PDA

Zobacz pełną wersję : szorty Storchenkinder - jaki wkład

magdziki
27-03-2010, 22:12
Planuję przejście na wielo, bo przymierzamy się do odpieluchowania córki.
Po wczytaniu się w rozne opinie zdecydowałąm się na szorty wełniane Storchenkinder. Jako wkład chciałam stosować zwykłą pieluchę tetrową składaną w prostokąt, ale mam kilka wątpliwości z tym związanych:
- czy pielucha nie będzie się przesuwać w szortach
- czy trzeba ją jakoś dodatkowo spinać/"mocować"
- czy trzeba/można zastosować dodatkową wkładkę - kilka razy córka miala założoną tetrę i od razu przemakała. Boję się, że od razu szorty będą mokre...

A może polecacie jakiś inny wkład? Zależy mi na tym, żeby można bylo szybko posadzić córkę na nocnik, więc nie chciałabym stosować pieluch formowanych ani zapinanych otulaczy.
Będę wdzięczna za podpowiedzi doświadczonych w temacie mam :)

brikola
27-03-2010, 23:49
ja wkładam młodemu tetrę w prostokąt. Te szorty są tak przylegające że nic się nie przesuwa, niczym nie musisz też spinać tetry.
i nie martw sie, jak zalanolinujesz szorty to nie przeciekną :) u nas jedna pielucha tetrowa zdaje egzamin.

moth
28-03-2010, 09:00
jak zalanolinujesz szorty to nie przeciekną :)
Pozwolę sobie podpiąć się pod pytanie - i proszę o rozwinięcie myśli ;) Jakiego środka użyć? Po każdym praniu? Czy jedne takie szorty starczą na cały dzień?Otulacz niepotrzebny?

Guest
28-03-2010, 09:41
podepnę się troche pod temat
Mi brakuje informacji czy one szybko schną? I czy lepiej je prac ręcznie czy można wrzucić do pralki?

atelka
28-03-2010, 10:00
prać ręcznie,
suszyć na sznurku (ale ja suszyłam na grzejniku i nie zaszkodziło to w niczym)

jeśli nie zaliczycie "poważniejszej sprawy" to powinien starczyć na cały dzień

u nas też tetra wystarczała, żadne dodatkowe wkładki nie były potrzebne, musisz zmienić tetrę po każnym siusiu,
szorty mogą być wilgotne ale nie przemokną

aha no ale trzeba je zalanolinować żeby nie przemakały
był stosowny wątek-musisz poszukać

magdziki
28-03-2010, 11:01
dziękuję za podpowiedzi. Spróbujemy w takim razie z tetrą :)
Moth: co do prania i kuracji lanolinowej - obszerne informacje są na stronie ekobaby w dziale pralnia

shilo
28-03-2010, 13:31
No właśnie, brikola piszesz, że szorty są tak obcisłe, że nic się nie przesuwa. A ja mam wrażenie, że owszem, tetra nam się zwija i "obwisa" w gatkach, tak samo ręczniki ikeowe. Czy to znaczy, że szorty mamy za duże? (choć na wygląd mi się nie wydaje). Jak bardzo obcisłe być powinny?

Aloha
28-03-2010, 13:44
Shilo, może to kwestia budowy dziecka. Na moim synku te szorty też wiszą, jak daję tetrę. Na formowance leżą już ok :)

lilka_l
28-03-2010, 15:36
Na Majce czasami lekko się zsuną ale dolegają ładnie i nic się nie roluje. a wkładam wszystko - tetre wkłady, ręczniczki. Jeszcze nie próbowałam ze ścierkami kuchennymi:mrgreen:
A Lanolinowanie najtaniej z czystej lanoliny i mydła szarego. Ceny preparatów są mocno przesadzone moim zdaniem

gata_bonita
28-03-2010, 17:15
A Lanolinowanie najtaniej z czystej lanoliny i mydła szarego. Ceny preparatów są mocno przesadzone moim zdaniem
ooo.. a możesz podać swój przepis?:)

bianka2009
28-03-2010, 18:15
Używam wełniaków z tetrą i fajnie się sprawdzają. Moja córka robi w pieluchę już tylko siku. Dla dziecka które jeszcze robi kupkę w pieluchę i jest ruchliwe szczerze polecam formowanki, które zatrzymają kupkę w pieluszce.