Zobacz pełną wersję : Szukam tej drugiej i inne dylematy
Kocham naszą pierwszą - inkę i w zasadzie nawet jak mi wiszą ogony do ziemi to się nie przejmuję. Ale chciałabym nabyć coś drugiego. Marzę żeby pomacać wełenkę ale w testach nie widziałam. Słyszałam dobre słowa o natkowej wełence i pewnie to będzie mój wybór ale chyba??? nie na lato - dobrze myślę?
Marzy mi się coś drugiego - cieńszego, chociaż inka jest dość gruba i nie przeszkadza mi to więc ta cienkość to nie jest mus. No i musi być 6 - coś koło 4,8m koniecznie lub więcej.
Kolejne moje marzenie to krótka chusta do plecaczkowania, tylko jak oglądałam plecaczek hanti i próbowałam go zrobić to jak dla mnie "6" to mus. Tu by inka pasowała. A coś krótszego na prosty.
I jeszcze marzy mi się indio - moss, natur, kiesel jakieś mało kontrastowe. I jak widzę ceny to raczej indio kupię w wersji krótkiej do prostego plecaka a wełenkę w 6.
A może jakieś porady? Chciałabym dobrze wybrać - jedną dłuższą na zmianę z inką i jakąś króciznę do plecaka. Pewnie nie na raz ale w niedługim czasie, bo Emila się dobrze czuje na plecach.
Nosiłam w wełnie w chlodniejsze dni zeszłego lata i bylo Ok:) welna jest o tyle fajna, ze praktycznie od poznego lata - wczesnej jesieni mozesz potem nosic prawie caly rok, a ona dobra na cieżary - potem całą jesień i zimę tylko w wełnie nosiłam. Nie miałam niestety natkowej, więc nie pomogę, ale opinie ma świetne:)
Indio - z lnem (lub z welna) tez dobry wybor - tak przyszlościowo na ciężarek:)
a reszta - to tylko kwestia gustu, nastroju, okazji - do wyboru do koloru:):):):)
Ja dopiero co dorobilam sie inki, ale mam krotką, plecaczkową, na razie złamać ją muszę...
Bodzia_30
04-05-2010, 21:57
Mam Nati z domieszką wełny, bardzo dobrze mi się nosi, ale póki co nie było jeszcze upałów, więc nie powiem jak to jest latem, w każdym razie miałam podobny dylemat jak Ty - czyli co kupić drugiego. Przeglądałam akurat chusty na wyprzedaży i jak zobaczyłam Japan pomarańczową to ani chwili nie czekałam, bo bałam się że ktoś mnie ubiegnie - no i ją mam.
Czyli lepiej długą wełenkę i krótkie plecaczkowe indio? Czy może odwrotnie?
Mayka1981
04-05-2010, 22:52
wełna działa jak izolator - latem od gorąca, zimą od zimna - na styku Waszych ciał i tak się będziecie pocili w upale nawet w bambusie...
ja nati wełniane i pasiaki i grecję szczerze polecam!
jeszcze z domieszek to len - indio z lnem jakieś?
Która jakiej długości to chyba już kwestia tego co CI się uda upolować w ciekawszej cenie :)
czukczynska
04-05-2010, 22:54
Czyli lepiej długą wełenkę i krótkie plecaczkowe indio? Czy może odwrotnie?
Tak naprawdę,to zalezy od tego co Ci się podoba.
Nie ma gotowych przepisów.
Ja np miałam plecaczkowy jedwab,a dlugie wełny,kaszmir,Inkę itd.
Co do plecaczka to ja ostatnio zakupiłam rozmiar 4 i jest na styk w prostym plecaczku. Chyba trzeba też wziąść pod uwagę wiek dziecka. Im większy, tym więcej materiału potrzeba.
Damiana w prostym plecaku noszę w rozmiarze 5. Są ogony ale wcale nie takie duze jak myślałam.
Hanię napewno ponoszę pod koniec wakacji w krótszej chuście w plecaczku ale za rok już napewno w 5.
Ja drugą kupiłam z jedwabiem 6 bo na lato właśnie.
Potem miałam indio z lnem 5 na plecaki, ale wole na plecach w nosidle albo w MT nosić i zamieniłam chustę na chustoMT.
Moja rada: kupuj, wymieniaj, testuj...znajdziesz dobre wyjście dla siebie...powodzenia :)
Na razie wybrałam indio kiesel 5 i zobaczę jak się dogadam z indio. Emila jest ciut za mała na MT ale w wakacje zasiądę do maszyny i spróbuje coś popełnić.