PDA

Zobacz pełną wersję : Ulotki propagujące pieluszki wielorazowe - kto chętny do recenzowania proszę o adres @ na PW

Mayka1981
18-04-2010, 22:07
Zainspirowana tym (http://www.chusty.info/forum/showthread.php?30453-lekarze-nie-znaj%C4%85-wieloraz%C3%B3wek) wątkiem (i innymi w przeszłości, ale teraz mam wenę na założenie wątku) pytam - czy są jakieś dostępne ulotki np do wydrukowania na temat pieluch wielo?

Zalety i wady, porównanie kosztów, krótki przewodnik po rodzajach pieluch, może adresy gdzie znaleźć info? Że można uszyć samemu i z czego?
Bo pamiętam, że są jakieś sklepowe, ale chodzi mi o takie "apolityczne" które można by zostawiać w przychodniach, szpitalach położniczych czy dawać koleżankom albo lekarzom na wizycie bez bycia posądzonym o reklamę...

Edit - bo jakby dać już kilka możliwości sklepów to byłoby chyba mniej hmmm reklamowo...

A czy jak nie ma to ktoś by się pokusił o zrobienie wersji w wordzie albo PDFie?
Albo w czym tam ma ochotę :)

Byłabym wdzięczna :hello:

mamka_klamka
18-04-2010, 22:11
Ja też bym była zainteresowana. Miałam ulotkę pieluszkarni, ale chciałabym taką mniej reklamową właśnie. A sama zrobić nie umiem :(

ph78
18-04-2010, 22:19
Ja umiem zrobić w sensie technicznym (jestem grafikiem).
Jakby ktoś pomógł mi zredagować / przygotować koncepcję, to jestem chętna do współpracy!

neverendingstory
18-04-2010, 22:22
o, to by dobre było!:)

kulka37
18-04-2010, 23:46
Kurcze!Zdałoby się bardzo,bo wszystkim o wielo trajkoczę, ale słowo pisane ma moc większą!

Mag
19-04-2010, 09:40
ja też bardzo takich potrzebuję i już myślałam,że sama bym sobie zrobiła ale nie mam czasu

ph78
19-04-2010, 10:42
Dziewczyny - mam prośbę: podeślijcie mi na priv swoje wyobrażenie nt tego, co w tej ulotce powinno się zawierać, wszystkie wskazówki, pomysły itd.
A ja to sklecę.
I umieszczę na forum do weryfikacji - może się forumki wypowiedzą.

pelasia
19-04-2010, 11:11
super pomysł! żałuję, że tak późno (teraz dopiero, czekamy na przesyłkę) zdecydowałam się na pieluchy wielorazowe. nieoceniony okazał się forumowy poradnik- bardzo obszerny, wyczerpujący temat, ale... no właśnie- na pierwszy rzut trochę zbyt obszerny- gdy pierwszy raz trafiłam na temat, zniechęciłam się tym, że nie mogę ogarnąć "co-do-czego" i dwa- cenami (wiem, że jak zestawić wielo- i jednorazowe pieluchy, to i tak wielo wychodzą taniej, ale na starcie cena 60zł za jedną pieluchę odstrasza).

mgosia
19-04-2010, 11:53
:high:Brawo, super pomysł. Tylko uważajcie coby nie przesadzić z nadmiarem informacji, bo ja jak zaczęłam czytać o wielo, to przez długi okres się połapać nie mogłam :)

Mayka1981
19-04-2010, 13:26
To ja proponuję taką ulotkę składaną np A4 na 3 części (jak kk albo chustomaniowe ulotki) i maksymalnie dużo rzeczy wypunktowanych a nie opisanych - łatwiesze w odbiozre nawet jak b ędzie duzo infoarmacji.

To zakładając ze będzie 5 takich stronek do czytania plus okładka:) proponuję takie "działy":

zalety pieluch wielorazowych i ich przewaga nad jedno (cena, ekologia, alergie, bioderka)
rodzaje pieluch - może tu ze 2stronki i jakieś fotki poglądowe albo rysunki? AIO, kieszonki, otulacze, pieluszki składane i formowane - co do czego i co razem a co osobno
pranie i "konserwacja"
rozwiewamy mity (podkreślić że NIE trzeba gotować, prasować i suszyć godzinami)
od czego zacząć
gdzie kupić i uzyskać informacje, może dać info, że można uszyć samemu z dostępnych materiałów?

Czy jakoś tak:ninja:

formichiere
19-04-2010, 13:35
Ja mam taką małą ulotkę, tylko ona jest związana z moim sklepem

Mayka1981
19-04-2010, 13:38
Ja mam taką małą ulotkę, tylko ona jest związana z moim sklepem

No właśnie, a wolałabym coś mniej reklamowego, bo reklamówki to niestety się przewalają po przychodniach i nikt tego nie czyta, nawet jak zawierają cenne informacje...

A pomogłabyś zredagować taką zwyklejszą? Albo wkleić skana żebyśmy zobaczyli co na niej jest?
Adresy sklepów też uważam, że fajnie by było dać, także reklama byłaby przemycona :D

ph78
19-04-2010, 13:44
Właśnie też myśłałam o tym formacie.
I że ja także miała mętlik w głowie jak zaczynałam się wczytywać w temat, chociaż w ciąży miałam nieporównywalnie więcej czasu na dokształcanie się niż teraz...
I że najważniejsze chyba jednak byłyby warsztaty? Gdzie doświadczone mamy opiwiedzą, pokażą, i co najważniejsze - odpowiedzą na pytania?
Fajnie byloby na tej ulotce od razu kierować zainteresowanych do dalszego etapu...
U nas w Łodzi dziewczyny opowiadają o wielo w szkole rodzenia...
Taka jakaś akcja na większą skalę mi się zamarzyla dzisiaj ;)

klusiecka
19-04-2010, 14:11
Nie wiem jak ulotka powinna wygladac graficznie i jakie miec haslo reklamowe- nie znam sie na tym ;)
Natomiast powinny sie tam znalesc informacje o WYGODZIE stosowania wielo, jak wszyscy wiemy pierwsze skojarzenie z wielo to tetra i zasikane spiochy, oraz zdjecie ładniej kieszonki czy AIO, bez mieszania z otulaczami, formowankami czy skladankami.
Zeby przekonac osoby co o wielo nie wiedza nic- potrzebne jest porownanie wielo z pampkiem, ze wyglada i zaklada sie tak samo, jedyna roznica to ze wielo sie pierze a pampka wyrzuca. Dodatkowo umiescic linki do kilku slkepow czy forow, zeby mozna bylo doczytac na temat. No i oczywiscie naspisac o zaletach uzywania wielo.
Czyli: nie komplikowac bo nieprzekonani odrzuca od razu i pokazac ladne zdjecia ladnych pieluch.

klusiecka
19-04-2010, 14:27
A i wazne- pieluchy dzielimy na wielorazowe i jednorazowe, a nie pampki czy pampersy tak w razie czego zeby sie zaden prawnik nie doczepil

formichiere
19-04-2010, 15:05
No właśnie, a wolałabym coś mniej reklamowego, bo reklamówki to niestety się przewalają po przychodniach i nikt tego nie czyta, nawet jak zawierają cenne informacje...

A pomogłabyś zredagować taką zwyklejszą? Albo wkleić skana żebyśmy zobaczyli co na niej jest?
Adresy sklepów też uważam, że fajnie by było dać, także reklama byłaby przemycona :D
Wysili mi maila na pw to prześlę ci co mam i możesz z tego korzystać

xbetkax
19-04-2010, 16:41
koniecznie muszą być foty, koniecznie klasyfikacja, i myślę, że trzeba zaznaczyć, że dziś pielucha wielorazowa to niekoniecznie wygotowywanie, że są środki antybakteryjne, które pozwalają prać w niskiej temperaturze i jeszcze jedno: że pieluszkę można kupić używaną, a potem sprzedać :)

yetta
19-04-2010, 19:28
Ja jestem w trakcie tworzenia takiej ulotki razem ze znajomą, ale to będzie też moja firmowa ulotka.
Super pomysł nad zrobieniem takiej ogólnej, niereklamowej.

Iwka
19-04-2010, 19:47
Przydałoby się na końcu dodać coś w stylu: "dużo informacji o pieluszkach wielorazowych znajdziesz na chusty.info, zajrzyj tam również, jeśli jesteś zainteresowany chustami do noszenia dzieci". Co Wy na to?

Mayka1981
19-04-2010, 23:41
Przydałoby się na końcu dodać coś w stylu: "dużo informacji o pieluszkach wielorazowych znajdziesz na chusty.info, zajrzyj tam również, jeśli jesteś zainteresowany chustami do noszenia dzieci". Co Wy na to?
Hihi, koniecznie, wszak można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu:D

Yetta a podzieliłabyś się troszkę swoja ulotką jak już powstanie? Bo ja powiem szczerze jestem nie do końca oblatana, raczej "w trakcie szkolenia":D i znów porywam się na nie wiadomo co... :)

yetta
20-04-2010, 00:12
Pewnie, że się podzielę, w końcu wszystkim nam chodzi o jedno, o rozpropagowanie wielo, prawda? ;)
A chciałabym, żeby taka ulotka, to były informacje o wielorazówkach w pigułce, jeśli tak można rzec.
Krótko, zwięźle i na temat. :D

czarna_agis
20-04-2010, 00:15
Też bym była taką ulotką zainteresowana.
Większość osób, którym wspomnę o wielo, robi takie oczy:omg:, jakbym conajmniej spadła z Księżyca.

metis1
20-04-2010, 12:45
Baaardzo potrzebna jest taka ulotka! Ja juz sobie przygotowalam komplet ulotek chustowych, do zestawu brakuje mi pieluchowych... Poki co, uswiadamiam kolezanki z pracy, ktorym pokazuje co piekniejsze kaski ;-) (dzis przyszedl Fuzzi Bunz kwiatkowy i otulaczyki Bambino Mio) - nie moga sie nadziwic...

ekomummy
21-04-2010, 09:26
Super pomysł! Przygotuje też trochę informacji. Zastanawiam się czy pierwsza ulotka nie powinna być bardziej ogólna. Tzn informacje na temat dlaczego wielo, aspekty zdrowotne, ekologiczne, ekonomiczne oraz rozwianie mitów. Moze rodzaje pieluszek zostawić na inną ulotkę (np. pieluchy wielorazowe cześć 2 :)? Informacje na temat rodzajów pieluszek wielorazowych mogą wydać się skomplikowane???

sza
21-04-2010, 21:02
o, będę śledzić temat, bo właśnie pracuję nad broszurą promującą wielorazówki, która będzie zostawiana w przychodniach, szkołach rodzenia i innych mamowo/dzieciowych miejscach w Opolu. Dostałyśmy kasę z Urzędu Miasta na wydrukowanie 1000 sztuk takiej broszury (8 stron, na papierze z recyklingu), ale będzie gotowa dopiero na jesieni, bo w środku mają się znaleźć zdjęcia opolskich dzieciaków w wielorazówkach. Chcę, żeby to był właśnie krótki poradnik - jakie są rodzaje pieluch wielo, od czego zacząć, zalety i wady w porównaniu z jednorazówkami, w czym prać, gdzie kupić. Zwięźle, przystępnie, no i bez reklam. Broszura będzie dostępna w PDFie także od ściągnięcia. Jeśli macie jakieś materiały, które można by wykorzystać w takiej publikacji, to podzielcie się :-)
Więcej o projekcie Eko-bobas tu: http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,7734992,W_Opolu_beda_promowac_wielorazowe_ pieluchy.html .

ph78
21-04-2010, 22:42
Ale świetnie! Może nam by się też udało zorganizować fundusze na wydrukowanie tej ulotki ogólnopolskiej?
Ja w kółko tłumaczę znajomym po kolei od początku i każdemu z osobna i jedna ulotka by mi ułatwiła zycie :)

sza
21-04-2010, 22:51
fajnie by było rozszerzyc dobrą nowinę na całą Polskę :-)
ph78 - a mogę się zwrócić do ciebie później, jak będę potrzebować pomocy z graficznym opracowaniem tekstu i przygotowaniem do druku? Z góry dzięki :-)

Mayka1981
21-04-2010, 22:53
sza, no Wasz projekt też był tu inspiracją, w sumie liczyłam, ze to od Ciebie będzie co zgapić :D

O projekcie Olgi możecie poczytać na jej blogu http://mamowo.blogspot.com/2010/04/eko-bobas.html - może to też kogoś zachęci do złożenia podobnego wniosku w innych regionach? :thumbs up:

Tak sobie myślałam - czy oprócz tych zajęć w szkołach rodzenia nie zorganizować jakiegoś spotkania dla położnych i pediatrów? Niech też wiedzą z czym to się je, no i może potem polecą na uczulone pampersami pupy chociażby... To zawsze lepiej brzmi jak o czymś opowiada ktoś w białym kitlu a nie nawiedzone mamuśki :twisted:

Ja ze swojej strony postaram się opracować do do poniedziałku i zobaczymy, czy coś z tego będzie...
W każdym razie jak kto co tam miętoli w domu a ma pomysł na tekst/projekt zapraszam do współpracy!:hello:

sza
21-04-2010, 22:59
Mayka, to może przynieś na kangury w niedzielę albo mailem mi wyślij, jak coś wymyslisz. Ja chciałam przetłumaczyć kawałek czeskiej ulotki na ten temat, która wydali kilk alat temu z okazji Tygodnia Prawdziwych Pieluszek: http://www.goreal.org.uk/what-s-on
Właściwie to może właśnie jest dobry czas na pierwsze spotkanie informacyjne, skoro jest ten Tydzień Pieluch ( od 26.04 - 2.05)? Kurczę, muszę z Anką pogadać...

brikola
22-04-2010, 00:22
Olgo, daj tylko znać a ja lecę :)

ania mania
22-04-2010, 09:52
sza, no Wasz projekt też był tu inspiracją, w sumie liczyłam, ze to od Ciebie będzie co zgapić :D

O projekcie Olgi możecie poczytać na jej blogu http://mamowo.blogspot.com/2010/04/eko-bobas.html - może to też kogoś zachęci do złożenia podobnego wniosku w innych regionach? :thumbs up:

Tak sobie myślałam - czy oprócz tych zajęć w szkołach rodzenia nie zorganizować jakiegoś spotkania dla położnych i pediatrów? Niech też wiedzą z czym to się je, no i może potem polecą na uczulone pampersami pupy chociażby... To zawsze lepiej brzmi jak o czymś opowiada ktoś w białym kitlu a nie nawiedzone mamuśki :twisted:

Ja ze swojej strony postaram się opracować do do poniedziałku i zobaczymy, czy coś z tego będzie...
W każdym razie jak kto co tam miętoli w domu a ma pomysł na tekst/projekt zapraszam do współpracy!:hello:

O tym, że biały fartuch jest autorytetem, przekonałam się leżąc w szpitalu. Opowiadałam dziewczynom na sali o chuście, o tym, że planuję nosić maluszka, patrzyły na mnie jak na dziwoląga. Na to weszła położna i słysząc naszą rozmowę, powiedziała jedno zdanie " chusty są super !" i tym zmieniła tor dyskusji na pro - chustowy :) Sądzę, że zapoznanie z pieluszkami wielo polożnych i pediatrów to doskonały pomysł ! A idąc do lekarza, zawsze "przypadkiem" można mieć ulotkę w torebce :)

Mayka1981
22-04-2010, 23:08
No już coś mam, trochę mało się mieści jak ma być lekko, łatwo i czytelnie, no ale coś jest...

Dziewczyny wspomóżcie linkami które mogę polecić w ulotce - gdzie w necie są fajne źródła informacji? Mogą być też sklepy...

Mayka1981
26-04-2010, 12:32
heloł!!!

linki plis :)

aaa i mam już coś wymyślone na szybko w wordzie i bez grafiki, może podajcie mi swoje maile na PW to wieczorem jak poprawię to i owo podeślę do recenzji, co Wy na to?

Mayka1981
27-04-2010, 01:07
no to do pierwszych osób poszły, może jeszcze ktoś chętny? :)

gouraanga
27-04-2010, 01:12
i ja poproszę!
akcja słuszna jak najbardziej, do kolportażu też się od ręki zgłaszam :)

Kasia.234
20-05-2010, 00:27
Ja też poproszę taką ulotkę na pw (jeśli można), szykuje nam się w Trójmieście prezentacja pieluszek, wszelka pomoc mile widziana ;)

mgosia
20-05-2010, 08:36
też bym chciała.. jeśli można :)

Mayka1981
20-05-2010, 10:38
dziewczyny - z racji innych zajęć na głowie ulotka chwilowo leży odłogiem - więc jak najbardziej poproszę o motywowanie :D

Najlepiej napiszcie maila na pw z Waszym mailem...

Mayka1981
24-05-2010, 00:13
Dziewczęta,
posłałam ulotki pod adresy otrzymane na PW,
jak któraś jeszcze chętna to "testowania" i recenzji to zapraszam :D
(a jak kogoś pominęłam to proszę się upomnieć, skleroza mnie ostatni dopada...)

Kasia.234
24-05-2010, 00:26
Ja dostałam, dziękuję :) Przejrzałam na razie na szybko tylko, ale bardzo mi się podoba, krótko, zwięźle i na temat :D

phoebe
24-05-2010, 00:39
Mayka do mnie też wyślij.

Bodzia_30
24-05-2010, 10:04
Mayka, podpinam się pod prośbę - prześlij i mi :)

phoebe
24-05-2010, 19:34
Ulotka jest fajowa.
Brakuje mi jeszcze czegoś w stylu Nowość w Polsce- nowoczesne pieluchy wielorazowe zdobyły popularność na Zachodzie teraz wchodzą na nasz rynek- obecne od kilku lat na rynku polskim cieszą się rosnącą popularnością- alternatywa dla pieluch jednorazowych- podkreślenie że są naturalne- nie tylko dla tych co chcą być eko- coś o szykownie wyglądającej pupie też może... Może by też napisać że pieluchy wielo bliskie są nurtowi Attachment Parenting czyli Rodzicielstwu Bliskości. No dużo tego dodałabym hmm...
W przychodni czyta się największe bzdury z nudów, dla zabicia czasu. Również bierze się to do domu.

Mayka1981
24-05-2010, 20:51
Jak najbardziej poproszę o uwagi w wątku - będzie o czym dyskutować :D

Ze zgłoszonych uwag mam jeszcze takie:

-podać przykładowe "zestawy" typu otulacz + tetra

-podkreślić cechy wielo odróżniające je od jedno zdankami w stylu "w przeciwieństwie do jednorazowych są przewiewne" etc

W zamyśle chodziło o taką ulotkę prostą i łopatologiczną, żeby w ogóle powiedzieć, że jest taka możliwość i nie oznacza prania, prasowania i gotowania ton tetry w kółko...

Sza ma stworzyć taki większy tutorial, z tego co wiek kilkustronicowy jest póki co:)

gouraanga
25-05-2010, 11:36
dostałam, okiem rzuciłam i tak na szybko, co mi się z autopsji nasuwa:
dopóki sama w ręce nie dorwałam i dokładnie nie pomacałam, mimo czytania i oglądania obrazków, niewiele mi mówiło co to jest otulacz, a co AIO...
znajomi tak samo - mówiłam przez telefon o pieluszkach , ale dopiero jak na żywca zobaczyli , to im się rozjaśniło.
dlatego wg. mnie te infy nie są aż tak potrzebne w ulotce. jak ktoś będzie zainteresowany, to na zalinkowanych stronach się dowie.

idę dalej czytać :)

Mika
25-05-2010, 16:14
to tu umieszcze co znalazłam na sieci co bym nie była posądzona o sianie reklam ect usunęlam nazwy firm , chodzi mi o to że na forum nei znalazłam wogóle tej informacji o zbiżających się targach i to własnie o wielo i eko ;):

Zapraszamy na Międzynarodowe Targi „Świat Dziecka” w dniach 27-29 maja w Warszawie - Centrum EXPO XXI, ul. Prądzyńskiego 12/14.
W sobotę 29 maja zapraszamy wszystkich bez wyjątków! Zobaczycie kolekcje ubranek z tkanin organicznych, w tym ręcznie szytych i wykańczanych ubranek i kocyków firmy ....oraz ręcznie robione buciki .... Przekonacie się też, jak łatwo korzysta się z pieluszek wielorazowych – ponieważ przewidzieliśmy dla naszych klientów pokazy. Produkty marek, których wyłącznym dystrybutorem na Polskę jest ..., zakupicie ponadto w bardzo atrakcyjnych cenach!

gouraanga
25-05-2010, 17:42
a może by dorzucić pobieżne wyliczenie dlaczego jest taniej.
bo na pierwszy rzut oka za jedną pieluszkę można kupić worek pampersów , a do tego jeszcze woda na pranie dochodzi...
a cyferki pokazują co i jak czarno na białym.

Kasia.234
25-05-2010, 23:19
Chodzi mi jeszcze po głowie coś takiego, jakieś zestawienie dodatkowych kosztów, chociażby wzmianka: przy pieluchach wielo dochodzą jeszcze koszty prania, natomiast przy jednorazówkach koszty kremów/zasypek, opłata za wywóz śmieci (do mnie najbardziej trafił argument o ilości produkowanych śmieci, i to codziennie)

Mayka1981
26-05-2010, 00:14
Dziewczyny babola walnęłam! Konopi jedno "i" :hide::hide::hide: - poprawcie jak któraś chce wykorzystać w takiej formie jak jest teraz...
i rzućcie okiem na interpunkcję, ja tam lubię przecinki :D

Wkleję jeszcze co ma maila dostałam :ninja:

wydaje mi się, że opis aio, otulaczy, kieszonek (tych ostatnich akurat brakuje) itp powinien znaleźć się na końcu, podobnie jak stron internetowych. to dla tych, ktorych juz zainteresuje ulotka i zamierzają zagłębić sie w temat - czy ktoś drukował te ulotkę wstępnie? tak chyba jest, jutro w pracy sprawdzę...

tak poza tym, kiedy czytalam wątek na forum, przyszło mi do głowy hasło "tradycja i rewolucja" (albo rewolucja w tradycji) - tradycja bo materialowe, a rewolucja, bo niewiele maja wspolnego ze znienawidzoną tetrą.
no, ale do rzeczy.

moim zdaniem trzeba walnąc z grubej rury - przerazić jednorazowkami, nad którymi nikt sie nie zastanawia i zabrać się za obalanie mitów, czyli uświadomić, ze wielorazówki to nie tetra.
argumenty "przeciw" zaczęłaś już podawać. dodałabym jeszcze. podsumowując:
-zdrowie i higiena - odparzenia, chemikalia w jednorazówkach
-cena
-wygoda - ilość śmieci (do wynoszenia i całościowo, ilość ton na 1 dziecko), długość czasu pieluszkowania
-bezpieczeństwo - toksyczność śmieci
-środowisko - długość rozkładu

nasuwa mi sie kilka spraw - podziałałabym troszeńkę na podświadomość czytającego ulotkę sugerując, że zwiększa się zainteresowanie nowoczesnymi pieluszkami wielorazowymi, bo
-obecnie coraz bardziej zwiększa się świadomość rodziców odnośnie zdrowia ich dzieci
-coraz bardziej zaczyna zależeć im na ochronie środowiska, bo zdają sobie sprawę, że dbają o nie dla swoich dzieci
-lubią rozsądne wydatki
i pewnie jeszcze wiele więcej przyjdzie mi do głowy ;)
poza tym niezbędna wydaje się informacja o ryzyku niepłodności. przegrzewanie jąderek w jednorazówkach będzie działało na wyobraźnię tatusiów (albo przynajmniej info o tym, ze materiałowe oddychają lepiej niż jednorazówki, co jest szczególnie ważne w przypadku chłopców, żeby było to bardziej poprawne politycznie...).

hasła, które podałaś "za" są super. myślę, że do każdego przydalaby się jeszcze krótka informacja, ktora potwierdzi każdą tezę. też tak myślę - tylko czy jak się wszędzie krótkie info wciśnie to czy nam się trzy ulotki nie zrobią? Czekam na poprawioną wersję :mrgreen:

może dałoby się pokazać krótkie i rzeczowe porównanie wydatków na wielo i jedno - z sugestią, że na wielo wydajesz raz, a jednorazówki "wysysają" portfel przez długi czas. i konkluzja, że szkoda pieniądze wyrzucać do śmieci wraz z zużytą pieluszką, a dziecko bardziej cieszyłoby się z wakacji za zaoszczędzone pieniądze :) (choć tu już trzeba byłoby spojrzeć, czy ta informacja nie będzie zbyt szczegółowa)to się powtarza ta uwaga... skąd najlepiej wziać wyliczenia? Z grubsza wiem i cośtam z innej ulotki pamiętam, a gdzie znajdę takie "najnowsze"?

istotne tez wydaje sie zwrocenie uwagi na podwójną wygodę - dla rodziców i dla dzieci. dziecko pieluszkowane w wielo ma zwiększoną świadomość swojego ciała i szybciej korzysta z toalety. jednorazowki przykuwają dziecko do pieluchy na znacznie dłuższy czas (info o badaniach przeprowadzonych wsrod dzieci na przestrzeni lat, pokazujacych okres pieluchowania - znalazłam gdzieś w internecie tę informację i próbuję odszukać... bez skutku jak na razie, a bardzo szokowała)

agaja
26-05-2010, 07:52
"konopi" ma byc przez jedno "i" Jeśli potrzeba coś poprawić, to służę, jakem polonistka :)Kiedy będzie można ulotkę sobie wydrukować i rozpowszechnić? Nie widziałam jej jeszcze, ale na pewno bym dodała że są takie, które obsługuje się tak jak jednorazowe, czyli że trzymają wilgoć ileś godzin, zakłada się je tak jak jednorazowe na rzep a wieszanie prania zajmuję tyle co podejście do markett czy do odpowiedniej półki w nim by kupić jednorazowe. Mnie do pieluch zachęciło to że nie muszę ich zmieniać za każdym razem np w nocy gdy dziecko się Załatwi. No i trzeba by napisać o papieskach i owej że z lupą też nie ma problemu

Bodzia_30
26-05-2010, 10:01
Z tym że uważałabym na zapis iż pieluchy wielo nie mają nic wspólnego ze "znienawidzoną tetrą" ponieważ to nieprawda - przecież wiele z nas w tej bardziej ekonomicznej wersji pieluchowania używa właśnie tetry. Pozatym druga sprawa, to że pupa nie ma kontaktu ze sztucznym. To przecież też nieprawda, bo w kieszonkach i AIO oraz formowankach, używa się mikropolaru który nie jest naturalnym materiałem. Nie można w ulotkach propagujących mijać się z prawdą, bo to zniechęci.
Co do sugesti o kosztach, to proponuję dwa wyliczenia, pierwsze droższa wersja (kieszonki, AIO, formowanki) i ta druga dla biedniejszych rodziców, czyli tetra i otulacz. Coś na zasadzie "Mamo, Tato - macie wybór).
I oczywiście krótki opis rodzaju pieluch, brakuje mi kieszonek, które chyba w większej ilości są używane do AIO.

agaja
26-05-2010, 14:33
tez poproszę ulotkę na pw

Mayka1981
26-05-2010, 14:52
Z tym że uważałabym na zapis iż pieluchy wielo nie mają nic wspólnego ze "znienawidzoną tetrą" ponieważ to nieprawda - przecież wiele z nas w tej bardziej ekonomicznej wersji pieluchowania używa właśnie tetry.

Nie ma takiego zapisu :D jest o tym, że jest alternatywa...
Pierwsze skojarzenie, jakie Ci się nasunęło na widok tej ulotki, to zapewne znana z dzieciństwa tetra i myśl – o nie! nie będę się męczyć z praniem, prasowaniem, gotowaniem, moczeniem, suszeniem, kupię pieluchy jednorazowe i po problemie?

Na Twoje szczęście – pieluchy wielorazowe to obecnie cała gama modeli, wzorów i kolorów. Do tego ich stosowanie wcale nie jest wiele bardziej pracochłonne niż wyprawa do sklepu po nową paczkę jednorazówek.

Konopi oczywiscie jedno i ma być - a było dwa w niektórych wersjach :duh:

i kieszonki już się nie zmieściły:lol:, uznałam, że to za dużo tłumaczenia - bo wszak są takie do otulacza i bez...

dokebu
26-05-2010, 15:20
Ślicznie poproszę o ulotkę na PW! :)

Mayka1981
26-05-2010, 15:38
Ślicznie poproszę o ulotkę na PW! :)

Dziewczęta ja to mailowo wysyłam - poproszę o maila na moje PW :D

xbetkax
26-05-2010, 16:59
Ja tam myślę, że tetra+otulacz to niekoniecznie tylko dla biedniejszych rodziców... jedni wolą to, inni to. Myślę, że to bardziej chodzi o to, co komu podchodzi ;)
Ale zgadzam się, że powinny się tam znajdować te najczęstsze systemy (AIO, kieszonka, tetra lub inny wsad + otulacz, formowanka - sama lub z otulaczem) i bardzo krótki opis.
I zgadzam się też, że komuś, kto nigdy się z tym nie spotkał trudno jest to sobie wyobrazić, dlatego proponuję foty.

Bodzia_30
26-05-2010, 18:38
Ja myslę ze w takiej ulotce nie da się wszystkiego przedstawić, jest tego zbyt dużo, dlatego najważniejsze są któtkie ale treściwe informacje.
Co do tej znienawidzonej tetry, no może nie jest to tak dokładnie napisane w ulotce jak ja to napisałam, ale po przeczytaniu tak na gorąco, to takie się ma odczucia = tzn ja takie mam;) - a może jednak zamiast pisać o złym skojarzeniu tetry, przedstawić zalety tetry? Że z materiału naturalnego, że zdrowa, że nie powoduje uczuleń? Tak sobie myślę, że warto by było?

Mayka1981
26-05-2010, 20:57
Ja myslę ze w takiej ulotce nie da się wszystkiego przedstawić, jest tego zbyt dużo, dlatego najważniejsze są któtkie ale treściwe informacje.
Co do tej znienawidzonej tetry, no może nie jest to tak dokładnie napisane w ulotce jak ja to napisałam, ale po przeczytaniu tak na gorąco, to takie się ma odczucia = tzn ja takie mam;) - a może jednak zamiast pisać o złym skojarzeniu tetry, przedstawić zalety tetry? Że z materiału naturalnego, że zdrowa, że nie powoduje uczuleń? Tak sobie myślę, że warto by było?

ta tetra to powiem Ci skąd - bo jak gdziekolwiek coś wspominam o pieluchach wielo to słyszę "zwariowałaś? w tetrze się babrać??" - więc to po to żeby po pierwszym zdaniu ludzie nie odrzucili z takim samym wnioskiem, tylko może spojrzeli dalej z myślą "a to jednak nie tetra? to ciekawe co..." - że tetra też może być to mogą się dowiedzieć później :thumbs up:

Sama tak zareagowałam jak po raz pierwszy o wielo usłyszałam więc się nie dziwię - oczyma wyobraźni zobaczyłam takie wielkie pole usłane sznurkami suszącej się tetry i mną wstrząsnęło i powiedziałam "a nie-nie-nie dajcie wy mi wszyscy święty spokój...":lol:

O samej tetrze bym wątków pochwalnych nie wznosiła (bo poza wszystkim to osobiście nie znoszę tetry :ninja:) ale podkreślić zalety, wyliczyć koszty, porównać dobitniej ze szkodliwością i "chemicznością" pampków - jak najbardziej...

dokebu
26-05-2010, 21:45
A ja dalej czekam na ulotkę, proszę... wysłałam dane na PW!

Mayka1981
26-05-2010, 21:51
A ja dalej czekam na ulotkę, proszę... wysłałam dane na PW!

Się wytłumaczyłam mailowo (mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone:D) Poszła :)

dokebu
26-05-2010, 22:26
Się wytłumaczyłam mailowo (mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone:D) Poszła :)

Wybaczone wybaczone, ulotka fajna, tylko mi brakuje jednak obrazków, jestem wzrokowcem, podobno większość ludzi to wzrokowce ;) Wg mnie najlepiej zadziałały by proste obrazeczki do konkretnych rodzajów pieluszek, tak łopatologicznie ;) może coś z humorkiem... żeby lepiej do głowy weszły!

Bodzia_30
27-05-2010, 10:19
O samej tetrze bym wątków pochwalnych nie wznosiła (bo poza wszystkim to osobiście nie znoszę tetry :ninja:) ale podkreślić zalety, wyliczyć koszty, porównać dobitniej ze szkodliwością i "chemicznością" pampków - jak najbardziej...

Też jej za bardzo nie lubię, bo z każdym praniem cieńsza, niedługo pajęczynka zostanie. Ale niektórzy mają do niej sentyment.
I podpinam sie do koleżanki - jakieś zdjęcia czy też obrazki by się przydały i kolorki oczywiście.

Mag
27-05-2010, 11:37
są tetry co nie robią się cieńsze:)
jestem świeżo po ulotce.
brakuje mi zdjęć na zachętę wypasionych pieluszek-najlepiej ze dwa kolorowych kieszonek (chłopięca i dziewczęca) i jedno słodkiego dziecka co mu spod kiecki tęcza wylata:lol: albo jak na zdjęciach reklamowych cushie tushies.
i tyle braków:)
dorywając u pediatry taką ulotkę ze zdjęciami (dziecię na okładce),na pewno bym wzięła ją do domu,żeby sobie w necie powęszyć.oczyma wyobraźni widziałabym swoje dziewczyny w takich kolorowych pieluchach i stuprocentowo bym się zainteresowała.
dla mnie ta ulotka jaka jest w treści,jest w sam raz na zachętę.dokładanie treści i szczegółów jest tylko komplikowaniem.wystarczy mi wiedza z ulotki,że następne dziecko dziedziczy i to ekologiczne.łopatologia działa:).
dla mnie ulotka idealna.
oczywiście można stworzyć też szerszą w treści ulotkę ale uważam,że tylko dodatkowo,np do szpitali i jako cieniutką książeczkę.

espejo
27-05-2010, 13:45
Żeby za duzo nie powtarzać - brakuje na pewno świetnego zdjęcia, obrazków, kolorów, no ale to wymaga czasu i pracy, wiadomo.
Tresć jak dla mnie tez wystarczająca, z jednym malym podkresleniem - dlaczego pieluchy wielorazowe dodałabym jeszcze jedna kropkę o tym, ze nie zawierają ton szkodliwych chemikaliów - był niedawno fajny wątek o tych paskudztwach w jednorazowkach. Przyznaję, że to najbardziej dziala na moją wobraznię - te trudne nazwy, sam fakt, ze sa w pieluszkach i co moga zrobić - i jak mi się czasem nie chce prać ostatnio, bo słabo schnie, to jak sobie przypomnę co jest w pampkach od razu zabieram się do roboty:)
Dobra robota!

Mayka1981
27-05-2010, 22:47
Dziękuję dziękuję:mrgreen:, i pomyśleć że chciałam od kogoś ulotkę wydębić i proszę, kazał pan musiał sam :P

No i widać kto nie czytał całego wątku :poke:

Grafika i kolory będą jak ustalimy treść, oczywista można zgłaszać już propozycje graficzne i kolorystyczne... :thumbs up:

Może ktoś chce swoją fotę szczęśliwego dziecia w pieluszce podarować do celów propagandowych? :ninja:

Na pewno fotki poglądowe pieluch, myślałam o takim zdjęciu rozłożonej pieluszki z opisem ze strzałkami otulacz, papierek, wkład chłonny etc...

Dobra kobity, ja na weekend wybywam, od poniedziałku (no może wtorku) coś podłubię i może uściślę i podkreślę jak na to wpadnę i zaczniemy cudować z grafiką...

A i jeszcze - grubsze opracowanie to sza jakieś robi, na pewno też się chętnie podzieli jak skończy :D

magnolia
02-06-2010, 17:15
co do tej tetry to też się zgadzam - na ulotce nie powinna być propagowana, bo właśnie ludziom się źle kojarzy, trzeba podkreślić, że wielo to nowoczesne pieluchy wielorazowe:), jak juz pisałyście kto zeczce to dojrzeje i do tetry - ja osobiście uwielbiam tetrę:) ale jak mi na szkole rodzenia wyjechali, że tetra lepsza i zdrowsza to się w głowę pukałam i powtarzałam mantrę, że wolę spędzić czas z dzieckiem zamiast stać przy pieluchach...

jak bym jedynie w ulotce zmieniła zdanie o praniu z ubraniami z 'pierzemy z naszymi lub dzieciowymi' na 'możemy prać z naszymi lub dzieciowymi', bo nie każdy jednak uzna to za normalne, żeby pieluchy prać z ubraniami i może to trochę odstraszyć, przynajmniej takie jest moje zdanie - ja jednak pieluchy wolę prać oddzielnie;)

no i koniecznie zdjęcia, nazwy nic a nic nie mówią komuś kto jest świeży w temacie

generalnie dobra robota:thumbs up:

AMK
02-06-2010, 17:23
poproszę na ankamk@o2.pl

Mamamaria
02-06-2010, 17:49
poproszę na mamamaria3@gazeta.pl

nemhain
02-06-2010, 17:55
i ja na: a.buchmiet@gmail.com dziękuje :)

ewaruszki
02-06-2010, 18:56
ja też poproszę bardzo

maila podałam w privie

Mayka1981
02-06-2010, 20:40
dziewczęta wyślę jak dziecia uśpię i się na swojego kompa przesiądę, a maile można na PW mi wysyłać, ponoć jakieś maszyny spamujące atakują jak się maila upubliczni:ninja:

Mayka1981
02-06-2010, 22:46
Maile poszły :D

mTuśka
16-06-2010, 23:09
i ja porosze na marciasone@wp.pl :)

agatkie
26-06-2010, 17:52
Mogę też na agatkie małpa tlen kropka pl prosić?

blabla0
26-06-2010, 19:44
ja tez poprosze: blabla0@wp.pl

martita
26-06-2010, 20:39
o ja tez prozze!!!
marta.milon@gmail.com

DZIEKUJE!

erithacus
26-06-2010, 23:21
I ja bardzo proszę :)
erithacus małpa tlen kropka pl

erithacus
27-06-2010, 23:59
Dobra, przeczytałąm i zaraz tak na gorąco pierwsze wrażenia.

Ogólnie super. Krótko, zwięźle i na temat. Więcej informacji nie jest tam potrzebnych.
Z uwag:

Śliczne, praktyczne, no i zdrowe!

ja bym wyrzuciła "no".

Pierwsze skojarzenie, jakie Ci się nasunęło na widok tej ulotki, to zapewne znana z dzieciństwa tetra i myśl – o nie! nie będę się męczyć z praniem, prasowaniem, gotowaniem, moczeniem, suszeniem, kupię pieluchy jednorazowe i po problemie?

Wielka litera, kropka zmiast przecinka, bez znaku zapytania

W akapicie "Jak dbać...?"
- niepotrzebnie o papierku, nie będzie wiadomo o co chodzi
- zamiast "nie trzeba ich moczyć", może lepiej napisać "nie należy"
- lepiej też nie pisać o proszku antybakteryjnym, to może odstraszyć
- koniecznie dopisać o tym, żeby używać 1/3 albo 1/2 dawki proszku

W rodzajach pieluch dobrze byłoby wspomnieć, że warstwa nieprzemakalna, to nie żadna ceratka, tylko specjalny, nowoczesny, oddychający materiał.

Z moich uwag to wszystko. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz. ;)

PS. Konopi chyba z jednym i na końcu.

Mayka1981
28-06-2010, 00:10
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz. ;)

PS. Konopi chyba z jednym i na końcu.

A dostałaś wersję z dwoma? To piękny przykład, że jednak nie panuję nad wszystkimi wersjami swoimi i "cudzymi" :D Wszak sama się o uwagi napraszałam - to się nie pogniewam (chyba:ninja:)

Bardzo dziękuję za wszelkie opinie, ale przyznam, że wiele z nich jest sprzecznych typu "koniecznie napisz że..." albo "absolutnie nie pisz..." także trzeba będzie jakiś kompromis wypracować, edytować i zmieniać na swoje potrzeby można sobie do woli (chyba że ktoś zechce na tym zarobić - to się nie zgadzam bez procenta nawet skromnego :)) także jak komuś coś nie pasi to delete i po sprawie:twisted:

Kropki, kreski, justowanie, literówki itd będą czyszczone, tak samo jak czcionka, kolumny, marginesy itepe. W sumie powinna być najpierw wersja po jakiejś ludzkiej korekcie a potem opinie ale urodziło się to dziecko w trakcie poczęcia że tak powiem, to swoje w inkubatorze poleżeć musi:oops:

To jutro się tym wszystkim zajmę (chyba...:ninja:)

:hello:

słoneczny_blask
28-06-2010, 00:12
też bym prosiła na @ w sygnaturze. :)

słoneczny_blask
28-06-2010, 01:41
Dzięki. Fajne, ale ja bym chyba wolała żeby było wyjaśnione też co to PUL, skoro taka nazwa została użyta i w tej samej kolumnie napisałabym opcjonalnie o papierku na kupkę, który spuszcza się w toalecie wraz z zawartością. Moze zdjęcia wszystkich typów pieluch dałyby sklepy wymienione w ulotce. W końcu to reklama dla nich.
Podobałoby mi się porównanie w tabelce kosztów i w drugiej tabelce coś takiego jak jednorazówka odparza, wielorazówka nie, jednorazówka ma chemię, wielorazówka nie, jednorazówka wygląda zawsze tak samo, wielorazówka jest kolorowa. Ale może to tylko ja lubię tabelki;)

jul-kaa
28-06-2010, 11:42
Jak skończycie pisać (ja się nie włączam, bo się nie znam), to mogę zredagować treść :)

Mayka1981
28-06-2010, 23:00
Jak skończycie pisać (ja się nie włączam, bo się nie znam), to mogę zredagować treść :)

Dzięki! Się zgłoszę :)

słoneczny_blask
29-06-2010, 00:13
Chodzimy z synkiem do małej przychodni, gdzie jest jedna pediatra i była zachwycona dziś pieluszkami wielo. Myślę, że nie byłoby problemów z zostawieniem ulotek.

pasqda
29-06-2010, 09:17
Podobałoby mi się porównanie w tabelce kosztów i w drugiej tabelce coś takiego jak jednorazówka odparza, wielorazówka nie, jednorazówka ma chemię, wielorazówka nie, jednorazówka wygląda zawsze tak samo, wielorazówka jest kolorowa. Ale może to tylko ja lubię tabelki;)

Ja bym tabelki kosztów nie robiła, ludzie raczej wierzą, że wielo wychodzą dużo taniej, raczej przeraża ich to pranie i babranie się w kupkach, ciągle tylko słyszę: "chce ci się?"

jul-kaa
29-06-2010, 11:48
Ja bym tabelki kosztów nie robiła, ludzie raczej wierzą, że wielo wychodzą dużo taniej, raczej przeraża ich to pranie i babranie się w kupkach, ciągle tylko słyszę: "chce ci się?"

Oj nie, nie wierzą, porównują koszty prania: wody, proszku, prądu itp. I wychodzi im też, że przez to pranie wielo nie jest eko. Poza tym rzeczywiście koszt jednej nowej pieluchy jest przytłaczający i trzeba pokazać, że to się amortyzuje.

MonikaK
29-06-2010, 12:11
wysłałam pw z adresem.

To prawda, co pisze jul-kaa- ludzie nie wierzą, że są tańsze, nawet mój M. nie bardzo wierzy ;)

ledunia
29-06-2010, 12:13
Mi też się jednak wydaje, że koszty się porównuje. Słyszałam już, że jak robię pranie dodatkowo to na pewno się nie opłaca. Koszty powinny być też realne: zużycie na 60-90 stopni (tu z reguły pralki ładnie ciągną) + dodatkowe płukania, a jak na 40 to koszt środka antybakteryjnego.
Przydałyby się zdjęcia - przecież kieszonki pul we wzorki są takie piękne.
Samo zdrowie i ekologia do wielu nie przemówi.
Może coś jeszcze, że polar działa, że nie czuć wilgoci i że można wybrać czy dziecko ma czuć (żeby sygnalizować) czy nie.
Forma mi się podoba, bardzo czytelna jest.

martita
29-06-2010, 19:17
wszystko co chciaklam napisac zostalo juz napisane, wiec...czekam na wersjez grafika :)

(mnie rzucilo sie w oczy ze PUL nie jest wyjasniony - to mysle,ze akurat mega,mega wazne by wyjasniccoz to za cyudo ;) )

Mayka1981
30-06-2010, 01:02
PULa się wyjaśni (albo jakiś zamiennik słowny wstawi, podumam)
Tabela fajna zrecz, ale swojej nie zrobię, musiałabym mieć "gotowca" i jeszcze jakieś źródło wyliczeń chyba?

I te linki mnie dręczą, gdzie jest w sieci o pieluchach ale tak "niesklepowo"?
Żeby było gdzie zacząć szukanie a nie od razu "a no wiedziałem, że to ulotka reklamowa..."

MonikaK
30-06-2010, 13:09
Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia :twisted: myślę, że oprawa graficzna to ważny akcent będzie :)
I nie wiem czy przeoczyłam ale brakuje informacji o kieszonkach?

jul-kaa
30-06-2010, 19:46
Ja poproszę na jul-kaa@gazeta.pl
Bo w sumie ja najlepiej wiem, jakich informacji szuka bardzo początkujący rodzic wielo :)

Mój syn właśnie po raz pierwszy śpi bez pampka.

Mayka1981
30-06-2010, 23:52
I nie wiem czy przeoczyłam ale brakuje informacji o kieszonkach?

Kieszonek-kieszonek nie ma, są jako PULowe (tak czy nie? cholibka sama nie pamiętam...) albo moze i wcale, generalnie ciężko się streścić żeby nic nie pominąć i nie robić natłoku informacji...

margeritta
02-07-2010, 18:40
mnie też sporo osób pyta jak mi się chce prać i to ludzi najbardziej przeraża :-)

Pondo
02-07-2010, 22:41
ulotki nie widziałam, ale myślę ,ze słowo PUL musi byc wyjaśnione, bo pierwsze co znajdą na stronach to hasło" pulowe otulacze"
Czekam na wersje do druku i idę roznosić:)

pasqda
10-08-2010, 11:58
Na czy stanęła sprawa z ulotkami? jest jeszcze potrzebna recenzja albo końcowe sformatowanie, żeby można już drukować? (jakby co jestem chętna)
A jeśli jest już gotowa to można ją gdzieś podpiąć, żeby można było sobie ściągnąć?

Mayka1981
10-08-2010, 15:39
sprawa utknęła w nawale innych zajęć:hide:, ale mam ją na liście spraw "do załatwienia"... mam obecnie korektorkę w domu dam do poczytania i korekty, potem odgzrebuje chętne do pomocy graficzki i poszukam miejsca gdzuie by to na stałe wcisnąć do ściagnięcia - z tym ostatnim chyba nie będzie problemu tak sobie myślę :hello:(gorzej z resztą, ale powiedzmy że za tydzień sprawa będzie pchnięta jakoś konkretniej...)

sza
18-10-2010, 17:10
hej dziewczyny, potrzebuję pomocy grafika/graficzki!
Pewnie niektóre wiedzą, że z klubem "Mamowo" dostałyśmy dotację z Urzędu Miasta na projekt "Ekobobas - promocja pieluch wielorazowych". W projekcie jest kasa na wydrukowanie 8-stronicowej broszury/poradnika nt. wielorazówek. Niestety kasa jest tylko na druk 1000 sztuk, na projekt graficzny nie przyznali... Więc teraz siedzę i dumam, i potrzebuję rady kogoś doświadczonego. Mam tekst broszury (na podstawie informacji z forum), mam zdjęcia z konkursu "ekobobas", ale nie mam pomysłu, jak to zgrabnie połączyć w całość, żeby przykuwało wzrok i nie robiło wrażenia naprędce skleconego w Wordzie, tylko bardziej profesjonalnego... czy ktoś miałby czas i ochotę mi z tym pomóc?
Z góry wielkie dzięki i chwała wieczna :-)

peluche
18-10-2010, 17:13
kurcze dziewczyny, ja niewiele moge pomóc w kwestii grafiki, ale chciałam napisać tylko, że takiej ulotki chetna jestem wejść w posiadanie, żeby ją do poczytania do żłobka małej zaniśc, gdzie wielo panie niechętnie praktykują...

Mayka1981
18-10-2010, 22:03
ech ja się za swoja ulotkę zabrać nie mogę (tzn mąż...)

Olga - co do samego przygotowania do druku to mój M się tym zajmuje więc jak będzie całość nawet w wordzie to może przekonwertować na odpowiedni format i pod odpowiednią maszynę drukarską (nie wiem jaki rodzaj druku to ma być...) ale poskładać tak samej od początku do końca to nie wiem...
daj na maila co masz i swój pomysł jak to widzisz, może podumam... :)

gadzia
22-10-2010, 13:16
Odnośnie ulotki to chętnie zrecenzuje i mogę przesłać w razie czego do uwag znajomemu (i świetnemu!) copywriterowi - która tez niebawem będzie mamą;)
Co do samych ulotek - może zrobić wersje do samodzielnego drukowania? Kazda z nas zna wiele miejsc gdzie chętnie by zostawiła ulotki - kawiarnie przyjazne mamom, kluby malucha, przychodnie, centra dla mam itd. Fajna broszurka obroni się nawet w wersji czarno-białej wydrukowana na papierze ekologicznym (sama tak w biurze robiłam;).

Sza...pomysł o poradniku tez na stronie. Moze w wersji drukowanej można zrobić skróconą z adnotacją ze na stronie jest pełna wersja. Jak nie ma pieniędzy na druk to można zrobić wersje cyfrową choćby w pdf....to tez jest bardziej EKO;)

sza
22-10-2010, 14:39
wersja na stronę w PDFie też na pewno będzie, ale skoro dostałyśmy kasę na tych 1000 sztuk papierowych, to szkoda tego nie wykorzystać. Rozprowadzane będą w przychodniach w Opolu, a jak się szpital położniczy zgodzi to będą dodawane do powitalnych pakietów dla mam i dzieci.
Na razie pertraktuję z jedną graficzką, może to jakoś złoży do kupy w przyszłym tygodniu...

gadzia
24-10-2010, 02:51
Sza...pomogłabym...ale w tym tygodniu mam 2 projekty do oddania, dziecko przechodzące jakiś kryzys i budzące sie co 2 godziny w nocy oraz męża który grozi rozwodem jak mu nie pomogę z korekta jego projektów;)

sza
02-12-2010, 16:25
jest już broszura, jest. Zachęcam do ściągania, oglądania i komentarzy: http://mamowo.blogspot.com/2010/11/ekobobas-broszura.html
Gdyby ktoś chciał wersje papierową, to mogę wysłać za zwrot kosztów wysyłki. Proszę o PW jakby co.

yetta
02-12-2010, 16:37
Rzuciłam na szybko okiem i bardzo mi się podoba. Wieczorem jak maluchy padną wczytam się w treść. Brawo! :)
Ja chciałabym wersje papierową, wieczorem skrobnę pw. :D

darijah
02-12-2010, 18:24
Wielkie brawa za inicjatywę

graficznie - pięknie!
ale niestety jest dużo błędów. Jeszcze nie przeczytałam wszystkiego. Takie pierwsze zauważone

zalety formowanek- szybko schną
do kieszonek można dobrać wkładkę w zależności od potrzeb lub nie użyć jej wcale (?)
wady kieszonek- długo schną
w formowankach jest ni z gruchy ni z pietruchy wzmianka o AIO, że mogą być za luźne na początku

no i jeszcze parę

Czy jest jeszcze możliwość zredagowania?

Sorry, że się czepiam. Jakby co to chętnie pomogę udoskonalić

EDIT: Och właśnie zauważyłam, że jestem wymiona wśród producentów, dziękuję :-). Warto jeszcze poszerzyć listę o Lenny Lamb i Pipilu

sza
02-12-2010, 18:44
daria - ups, masz rację z tym schnięciem, nie wyłapałam tego w czytaniu :-(
tylko teraz to już trudno, wydrukowane, można co najwyżej zedytować wersję PDF, jeśli ktoś potrafi edytować PDF i chce się tego podjąć.
Ewentualnie na przyszłość będzie nauczka :-)

yetta
02-12-2010, 18:55
Jeśli chodzi o formowanki, to widze, że tam też chodzi o pieluszki do składania: "można je wykorzystać również do innych celów (wycierania, jako wkłady chłonne)"... i szybkość schnięcia pewnie ich dotyczy. :D
Jeśli chodzi o kieszonki PUL, to jest tam też mowa jednocześnie o AIO i to, że długo schną pewnie chodziło o długość schnięcia AIO. ;)
Osoby, które się zainteresują i tak początkowo będą miały pewnie młyn w głowie, jeśli chodzi o rodzaje pieluszek.
Ulotka bardzo ładna i fajna. Super, że powstała.
Teraz niech leci w świat. :)

sza
02-12-2010, 19:11
yetta, dzięki za pocieszenie, ale z tym schnięciem to jest błąd dość ewidentny ;-/
Problem był w tym, że trudno było zmieścić całą wiedzę o wielorazówkach na 8 stronach (ze zdjęciami), więc musiałam się nieźle nagłowić, jak to wszystko poskracać, żeby przede wszystkim było przystępnie i zachęcająco.
Propozycja poprawienia PDFa dla chętnych jest nadal aktualna, jeśli ktoś się czuje na siłach :-)

darijah
02-12-2010, 19:26
Właśnie to wszystko jest trochę chaotyczne. Rozumiem, że ta ulotka ma tylko naprowadzić na temat , zachęcić. Zatem wg mnie za mało w niej pozytywnych przekazów a technicznie trochę namieszane. Kurczę no nie wiem, czegoś mi tam brakuje i mam wielką chęć poprawienia. Wiem, że bardzo trudno jest streścić temat w jak najbardziej klarowny sposób. Wiem, że patrzę też na temat zupełnie inaczej niż ktoś kto o wielorazówkach nie ma pojęcia.

W każdym razie brawo dziewczyny !. Mam nadzieję, że przekona wiele osób. Niech leci w świat

EDIT: Do PDF'a chyba nie można nanosić poprawek. Nie ma innego pliku? Sza piszę pw

Mayka1981
02-12-2010, 23:40
Ładna - i można do PDFa nanosic poprawki wystarczy mieć "płatnego" acrobata - pytanie, kto go ma :)
ciekawam ich na żywo... :)

espejo
15-12-2011, 22:25
Podbijam temat bo mam prosbe - kto ma i moze udostepnic ulotki (moga byc w pdf, moga tez byc papierowe wtedy najlepiej kolorowe - nawet kilka sztuk, za zwrot kosztow wysylki - potrztebuję dla mojej pediatry, ktora uswiadamia :) i chcialaby rozdawac w przychodni.

Mialam gdzeis na poczcie tę od Mayki, ale nie moge znaleźć :(

edit: a moze za zgoda autorek skorzystam z tekstu i zrobie wersje szybką - czarno-białą ...hmmm:hmm:

yetta
15-12-2011, 22:32
Ja mam. Podaj meila na pw to ci wysle :D

espejo
16-12-2011, 22:04
Ma ktoś jeszcze i mogłby się podzielić? :)

Mayka1981
16-12-2011, 22:15
Espejo ja mam takie wydrukowane opolskie które sza robiła... i mam jeszcze z mio unico jak Ci reklama nie wadzi... podaj adres na PW to wyślę w poniedziałek :)

bansza
05-03-2012, 15:24
Mam pytanie czy poza tą broszurą jest jeszcze inny prostszy wzór? Bo nie bardzo mam te śliczne kolorowe kilkustronowe gdzie wydrukować, a będę prowadziła pogadankę z rodzicami o wielo i promowała na EkoWymeniadzie i zależy mi na jakichś zachęcających "pomocach" ;)

Mayka1981
05-03-2012, 15:43
Bansza jak mi podrzucisz na PW adres mailowy to podeślę te "moje" - chyba że ktoś ma na wierzchu to niech Ci pośle, bo moje muszę odgrzebać ZNOWU ;)

sweetrose
05-03-2012, 15:53
a czy i ja mogę prosić na maila o takową broszurkę, ulotkę??

yetta
05-03-2012, 21:09
bansza... mogę ci podesłać ulotki pocztą polską jesli nie masz jak wydrukowac. Tyle ze ja mam tylko swoje, nie mam innych. Gdybys chciala napisz do mnie pw.

Mayka1981
05-03-2012, 21:12
a czy i ja mogę prosić na maila o takową broszurkę, ulotkę??

Możesz, bo odkopałam ;)
Podaj proszę maila na PW to wyślę...

espejo
05-03-2012, 21:23
Ja tez mam , jakby co:):):)

od razu jeszcze raz podziekuję!!!!
moja pediatra częstuje nimi mlodych rodziców:)