PDA

Zobacz pełną wersję : Ciąża-do kiedy nosiłyście w manduce?

bigbabs
04-03-2010, 00:30
Dziewczyny,

moje dziecko doznało nagłego nawrócenia na noszenie. W manduce mi najwygodniej na kurtce i w ogóle :mrgreen: Pytanie tylko kiedy to szczęście się skończy? Wiem że to sprawa indywidualna, ale do kiedy udało Wam się zainstalować na sobie nosidło? Przygotować się na jeszcze 3-4 miesiące noszenia, czy raczej kilka tygodni?
Brzuch mi niedługo zacznie rosnąć i w związku z tym muszę rozplanować ewentualne zakupy chustowe :cool:

Podzielcie się doświadczeniem :)

kamilcia.xt
04-03-2010, 00:37
Gratuluję!

W manduce nosiłam jakoś do przełomu 4 i 5 mies, ale pod koniec już z pasem biodrowym nisko opuszczonym

martita
04-03-2010, 09:58
a jakie sa przeciwskazania do noszenia w ciazy w manduce...?
i kurcze - moze glupie pytanie dla kogos, ale ja na serio nie wiem... - jak to sie nosi... :| ?
coprawda jestem juz chyba w za duzej ciazy (zaczelam 3trymestr), ale to tak z ciekawosci bardziej

bigbabs
04-03-2010, 11:36
a jakie sa przeciwskazania do noszenia w ciazy w manduce...?
i kurcze - moze glupie pytanie dla kogos, ale ja na serio nie wiem... - jak to sie nosi... :| ?
coprawda jestem juz chyba w za duzej ciazy (zaczelam 3trymestr), ale to tak z ciekawosci bardziej

Ja tam przeciwskazań nie widzę :) chodzi mi o pas biodrowy, który jest dosyć sztywny i wyobraźnia mi podpowiada, że w pewnym momencie ani pod brzuchem, ani nad nie da się go umieścić.

kam.xt - dzięki, to jeszcze troszeczkę ponoszę :)

wrapsodia
04-03-2010, 20:19
nie mam takich doświadczeń ale z tego co mi wiadomo w ciąży nie można dźwigać, więc ja bym nie nosiła wcale, niech mąż nosi

Mayka1981
04-03-2010, 20:22
nie mam takich doświadczeń ale z tego co mi wiadomo w ciąży nie można dźwigać, więc ja bym nie nosiła wcale, niech mąż nosi

dżwigać nie można - na rękach bo obciażasz kręgosłup i napinasz mięśnie m.in brzucha,
plecak nosić można,
dziecko też

oczywiście mowa o prawidłowej ciąży bez przeciwwskazań...

Ja tam noszę i zamierzam tak długo jak się da - to fajnie tak nosić dwójkę na raz :D

OT bigbags termin z OM mam jak Ty :P ale stawiam na tydzień później...

rzezuchama
04-03-2010, 21:19
dżwigać nie można - na rękach bo obciażasz kręgosłup i napinasz mięśnie m.in brzucha,
plecak nosić można,
dziecko też

oczywiście mowa o prawidłowej ciąży bez przeciwwskazań....
Yyyy, no ale żeby wsadzić gościa na plecy trzeba go podnieść, zarzucić, czy jaka tam technika wypada (rwanie, wyciskanie ;)), nie? Tego bym się bała.
Pytanie powinno być rozszerzone raczej o ilość kilogramów, jaką można nosić....?
No do ilu kg nosiłyście/nosicie/byście nosiły dziecko będąc w ciąży?

Anemonka
04-03-2010, 23:12
mój lekarz twierdzi, że można nosić jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, jeśli od początku ciąży podnosisz 12 kg (tak jak to jest w moim wypadku) to nic nie powinno się stać, organizm się przyzwyczaja i jedynie rosnący brzuch później przeszkadza, nawet teraz noszę, podnoszę i jakoś muszę sobie radzić, choć już mam ciasno :lol: i robię to powoli
nosiłam w manduce młodą do około 4 miesiąca, później już mnie uciskało i dałam sobie spokój, ale ja bardzo szybko się wybrzuszyłam w tej 2 ciąży :lol:

Mayka1981
04-03-2010, 23:28
Yyyy, no ale żeby wsadzić gościa na plecy trzeba go podnieść, zarzucić, czy jaka tam technika wypada (rwanie, wyciskanie ;)), nie? Tego bym się bała.
można wsadzać z "siedzenia" to rwanie odpada... ja zarzucam przez głowę, ale robię to też przy innych okazjach typu zabawa w samolot, także jakoś dla mnie nie stanowi to problemu...

Pytanie powinno być rozszerzone raczej o ilość kilogramów, jaką można nosić....?
No do ilu kg nosiłyście/nosicie/byście nosiły dziecko będąc w ciąży?
mój waży niewiele bo niecałe 10kilo - ale ja mam takie bicepsy, że mnie to nie rusza nic a nic :D

Z tym "robieniem różnych rzeczy w ciąży" to jest kwestia bardzo indywidualna i zależy też od tego co się robiło przed ciążą - IMO jak cały czas się nosi (w sensie przed ciażą) to organizm jest do takich obciążeń przyzwyczajony...
Ja z pierwszym chodziłam na aquaaerobik jeszcze na 3dni przed porodem i wyrywałam się do pracy, jak mnie do l4 zmuszono to codziennie myłam podłogi (z nudów...) - także jak dla mnie oszczędzanie się byłoby bardziej ryzykowne dla mojego i dziecka zdrowia (bo ciśnienie mi skacze jak mam leżeć i pachnieć...)

a teraz aquaaerobik sobie odpuszczam bo ceny mają u mnie zawrotne... to chodzę na normalny, najwyzej jak mi brzuch będzie przeszkadzał to się z TBC na jogę LADY przepiszę czy inne piłki...

Acha no i wypada zawsze zapytać się lekarza co on na to, ale jak tak już ufamy swojej intuicji w kwestii wychowywania dzieci to ufajmy jej też w innych dziedzinach :D

bigbabs
05-03-2010, 10:00

Chyba chodzi o dźwiganie ciężarów (w sensie sztang?) :)
Nie-noszenie dziecia w ciąży jest w moim przekonaniu niewykonalne (no chociażby usadzenie w krzesełku do karmienia),podniesienie do umycia rąk etc.
Gdyby mąż miał nosić to byśmy wychodzili na spacer po 21wszej :mrgreen: ja tam mniej się męczę mając 13kg na plecach niż pchając przed sobą 18kg :twisted:

jasminee
05-03-2010, 10:04
Ja wczoraj po domu nosiłam moje 15 kg :) Pas zapięłam nad brzuchem i nawet było wygodnie. No ale nie trwało to godzine, tylko 15min

bigbabs
30-04-2010, 12:32
20 tc i nadal noszę.
Pas biodrowy mam nad brzuchem.
2 godziny wczoraj :)

Mayka1981
30-04-2010, 12:34
a ja kupiłam onbuhimo - wiążę pod biustem i brzuch mi nijak nie przeszkadza:)