PDA

Zobacz pełną wersję : Zaczynamy!

Frezis
27-04-2010, 13:09
Przeraziła mnie ostatnio ilosć produkowanych przez nas śmieci :oops: I tego, że większość to pieluchy Krysi i trochę Franka (ma tylko do spania i na spacery).
no i zakupiłam dwie kieszkonki pul minkee na próbę.

Krysia właśnie testuje pierwszą!

Trzymajcie kciuki!
Pewnie jeszcze będę zaglądać z milionem pytań :mrgreen:

peluche
27-04-2010, 13:12
no to powodzenia!!!!

ja czekam na moje pierwsze pieluchy wielo i juz sie nie mogę doczekać.... :) jednoczesnie staram sie wysadzac malą, szczerze polecam i powodzenia z przygoda wielo, podobno wiciąga jak chusty... brr aż się boje pomyśleć.... :)

Frezis
27-04-2010, 13:48
:) z wysadzaniem czekam aż mała usiądzie :)
przy dwójce EC to nie taka prosta sprawa, zaczynam od wielorazówek :-)

mama-donna
27-04-2010, 14:52
Gratuluję decyzji przejścia na wielorazówki. Ja zaczęłam jak mała miała jakieś 5 tygodni czyli 3 tyg temu i jestem bardzo zadowolona i nie zamierzam w życiu już ubrać jej pampka chyba, że ekologicznego jak już nie będzie innej opcji. Przy pierwszym zakupie targnęłam się od razu na zestaw bambusowy close parent i jestem naprawdę zadowolona. Dokupiłam jeszcze parę różnych gadżetów i kieszonkę fuzzy bunz i mam nadzieje, ze już przystopuję. Teraz natomiast przymierzam się do chusty...i się tylko modlę, żeby mnie to wszystko nie pochłonęło razem z moim portfelem :D
A co do EC to i przy jednym dzieciu niełatwa sprawa i nie wiem czy się zawezmę i dam radę. ochhh...ale nic na siłę :)

aladw
27-04-2010, 15:03
gratuluję
pytaj zaglądaj to forum to kopalnie wiedzy i doświadczenia
a przede wszystkim próbuj róznych pieluch nie wszystkie będziesz kochać jednakowo

Sylaba
27-04-2010, 15:53
POWODZENIA !!!
U nas ilość odpadów spadła do tego poziomu, że zamiast wywozu pojemnika co 2 tygodnie wystarcza nam raz na 4 tygodnie teraz.

Frezis
27-04-2010, 15:59
to poradżcie CZEGO warto spróbować?

i jeszcze jendo pytanie nuworysza - po użyciu trzeba wyprać zarówno wkład jak i kieszonkę, prawda?:hide:

mirabel
27-04-2010, 17:34
to poradżcie CZEGO warto spróbować?

Wszystkiego po trochu; serio
Jak będziesz miała różne pieluszki to zobaczysz co Ci lezy najbardziej.

Franiowi bym kupiła wonderoo na noc - moja starsza córka (wtedy w wieku ok. 2,5 roku) miała zakładaną tę pieluszkę a noc bo właśnie tylko w nocy robiła w pieluchę; po miesiącu była już odpieluchowana zupełnie; nie śmiem twierdzić, że to zasługa wielo (wcześniej były tylko i wyłącznie pampersy), moze się te dwie rzeczy przypadkowo zbiegły ze sobą
wonderoo wytrzymuje caluśką noc, przyjmował 2-3 siki w ciągu nocy
Kupiłam akurat tą pieluchę, bo na jest przez wieeele osób polecana jako pieluszka nocna

Dla mniejszej pociechy (synek awaryjnie też skorzysta) sprawdzi się jakiś otulacz i wszelkie pieluszki składane i formowanki,
A kieszonki i inne AIO i SIO oczywiście też, ale to już w trakcie użytkowania stwierdzisz, które najbardziej.
Zresztą te upodobania zmieniaja się w trakcie używania - co innego się sprawdzi u mniejszego a co innego wraz z rozwojem dziecka

i jeszcze jendo pytanie nuworysza - po użyciu trzeba wyprać zarówno wkład jak i kieszonkę, prawda?:hide:

hehe - teoretycznie tak
Ale można kombinować;
Jak wkład chonny wkładasz do kieszonki to tak
A jeśli samą kieszonkę potraktujesz jako otulacz i wkład chłonny wkładasz pomiędzy kieszonkę a pupę to można jeszcze użyć tak samo z nowym wkładem.
Ja włąśnie tak robiłam z wonderoo - (posiadaliśmy wtedy tylko jedną pieluszkę) -wkład chłonny zawijałam w tetrę i kładłam na pieluszkę i hop na pupcię i jeżeli w nocy wyłapałam, że mała ma mokro to wyjmowałam mokry wkład a wkładałam coś suchego w ten sam sposób.
Rano zwykle prałam - albo dorzucałam i kieszonkę i wkłady do prania z innymi rzeczami (ale wcześniej płukałam w czystej wodzie, zeby siuśki wypłukać) albo prałam ręcznie jak akurat nie miałam do czego dorzucić

Frezis
27-04-2010, 18:25
Dzieki wielkie za rady!!!!!

wolalabym sie skupic na kieszonkach i AIO, maz odmawia bardziej skomplikowanych operacji ;)

wonderoo na pewno kupie dla Frania
jakich firm jeszcze kieszonki czy AIO warto wyprobowac?

aladw
27-04-2010, 23:12
warto ponoc BabyBeehinds tzw pszczółkę. Bardzo polecana na noce dla większych dzieci. Warto kupować rozmiarowe pieluchy. Lepiej leżą.
Bardzo dużo chłoną też Flexi Tot Tots Botsa tylko że to formowanka i wymaga otulacza
Ja mojej 3 msc zakładam na noc BumGenius z dużym wkładem i wytrzymuje noc ale rano leje się z wkładu:)
Bardzo lubię Itti Bitti SIO czyli z dopinanymi wkładami. Leżą cudnie na pupie. Pupa mała i zgrabna jak w pampersie. Dobrze chłoną i są milusie z zewnątrz i śliczne dla oka. Pieluch może robić za otulacz jak się zasika wkład, lub dokupić same wkłady i wpinać kolejne. Otulacz szybko schnie, wkłady nie, ale to bambus.

mirabel
28-04-2010, 10:40
Dzieki wielkie za rady!!!!!
wonderoo na pewno kupie dla Frania
jakich firm jeszcze kieszonki czy AIO warto wyprobowac?

a tego to na razie nie wiem - mój młodszy synek ma niecałe 5 tyg i bardzo się lubimy z formowankami i pieluszkami składanymi;
mam w szafie jakieś kieszonki i AIO ale jeszcze właściwie nie używane, nie mam więc na ich temat zdania
o wooondero pisałam powyżej bo sprawdzone na starszej córce i polecam; a zakupiłam ję kierując się opiniami innych mam z tego forum

klusiecka
28-04-2010, 10:50
- spróbować wszystkiego:D
ale najpierw poczytaj w recenzjach- inne pieluszki sa dobre dla chudych inne dla pulchniejszych dzieci
-inne dla mlodych inne dla starszych
-inne rzeczy sa fajne dla mam jedna mama woli formowanke i otulacz, inna wklad chlonny i otulacz,
inna formowanke i getry- to dla starszych dzieci, a inne:D JA wola miec pieluche czyli kieszonke albo AIO/ SIO

Kieszonke pierzemy cala, warstwa polaru jest sucha- od tego jest polar zeby bylo sucho, ale przesikana!!
natomiast w SIO mozna odczepic wklad i wlozyc nowy.
Masz dwojke dzieci wiec bedzie latwiej- co nie przypasuje starszemu moze pasowac mlodsze.