Zobacz pełną wersję : a gdybym chciała zacząć?
Podczytuje i temat mnie przerasta :oops:
no podobnie jak z chustami na samym poczatku :hide:
Od czego powinnam zacząć, czego i ile kupić?
no i gdzie, żeby nie przepłacic?
dzieki za wszystkie cenne rady
aaa, najwaznijsze, dziec ma 9 m-cy i wazy 11 kg
paskowka
15-04-2010, 14:22
No ja ci bardzo nie pomogę. Powiem tylko że ja właśnie wzięłam i zaczęłam:) A przymierzałam się jak pies do jeża, ale nasze pieluchowanie jest takie połowiczne. Lidia chodzi do żłobka i tam jedzie na jednorazówkach, więc używamy wielo w weekendy i jak wróci ze żłobka.
a co byś chciała zacząć, używać wielo, czy bezpieluszkowe :D
ja zaczęłam wysadzać jak Adas miał 4,5 miesiąca, używaliśmy tetry i wełnianych gatek po domu i na noc, na spacer jednorazówki bo zimno było..
teraz kupiłam kilka ładnych pieluszek wielorazowych żeby były na wyjścia, wyjazdy i w gości.. Na noc napewno zostane przy
tetrze + wełniaki bo łatwo mi go tak wysadzać a wpadki sie zdarzają rzadko..
moniaaa no nie wiem czy podołam naturalnej higienie niemowląt...
może od wielo bym zaczęła?
reniason
15-04-2010, 15:05
Jeżeli chodzi o nie przepłacanie to polecam bazarek i śledż wątki w reklamach bo np. Bushido sprzedaje teraz nówki pieluszki po 25 zł, a czego i ile kupić to zależy czy tylko będziesz na wielo czy mieszanie wielo i pampki. Kup sobie na początek kilka otulaczy i wkładaj tam np. tetrę zobaczysz wogólę czy to Ci będzie odpowiadać. Możesz też kupić po jednej albo dwie pieluszki z każdego rodzaju czyli jakąś formowankę, AIO, kieszonkę i zobaczysz co najbardziej Ci podejdzie. Ja tak zrobiłam. moim zdaniem lepiej nie kupować np. 10 kieszonek z jednej firmy tylko jak już to różnych bo każda inaczej układa się na dziecku.
wiec musisz pomyśleć czy chcesz przewijac w nocy czy nie.. jesli tak to tetra + wełniane gatki (ja uzywam storchenów, mam 2 sztuki) ale po kazdym sikaniu przewijanie.. jeśli nie chcesz przewijac w nocy to ktos inny musi Ci poradzic pieluszke, lub idz do działu recenzje..
Mój sie wierci jak chce mu sie siku wiec go w nocy wysadzam i wskakuje potem w tą samą tetre.. w razie w padki (tzn nie ma mnie w pokoju) zmieniam pieluszke, dobrze zalanolinowane gatki nie przepuszczaja wilgoci i same nie sa wilgotne..
jak chcesz dziecko przyzwyczajac do uczucia sucho/mokro to w dzien mozesz zakladac tetre + otulacz/gatki i uwaga po każdym sikaniu zmiana pieluszki wtedy.. a na sacer cos co bedzie chronic pupkę od wilgoci i ubranie od przesikania..
no i co z kupą?? robi w pieluszkę?? wiesz kiedy chce się Twojemu dziecku kupę?? jeśli tak to może chociaż ją "łapcie"
u nas w tetre popuścił tylko 2 razy z powodu biegunki, ale to tylko popuścił.. nie wyobrażam sobie kupy w tetre szczerze mówiąc.. te dwie co nie zdążyliśmy od razu do torby i do kosza.. :D
ach no i teraz uzywam formowanek kupionych na bazarku ( po domu) a na spacer tez kilka pieluszek z różnych firm z bazarku
mi magda 1980 poleciła tetrę i otulacze na początek, potem dostałam info o ręczniakch z ikea efekt
4 flipy ( dla nas najlepsze po 4 rodzajach wypróbowanych) góra ręczników z ikea ( po 1,5 - taniej niż zwykła pielucha tetrowa)
2 otulacze narazie
3 aio
kieszonki do mnie wogóle nie przemawiają narazie
więc polecam zestaw flip 1+1 za 66 zł z diapersa - jeszcze mają tą promocję, kilka tertówek bądź reczników
1 formowanka
1 aio
1 kieszonka
i wszystko sie rozjaśni
czarna_agis
15-04-2010, 15:39
Ja też dopiero zaczynam.
Na noc używam jednorazówek, bo mała dużo je i musiałabym ją przewijać. Ona by się wybudzała i ...
W domu otulacze i tetra/ręczniczki ikea.
Musisz sobie popróbować.
W ekomaluchu flip 1+1 są za 51,90.
Dziewczyny a co to są te flip 1+1???
Dziewczyny a co to są te flip 1+1???
Otulacz Flip marki Bumgenius - 1 szt kupujesz + 1 szt gratis
zamiast mi się rozjasniać, to mi się miesza :) ale to może przez chorobę ;)
w każdym razie dziękuję!
a co myslicie o takim zestawie startowym http://ekomaluch.pl/zestaw-pieluszek-close-parent--wonderoos-i-tots-bots,p1172,l1.html?szuk_nazwa=close%20parent?
a i promołszyn o którym piszecie chyba już nieaktualny, jeśli gapa ze mnie, to proszę podlinkujcie ;)
fajny ten zestaw
bym brała - z reszta mam tots bot flexi tot - rewelacyjna na noc
wonderosa nie mam ale podobno jedne z lepszych kieszonek
co do otulacza tez fajny dziewczyne sobie chwalą
jednak to + jeszcze jeden otulacz no i jakieś tetrówki lub te ręczniki żeby w domu szkrab biegał
no bo tak oglądałam i w tym zestawie to co napisałaś
Baryłko, a jakie tetry? takie zwykłe mogą być czy coś lepszego jest gdzies dostepne? a o co chodzi z tymi ręcznikami?
aniu teraz siedzę przez Ciebie na ekomaluchu i licze kasę - a miałam nic nie wydawać już na pieluchy w tym miesiącu
a jezeli chodzi o tetrę to ja miałam 20 tetrowych pieluch w domu i wkładałam je do otulacza
ale lepiej chłonne są te ręczniki z ikea http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20075966
składam je na pasek i są rewelacyjne
oczywiście możesz kupić jakieś "lepsze" pieluchy np na ekomaluchu jednak ja uważam, że lepiej kupić potem na formowanki bądź aio na wyjścia jak się wciągniesz a się wciągniesz ;)
jak się wciągniesz a się wciągniesz ;)
pewnie taki sam hazard jak z chustami:D
czarna_agis
15-04-2010, 20:19
Ręczniki z ikea:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20075966
Pieluchy składane:
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=61&product_id=110
są gęściej tkane niż te zwykłe i bardziej chłonne
Można jeszcze kupić ręczniki bambusowe i sobie pociąć na wkładki:
http://allegro.pl/item999007828_andropol_reczniki_bambusowe_bamboo_1 00_absorpcji.html
jeszcze jedno pytanko mi się nasunęło
z ta wielopieluchą, to mi się chyba dzieć w swoje ubrania nie zmieści...
ankamk wszystko zalezy jakie rozwiązanie wybierzesz :)
w tych co ja mam jest ok pieluszki są zgrabne.. po domu używam tetre + wełniaki i geterki na nóżki, ale na te gatki tez ubranko bez problemu wchodzi bo są zgrabniutkie
Moniaaa myslałam, żeby zanabyć otulacze o których wyżej i te ręczniki, może też ten zestaw, który zlinkowałam.
Najgorsze, że o kupie to się "dowiaduję" jak już ją czuć, albo jak Miłemu robią się wielkie oczy :mrgreen:
gosia2809
15-04-2010, 23:39
ankamk to jak twoja pociecha robi wielkie oczy to pędem na nocnik i złapiecie kupe:) u mnie filip rano nie mógł spać, nie wiedziałam czemu i któregoś razu posadziłam go na nocnik a tu ino mig kupa:D i od tamtej pory tak dzień w dzień a minęło już ich zaraz zaraz.... jej to już miesiąc:)
p.s po zakupie 3 kieszonek bardzo szybko zmobilizowałam się do wysadzania (zwłaszcza po kupie w jednej z nich;) )
Mi też się wszystko mieszało na początku. Za radą którejś z forumek kupiłabym różne pieluszki i sprawdziła różne rozwiązania. Ja dopiero po 2 miesiącach pieluchowania wiem jakie pieluchy są dla nas najlepsze. Używam kieszonek, formowanek, otulaczy PUL i wełnianych, wkładek bambusowych, różnych pieluch składanych, każdej do czegoś innego. Kup kilka sztuk i testuj - nie podejdzie to sprzedaj i kup coś innego.
Moniaaa myslałam, żeby zanabyć otulacze o których wyżej i te ręczniki, może też ten zestaw, który zlinkowałam.
Najgorsze, że o kupie to się "dowiaduję" jak już ją czuć, albo jak Miłemu robią się wielkie oczy :mrgreen:
jesli chodzi o wkładkę + otulacz to u mnie się we wszystko Adam mieści.. tzn ja wkładam tetrę zwykłą, otulacz wełniany i mam też jeden Pulowy..
a co do kupy :D kiedy on robi te wieeeelkie oczyska?? przed zrobieniem?? czy po fakcie?? :D
Gosia podejrzewam, że na mnie też podziała motywująco, szczególnie, że kupki Miłego nie udźwignęła jeszcz ani jedna jednorazówka - są ogromne,a ciśnienie na wyjściu tak duże, że połowa na pleckach.
Oczy to chyba w trakcie. Próbowałam wysadzać ale ucieka z nocnika :(
w pieluszkarni sa zestawy startowe (masz tam otulacze,składanki i formowanki),zaraz zobaczę jaki byłby dobry to napiszę.
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-897-Zestaw-Testowy-na-Duze-Kaluze.html
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-896-Zestaw-Testowy-Mega-Eco-II.html
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-894-Zestaw-testowy-szybkoschnacy-II.html
wzięłabym 1.
bo jest kieszonka dobrej jakości,dobry otulacz,formowanka i składanki.
pokusiłabym się dodatkowo o zakup używanego flexi tot (świetnej formowanki firmy tots bots),mała,zgrabna i chłonna z warstwą materiału od zewnątrz,który spełnia funkcję pół-PULa;)
w pieluszkarni sa zestawy startowe (masz tam otulacze,składanki i formowanki),zaraz zobaczę jaki byłby dobry to napiszę.
będę baaaaaaaaardzo wdzięczna za wszelkie rady :)
a spróbuj go wziąść za nogi (pod kolankami), uśiąc wygodnie miska pod tyłkiem a dziec między nogami z dupką w powietrzu, pleacami do Ciebie
acha,spytałabym w pieluszkarni czy zamiast formowanki z zestawu nie wsadziliby flexi tota,naturalnie błagalnym tonem;)
ja tylko zauważę, że jak już magda Ci pomoze w doborze to wpadasz po uszy:D:D
ja tylko zauważę, że jak już magda Ci pomoze w doborze to wpadasz po uszy:D:D
po cichu na to liczyłam ;)
ja tylko chcę,żebyście wydawały ROZSĄDNIE kasę;)
magda rozsądek i zakupy pieluchowe to dwie inne rzeczy
jest tyle wzorów, kolorów - osiołkowi w żłobie dano...... i zaczyna się takie coś choć mniec po jednez z danej firmy, rodzaju
jedno jest pocieszające - pieluchy sa znacznnnnie tańsze niż chusty ;)
zachwalam Ci flexi mimo iż nie ma mikropolarku dającego uczucie suchości,bo zbliża się lato:).pomijam że to naprawdę chłonna i szybkoschnąca pielucha jak na formowanki.
materiał zewnętrzny naprawdę długo jest suchy a więc współpracuje świetnie z wełnianymi spodenkami typu storchenkinder.
a wełna jest gnialna na lato,nakładasz chłonnego zgrabnego (dobrego do końca pieluchowania) flexi,na to naciągasz ładne portki w paski storchenkinder (tanie jak na wełnę i naprawdę dobre) i możesz uznać dziecko za ubrane.
proponowałabym tetrę czy insze składanki w portkach tylko dla młodszych niemowląt ewentualnie po domu.
przy starszym chłonność jednak ma znaczenie spore.a portki takiej wiercioszce starszej łatwiej i szybciej nałożyć.
jakby co to pytaj:)
czyli co, nie bawić się w zestaw: ręcznik Ikea+otulacz?
Chciałam sobie kupić Aio, Wonderoos, Flexi, otulacz Imse Vimse - to w zestawie, a dokupić 2 Flipy (1+1) i wkłady bambusowe na noc
a w ogóle czy Twój synek nie jest jak Morela z lipca?
Ja się dołaczę, jesli mozna z prosbą - a dajcie mi jakiegos linka na flexi totsa? bo nie mogę znaleźć
bo to chyba nie to?
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-1359--Tots-Bots-Pieluszka-Stretchie-.html
ręczniki czy tetrę bądź flanelę (ja teraz już wolę białą flanelę) zawsze możesz używać w domu,to do 2 godzin wytrzyma,najczęściej jeden duży sik po spaniu czy jedzeniu,nie szkoda też jak kupa wyląduje w tym.poza tym dziecku z wkładami jest wygodnie bo pupka mała.
AIO,hmmm...ja lubiłam ale mi przeszło,bo wiekszość AIO szyta jest tak,że w środku jest wkładka a po bokach sam PUL,tak jak kieszonka-nie ma to żadnej dodatkowej chłonności,jedyny plus że nic nie dokładasz,a za to minus długiego schnięcia.
z AIO dostępnych jedyne które lubię, jakie mają super chłonność i całe są z warstwą chłonną to cushie tushies (sporawe ale na noc świetne,tylko cena:( ).do tego zmiana pieluchy w nocy (jakby co) jest szybka,co jest ważne ze względu na spokojny sen dziecka.
z formowanek jak kupisz flexi tot to już bez sensu będzie szukanie innych.
ale oczywiście warto spróbować innych:)
na noc można do flexi dać kawałek zwykłego polarku albo kupić formowankę z polarkiem,najlepiej całą dość grubą,bo wtedy więcej siku wciągnie albo lulu nature konopną,bo świetną ma chłonność.
otulacze to pełna dowolność,warto mieć dla ruchliwego dziecka na rzepy ale i na napy po bokach w formie szortów.
fajne jest rozwiązanie portki wełniane i flexi.
fipów bym nie kupowała,wolałabym już jakiś wypasiony otulacz,który bym mi długo posłużył.np blueberry.
jakbyś miała wątpliwości co do rozmiarówek to pytaj.
Ja się dołaczę, jesli mozna z prosbą - a dajcie mi jakiegos linka na flexi totsa? bo nie mogę znaleźć
bo to chyba nie to?
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-1359--Tots-Bots-Pieluszka-Stretchie-.html
Marzenko;),to pielucha cała z bambusa na bazie wykroju flexi,bardziej chłonna ale i większa,do tego bez tego materiału
na zewnątrz czyli pielucha na zewnątrz jest mokra,też fajna,choć flexi wg., mnie zgrabniejsze.
w pieluszkarni są flexi,tylko zdjęcia i opis sa stare,teraz jest już nowa wersja flexi z wyjmowanym jęzorem wkładu dzięki czemu szybko schnie.
tak Miły jest z lipca :)
o AIO myślałam w kontekście dłuższych wyjść
Bardzo dziękuję:) bo ja w sumie choć już ze 3 miesiące się wielosimy:) to wciąż kombinuję:):):) i powoli dojrzewam do wykorzystania 50 szt tetry co mi sie po szafce wala:):)
no i mimo prob od ładnych kilku miesięcy ani razu kupsztala nie zlapałam - moj nawet wielkich oczu nie robi:( wiem zawsze po fakcie, haahahhaha
Magda jak ja lubię jak piszesz o swoich doświadczeniach.........
Ja zaznaczę że zdecydowałam się na tetrę bądź ręcznik bo moje dziecie 14 mies ma i co nastąpiło........ Jak nasika to zaczyna pokazywać na pieluszkę co mnie bardzo cieszy gdyż to uważam za pierwszy krok do odpieluchowania.
Magda czy wondeross schnie szybko? Nie mam przekonania do kieszonek a podobno z ta warto zgrzeszyć ....
A i co sadzisz o naszych rodzimych tetro
I jeszcze jedno masz it sio?? Wydają mi się wręcz idealne do tego by je dawać gdy dziecko idzie w opiekę innych
Magda a ilość? :roll: już się boję :mrgreen:
Tez lubię "słuchać" Magdy:) normalnie mi rozjaśnia:):):)
i moze jej trochę wejdę w slowo - z punktu widzenia wielonówki warto spróbować aio i kieszonek - jest prościej, ja tak zaczynalam, łatwe przejscie od jednorazówki, ktorą sie wywala do smieci do pieluszki, ktorą bez zbednej filozofii zapina sie jak jednorazówke i tylko wywala do prania:)
Dopiero teraz dojrzewam do kolejnego etapu (tetra i otulacz i tego wariacje) jako początek odpieluchowania - bo paradoksalnie siusiu do nocniczka czasem lapiemy:)
i nie zgadzam się ,ze tansze od chust - pojedynczo owszem, a jak wciaga to łatwiej wydać tak z polowę chusty na 3 pieluszki - ja jeszcze na pampersy przeliczam, heheheh ze przeciez tyle to bym do smieci wyrzuciła, a tak beda kolejne pieluszki... męzowi za to lepiej wytłumaczyć, zwlaszcza, ze sam tez przewija i widzi roznicę na tyłku potomstwa:) w sensie skora ładniejsza:)
baryłko,ale Ci dobrze,moje to musiałoby się po pachy zalać,żeby mu przeszkadzało.
wonderos jako kieszonka schnie migiem,można kupić go z wkładami z mikrofibry (schną szybko) i konopnymi (schną dłużej ale lepiej chłoną i są cieńsze).
sama kieszonka nie jest jakaś zgrabna,jest spora,przez co właściwie wszystkie wkłady świata w nią wejdą,do końca pieluchowania,no i trudnozniszczalna;).ma profilowane duże wkłady mogące zastąpić spokojnie dobrą składankę.
warto zgrzeszyć z kieszonkami Yetty czy happy heiny`s onesize:)
miałam ib sio i aio,są bardzo zgrabne,męczące sa te wkładki na napy,mało chłonna,może przeciekać (zdarza się,że nawet PUL moknie),bardziej chłonna jest AIO,ale tez może cieknąć,ciężko ją dopasować do dziecka i z tego powodu też zdarzają się przecieki przy udach.gdybym dawała pod opiekę to albo IB AIO (co max. 3 godziny zmiana) albo kieszonka na rzepy z włożonym wkładem z bambusa.
wkładki długo schną (tym bardziej gdy grzejniki zimne a na dworze chłody).
o tetro nic nie wiem i nic nie będę wiedzieć,bo moja nie uznaje troczków a ja kolorowej flaneli;).to musi być duża pielucha.pod duży otulacz.
Dziewczyny ile tego muszę kupić, zakładając, że pranie co 2 dni, bo mnie wychodzi, że po 1 dniu wszystko zalane, a ja nie mam w co dziecia ubrać i lecę po pampka :hide:
ja zaczynałam od składanek bambino mio i otulaczy tej firmy i jak otulacze zmieniałam,tak jedynie składanek bm i wonderoosów używałam pół roku.i było super:).
raczej trzeba powoli zaczynać,dużo czytać i dopasowywać zakupy pod dziecko.
albo znaleźć kogoś kto pożyczy do obejrzenia kilka pieluch:)
Dziewczyny ile tego muszę kupić, zakładając, że pranie co 2 dni, bo mnie wychodzi, że po 1 dniu wszystko zalane, a ja nie mam w co dziecia ubrać i lecę po pampka :hide:
ale z praktyki tak wychodzi czy z obliczeń?;)
używam 6 średnio chłonnych pieluch w dzień i w nocy albo jednorazówki albo dwie wielorazówki.
dobrze mieć kilka otulaczy,górę tetry,ze 3 kieszonki,kilka formowanek i 2 AIO (oczywiście to optymalny stosik gdy te pieluchy sa najlepsze na rynku w swojej klasie:) )
to starcza na co trzeci dzień prania
magda DZIĘKUJĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ
więc tak plan wygląda nastepująco
otulacz nature baby - tylko muszę poczytać który
potem hh
kilka wkładów bambusowych i konopnych
no i kieszonki albo aio
nature babies tylko na napy,bo rzepy ma okropne.
hh na rzepy (są niezniszczalne)-ilość napów w hh może o zawał przyprawić.
Czyli nie ma drogi na skróty :D trzeba popróboać i kompletować stosik idealny dla danej osobowości i pupy :lol:
Chciałam się szarpnąć i polecane przez Magdę kupić:
otulacze: imse vimse, bluberry i wełniany,
flexi
AIO i kieszonkę Wonderoo + górę ręczników
ale..................:hide: ze dwie chusty bym musiała sprzedać :cryy:
hesus jak się znam, to to kupię :twisted:
więc jeszcze ja się wypowiem, akurat teraz dopiero cokolwiek kompletuje, na początku tylko gatki Storchenkinder i zwykła tania tetra w środku, dzieki temu mogłam poobserwowac co i na kiedy i na ile potrzebuję.. :) ale my sie wysadzamy.. więc to tez inaczej.. chyba że nastawiasz się na jakieś kroki ku odpieluchowaniu, przede wszystkim że juz wiosna idzie (a przyznam że już Adaś i na dworzu sikał)
Moniaaa dlatego myślę, że na najpierwyj rzut pójdzie otulacz i tetra lub wspomniane ręczniki, co by poobserwować co, ile z jaką częstotliwością.
to ja podziwiam decyzję, bo ja sie gdzies z boku czaję i może bym chciala spróbować, ale jakos tak..... narazie sie czaję.... musze jeszcze dużo poczytać...
peluche, ja też na etapie dokształcania, zielonam jak trawa i pąki za oknem :)
ja nie ebde ukrywac, ze zaczelam od kieszonek pul...
Rys mial 16miesiecy, i kolezanka mi dala dwa bumgeniusy V3 i kilka wkladow krotkich mikofibrowych...
jak sobie przypomne pierwsze zalozenie tej pieluchy,to nie wiem czy plakac czy smiac sie - przelana przy siknieciu przy wybudzaniu z drzemki...
ja bylam totalnie anty do otulaczy i skladanek, a formowanki wydawaly mi sie zbyt droga inwestycja, wiec z tego mojego jednorazowego swiatka pieluszek przeszlam na kieszonkowy swiat pieluszek...
drugim rodzajem pieluchy po BG V3 byl wonderoos z wkladem konopnym i Babyetta - no i tu zobaczylam, ze warto!!!
choc wonderoos wieeeelki - nawet na mojego poltoraczniaka prawie...ale za to nie ma wpadek, zadnych!!! naprawde super nam sie sprawdzila...
a potem juz polecialo...i wkoncu sie przekonalam do otyulacyz i skladanek ;)
nawet sama sobie poszylam takie prefoldziki z tetry, flanelki, a w srodkowej kolumnie mikrofibra - super sie sprawdza!!!, choc ja uwazam, ze konieczne jest snappy, bo wtedy nic nie zjezdza, pielucha ladnie sie trzyma na pupce, nic nie wyleci, nie zaleje sie po bokach i nie ma odwloka, ani z tylu, ani z prozdu...
nie ejstem rpzekonana do welnianek - ale moze to z czasem przyjdzie...choc watpie ;)
bo mam juz taki asortyment, ze hej!
reczniki ikea - super sprawa! ale polecam tez te reczniki bambusowe, naprawde lepiej chlona...
mikrowlokno jest fajne, ale nie przy pupie bezposrednio, dlatego lepiej jako wklad do kieszonki czy to formownaki czy pulowej...
z wkladow chlonnych to najbardziej ejstem zadowolona z baby kicks konopne...sa swietne, swietne, swietne!!! ale wiadomo ich absorpcja faktyczna dopiero po min.4praniach zostanie uzyskana ;)
ja wiem, ze u mnie w domu nie ma warunkow na AIO, techjnicznych warunkow schniecia...dlatego wolalam kieszonki...
i AIO nawet nie probuje, bo...kieszonki nam sie sprawdzily, wiec nie mam potrzeby tak napraawde...
teraz czekam na formowanki i zobaczymy jak sie beda sprawdzac - moze to bedzie fajna opcja, bo formowanke taka cala z bawelny mozna potem wygotowac nawet, a kieszonek pul boje sie potraktowac wyzsza temperatura anizeli 60, w ostaytecznosci 70stopni...
siem rozpisalam...hehe
generalnie Ankamk to Cie musze zasmucic, bo musisz sama podjac decyzje :D
ale mysle, ze jak taki startowy zestaw sobie kupic, jak ten z ekomalucha czy pieluszkarni, wyprobujesz, i to co Wam pasuje zostawisz, a to co nie sprzedasz, to bedziesz juz o krok i to milowy dalej!
wiec to akurat fajny pomysl...
jesli chodzi o ilosc, to ja licze 7-8 pieluch dziennie, i to dla takiego malucha wlasnie od 9miesiecy...bo mlodsze dziecko to wiecej - tak z 10...a noworoctwo to juz w ogole, ja licze 15...
robie pranie co 2 dzien, ale u mnie do tej pory pieluchy schly dobe cala, wiec tak naprawde pieluch i tak na 3 i troche dnia musialam miec...
wiec dla mnie na przyklad jak mi ktos mowi, ze stracza mi przy noworodku 3 otulacze i 20pieluch do skladania to sie powstrzymac od smiechu nie moge...bo to bym chyba prac musiala co 12godzin...
kazde dziecko inne, to raz, kazdy portfel inny, to dwa, kazda mama/tata inna, to trzy, kazdy domek inne, to cztery, kazda pralka inna, to piec i...tak mozna do niewiadomo ilu wymieniac powody, dla ktorych trzeba samemu dojsc...
panthera
16-04-2010, 22:14
a ja mam problem ze mi na tych wielo body zawsze za krótkie (miałam przedłużkę ale sie gdzieś zapodziała :( )
no i nie mogę sie przemóc żeby na noc założyć wielo - maciek przy przewijaniu tak sie wybudza ze później musze go nosic z godzine albo bujac w wózku...
a tak budzi sie raz i prawie na śpiocha zjada i dalej w kime i tak do 6-7 rano
no i jeszcze problem kupki - dokładnie wiem kiedy robi i mam dylemat - wysadzac NAD miską/ kibelkiem czy jak do tej pory pozwalac robic na leżąco, ale bez pieluchy (na papierek jednorazowy)
sadzać nie moge bo Maciuś jeszcze nie siedz :(( i neurolog stanowczo zabroniła go sadzać jakkolwiek.
a moje ulubione to na razie CP SIO bambusowe plus na spanie wkład "sucha pielucha"
mam tez takie nowe kieszonki coola baby - cos pomiędzy NB a Wonderosami - tez sa fajne tylko jedna mi juz dwa razy przeciekła troche i sie zastanawiam czy to wada tej konkretnej...bo mam 3 i pozostałe ok.
panthera, mój adas też robił na leżąco najpierw.. ale uwierz mi odkąd zaczęłam wysadzac nad miska lub kibelkiem jest DUŻO lepiej.. jakos się wszystko tak unormowało i dużo sprawniej idzie
hihihi ja też dziękują za rady :)
ja od paru dni w dzień zakładam wielo i coraz bardziej mi się podoba :)
ja już w ciąży nabyłam i dostałam różne rodzaje i jak na razie podobają mi się najbardziej kieszonki, bo mała na tetro jest za mała (albo nie umiem założyć) a tetrówki jakoś jeszcze się nie odważyłam założyć, ale mam nadzieje że niedługo wykorzystam i ten mój stosik tetrówek i się wkręce do końca ;))
w ogóle to genialne jest wysadzanie - ale mała robi duże oczy jak już robi i jak na razie nie zauważyłam innych "znaków" :)