Zobacz pełną wersję : Walijska chusta do noszenia dzieci
Wczoraj mialam ciekawa rozmowe z panem od wf w szkole moich dzieci. Pan jest okolo 50 letnim Walijczykiem i kiedy odbieralam dzieci ze szkoly zagadal do mnie, ze jego mama tez go nosila w podobnym kawalku materialu (moj Orlinek byl w pouchu), a potem nosila tez dwojke jego dzieci :) Zaintrygowana ta rozmowa postanowilam poszukac w netcie czegos wiecej na temat tzw 'welsh cloth'. Ten nauczyciel pochodzi z pld Walii, z miejscowosci Llanelli.
Oto co znalazlam:
http://www.bhcofwales.org.uk/wales.html
Ciekawy artykul, krotka wzmianka o tradycyjnym noszeniu w chuscie i fotka :)
A swoja droga, Walia to piekne miejsce, ja najbardziej lubie poludniowa Walie :)
kashinka
04-06-2008, 13:04
wow, niezle!
nawet fredzelki ma! :wink:
Podobnie do tradycyjnych polskich wiązań.
ithilhin
04-06-2008, 13:13
baaardzo podobnie noszono w niektorych regionach Polski :-)
a Walii jest tez pomnik gornika i jego zony z dzieckiem w chuscie :-)
znajde fotke to wrzuce.
mnie kiedys zagadnal starszy pan jak bylam z malym na zakupach (zachustowani oczywiscie) i spytal, czy ja z Walii pochodze. potem wytlumaczyl, ze tak sie dawniej w Walii dzieci nosilo...
polaquinha
04-06-2008, 16:40
moja mama w takiej chuście swojego młodszego brata nosiła 8)) na polskiej wsi...
Ja chyba tez się załapałam ale raczej eksperymentalnie przez babunię moją.
visenna2
04-06-2008, 16:54
Zajrzyjcie tu:
http://www.davidmorgan.com/nursingshawls.html?products_id=176
Dzieki Visenna, bardzo fajna stronka :)
kasiulka1975
04-06-2008, 17:20
Dzieki,rzeczywiscie fajna stronka
visenna2
04-06-2008, 17:28
W mojej manii kolekcjonerskiej kiedyś zapragnęłam sobie taki kocyk kupić :)
:) a to zabawne.. bo teraz tak mi się połączyły fakty. W sumie tak jak ithilhin pisze walijska chusta to do naszej Polskiej bardzo podobna, jak zaczynałam chustowac to mama mi mówiła, że dawniej u nas na wsi tak się nosiło dzieci .. ale babcia juz dawno niestety nie żyje :( wiec nie mogłam sprawdzić u źródła, teraz mi się przypomniało, że moje okolice były kiedyś zasiedlane (kilka wieków temu oczywiście - może ktoś dobry z historii kojarzy ;) przez Anglików :) nie wiem skąd oni byli, ale może to ta sama chusta tak naprawdę :D :D :D