Zobacz pełną wersję : pupa dziecka w tetrze
wiem już, że wielo są lepsze dla dziecka, zaczelam wczoraj te przygode, ale mam watpliwosci. zmieniam czesto, ale jednak nie da se uchwycic od razu kazdego siku, zwlaszcza jak dziecko spi 1,5-2h. jak go biore do przewiniecia to ma cala tetre mokra, wiec skora tez jest cala w moczu. a smarowac nie wolno, bo to zmniejsza chlonnosc pieluch. czy to na pewno jest lepsze od pampersow?
Mamusia Jasia
27-04-2010, 13:37
Spokojnie, jest zdrowsze. Mokra pupa nie dotyka dioksyn, substancji rakotwórczych, po prostu jest wolna od chemii. Jeśli przeszkadza Ci,że dzidziuś ma mokro możesz używać do tetry wkładek sucha pielucha. A poza tym jeśli piszesz,że śpi tzn,że mu nie przeszkadza. :) Pozdrawiam.
margeritta
27-04-2010, 13:41
a używasz takiej zwykłej tetry? jeśli nie chcesz by dziecko czuło wilgoć to zastosuj cieniutkie wkłady polarowe, ale myślę że nic nie powinno się dziać jeśli często zmieniasz pieluszkę i za każdym razem myjesz pupę dokładnie :-)
w pampersach są rakotwórcze substancje więc nidgy nie będą one zdrowsze dla skóry dziecka!!!
http://www.froggi.pl/ekoistkapl/ekopieluchy-dla-ekomaluchow.html
Moja mała wieczorem strasznie dużo sika, więc po kąpieli a przed spaniem zakładamy jej tetrę, bo zanim pójdzie spać jeszcze ze 3 razy trzeba ją przewijać. No i czasem nie wceluję, żeby jej "lepszą" pieluchę na noc założyć. A śpi jakieś 8 godzin w nocy.
Ten wstęp po to, żeby napisać, ze zdarzało mi się ją przewinąć po tych 8 godzinach!! tetra mokruteńka, ale odparzeń nie ma. Ale w dzień dużo wietrzymy.
Moja mała wieczorem strasznie dużo sika, więc po kąpieli a przed spaniem zakładamy jej tetrę, bo zanim pójdzie spać jeszcze ze 3 razy trzeba ją przewijać. No i czasem nie wceluję, żeby jej "lepszą" pieluchę na noc założyć. A śpi jakieś 8 godzin w nocy.
Ten wstęp po to, żeby napisać, ze zdarzało mi się ją przewinąć po tych 8 godzinach!! tetra mokruteńka, ale odparzeń nie ma. Ale w dzień dużo wietrzymy.
Ja tez przewijam dopiero z rana, z pupcia wszystko w porzadku. :)
ale ja bym w takim mokrym nie chciala lezec :( mam wyrzuty, ze wcale nie robie mu lepiej stosujac wielo. pewnie nie mam racji.
ale ja bym w takim mokrym nie chciala lezec :( mam wyrzuty, ze wcale nie robie mu lepiej stosujac wielo. pewnie nie mam racji.
ja tez bym nie chciała. Ale jeszcze bardziej nie chciała, żeby mnie ktoś budził :D
gata_bonita
27-04-2010, 14:51
szokam, jeśli nie chcesz by czuł mokro, dodaj wkładkę polarkową (dziewczyny już o tym napisały)
najtańsza wersja- kupić niebieski koc za 7 zł w ikei i pociąć... będzie duuuużo wkładek
Edit: o ten http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00070489
za 6 zł, jeszcze tańszy;)
saaudade
27-04-2010, 14:56
o "okład" z moczu się nie martw, nie odparzy, to kupska są wstrętne :) sam mocz nie zrobi żadnej krzywdy, wystarczy poczytać o urynoterapii ;)
oj, nie wiem, który Ty jesteś rocznik ale ja jestem jeszcze z czasów głębokiej tetry, osobiście zdarzło mi się też zapewne leżeć w mokrym i jakoś traumy specjalnej nie mamz tego tytułu:)
A tak juz na serio - spóbuj może z wkładkami jak radzą dziewczyny
mamuchap
27-04-2010, 15:10
o "okład" z moczu się nie martw, nie odparzy, to kupska są wstrętne :) sam mocz nie zrobi żadnej krzywdy, wystarczy poczytać o urynoterapii ;)
chciałam dokładnie to samo napisać
a poza tym, ja używam tylko tetry,
młody śpi w takiej pieluszce nawet 12h i nic mu nie jest
w nocy wstaje tylko na cyca tzn zjada na śpika, nigdy nie budzi sie bo ma mokro
tetra jest przy samej pupie, nie stosuje żadnych wkładek, ktore miałyby zapobiegać uczuciu wilgoci
to prawda kupa jest gorsza..raz w nocy zrobiła i rano czerwona jak tyłek pawiana
urynoterapia to chyba picie tego lub przemywanie a nie okład wielogodzinny, myślę że siku przy pupie wiele godzin zdrowe dla skory nie jest, zwyczajnie maceruje naskórek
ok, troche sie uspokoilam, ale jest jeszcze kwestia wielkosci pieluchy. po pampersach ta pupa wydaje mi sie ogromna, synek ma dopiero 4 tyg wiec dupinke ma małą. tetre mam niestey 70x80 wiec trudno mi zrobic origami a jak zrobie pasek towlasnie jest go tak duzo i grubo.
A mi własnie dla noworodka najlepiej się składało zwykła tetr 70 na 80 :) te lepsze były za grube, a ta się składa w prostokąt, który jest w sam raz :)
No to taki urok pieluch wielorazowych - pupa jak odwłok.
odwłok jak odwłok mi przeszkadzało w tym złożeniu to że za każdym razem kupa była i w tetrze i w otulaczu
origami jak piszesz raczej z prostokątku nie wychodzi
dlatego tak pokochałam formowanki
saaudade
27-04-2010, 15:54
urynoterapia to chyba picie tego lub przemywanie a nie okład wielogodzinny, myślę że siku przy pupie wiele godzin zdrowe dla skory nie jest, zwyczajnie maceruje naskórek
okłady też, wszystko zależy od rodzaju zchorzenia ;) może i może zmacerować, ale ja się jeszcze z czymś takim nie spotkałam :) może w jakiś wyjątkowych okolicznościach, np. wiele godzin w sakramencki upał? Ale na taką jazdę chyba nikt o zdrowych zmysłach dziecia nie będzie narażał. Ogólnie nie ma powodu do paniki :)
moja też w tetrze całą noc i zero odparzeń
po kupie kilka razy się zdarzyło, ale po siku nigdy... a i nie przemywam pupci po każdym siknięciu
klusiecka
27-04-2010, 19:07
tez sie balam tetry, mokrej pieluszki i tego ze nie zawsze uda mi sie zmienic zaraz po siku. O dziwo pupa po jednorazowkach byla bardziej czerwona mimo ze byla sucha niz po mokrej tetrze.
magnolia
27-04-2010, 21:20
origami jak piszesz raczej z prostokątku nie wychodzi
można można i origami z prostokąta, szczególnie przy małej pupce jeszcze - wystarczy nadmiar materiału zawinąć z tyłu i już:)
sunflower
27-04-2010, 21:44
w pampersach są rakotwórcze substancje więc nidgy nie będą one zdrowsze dla skóry dziecka!!!
http://www.froggi.pl/ekoistkapl/ekopieluchy-dla-ekomaluchow.html
Do wielo przekonywałam się raczej z innych powodów, ale w tym artykule dopiero trafiłam na listę substancji rakotwórczych. W artykule wspominają o odkryciach poszczególnych substancji i te odkrycia miały miejsce jakieś 20 lat temu. Przez ten czas na pewno coś się zmieniło w składach, nie ma jakiś nowszych badań? znacie jakieś źródło nowsze?
edit: a żeby nie było całkiem OT;) to dodam, że my używaliśmy tetry + polarkowe wkładki (w Jysku takie kocyki polarkowe są jeszcze tańsze) i walczyliśmy trochę z czerwoną pupą. Jednak, że tych polarków dużo miałam, to nie przejmowałam się utratą chłonności i smarowałam pupę jak czerwona była (+ wietrzenie)
Zgadzam się z tym, że najgorsze dla skóry są kupki, ale wg mnie to jednak indywidualna kwestia, jak dziecię reaguje na "okład z moczu" w postaci b. mokrej pieluchy. Mojej Córci wystarczy kilkunastominutowa "sesja" w mokrej pieluszce i pupa od razu robi się czerwona, zwłaszcza jeśli pielucha jest bardzo mokra, np. w nocy (przygodę z wielo zaczęłam niedawno i po kilku nocach zdecydowałam, że kupię wkładki polarkowe, a do tego czasu zrezygnuję z wielo na noc, pupa była czerwona nie tylko po tetrze, ale i po wkładkach z mikrofibry/bambusa). Na szczęście w dzień zdecydowana większość siuśków ląduje w nocniku :)
można można i origami z prostokąta, szczególnie przy małej pupce jeszcze - wystarczy nadmiar materiału zawinąć z tyłu i już:)
ale rogi mi wychodza wtedy jeden wyzej a drugi nizej i nie wiem jak nimi owinac bioderka, bo nijak to nie wyglada.
panthera
27-04-2010, 23:54
ja jak wkładam tetre- składam ją w prostokąt - tak ze wyglada jak klasyczna wkladka z mikrofibry - tylko ze dłuzsza - dodatkowo wywijam ja z przodu (dla chłopca) tak ze ma z przodu podwójna warstwę. nie owijam bioderek.
co do maści - jak młody ma czerwona skórę to smaruje i wkładam papierek jednorazowy - maść zostaje na nim.
polarki i wszelkie wkładki "zawsze sucho" sa super - polecam
w ostateczności - sa jednorazówki viona - przynajmniej masz pewność ze nie ma tej chemii rakotwórczej.
margeritta
28-04-2010, 09:45
Do wielo przekonywałam się raczej z innych powodów, ale w tym artykule dopiero trafiłam na listę substancji rakotwórczych. W artykule wspominają o odkryciach poszczególnych substancji i te odkrycia miały miejsce jakieś 20 lat temu. Przez ten czas na pewno coś się zmieniło w składach, nie ma jakiś nowszych badań? znacie jakieś źródło nowsze
To że je odkryto 20 lat temu nie znaczy że wycofano z produkcji! (zauważ że art. jest zaledwie sprzed roku a w necie jest ich więcej, wystarczy poszukać) Każda pielucha ma w sobie ponad 50 substancji chemicznych, same te zapachowe są bardzo drażniące dla skóry.
W składzie większości kosmetyków są szkodliwe substancje i nikt na to nie reaguje więc nie ma się co dziwić. Są niby dyrektywy mówiące limitach co do ilości danej substancji w produkcie, ale to łatwo obejść dodając kilka podobnych jeśli jedna nie wystarcza... Słyszałam, że firma Pampers wycofuje się z produkcji chusteczek nawilżanych a przynajmniej zmienia ich skład bo przyznała ze był to produkt stworzony na potrzebę chwili (czyli zrobienia dobrego interesu) i nie są one zdrowe dla dzieci. Poza tym Pampers wypuszcza na rynek pieluchy wielorazowe, a to już o czymś świadczy :-) po prostu na zachodzie i w stanach tracą klientów bo świadomość ekologiczna ludzi jest na innym poziomie niż w Polsce...
klusiecka
28-04-2010, 10:07
Nie wiemy czy i jak zmienil sie sklad pampersa- na opakowaniu jest dokladny sklad jedynie balsamu, czyli czesci skladowej pieluchy. Z jakiegos powodu pelnego skladu nie ma, firma zaslania sie tajemnica handlowa, ok. Tyle ze znamy sklad coca-coli, jedzenia w fast- foodach, kosmetykow, i innych.
Straszne to co piszecie o składzie pampersów. wczoraj kupilam polar i recznicznki w Ikei, probujemy dalej, dzieki :)
sunflower
28-04-2010, 11:08
No ja nie neguję, że w pampersach są takie substancje i do wielo mnie przekonywać nie trzeba:) Jednorazówki firmy Pampers to zawsze omijałam z daleka, bo tam chyba najwięcej tego świństwa jest, a na pewno sporo sporo więcej niż np w pieluszkach BabyDreams z Rossmanna - widzę już nawet po reakcji skóry dziecka. No właśnie tylko ciekawa jestem, czy teraz jeszcze przeprowadzają takie badania?
ja też ciekawa jestem badań, chyba POWINNI coś takiego robić? Ja do wielo już się przekonałam, póki co używamy tego i tego, ale tylko dlatego że wielo mam za mało jeszcze:(
Mamusia Jasia
28-04-2010, 12:33
Skoro na opakowaniu pieluch piszą,że pielucha wytrzyma 12 godzin (swoją drogą, moim zdaniem to niemożliwe) to musi tam być siłą rzeczy mnóstwo chemii i żelu. Nie ma mocnych, sam syf, którego składu nie podają już na opakowaniu.
klusiecka
28-04-2010, 12:57
MOZLIWE! pielucha wchlonie okolo pol litra, sprawdzalam, dziecko tyle nie nasika przez 12 h w nocy.
Ano możliwe, ja wciąż na noc stosuję Huggiesy (w dzień wielo) i oprócz wyjątkowych sytuacji, zwykle trzymają od 19-tej do 7-mej mniej więcej. A córka ma już 16 miesięcy i w nocy mleko pije, więc sika na prawdę sporo. I taka zasikana pielucha wrażenia na pupie nie robi żadnego. Za to wystarczy, że kupę machnie do pieluszki, nawet jak od razu myję, to i tak zaczerwienienie się pojawia. Teraz przy okazji ząbkowania chyba piąty dzień z jednym takim walczę :(
anitanelka
28-04-2010, 13:23
MOZLIWE! pielucha wchlonie okolo pol litra, sprawdzalam, dziecko tyle nie nasika przez 12 h w nocy.
Uwierz mi, że nasika :)
Moja Nelka na noc też tylko Pampersy, w dzień wielo... Przez noc pije (niestety) 2x150ml mleka i ok 150 wody... jeśli nie przeleci, bo często sie zdarza, że nawet pampek nie wytrzyma, to jest ogromny i waży chyba więcej niż 1kg... zważę z ciekawości
sorry za ot: ;)
ale czytam tytuł wątku już któryś raz i zawsze: PUPA DZIECKA W TEATRZE ;)
klusiecka
28-04-2010, 13:41
Na mysli mialam dziecko co spi przez te 12 godzin, wtedy nie nasika, jak dziecko sie budzi na jedzenie- zmieniam pieluszke i moze stad to wrazenie ze nie nasika.
ja pieluch nie wzylam ale do swiezego pampersa w celach edukacyjnych wlewalam stopniowo wode. Rozmiar pieluchy 2 albo 3 juz nie pamietam.
margeritta
28-04-2010, 15:34
sunflower pewnie że robią testy ale co z tego jeśli produkcja odbywa się zgodnie z przepisami i dopóki ich nie zmienią nic się z tym nie da zrobić :-(
ale na szczęście mamy alternatywę w postaci wielo :-)
Wiewiórka
06-08-2010, 22:12
Tak się zastanawiam, czy przy noworodku i mlecznym niemowlaku jest sens składania tetry w prostokąt. Przecież takie maluchy mają rzadką, rozlewającą się kupkę i potrafią zafajdać otulacz przy każdej zmianie kupy ( no i co z tego że otulacz jest na 4-6 przewinięc, jak noworodkowi przy kupie zwykle starcza na 1). Może lepiej składać tetrę w samolot albo origami czy jeszcze jakoś inaczej, to może otulacz na więcej przewinięć kup starczy? A może inne składanie pieluch nic nie da, pomoże tylko formowanka albo jeszcze coś innego?
Super są tzw.suche pieluchy.My teraz w większości jedziemy na zwykłe pieluchy tetrowe/flanelowe/muślinowe i otulacz.No i właśnie kładziemy ten cieniutki polarek-dla mnie rewelacja.Tetra może być mokra,a pupa dzięki temu i tak jest sucha.Ja tam nie przewijam po jednym siku-przecież jak śpi to nie będę sprawdzać co 10min.I ten zestaw sprawdza mi się lepiej niż np.pielucha kieszonka(mieliśmy często przecieki,nie każda kieszonka się u nas sprawdziła).I mój mały pupy zaczerwienionej nie ma.Co do kupy,to w pieluchęnie robi praktycznie w ogóle więc ten problem odpada.Mój synek ma 4mies.
sunflower
07-08-2010, 23:22
sunflower pewnie że robią testy ale co z tego jeśli produkcja odbywa się zgodnie z przepisami i dopóki ich nie zmienią nic się z tym nie da zrobić :-(
ale na szczęście mamy alternatywę w postaci wielo :-)
tak sobie pomyślałam, że może pro-test by się tym zajął? no i mają jakiś test http://www.pro-test.pl/tests_article/6916,0/Cała+kupa+pieluch.html ale nie wiem jak wyszły te wyniki na metale ciężkie itp. szkoda, że jeszcze nie przebadali tak w ogóle pod kątem zawierania różnych substancji chemicznych.
Tutaj jest test pieluch jednorazowych: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=503
Ale: na chrom i nikiel nie ma żadnych norm (a stwierdzono wysoką zawartość niklu). Z tego, co zrozumiałam z tego fragmentu: "Cytowana norma PN-P-50548:1999 podaje, iż w zakresie wymagań odnośnie zawartości metali ciężkich celuloza, bibułka higieniczna i włóknina stosowane do produkcji pieluszek powinny spełniać co najmniej wymagania stawiane wacie celulozowej w normie PN-90/P-50549 „Wata celulozowa”.Norma PN-90/P-50549 ustala wymagania dotyczące maksymalnej dopuszczalnej zawartości niektórych metali szkodliwych w wyrobach opatrunkowych i higienicznych" w ogóle nie ma oddzielnych norm dla pieluszek.
Wiewiórka
08-08-2010, 09:40
Czy ktoś udzieli mi odpowiedzi na mój post?
stokrotka.a
08-08-2010, 10:28
Wiewiórko jeśli nie nauczę się jakiegoś sensownego sposobu składania tetry
to będę stosować formowanki rozm.NB,
tymbardziej, że mam zamiar stosować głównie wełniane otulacze
a te nie lubią być zafajdane kupą ;)
Niestety trzeba samemu znaleźć najlepszy sposób dla siebie.
Na pewno przydadzą mi się klamery snappi,
fajny dla mnie jest sposób składania typu latawiec bo nie ma tyle
materiału pod pupą,a z przodu...
Dzięki temu pupa nie jest wyżej od gówki ;)
To jest tak samo jak z wkładkami zapewniającymi suchość
Jedne dzieci nie potrzebują,natomiast inne potrzebują.
sunflower
08-08-2010, 10:38
ja nie składałam w prostokąt tylko tak http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skladac-i-zakladac-pieluszki-tetrowe-muslinowe-s-cinfo-pol-43.html a i tak miałam wycieki.
margonik
09-08-2010, 03:11
my używaliśmy tetry + polarkowe wkładki (w Jysku takie kocyki polarkowe są jeszcze tańsze) i walczyliśmy trochę z czerwoną pupą. Jednak, że tych polarków dużo miałam, to nie przejmowałam się utratą chłonności i smarowałam pupę jak czerwona była (+ wietrzenie)
A może te podrażnienia właśnie przez wkładki polarkowe?
Mój synek na polarkowe wkładki reaguje czerwoną pupą. Tymczasem mokra pielucha rzeczywiście mu nie przeszkadza, ani pupy nie podrażnia.
sunflower
09-08-2010, 09:45
A może te podrażnienia właśnie przez wkładki polarkowe?
Mój synek na polarkowe wkładki reaguje czerwoną pupą. Tymczasem mokra pielucha rzeczywiście mu nie przeszkadza, ani pupy nie podrażnia.
Możliwe, bo teraz biega w samej tetrze i pupa nie była podrażniona nawet w upały.
margeritta
10-08-2010, 11:48
Myślę że na upały lepsze od wkładek polarowych są papierki jednorazowe np. Campola, pupa w nich super sucha, niestety nie podają składu więc nie jestem przekonana czy są do końca zdrowe :-(
Wiewiórka
03-09-2010, 11:22
Tak sie zastanawiam do ilu kg starcza tetra o wymiarach 70X70, zwłaszcza przy składaniu inaczej niż na prostokąt, np. w samolot czy origami, zawsze to mniej materiału do upchnięcia w otulaczu, szczególnie przy noworodku. Zastanawiam się, na ile starczy...
margeritta
09-09-2010, 21:27
myślę że rozmiarowo starcza na długo ale problemem staje się jej założenie przy ruchliwym dziecku, zwłaszcza origami :-) ja już składam tylko w prostokąt, origami przez pierwsze 2 miesiące miało sens
Mały ma teraz 4 miesiące (7,5kg) i składam też już tylko w prostokąt. Kupy u nas nie ma codziennie :ninja:
Myślę że na upały lepsze od wkładek polarowych są papierki jednorazowe np. Campola, pupa w nich super sucha, niestety nie podają składu więc nie jestem przekonana czy są do końca zdrowe :-(
po tych papierkach moje dzieci mialy czesto czerwona pupe, w samej tetrze nie
Wiewiórka
10-09-2010, 20:50
Tak sie zastanawiam, o mogłoby podnieść chłonność tetry, a jednocześnie nie powiększając tyłkaa. Jak wiadomo sama tetra starcza tylko dla młodszych dzieci (pod względem chłonnosci). Wymyśliłam, że możnaby do tetry w prostokąt włożyć np. 1-2 ręczniczki KRAMA malutkie z Ikei. Czy to dobry pomysł i sprawdzi się np. przy roczniaku w dzień?
sorry za ot: ;)
ale czytam tytuł wątku już któryś raz i zawsze: PUPA DZIECKA W TEATRZE ;)
I ja też tak właśnie przeczytałam;)
Tak sie zastanawiam, o mogłoby podnieść chłonność tetry, a jednocześnie nie powiększając tyłkaa. Jak wiadomo sama tetra starcza tylko dla młodszych dzieci (pod względem chłonnosci). Wymyśliłam, że możnaby do tetry w prostokąt włożyć np. 1-2 ręczniczki KRAMA malutkie z Ikei. Czy to dobry pomysł i sprawdzi się np. przy roczniaku w dzień?
jak nie spóbujesz to się nie przekonasz:wink:
Wiewiórka
10-09-2010, 22:34
jak nie spóbujesz to się nie przekonasz:wink:
No może i tak, ale nie mam na kim. Córka prawie odpieluchowana, a drugie dziecko w trakcie majstrowania...
No może i tak, ale nie mam na kim. Córka prawie odpieluchowana, a drugie dziecko w trakcie majstrowania...
Ooo to przepraszam, spojrzałam na suwaczek i pomyślałam sobie, że piszesz pod kątem córki właśnie
Nie wiem jakie wymiary tego ręczniczka Ikea.
Ja przy moim 5,5 mies. synku, kiedy używamy Kikko bambusowej, która z prania na pranie coraz bardziej się prostokąci (zakupiona była jako 70x70 a teraz to juz ma ze 40x70) to przy składaniu jej w trójkąt umieszczam jeszcze na niej taką pielusię frotową kikko 30x30 złożoną na trzy;
a czasami jakiś inny wkład chłonny
I siuśki zatrzymane (no powiedzmy max dwa siknięcia)
Wiewiórka
10-09-2010, 23:03
Zdjęcie córy było robione ponad 2 lata temu
O taki to ręcznik:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538
sugerowałam się bardziej suwaczkiem niż zdjęciem
Jakoś żyję w przeświadczeniu ze ok. 2 r życia z reguły dzieci odpieluchowane
Więc u Was brawa dla mamy i córki
Wracajac do ręczniczka - wym 30x30 więc pewnie się nada bo ładnie da się złożyć na 2 albo 3
Zresztą już gdzieś dziewczyny tu na forum pisały o ręczniczkach Ikeowskich o tych malutkich tez była mowa
Wiewiórka
10-09-2010, 23:18
Tak, była o nich mowa, ale nie w tym kontekście
a ja suwaczka nie mam...
Ja dla zwiększania chłonności wrzucam w tetrę konopne wkładki franiszki.pl - one cieniutkie, albo małą wkładkę bambusową z Close Parent. Normalnie w samej tetrze śmiga, ale mniej więcej wyłapuję już momenty spania i jak na spacer idziemy to wkładam do środka złożonej w prostokąt tetry. Starcza wtedy na dłużej, może na większe dzieci się sprawdzi? Na pewno tyłka nie powiększa, bo też mam na to alergię ;)
Choć w sumie jeśli chodzi o ekonomię (bo chyba głównie dlatego tetra?) to średnio działa ;) Ręczniczek lepszy. Teraz zachycona jestem Bambino Mio składanymi i chyba jak będzie córa większa, to też ich dokupię. A tetrę na bardzo upalne dni. No i wtedy pewnie z tymi dodatkowymi wkładami.
Jak wiadomo sama tetra starcza tylko dla młodszych dzieci (pod względem chłonnosci). Wymyśliłam, że możnaby do tetry w prostokąt włożyć np. 1-2 ręczniczki KRAMA malutkie z Ikei. Czy to dobry pomysł i sprawdzi się np. przy roczniaku w dzień?
Nie zgadzam się że tetra tylko dla młodszych dzieci. Przyjmując że zmieniamy po (prawie) każdym siku to młodsze dziecko sika mniej a częściej, a większe rzadziej a więcej, wychodzi na to samo. U mnie tetra na 13 m dziecku się bardzo dobrze sprawdza. Część siusiu udaje się wysadzić, resztę zmieniam po zasikaniu. W sumie chyba nawet teraz mniej dziennie tych pieluch schodzi.
margeritta
11-09-2010, 18:40
po tych papierkach moje dzieci mialy czesto czerwona pupe, w samej tetrze nie
a moja córka nie, za to po polarze ma, zależy od dziecka
ja mam 3miesieczniaka...
na poczxtaku byly jedno - bo po pierwsze smolki...a po drugie, wszystko, ale to wszytsko bylo za duze...wiec pierwsze 3tygodnie...chyba nawet mniej...bylo na jedno...
a potem...a potem najlepsza okazala sie skladana tetra.,..i ja od poczatku robie prostokat, nie bawie sie w samoloty, latawce czy origami (swoja droga nie wiem jak sie origami robi...ma ktos linka jakiegos???)
z tetry najlatwiej sie zapiera kupki - po prostu wrzucam do miski z woda i po jakims czasie - jak mam chwile wolna ;) - to zapieram szczoteczka i czyste wlasciwie wrzucam do prania...
szybko schnie, pupa super, nie wiele miejsca potrzeba na wziecie tetry na zmiane...kilka pieluch plus jakis otulacz na wszelki wypadek i jazda!
ja mam tez procz zwyklej tetry, bambuski, musliny i takie uszyte przeze mnie prefoldy flanelkowe (zlozona na pol flanelka i w srodkowy rzad jeszcze wszysta sciereczka mikrofibrowa)
mysle, ze tetra starczy na dluuuugo....
ja tetre po starszaku przerobilam tez na prefoldy, tylko ze wieksze od tych flanelkowych...jak maly urosnie to flanelkowe beda za male chyba ze jako wkladka dodatkowa chlonna i wtedy te z tetry wejda w uzycie...
te pieluchy co byly masakrycznie brudne to...teraz sa swietnymi scierkami :):):)
z kilku tez pieluch zrobilam wklad do wlasnorecznie uszytych maskotek i podusiek...
generalnie uwazam teraz ze opcja tetra+otulacz jest super! tylko otulacz musi byc dobrze dobrany...a tu jest duuuzy wybor!
a na noc...no na noc to uzywamy formowanki bambusowe glownie...wtedy moge nie zmieniac nawet do rana...no chyba ze przeciek - co rzadko sie zdaza ;)
ps.ale musze przyznac, ze zaczynalam od kieszonek pulowych...i jak wchodzilam w wielo to mowilam: tylko nie tetra!!! a tu prosze...jak sie zmienia punkt widzenia od punktu siedzenia :D:D:D
Martita, możesz jakieś zdjęcie tych flanelek? Tetrę na prefoldy też z czymś w środku zrobiłaś? Bo może zamiast kombinować z wkładaniem czegoś w środek też po prostu coś poszyję (w końcu się nauczę ;) )
Ja zaczęłam stosować tetre jak mała skończyła rok i poociągnęliśmy na niej do końca pieluchowania. Sprawdziła się dokonale złożona w prostokąt, w środek wkład frottowy lub z mikrofibry i na wierzch polarek by było sucho i na to otulacz IV. Spokojnie na 2 godziny wystarczało. Z polarka świetnie schodziły kupy i nie trzeba było szorować pieluch.
Oczywiście tetra tetrze nie równa - próbowałam teraz dokupic taką sama jak wcześniej, ale mimo iż od tego samego producenta to nie to samo :(
Martita, możesz jakieś zdjęcie tych flanelek? Tetrę na prefoldy też z czymś w środku zrobiłaś? Bo może zamiast kombinować z wkładaniem czegoś w środek też po prostu coś poszyję (w końcu się nauczę ;) )
a bardzo prosze:
tu sa rozlozone...te kolorowe-flanelkowe to dla malucha...a biala z tetry to juz dla starszaka...
http://images39.fotosik.pl/335/d0e878c240877356med.jpg (http://www.fotosik.pl)
a tu po zlozeniu w jakim uzywam do otulacza (to z tetry to spinalam snappi, ale mozna by uzywac jako prostokat swobodnie, tak jak flanelkowe-kolorowe ;) )
http://images45.fotosik.pl/340/8886ef6242757fc5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Tak, była o nich mowa, ale nie w tym kontekście
a ja suwaczka nie mam...
Wiewórko, no to nieźle byłam wczoraj zakręcona bo patrzyłam na suwaczek Sylvany :hide:
martito - sprytne te szyte wkładki;
a pamiętam jak przed urodzinami Jerzyka kompletowałaś pieluszki:rolleyes: