Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : początki chustowania: kólkowa czy tkana a może obie?

nana
16-03-2010, 12:24
Witajcie hhustonoszki,

Dla mnie, a tym bardziej dla naszego nadchodzącego w maju dziecka będzie to
pierwsza chusta, więc liczę na podpowiedz i porady.

na razie zdecydowana jestem na zakup chusty kółkowej z przeznaczeniem dla
noworodka, a później siedzącego dzieciaka (mój wybór: VOMBATI). w między
czasie planuję zakup drugiej chusty tkanej (skośno-krzyżowej). do dłuższego
noszenia małego i większego dziecka (mój wybór: NATI lub Storchenwiege)

co sądzicie o takim wyborze?

nana

neverendingstory
16-03-2010, 18:10
jak masz możliwości to kup od razu obie:D kółkowa dla noworodka może być strzałem w 10-tkę albo niekoniecznie - nie wszystkie maluszki mogą lub chcą być noszone w pozycji kołyski, w takiej sytuacji sprawdzi Ci się tkana, w której możesz nosić od początku w pionie:) a kółkowa poczeka aż dziecię będzie mocno trzymać główkę i wtedy będzie jak znalazł do noszenia na biodrze. Jeśli jednak możesz kupić tylko jedną chustę to radzę długą tkaną

Mayka1981
16-03-2010, 19:22
Wybór bdb :)

Jak wyzej napisano - ja też polecam obie jak możesz a jak nie - to jednak tkaną, bo jest bardziej uniwersalna.

Pozostaje wybrać kolor i/lub wzór i na zakupy :)

Olapio
16-03-2010, 19:35
a ja odradzam kupno kółkowej na początek, najpierw zbadajcie biodra maluszka jak sie urodzi, przed badaniem nie radze wsadzac w pozycji kołyski
wiem ze w kółkowej mozna nosic w pionie ale takie malenstwo trudno jest tak usadzic
polecam wiązaną

JJ
16-03-2010, 19:43
ja proponuje wiazana :)

EffciaF
16-03-2010, 19:48
Myślałam podobnie jak Ty o kółkowej i ją pierwszą zakupiłam.
A jak się Adaś urodził nie wiedziałam jak go wsadzić, pozycji kołyski nie lubił(nie umiałam go w kółkową wsadzić w pionie).
A chusta tkana od razu nam do gustu przypadała.
Do kółkowej wróciliśmy jak miał 3 mc

yanettee
16-03-2010, 19:49
na początek też bym wybrała wiązaną, a kółkową w między czasie dokupić

tysia
16-03-2010, 20:04
Jak masz możliwość to kup obie, jak musisz wybrać to wiązaną :)

Karolcia
16-03-2010, 20:11
Lepsza będzie wiązana - tkana lub elastyczna. Kółkowa jest trudniejsza w obsłudze. W wiązanej też zrobisz kołyskę jeśli będzie taka potrzeba.

nadia.r
16-03-2010, 20:27
My też polecamy wiązaną.

nana
31-05-2010, 22:17
dziewczyny wielkie dzięki za podpowiedzi.

postawiłam na tkaną żakardową leo marine i jestem zadowolona. Marianie też od razu przypadła do gustu. zasypia jak suseł, perełka moja.
mam tylko jedną wątpliwość - tkanina jet gruba i ciepła. póki co pogoda nas nie rozpieszcza, ale latem może być w niej za gorąco. co Wy na to? jakiej opcji na upały poszukać? a może nie watro, bo ta tez sprawdzi się w gorące dni? macie w tym zakresie jakieś doświadczenia?

Ania
31-05-2010, 23:18
proponuję ZGŁĘBIĆ LEKTURĘ FORUM :) jest przynajmniej kilka wątków o chustach na lato, o chustach cienkich, o chustach samowiążących się i o chustach w rozsądnej cenie :D POLECAM CZYTAĆ

Mayka1981
31-05-2010, 23:22
dziewczyny wielkie dzięki za podpowiedzi.

postawiłam na tkaną żakardową leo marine i jestem zadowolona. Marianie też od razu przypadła do gustu. zasypia jak suseł, perełka moja.
mam tylko jedną wątpliwość - tkanina jet gruba i ciepła. póki co pogoda nas nie rozpieszcza, ale latem może być w niej za gorąco. co Wy na to? jakiej opcji na upały poszukać? a może nie watro, bo ta tez sprawdzi się w gorące dni? macie w tym zakresie jakieś doświadczenia?

Podobnie jak Ania - polecam chociażby ten wątek: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?639-Jaka-chusta-na-lato-tematy-po%C5%82%C4%85czone

Mnóstwo różnych doświadczeń :D