś było na ten temat to odeślijcie mnie proszę, ale ja nie znalazłam a drążyłam temat.
ja mam dwie pary i póki co jeszcze nam nie zabrakło, ale u mnie w domu jest ciągle gorąco, więc wszystko szybko schnie ;)
ja mam jedne szorty, jak schną (1 dzien to minimum) to uzywam otulacza z pulem
Mamy dwie pary szortów wełnianych i żadnego innego otulacza. I daje radę (choć trzecia w zapasie by się przydała), raz tylko na styk mi przeschły. Ale kupa w majtkach taka, żeby ubrudziła szorty, trafia się sporadycznie. Trzeba pamiętać, że schną wolno, u mnie min. doba, zwykle z haczkiem. Najlepiej oczywiście w ciepłe dni na słońcu (w kilka godzin wyschły). No i po intensywnym wydeptywaniu w ręcznik po płukaniu, to na prawdę duużo daje (kiedy tego patentu jeszcze nie znałam schły i schły i schły, chyba ze 3 doby). Na szczęście nie trzeba ich często prać :) Nawet na początku bez lanolinowania wytrzymują kilka dni (ale mokra pielucha jest w miarę szybko wymieniana), a po kuracji i z tydzień? Wystarcza wietrzenie przez noc, piorę jak zaczynają przeciekać, bo zapaszku brzydkiego jeszcze nie stwierdziłam :)
sunflower
07-05-2010, 14:29
dzięki Wam dobre kobiety:) zatem zakupuję dwa, tylko jeszcze na kolor muszę się zdecydować;)
mi szorty schna 3 dni :D i storcha i disany
czasami mały potrafi mi załatwic otulacz wełniany i dwie pary szortów
najlepiej w zapasie miec jeszcze jakis pul :)
ja zamówiłam drugi otulacz wełniany, moze teraz sie uda tylko tak :)
ja tylko spytam na czym polega lanolinowanie? moze jakis link da watku?
ja tylko spytam na czym polega lanolinowanie? moze jakis link da watku?
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?8513-kuracja-lanolinowa-raz-jeszcze&highlight=kuracja+lanolinowa
skarbnica wiedzy ;)
jamamajka
08-05-2010, 11:15
Ekhem... a ja pytanie głupie mam. Jak używacie gatek wełnianych z tetrą? Składacie tetrę tak "a la pielucha", czy w prostokąt i na to gacie? Ja gatek używam tylko w połączeniu z formowanką, z tetrą mi nie idzie bo nie wiem jak... (ciemna masa ze mnie, wiem) :hide:
po domu tetrę w prostokąt i w gatki, a na spacery albo formownki, albo składam muśliny w origami
W prostokąty, na spacer też (ale zmieniam w międzyczasie).
sunflower
08-05-2010, 23:18
Też mam zamiar w prostokąt + szorty -> zobaczymy czy zda egzamin. Ale pewnie nie ze wszystkimi gatkami tak się da, disana np. wydaje mi się zbyt szeroka, że ta tetra by tam latała. Ale może się mylę?
Zakupiłam storchekinder i włożyłam tetrę poskładaną w prostokąt, i sik poszedł nogawką, bokiem. Co jest nie tak?
Nowych nie lanolinowałam, czyli co nowe też zalanolinować?
Za pierwszym razem miałam dokładnie tak samo, sik przez nogawkę. Potem przemoczenie zdarzyło się tylko raz, kiedy K. odmówiła nocnika po spaniu i wysikała ogromne ilości, których już nic nie było w stanie przyjąć ;)
Myślę, że to kwestia techniki zakładania pieluchy i podciągania szortów, jak się wdrożysz, to będzie lepiej. Swoją drogą, nowe też ponoć trzeba zalanolinować.
Za pierwszym razem miałam dokładnie tak samo, sik przez nogawkę. Potem przemoczenie zdarzyło się tylko raz, kiedy K. odmówiła nocnika po spaniu i wysikała ogromne ilości, których już nic nie było w stanie przyjąć ;)
Myślę, że to kwestia techniki zakładania pieluchy i podciągania szortów, jak się wdrożysz, to będzie lepiej. Swoją drogą, nowe też ponoć trzeba zalanolinować.
a jak składasz pieluchę? ja na taki podłużny prostokąt, gacie niby naciągnęłam
nowe lanolinować trzeba - a właściwie najpierw wyprać i dopiero zalanolinować, bo dopiero po praniu ładnie wchłoną lanolinę
Tetrę (prostokątną) składam wzdłuż dłuższego boku na 4 (na pół i znów na pół), a potem "skracam" na trzy. Flanela (też prostokątna) deczko bardziej skomplikowane, bo jest szersza. Więc składam na początek wzdłuż dłuższego boku na 5 (czyli mała zakładka, potem całość na pół i na pół) i znów "skracam" na 3. Ręczniki Ikeowe na 3 wzdłuż i potem na pół. Wkładam tak na środek, czyli żeby była zasłonięta część sikająca i kupna też ;) IMHO ważne jest porządne dociągnięcie nogaweczek do góry, żeby "chwyciły" pieluchę. Mam nadzieję, że opis w miarę zrozumiały :)
a ile tetry, jeśli bez nocnikowania?
No dobra to piorę gacie i będę lanolinować. Tetrę składam identycznie jak shilo, ręczniki ikeowskie tudzież.
Jeszcze mam pytanie - jak gatki są dobrze zalanolinowane to po siku tylko tetra będzie mokra a gatki od środka suche?
mi. - powiem ci ak, ja mam - ale przy nocnikowaniu - chyba 40-45 sztuk. Piorę raz w tygodniu - ale - u nas każda kupa już do nocnika trafia i niektóre siku też; no i na noc i wyjścia jednorazowki używamy. Zasikane pieluchy suszę i wyschnięte wrzucam do kosza na pranie, potem tylko do pralki.
Myślę, że jeżeli tylko na tetrze chcesz jechać, to na pewno byloby dobrze gdybyś też tyle miała, częście będziesz prać na pewno.
ja bym chciała głównie na tetrze i otulaczach przez najbliższe trzy m-ce, a potem... się zobaczy. kieszonki?
na razie mam 25 premium. czyli mało mam. :(
ale też planowałam prać co drugi dzień. zobaczymy jak nam pójdzie.
nie za bardzo też umiem się zdecydować, który z allegrowych sprzedawców na NAPRAWDĘ dobrą tetrę... może kogoś polecicie?
ja bym chciała głównie na tetrze i otulaczach przez najbliższe trzy m-ce, a potem... się zobaczy. kieszonki?
na razie mam 25 premium. czyli mało mam. :(
ale też planowałam prać co drugi dzień. zobaczymy jak nam pójdzie.
nie za bardzo też umiem się zdecydować, który z allegrowych sprzedawców na NAPRAWDĘ dobrą tetrę... może kogoś polecicie?
Nie martw się tylko zaczynaj :) 25 to wcale nie tak mało - najwyżej będziesz prać codziennie, a tetra wdzięczna jest, bo szybko schnie.
Ja tam w NAPRAWDĘ dobrą tetrę się nie bawiłam - kupiłam najtańszą, ale zmieniałam po każdym siknięciu.
mi. - co do tetry z allegro nie doradzę, bo sama mam świetna tetrę od mojej mamy, ktora pieluchowała w nią mnie i moją siostrę :-)
25 sztuk to imo zdecydowanie za mało, pranie codzienne może zniechęcić. Dokup sobie może np. ręczniki z ikei, a jeśli masz fundusze zainwestuj w pieluchy składane bambusowe, konopne np.
dziękuję :)
a ręczniki z Ikei do otulacza to dobry patent? Zawsze myślałam, że one tylko do kieszonek...
a ręczniki z Ikei do otulacza to dobry patent? Zawsze myślałam, że one tylko do kieszonek...
ja stosuję do otulacza ( do tej pory miałam otulacze PUL-owe teraz będę latem do wełnianego)
Po lanolinowaniu gatki przez jakiś czas :) będą suche, co najwyżej od środka lekko wilgotne. Póki wełna tę wilgoć przyjmuje, nie przepuszcza, i nie czuć smrodków, to jest ok, w przeciwnym razie - do prania.