PDA

Zobacz pełną wersję : no to mamy :( tekst na PUDELKU

Biedronka
06-04-2010, 14:30
http://www.pudelek.pl/artykul/23966/te_nosidelka_spowodowaly_smierc_14_niemowlat/8/
było już ?

no to mamy :mad

claribell
06-04-2010, 14:35
Właśnie czytałam - jeden plus to chociaż tyle, że piszą o "nosidełkach", a nie o "chustach" - ale i tak każdy przeczyta tak jak chce.
A te komentarze pod spodem - porażka...

Olapio
06-04-2010, 14:35
hehe
to co zbiorowe maile do pudla?
btw gwen ma dziecko w pslingu? ale kiepsko założyła...

i juz sie posypały komentarze "naszych"

beannshi
06-04-2010, 14:39
Strasznie przykre ze zilustrowano to zdjeciami chust.

Tylko ze jak patrzena te wiazania to faktycznie tym dzieciom chyba dzieje sie krzywda troche...Mysle ze np. dziecko Kidman ma spore szanse sie udusic :(

AMK
06-04-2010, 14:43
szkoda nerw, Ci co chcą to już wiedzą, że chusta szkodliwa nie jest, Ci co chcieli usłyszeć coś zupełnie innego, usłyszeli w materiale tv :(

Zelda
06-04-2010, 14:45
własnie widziałam :(

paskowka
06-04-2010, 14:59
Wyobrażacie sobie jak cięzko musi byc chodzi Nicole Kidman z tym dzieckiem w okalicy ud???
Fotki okropne - no ale o to chodziło przecież autorom.

pati291
06-04-2010, 15:15
Nie noszę dzięki celebrytom a dzięki chustoforum:)

Sroka
06-04-2010, 15:34
ale pare komentarzy prostujacych na szczescie tez jest :thumbs up:

eli81
06-04-2010, 15:35
Pudelek jak zwykle bzdury pisze, szkoda nerwów...w ogóle autorka (autor?) pisze o jednym a wkleja zdjęcia czego innego :/

Mag
06-04-2010, 15:44
czego oni chcą od mojej ukochanej Felicity?:)
tak w ogóle wiedziałam,że Gwen to twarda babka-kółka w szyi ale niesie:lol:
i do tego japonek nie gubi:thumbs up:

Araminta
06-04-2010, 15:52
Jeżeli ludzie noszą dzieci tak, jak pokazano na tych zdjęciach, a przecież są na nich idolki i wzory do naśladowania dla wielu, to się nie dziwę, że jest tyle wypadków.
Na pewno instrukcje do tych nosideł powinny być bardziej szczegółowe, bo jak widać, ludzie nie kierują się zdrowym rozsądkiem. Gdybym mój pierwszy kontakt z chustami był poprzez takie artykuł i zdjęcia pewnie w życiu bym dziecka do chusty nie włożyła.
Prawidłowe włożenie maleńkiego dziecka do poucha czy chusty wcale nie jest łatwe. Mnie na początku nie wychodziły wszystkie ułożaenia i wiazania, ale jak miałam wątpliwości, czy dziecku jest wygodnie i czy przypadkiem nie na główki przygiętej do klatki piersiowej, to je natychmiast wyjmowałam i nosiłam tylko w tych wiązaniach, których byłam pewna. No ale przy dziecku nigdy nie można wyłączyć myślenia, inaczej wszystko może się stać niebezpieczne. NB ciekawe, ile dzieci odnosi obrażenia, wypadając z wózka, a przecież nie jest to taka rzadkość. Sama słyszała o kilku takich przypadkach w tym o jednym zakończonym kalectwem.

Mayka1981
06-04-2010, 15:56
W sumie nie wiem po co ta kółkowa w zestawieniu bo nieźle wygląda (a czy wygodnie przy szyi to inksza inkszość...) ale te pouche na wysokości krocza dramat:roll:

lori
06-04-2010, 16:21
dziś dowiedziałam się o tym od znajomego - nowego chustotatę, ze mieli przerąbane na świętach u rodziny bo goście byli po rewelacjach z pudelka, że od chust dzieci giną:(

Jagienka
06-04-2010, 16:31
Ale Kto czyta pudelka i inne strony na równie żenującym poziomie???
Pytam poważnie, bo gdyby nie link tutaj, to nigdy nie dowiedziałabym się o tym, że ktoś gdzieś coś takiego napisał. Nie znam też ani jednej inteligentnej osoby, która czytałaby plotkarskie portale. Normalnym ludziom szkoda czasu na wklepywanie w przeglądarkę adresów, za którymi kryją się strony (typu pudelek) nie wnoszące w życie niczego, o czym naprawdę warto wiedzieć...
Takie strony to żadne źródło informacji, więc szkoda zdrowia na zamartwianie się...

rebelka
06-04-2010, 16:35
Ja czytam pudelka i to regularnie :P Muszę iść się zastanowić nad własną inteligencją ;)

lori
06-04-2010, 16:36
tyle, że to pójdzie w świat i zasieje nic podejrzenia
przeciwnicy będą mieć "mocny" argument, że chusty sa niebezpieczne bo pisali o tym w internecie
też takowych portali nie czytam, ale juz słyszałam o konsekwencjach tego art( i to nie na forum tylko wśród "ludu")

odynka
06-04-2010, 16:46
prawda jest taka, że każdą nieprawidłowo używaną rzeczą dla dziecka można dziecku i sobie krzywdę zrobić... trzeba trochę dystansu i rozsądku jak we wszystkim;)

Jagienka
06-04-2010, 16:47
słyszałam o konsekwencjach tego art( i to nie na forum tylko wśród "ludu")
poważnie?
ludzie dają wiarę portalowi, który trudni się plotkami?

ja myślałam, że jeśli już ktoś czyta te bzdury, to jedynie dla zabicia czasu, bo to daje nam tyle samo wiedzy o prawdziwym życiu, co telenowele - czyli dokładnie NIC.

Paulina84
06-04-2010, 16:49
http://www.figa.pl/Modne-nosidelka-powodem-smierci-14-niemowlat-a310
i jeden cytat z artykułu "Materiałowe nosidełko zyskało ogromną popularność dzięki rzekomej więzi, jaka wytwarza się dzięki niemu pomiędzy matką a dzieckiem"

no normalnie mnie trzęsie aż jak to zobaczyłam

odynka
06-04-2010, 16:50
poważnie?
ludzie dają wiarę portalowi, który trudni się plotkami?

no co Ty, przecież ludzie głównie dają wiare plotkom nie koniecznie zastanawiając się czy to prawda czy nie - w takim świecie żyjemy...

mamka_klamka
06-04-2010, 16:54
Podobnie jak wierzą we wszystko co jest w "fakcie" albo "super ekspresie". Zenada, al ludzie to kupują

Paulina84
06-04-2010, 16:55
mnie ludzie na ulicy mojego wielkiego miasteczka palcami ostatnio wytykali jak sobie spacerowałam z małą w chuście wrrrr ale że ja sympatyczna z natury nie jestem a przynajmniej na taką nie wygladam to żaden moher nie odważył się podejść i wygłosić górnolotnych uwag ale paluchy często gęsto lecą w moją stronę bez żadnego skrępowania

może teraz wymyślą mi jakiś nowy przydomek

Jagienka
06-04-2010, 16:59
no co Ty, przecież ludzie głównie dają wiare plotkom nie koniecznie zastanawiając się czy to prawda czy nie - w takim świecie żyjemy...

pytanie tylko: czy wszyscy ludzie?
jestem na tym punkcie dosyć wyczulona, bo bardzo nie lubię bezpodstawnego oczerniania innych, a niestety bywa tak, że ktoś opowiada mi jakąś sensacyjkę o kimś i gdy pytam skąd to wie, to słyszę np., że sąsiad coś wspominał, albo panie w poczekalni u lekarza itp. na pytanie, czy rozmawiał o tym bezpośrednio z osobą, której to dotyczy, słyszę wówczas, że nie, bo po co, skoro wszyscy o tym mówią i każdy już wie.
Dla mnie przekazywanie tak pozyskanych o kimś czy o czymś informacji, jest zwykłym oczernianiem.

kiedyś usłyszałam mądre słowa, że:
Plotka jest to półprawda, przekazywana półgłosem, docierająca do półgłówków.

Paulina84
06-04-2010, 17:02
Jagienko na pewno masz racje, ale niestety tak to w naszym społeczeństwie jest :(
u mnie na wsi po dokumencie w TVN i tak większość ludzi mi powtarzało że dziecko się w chuście udusiło i tylko z ręką na sercu chyba 5 osób było takich które dosłyszały, obejrzały dokładnie i powiedziały "dobrze że w chuście nosisz a nie w tych nosidłach"

Jagienka
06-04-2010, 17:03
ale paluchy często gęsto lecą w moją stronę bez żadnego skrępowania
w moją też leciały.
zawsze jeszcze z przyjaznym uśmiechem na twarzach. czasem, jak ktoś bliżej przechodził, słyszałam komentarz, że jak sobie ślicznie maleństwo śpi wtulone w mamusię. Było to bardzo miłe.

Araminta
06-04-2010, 17:03
Moi uczniowie czytają pudelka, a na pewno nie wszyscy są półgłówkami. Część z nich czyta to z dystansem, "dla jaj", ale taki artykuł może na nich negatywnie wpłynąć.

Paulina84
06-04-2010, 17:13
w moją też leciały.
zawsze jeszcze z przyjaznym uśmiechem na twarzach. czasem, jak ktoś bliżej przechodził, słyszałam komentarz, że jak sobie ślicznie maleństwo śpi wtulone w mamusię. Było to bardzo miłe.

no to fajnie że akurat takie komentarze u mnie niestety odwrotnie - że krzywdę dziecku zrobię, że co ja wymyślam i w ogóle jak tak można dziecko wiązać czy mnie na wózek nie stać :/ dlatego jestem przeczulona i jak już ktoś się patrzy w moją stronę jak z małą idę to od razu odwracam głowę albo udaję że nie zauważam bo wkurza mnie to tylko
a ja nie lubię dyskutować tłumaczyć niestety aspołeczny ze mnie zwierz

Jagienka
06-04-2010, 17:17
po dokumencie w TVN
jakim dokumencie?
nie oglądam TV, internet ostatnio też w ograniczonym zakresie, więc nie wszystko do mnie dociera. masz link do tego dokumentu?

Paulina84
06-04-2010, 17:21
tzn po tym co było w wiadomościach w fakcie o to mi chodziło, źle się wyraziłam
było gdzieś na forum zaraz poszukam

oo mam http://www.chusty.info/forum/showthread.php?28450-Dzi%C5%9B-w-Faktach-TVN-o-19&highlight=fakty+w+tvn

buggins
06-04-2010, 17:22
byl watek, nasze dziewczyny wystepowaly broniac honoru chust :)

tutaj jest, gdzies jest zlinkowany reportaz http://www.chusty.info/forum/showthread.php?28450-Dzi%C5%9B-w-Faktach-TVN-o-19

beannshi
06-04-2010, 17:48
Ja czytam pudelka i to regularnie :P Muszę iść się zastanowić nad własną inteligencją ;)

mam identyczna refleksje:ninja:

klusiecka
06-04-2010, 18:02
:frown niestety tez czytam pudelka, a myslalam ze ja taka madra
teksty na pudelku SA poziomu zenujacego- tak jak cale o2, (chociaz poczte maja naprawde dobra)
szkoda ze noszenie zostalo przedstawione jako szkodliwa moda a noszące dzieci to fashion victims zupelnie jak babki z yorkami pod pacha w sklepie.
Po reportarzu slyszalam ze jestem wyrodna matka co dzieco chce udusic "bo w tvn mowili..." i to od osob co wiadomosci widzialy wiec teraz znowu sie naslucham :frown

Jagienka
06-04-2010, 18:10
byl watek, nasze dziewczyny wystepowaly broniac honoru chust :)

tutaj jest, gdzies jest zlinkowany reportaz http://www.chusty.info/forum/showthread.php?28450-Dzi%C5%9B-w-Faktach-TVN-o-19
dzięki Dziewczyny, ale niestety tylko bieżące fakty się wyswietlają, więc chyba przegapiłam na dobre...

klusiecka
06-04-2010, 18:26
http://www.tvn24.pl/2318513,0,0,1,1,o-matko,wideo.html

zalinkowany reportaz

busia
06-04-2010, 18:46
a tak btw to wczoraj widziałam, że sieć sklepów tk maxx (popularne w Irl i UK) wywiesiło informacje na temat toreb do noszenia dzieci, każdy kto takową zakupił może oddac do sklepu i dostanie zwrot pieniędzy.

Jagienka
06-04-2010, 20:20
http://www.tvn24.pl/2318513,0,0,1,1,o-matko,wideo.html

zalinkowany reportaz
dzięki wielkie :-)

kiedyś, gdy jeszcze o chustach pojęcia nie miałam, spotkałam mamę z dzieciątkiem w takiej torbie. Bardzo mi się to spodobało i gdy byłam w ciąży zainteresowałam się torbami... (zwłaszcza, że o wisiadłach sporo złego słyszałam od znajomego ortopedy, więc już z założenia mnie nie interesowały).
Na szczęście wtedy poznałam Olę (Tabita z tego forum) z najmłodszym Synkiem w chuście. Ola pokazała mi, jak się nosi, podała namiary na to forum i na sklep Lidki. Dzięki temu moja Córeczka nie trafiła do torby tylko do chusty ;-)

b.szczelna
06-04-2010, 21:01
Ale Kto czyta pudelka i inne strony na równie żenującym poziomie???
Pytam poważnie, bo gdyby nie link tutaj, to nigdy nie dowiedziałabym się o tym, że ktoś gdzieś coś takiego napisał. Nie znam też ani jednej inteligentnej osoby, która czytałaby plotkarskie portale. Normalnym ludziom szkoda czasu na wklepywanie w przeglądarkę adresów, za którymi kryją się strony (typu pudelek) nie wnoszące w życie niczego, o czym naprawdę warto wiedzieć...
Takie strony to żadne źródło informacji, więc szkoda zdrowia na zamartwianie się...

mnóstwo osób czyta DLA RELAKSU poprzez odnośniki i tyle i w niczym to np mojej inteligencji nie urąga, jest czas na poważne sprawy, jest czas na pierdoły.

a ja nigdzie nie ide;)) po pudelku siadam do inteligenckiej pracy hihihi

prawda jest taka, że każdą nieprawidłowo używaną rzeczą dla dziecka można dziecku i sobie krzywdę zrobić... trzeba trochę dystansu i rozsądku jak we wszystkim;)

w rzeczy samej!! szkoda tylko, ze jak ktos nie siedzi w temacie to się moze wystraszyc;/

przeciwnicy będą mieć "mocny" argument, że chusty sa niebezpieczne bo pisali o tym w internecie
też takowych portali nie czytam, ale juz słyszałam o konsekwencjach tego art( i to nie na forum tylko wśród "ludu")

buuu:(

Bonita
06-04-2010, 21:41

O to chodzi... :( Nie zastanawiając się już nad poziomem inteligencji czytelników pudelka, ogromna część po połączeniu tytułu i zdjęć zakoduje sobie że chusta=mordowanie dzieci, i nikt nie będzie szukał dalej. No i weź potem człowieku tłumacz się ludziom, że to nie głupia moda, że moja babcia też tak nosiła (i Matka Boska pewnie też..), że dziecko jest bezpieczne a mnie nie boli kręgosłup... Gdy przeczytałam ten artykuł aż mną wstrząsnęło ze złości, ale to pudel, więc nie można w nim znaleźć żadnych rzetelnych informacji. Że też zainteresował się właśnie tym!

Pondo
06-04-2010, 21:52
Pudel jak to pudel:)
Ludzie dzielą się na kategorie: czytających pudla i przyznających się do tego. I im bardziej się ktoś zapiera, tym bardziej mu nie wierzę:D

Więcej luzu w podejściu do rzeczywistości, pozwala prowadzić lżejsze życie:)
Może nie jestem super as inteligencji, ale i i studia trzeciego stopnia robię i czytam pudla. Dla relaksu- i jedno i drugie:)

BTW. Na fidze super zdjecia zachustowanego malca- zachustowanego w szal:D

morepig
06-04-2010, 22:01
turlam sie kochana, turlam :D

peluche
07-04-2010, 01:22
ja tam pudelka nie czytam, ale prawda jest taka (moim zdaniem), że w tego typu tekstach dużą rolę gra zdjęcie i nieważne, że co innego ono przedstawia, a o cyzm innym się pisze... wazne, że nieprawdziwe informacje (że dzieci umieraja w chuście) idą w świat i ludzie co gorsza w to wierzą...

mamatomka
07-04-2010, 08:59
szkoda tylko, ze jak ktos nie siedzi w temacie to się moze wystraszyc;/

No wlasnie, ktos kto przeczyta ten artykul moze pozniej nie pamietac gdzie to widzial/czytal i o co dokladnie chodzilo, tylko bedzie kojarzyl ze chusty sa zle.

mucha
07-04-2010, 09:10
Jak widzę starych znajomych z dzieckiem to w pewnym momencie dyskusji zawsze przechodzę do możliwie delikatnego zachwalania chust (moje teorie odnośnie wózków zachowuję dla siebie :):) ). Od czasu tej afery z torbą w stanach i materiału w faktach TVN wszyscy odpowiadają mi mniej lub bardziej delikatnie, że chusty nie są dobre dla dzieci. Tak to niestety działa - nikt nie szuka źródeł, nie mamy na to czasu.

Paulina84
07-04-2010, 09:40
a ja i tak będę w chuście chodzić o... i tyle odpowiadam jak już mnie zmusza

b.szczelna
07-04-2010, 10:16
CHOLERA JASNA dostałam DZIS dwa telefony nt PRZESTAN NATYCHMIATS NOSIC OD TEGO DZIECI UMIERAJĄ
niech się pimpają, posłańcy złej wieści psia ich mać
aferke wietrzą czy co?
odpowiadam, ze jak ktos jest debilem i nie łapie, ze trzeba prawidłowo UZYWAC, patrzec, CZY MA jak ODDYCHAC TO JEGO PRYWATNA SPRAWA
TO JAK MEDIA MARKT- NEI DLA IDIOTÓW!!!!!!!!!!!!

kubutkowa
07-04-2010, 10:20
b.szczelna, niestety nic nie poradzimy....Za póżno chyba na damage control.

Ale wniosek z tego płynie jeden.Wieeeeeele osób czyta Pudla i co wiecej czerpie z niego wiedze o swiecie, tudzież jak widac , o wychowaniu dziatwy!:lol::lol::lol::lol:Cudownie!

b.szczelna
07-04-2010, 10:23
wiele osob czyta i niech czyta spoko ja tez czytam
ale jakby mi napisali dajmy na to ze KREM NIVEA MA RAKOTWORCZĄ SUBSTANCJĘ to tez bym nie wnikala dalej tylko nabiła sobie do łba (nie uzywam i dalej bym nie uzywala)
zeby NA WSZELKI WYPADEK omijac z daleka

złość targa mą duszą ot co

kubutkowa
07-04-2010, 10:34
oczywiscie ,to zrozumiałe!
No właśnie w tym tkwi sedno sprawy,zeby na pudlu czytac komu sie ostatnio pacha spociła (co bywa wielce satysfakcjonujace i co sama również czynię) a nie czerpac wiedze o zyciu.Bo to juz budzi mój sprzeciw.

Paulina84
07-04-2010, 10:55
CHOLERA JASNA dostałam DZIS dwa telefony nt PRZESTAN NATYCHMIATS NOSIC OD TEGO DZIECI UMIERAJĄ
niech się pimpają, posłańcy złej wieści psia ich mać
aferke wietrzą czy co?
odpowiadam, ze jak ktos jest debilem i nie łapie, ze trzeba prawidłowo UZYWAC, patrzec, CZY MA jak ODDYCHAC TO JEGO PRYWATNA SPRAWA
TO JAK MEDIA MARKT- NEI DLA IDIOTÓW!!!!!!!!!!!!

podpisuję się obydwiema łapkami plus moje dziołchy to jest już 6 łapek chyba powinnyśmy zrobić jakiś dym :D

Jagienka
07-04-2010, 11:10
już nic

Paulina84
07-04-2010, 11:18
:) buziaki Jagienko

IzaBK
07-04-2010, 11:34
ja proponuję rzucić jedzenie. Proces jedzenia jest bardzo niebezpieczny, bo tylko w ubiegłym roku śmiertelnie zachłysnęło się jedzeniem 41 osób! ogłośmy żałobę narodową i nie jedzmy. :hide:

Jagienka
07-04-2010, 11:35
:) buziaki Jagienko

o, to miłe :-)

a za co te buziaki?

b.szczelna
07-04-2010, 11:45
i ogłosmy hasłem tej kampanii
CC BO TAK:)

ankha
07-04-2010, 11:46
posłańcy złej wieści psia ich mać
czytelnicy pudelka

jak ktos jest debilem
i czyta pudelka

NEI DLA IDIOTÓW!!!!!!!!!!!!
czyt. nie dla czytelników pudelka

co się więc przejmujesz, skoro to idioci, debile i posłańcy złej wieści?
naprawde ich opinia ma dla ciebie taaakie wieeelkie znaczenie, ze tyyle emocji tu wylewasz?
więcej luzu i dystansu, jak we wszystkim ;-)

b.szczelna
07-04-2010, 11:48
ankha dziekuje widocznie MA skoro wylewam bo widzisz, ZALEZY MI NA DOBREJ OPINII CHUSTONOSZENIA uwazam ze to dobre i znacznie bardziej sie przysłuzy Dzieciom niz tzw zimny chów

chyba łatwo takie wnioski wyciągnąć skoro WYLEWAM TYLE EMOCJI?
luz i dystans powoduje również znieczulicę, wiesz?

jak Cie to nie rusza to czytaj inne wątki, tego nie musisz przecież?

edit: no prosze Cie to co juz sie wqrzyc nie mozna bo brednie w swiat idą?
ja TOBIE proponuję n ie wkurzaj mnie jeszcze bardziej

IzaBK
07-04-2010, 12:10
b.szczelna - we własnej stopce masz recepte na nerwa;)

ankha
07-04-2010, 12:12
ja TOBIE proponuję n ie wkurzaj mnie jeszcze bardziej
to groźba? bo na propozycję to mało ciekawie wyglada ;-)

b.szczelna
07-04-2010, 12:51
ja nie wiem moze mi się wydaje ale w wątku o bredniach na pudelku jest miejsce głownie na oburzenie i żal za niesprawideliwy artykuł
są jeszcze inne wątki i miejsca bardziej odpowiednie do żartów
wątków do POUCZANIA co do czyichś ODCZUĆ jeszcze chyba nie ma
zawsze mozecie założyć
dziękuję za uwagę

b.szczelna
07-04-2010, 12:53
ponadto nie wiem czy widzisz różnicę miezy NIE POUCZANIEM o czym między innymi mowa w mojej stopce, a komentowaniem kłamliwych tekstów i emocjami z tego powodu.

LUDZIE błągam patrzcie na siebie i dajcie innym się wkurzac czym chcą- chyba was to nie wkurza?;>

Paulina84
07-04-2010, 13:15
o, to miłe :-)

a za co te buziaki?

no bo tak :)

nie no mnie też mocno wkurzył ten artykuł jak najbardziej jestem za zlinczowaniem autora artykułu

Meta
07-04-2010, 13:29
Paula a Ty się nie unoś personalnie co? :lol: Przekieruj swoją złość z forumek na Kundelka, bo jak nie, to wiesz... ( http://sk9.pl/459f15)
Wdech wydech i z Prezeską na spacer :poke:

A ja Pudelka nie czytuję i dobrze mi z tym. Czasem mnie Interia dla odmiany przekierowuje na Pomponika ;)
Bzdury same tam wypisują, jak to w szmatławcach - ale niestety wielu ludzi właśnie takim szmatławcom wierzy... :roll:

b.szczelna
07-04-2010, 13:30
Metuniu ja personalnie? to czemu mozna MNIE personalnie uspokajac jak sie oburzam na kundla?yyy?

Meta
07-04-2010, 13:35
nieważne...

b.szczelna
07-04-2010, 13:53
A bo ja nie umiem CICHO się oburzać.
wątek jest jaki jest i się sobie oburzam, kurcze, czy oburzanie się jest niemile widziane?
bo ja mam czarne serce zawał mi nie grozi, bronię się tylko przed polecaniem mi wyluzowania - jak kogos leją w ciemnej ulicy też się głosno oburzam- tutaj IMO leją po mordzie ideę chustonoszenia "rzekomą bliskością"

kurcze nie lubię jak ktoś komuś nakazuje co ma czuć, nawet z dobroci serca.

ja się oburzam i kropka i luzować nie będę- za to napiszę do sresrakcji (bo nie redakcji) niech tumany nie piszą jak nie wiedzą O CZYM bo zdaje sie rozpowszechnianie fałszywych infromacji pod cos podchodzi?

Mika
07-04-2010, 14:29
ja laczę się , też jestem niespotykanie spokojny człowiek ale jak coś czytam widzę to szlak mnie trafia,
w innym poście napisałam o tym co dziś przeżyłam a co tam wkleje

Dobra, muszę to coś wpisać bo mi cisnienie skoczyło do 200 chyba:mad
jednak niektórzy do d.....
wklejam cytat z innego forum
a to dla mam ktore tak strasznie zachwalaja nosidełka chusty Modne nosidełka powodem śmierci 14 niemowląt! - FIGA (http://www.figa.pl/Modne-nosidelka-powodem-smierci-14-niemowlat-a310)
no szlak mnie trafił za info że to chusta wrrrr co za debilka :duh:
a potem jeszcze to dodała o chuście:
...ale to nawet nie chodzi ze ma buzke zatkana tylko ze jak lezy to slaby doplyw powietrza, w sumie ja kupilam uzylam z 3 razy i mi to sie jakos malo wygodne dla maluszka wydaje i pleckow moja mala sie krecila pupa jej opadala w dol glowa i nogi u gory heh a to usztywnione nosidlo super ja zaluje ze chuste kupilam moze sie skusze na usztywniane bo ostatnio jak tak cieplo bylo to malej zakladalam czape kurtałke i ze mna do sklepu szla po jakis drobiazg na rekach no a juz swoje wazy

no błagam, jak przemówić by się opamiętały ???

własnie zostałam zjechana za próbę sprostowania, "matka" powiedziła że dla niej to wszytsko jedno nosidło chusta torba to to samo:duh::mad:twisted:

mało tego ja na prawdę spokojnie podkreśliłam że to torba i wogóle że nei chusta ale co tam , w necie jakiś debil napisał że chusta i inny debil przymuje to za wyrocznię.

Niestety takie coś jak kundelki i inne plotkarskie portale przez "małych ludzi" znawane są za jedyne i świete.
a mnie to wqrza na maksa

Mamuka
07-04-2010, 14:39
Napisaliśmy prośbę o sprostowanie i wyjaśnienie fatalnego artykułu - zarówno do pudelka, jak i do figi.
Może jak się dołączycie i napiszecie, że to co piszą, jest nieprawdą, że wypadek dotyczył toreb na dzieci firmy infantino, a chusty prawidłowo używane, są tak samo "niebezpieczne" jak wózki czy łóżeczka dla dzieci to może uda się i sprostowanie się pojawi.

Paulina84
07-04-2010, 14:40
no i właśnie dlatego przez takich "małych ludzi" jak to ujęłaś biedne dzieciaki sie podusiły, bo zobaczyła kobicina że fajnie inna nosi w chuście czy nosidle kupiła se instrukcje wywaliła, wsadziła dzieciora nie wychodziło więc jest do doopy, pół bidy jak wrzuciła w kąt i się tylko "mądrze" wypowiada; gorzej jak stwierdziła że tak ma być i zrobiła krzywdę dzieciakowi

Mika
07-04-2010, 15:04
ja na prawdę nie jestem jakąś heterą czy wredotą, ale zawsze gdy widzę że ktoś pisze bzdury uznając je za "świete" nie ważne czego dotyczy to staram się to prostować, niestety często jak kulą w płot:duh:
i gdy ja coś bzdurnego napiszę to cieszę się gdy koś to zweryfikuje i naprostuje :lol:
ech , świata nie zbawię ale może kilka osób uda mi się skłonic do myślenia:ninja:

b.szczelna
07-04-2010, 15:09
no otuż to... ja tez jestem za tłumaczeniem i nawet waleniem kulą w płot, jedna oswiecona osoba więcej to juz COS, kawałek w drodze do szerszej akceptacji dla chust

Kanga
07-04-2010, 15:51
Ja też piszę do Pudelka prośbę o sprostowanie - dziewczyny piszcie też, im więcej tym lepiej ;) bo takie artykuliki to więcej złego niż dobrego robią niestety.. wysyłam na adres redakcja@pudelek.pl i donosy@pudelek.pl

zuo
07-04-2010, 16:33
napisalam. podpiosalam sie wszytskimi stowarzyszeniami w ktorych dzialam i wszelakimi funkcjami przypisanymi ;) :D - piszmy dziewczyny, EDUKOWAC kundlowstwo trzeba nooo....
a, i zgadzam sie z beszczelniakiem :** - olac łatwiej, tylko "oburzacze" maja szanse cokowliek zmienic, o... :)

PodwójnaMama
07-04-2010, 18:34
Reakcja jest bo dopisali na końcu artykułu:
"(Ważne: producent nosidełek Bebelulu zapewnia, że ich nosidełka są bezpieczne, a do zgonów wszystkich 14 dzieci doszło w nosidełkach innej firmy.)"

klusiecka
07-04-2010, 18:52
dopisek jest bez sensu- napisali zeby sie chronic przed ewentualnym procesem
Co najwazniejsze i najgorsze nadal caly artykul jak byl tak jest, ze zdjeciami chust podpisnymi jako nosidelko, potepiajacy zbrodniczy nowy trend noszenia i duszenia dzieci w chustach.

formica
07-04-2010, 19:22
Jednak przyświeciłam dobrym przykładem. Temat ten wypłynął na innym forum, na którym bywam, całkowicie nie związanym z dziećmi i w pewnym momencie zabrała głos moja znajoma, która widziała mnie z Natanielem w chuście i proszę oto jej głos:

Wiesz, nasza Mrufka przecież z powodzeniem używa tych nosidełek, a Nadziejka i Nataniel mają się bardzo dobrze (widziałam Mrufkę z Natanielem w takiej chuście i wierz mi, nie było minuty, żeby Mruf nie spojrzała na niego, dotknęła, pogłaskała, poprawiła ułożenie albo zapięcie, cokolwiek). Dzieci, zwłaszcza niemowlęta, są bezbronne i trzeba bez przerwy o nie dbać, bo chwila nieuwagi może drogo kosztować. Mam znajomą, której synek umarł na SIDS (Zespół Nagłej Śmierci Niemowląt) przed paru laty; teraz ma drugie dziecko (no, w zasadzie to czwarte, ale nie liczymy tych dwóch pierwszych chłopców) i nie ma ani chwili, by Aaron był sam, by ktoś nad nim nie czuwał. Ona i jej mąż dzielą się nocą, żeby na niego patrzeć, w dzień luzują ich rodzice, nawet starsi bracia czy przyjaciele mają tendencję do sprawdzania co chwilę, czy coś się aby nie dzieje. To już zapewne jest przesada spowodowana tragedią (Aaron ma się dobrze, jest już starszy niż Matthew, gdy zmarł; a przecież trudno oczekiwać od rodzica, by spodziewał się niespodziewanego, w samej naturze SIDS jest "nagłość" i brak wcześniejszych symptomów), ale o czymś to świadczy... My point is, nie można winić nosidełka za nieuwagę rodziców.

Więc jak widać, istnieją ludzie inteligentni, którzy choć nigdy wcześniej w życiu się nie spotkali z chustami, sami nie nosili, nie rzucają się na noszących z siekierkami, tylko potrafią sprawę przemyśleć i odpowiednie wnioski wyciągnąć.

pieczareczka
08-04-2010, 11:37
od zawsze, jak moj dziadek otwiera gazete to jak mowi zaczyna od wiadomosci prawdziwych - czyli od nekrologow; reszty nie mozna brac calkiem na serio; media chyba nie sa po to, zeby informowac, tylko dostarczac sensacji bo na tym sie lepiej zarabia; pewnie sa gazety bardziej rzetelne i mniej; jak ktos nie umie sam myslec to wierzy we wszystko co mu napisza; a co do sprostowan, to zwykle artykul czyta 5000 osob a sprostowanie 5; wydaje mi sie ze potrzeba czasu aby chustowanie bylo standardem- w naszym kraju szczegolnie; takze ze wzgledu na ceny chust i nosidel; mnie jest szczerze mowiac obojetne co ktos bedzie myslal na temat tego , ze nosze dziecko i pewnie chce je udusic; ale zastanawiam sie czy ktos teraz kupi ode mnie na allegro bebelulu...

IzaBK
08-04-2010, 12:30
ja jednak uważam, że może i lepiej, żeby pudelek odstraszył od chust ciężko-myślące osoby, a za takie uważam osoby, dla których pudelek i inne tego typu media są opiniotwórcze. Taki ciężko-myślący osobnik gotów byłby w chuście udusić kolejne dziecko, albo je powiesić, albo w inny sposób zabić i kolejna tragedia z chustą w tle gotowa. Bo przecież wszystkie wiemy, że to nie chusty są winne tylko półmózgi, które chust używać nie potrafią.. :(
W naszym kręgu kulturowym chusty nie są, i nie będą dla wszystkich.

b.szczelna - oczywiście oburzaj się, krzycz. Ale nie rozumiem czemu krzyczysz na tych, którzy się z Tobą zgadzają ?!? rację Twoją podzielam, retoryki już nie.

b.szczelna
08-04-2010, 12:49
nie krzycze- nie zycze sobie uspokajania, porad w mniemaniu autora wyluzowujących- ludzie są rozni i ich reakcje tez rozne, na szczescie swiat sie nie składa z samych osób o stoicko spokojnej naturze.
wolałabym zeby wątek dotyczył tematu, a nie mojej- wg czyjejs opini byc moze przesadzonej- reakcji.

ja nie cytuje wypowiedzi forumowiczek z komentarzem ALE JAK MOZESZ BYC TAK SPOKOJNA< PRZESTAN TO OLEWAC, ZACZNIJ SIĘ OBUZRAC I NIECH CIĘ TO RUSZA:)

A Twoja wypowiedz to bardzo swieze spojrzenie na temat, nie ukrywam, spodobało mi się;)

AMK
08-04-2010, 13:46
napisałam do nich, a co!

załamał mnie dzisiaj mój osobisty husband
Młody na plecach, a M się pyta czy nie wypadnie, ja takie :omg: oczy
no bo pisali, że dzieci z tego wypadają,
ja :mad:mad z toreb wypadają,
a on: nie z takiej jak Ty masz, takiej z kółkami :hide::duh:

jesoooooooooo taki sabotaż, we własnym domu :cryy:

Alix
09-04-2010, 12:11
Moda lansowana przez gwiazdy :twisted: Tak, one są przecież jedynym niedościgłym wzorem :twisted:
Kocham takie teksty.

Mnie tez wczoraj pytali czy mi z kolkowej natki nie wypadnie...

aladw
09-04-2010, 14:14
Mam dziwne przeczucia że w kraju ludzi o dziwnym IQ czyt.USA dojdzie w końcu do np podpalenia dziecka bo ktoś coś gotuje nie zważając na dziecko, uduszenie w tym czymś po kolana co ma Kidman to chyba nie problem...mam dziwne przeczucia że będzie gorzej i gorzej i coś czuję że to producenci wózków rozpętują takie afery tzn nagłaśniają. Bo jakoś cicho od dawna o toksycznych substancjach w wózkach i o wypadkach w nich np że się przewrócił albo matka weszła na jezdnię wózkiem nie patrząc czy coś jedzie itp
Szkoda że taka będzie opinia o chustach bo to i tak nowość w naszym kraju bez dłuższych tradycji pokoleniowych w noszeniu lub ze skojarzeniami wyłącznie biedoty z Afryki lub Romów którzy nosili dzieci bo ich na wózek nie stać. Nikt nie widzi innej ideologii chust.
A nam coż pozostanie słuchać jak to krzywdzimy swoje dzieci i że napewno się uduszą...

b.szczelna
09-04-2010, 14:24
no jak bedziemy cichutko siedziec to tak, to tylko to nam pozostanie
ale na akcję winna występowac REAKCJA
i znowu kazdy ma swoj rozum, sam zdecyduje czyje racje do niego przemawiają

IzaBK
09-04-2010, 15:45
http://wiadomosci.onet.pl/2152643,12,dziecko_udlawilo_sie_parowka_wyciagal_r aczke,item.html
czy winna tu parówka? dlaczego sąd sądzi kobietę, a nie parówkę??

pawimi
11-04-2010, 04:34
winna matka ktora pozostawila swoje dziecko samo z nieodpowiedzialna kobieta czego dowody miala juz wczesniej...no i wynika w sumie ze nie tylko amerykanie wykazuja sie dziwnym IQ ...
Czytalam tez na gazecie odnosnie szkodliwosci chust ...az ciezko mi bylo zyacisnac zeby zeby nie wypalic czegos glupiego na te wszystkie komentarze bo najgorzej to klocic sie z idiota...zrowna cie do jego poziomu, a potem pobije wlasnym doswiadczeniem.