Zobacz pełną wersję : pouch a kółkowa dla noworodka
czołem:)
latem urodzę dzieciszko, ale mam tez półtoraroczniaka i muszę sobie jakoś życie ułatwić. mam długie wiazanki, ale chciałabym cos szybkiego kupić, zeby nie motać sie kilka minut tylko zrobić hop siup i mieć dziecię przy sobie. no i tu jest klops, bo nie wiem czym rózni sie pouch od kółkowej:( pomożecie cos wybrać?
pozdrawiam
mirirmirim
Mayka1981
26-04-2010, 16:39
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?23127-Rodzaje-chust-i-noside%C5%82
pouch musi być dobrze dopasowany bo to jeden kawałek materialu, kółkową się dopasowuje w miarę potrzeb i można wyregulowac i na Ciebie i np na męża, i na młodsze i na starszaka do noszenia na biodrze
ja tam nie przepadam za noszeniem w kolysce, proponowałabym elastyka, też hop-siup i już:)
ja wiem że na lato elastyka się odradza, ale ja nosiłam i byłam zadowolona, latem to się we wszystkim ludzie pocą...
dzięki za link i odpowiedź.ale zależałoby mi na Waszych doświadczeniach, może któraś się skusi jeszcze na wypowiedź:)
tu masz na stronie kangurowej ze zdjęciami co jak wygląda http://klubkangura.com.pl/rodzaje-chust-czyli-podstawowa-wiedza-o-chustach
Imo trudno powiedzieć co będzie dla ciebie wygodniejsze - ja wole pouche, moja siostra lubi pouche, ale moja przyjaciółka ( nosząca drugiego noworoda) woli kółkową.
w zasadzie pozycja ułożenia noworodka jest ta sama ( boczkiem do rodzica czyli brzuch do brzucha, główka odgięta ku powietrzu) jak się raz dociagnie kółkową i nie zmienia "nosiciela" to działa podobnie do poucha ino ma tą zaletę, że jednak mozna zmienić osobę noszącą- w pouchu może nosić tylko ta osoba , dla której jest chusta zakupiona.
EDIT - jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy - w kółkowej na biodrze można nosić dziecko od momentu gdy zacznie trzymać głowę, w pouchu od momentu gdy usiądzie - poucha nie można wyregulować i dociągnąc idealnie - tak jak kółkową czy chuste tkaną.
kutylanka
26-04-2010, 22:12
czołem:)
latem urodzę dzieciszko
:op: fajowsko brzmi - "dzieciszko" :applause:
Ja miałam poucha uszytego przez melkaj, taki rozciagliwy wyłozony frotka. Do noszenia w pozycji kołyski 1 cm w ta czy w tamta nie zrobi róznicy. Choc uwielbiam kóowe pouch wydaje mi sie szybszy w użyciu i jakis taki łatwiejszy.
dziękuję Wam bardzo za wypowiedzi i OT:) ale wychodzi poł na pół:) czyli nadal wiem tyle samo:mrgreen:
Mamusiaanusia
02-05-2010, 21:03
to Ci jeszcze namieszam - miałam pouch, a Mała wyła w nim jak potępieniec! A ja tak chciałam szybko i wygodnie! Musiałam się przemóc, nauczyłam się wiązać elastik, a na pouch poczekam, aż usiądzie, będę ją na biodrze nosić!
kółkowa zdecydowanie bardziej uniwersalna - oprócz tego że pasuje na różnych nosicieli założysz ją zarówno na cienki t-shirt jak i na kurtkę