PDA

Zobacz pełną wersję : chusty AZIMI

b.szczelna
14-02-2010, 17:40
jak było to nakierujcie prosim
http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=azimi
ktokolwiek macał, ktokolwiek zna

Agut
14-02-2010, 17:46
ja nie znam.... ale moje dziecie ma spiworek do spania taki jak wzorek 2, a z 3 mam zmienianą podszewkę na rogala do karmienia :)
mam nadziej,ze te chusty sa z innego materiału szyte :) bo wzorek jest identyko
oo tu masz poszewki http://allegro.pl/item910857819_my_sweet_baby_poszewka_zapasowa_do_r ogala.html

b.szczelna
14-02-2010, 17:48
no wlasnie pytam bo pisze ze materał TKANY SKOSNIE ale juz pare kwiatków w cudnych cenach było...;) za 5m materiału to jest niedużo ale TKANEGO SKOSNIE? a te poszewki cienkie?

Musli
14-02-2010, 17:53
Hmm ja nie widze zeby bylo napisane ze material tkany skosnokrzyzowo? To by faktycznie dziwne bylo. powiedzialabym ze top kolejna bawelniana samorobka...

b.szczelna
14-02-2010, 17:54
kaniny, z których szyję najczęściej są tkane skośnie lub w jodełkę to cytat z aukcji, ja tez napisałam, ze skosnie

co to wogole znaczy skosnie?

erithacus
14-02-2010, 17:59
ja nie znam.... ale moje dziecie ma spiworek do spania taki jak wzorek 2, a z 3 mam zmienianą podszewkę na rogala do karmienia :)
oo tu masz poszewki http://allegro.pl/item910857819_my_sweet_baby_poszewka_zapasowa_do_r ogala.html
W identycznych kolorach są też flanelowe pieluszki Tetro :D

OT. A rogal do karmienia Ci się sprawdził?

Agut
14-02-2010, 18:02
Poszewki są dość cienkie :)

OT: a rogal tak! bardzom z niego zadowlona!

Meta
14-02-2010, 18:03
Jest wiele materiałów tkanych skośnie. Takie tkanie powoduje, że materiał rozciąga się po jednym skosie bardziej, niż po drugim (w przeciwieństwie do skośnokrzyżowego, w którym materiał rozciąga się po obu skosach tak samo), czyli nie pracuje symetrycznie.

Swego czasu polecało się tu na forum pewne prześcieradło z Ikei, tkane skośnie - na kółkowe na przykład :)

morepig
14-02-2010, 18:18
jaka ładna pościelówa :D
diagonal to to na bank nie jest! tylko zwykla bawelna, cienka i do tego z nadrukiem, nie tkana z kolorowych nitek :)

rebelka
14-02-2010, 19:20
No właśnie, to zwykła samoróbka jest.

b.szczelna
14-02-2010, 19:46
uff.......

Kanga
14-02-2010, 19:55
a to nie jest kolejne wcielenie rogala-pentelki??

Mayka1981
14-02-2010, 21:45
a to nie jest kolejne wcielenie rogala-pentelki??

Nie, inni modele...

Ale niektóre wzory to paskudztwa są okropne...

b.szczelna
14-02-2010, 22:08
zmieniłam link na bardziej ogólny;)

Liv
14-02-2010, 22:54
mnie to wygląda na taką zwykłą bawełnę pościelową, dość sztywną

JoShiMa
02-03-2010, 22:47

Nie są. Pytałam sprzedającej. To zwykłe płótno bawełniane.

anqa
02-03-2010, 22:53
macałam, bo uźywa osoba z rodziny małża - zdecydowanie nie polecam - cienka zwykła bawełna

skrzywka
04-12-2010, 23:01
ktoś może mi powiedzieć, czy poza tym, że splot nieskośnokrzyżowy się dobrze nie dociągnie, że materiał luźno tkany i cienki może się przetrzeć czy po prostu rozleźć, są jeszcze jakieś argumenty przeciw takim samoróbkom? jak argumentować to ludziom, którzy w życiu nie mieli prawdziwej chusty w rękach i nie mają też możliwości dotknięcia, czy motania w normalnej chuście?

Kanga
04-12-2010, 23:10
czy poza tym, że splot nieskośnokrzyżowy się dobrze nie dociągnie, że materiał luźno tkany i cienki może się przetrzeć czy po prostu rozleźć,

a to samo juz nie wystarczy??
dodać jeszcze można komfort noszenia - materiał skośnokrzyżowy pracuje, inaczej się nosi w chuście, która się dopasuje niejako do rodzica i dziecka a inaczej w samoróbce.

b.szczelna
04-12-2010, 23:15
ktoś może mi powiedzieć, czy poza tym, że splot nieskośnokrzyżowy się dobrze nie dociągnie, że materiał luźno tkany i cienki może się przetrzeć czy po prostu rozleźć, są jeszcze jakieś argumenty przeciw takim samoróbkom? jak argumentować to ludziom, którzy w życiu nie mieli prawdziwej chusty w rękach i nie mają też możliwości dotknięcia, czy motania w normalnej chuście?
BARWNIKI

dziecko lubi se possac chuste,
z takiej g***wnianej bawełny trudno poweidziec co wyssie

skrzywka
04-12-2010, 23:22
BARWNIKI

dziecko lubi se possac chuste,
z takiej g***wnianej bawełny trudno poweidziec co wyssie
teoretycznie tkanina ma jakieś certyfikaty. i jeszcze jedno pytanie - co za różnica, czy barwiony jest materiał gotowy, czy nitka? bo przecież wszystkie chusty są kolorowe, więc czymś barwione (no, prawie wszystkie :D ) Pytam, bo naprawdę nie wiem na czym polega różnica.
Dla mnie osobiście to oczywiste, że dobry materiał musi kosztować. I np. natki mają, moim zdaniem, b.dobry stosunek ceny do jakości. Tylko, że kosztują 3 razy tyle co te samoróbki więc argumenty muszą być mocne, żeby przekonać kogoś, kto się na tym nie zna (tym bardziej, że dziewczyna pisze, że jej znajoma używa takiej chusty i sobie chwali :o )

skrzywka
04-12-2010, 23:23
a to samo juz nie wystarczy??
dodać jeszcze można komfort noszenia - materiał skośnokrzyżowy pracuje, inaczej się nosi w chuście, która się dopasuje niejako do rodzica i dziecka a inaczej w samoróbce.
a widzisz, niektórym nie wystarcza :/ więc szukam więcej argumentów :)

b.szczelna
04-12-2010, 23:28
roznica jest w certfikacie na bawelne poscielową
a na bawelne do kontaktu z dzieckiem

barwniki do chust są nietoksyczne nie wiem jak do takiej bawełny bo jej producent raczej nie przewiduje konsumpcji

dla mnei roznica zasadnicza jest taka, ze to nie jest material przeznaczony do tego celu
ale IMHO jak chca nosic to niech nosza chocby w zasłonie
wątpie zeby w afryce sie przejmowali takimi pierdołami
a w dawnej polsce nosili w czym sie dało, koc był ok
mozna sie umowic, ze nie kazdy bedzie FANATYKIEM i jak im sie nosi ok to po co ich na sile uszczesliwiac;)

skrzywka
04-12-2010, 23:32
roznica jest w certfikacie na bawelne poscielową
a na bawelne do kontaktu z dzieckiem

barwniki do chust są nietoksyczne nie wiem jak do takiej bawełny bo jej producent raczej nie przewiduje konsumpcji

dla mnei roznica zasadnicza jest taka, ze to nie jest material przeznaczony do tego celu
ale IMHO jak chca nosic to niech nosza chocby w zasłonie
wątpie zeby w afryce sie przejmowali takimi pierdołami
a w dawnej polsce nosili w czym sie dało, koc był ok
mozna sie umowic, ze nie kazdy bedzie FANATYKIEM i jak im sie nosi ok to po co ich na sile uszczesliwiac;)
ooooo mamo, mądrze gadasz w sumie kobieto :D tylko jak przeczytałam w aukcji, że zaletą tych chust jest materiał cienki i luźno tkany, to sobie wyobraziłam, jak dociągam w tym Witka i mu dupka przez materiał wyłazi bo się akuratnie rozeszło :D

malabru
04-12-2010, 23:38
To ja jeszcze też potwierdzę, że samoróbka. Konsultowałam rodzinę z taką chustą. Zwykła bawełna, farbowana jednostronnie. Sztywna jak szlag.

skrzywka
04-12-2010, 23:41
To ja jeszcze też potwierdzę, że samoróbka. Konsultowałam rodzinę z taką chustą. Zwykła bawełna, farbowana jednostronnie. Sztywna jak szlag.
rozumiem, że to nie do złamania jest? bo przecież nowe chusty, powiedzmy "normalne", też są sztywne

ps. dzięki dziewczyny za odpowiedzi!!!!

malabru
04-12-2010, 23:54
rozumiem, że to nie do złamania jest? bo przecież nowe chusty, powiedzmy "normalne", też są sztywne

Ale nie w tym sensie sztywne. Trudno to opisać. Grunt, że przy dociąganiu trzeba było się napracować, co nie znaczy, że się nie udało :)

budzynskamila
12-12-2010, 08:55
kaniny, z których szyję najczęściej są tkane skośnie lub w jodełkę to cytat z aukcji,

A początkującym mamom bez internetu można wmówić wszystko i zniechęcić je do chustowania raz na zawsze.
Temat chust to na prawdę ocean wiedzy, a ja dopiero palce zamoczyłam... Jednego nauczyłam się już dawno: mnie nie stać na tanie rzeczy.

brikola
06-03-2011, 01:04
też konsultowałam rodzinę z tą chustą. Jest to zwykła bawełna, tkana 1 wątek - 1 osnowa, koło splotu skośnokrzyżowego toto nie leżało :/
Materiał ciężko się dociągało baardzo, do tego cienki przez co przy cięższym dziecku chusta nie dawała komfortu noszenia.

szczerze mówiąc jestem wkurzona, że w aukcji pisze co pisze a jest to nic innego jak naciąganie ludzi. To nie jest moim zdaniem chusta do noszenia dzieci.

kista1
07-04-2011, 23:36
A wiec tak mam nieszczęście posiadania tej chusty, dostałam ja na prezent gwiazdkowy.na początku jak niunia była mała mało ja nosilam bo się nie dała zawiązać, nic dziwnego jak jej się pewnie materiał wzynal w nóżki. Ostatnio wróciłam do chusty i probowalam ja w nie nosić ale się nie da bo wzyna się w ramiona. To istna masakra, do tego zmechacila się okropnie po praniu i zostawia klaczki na ubraniu. Jak macie na coś takiego wydawać pieniądze to lepiej je od razu do kosza wyrzucić efekt będzie taki sam. Lepiej kupić używana nati,która jest niewiele droższa niż to badziewie.

Bonita
09-04-2011, 21:41
Moja znajoma napaliła się na chustę. Znalazła na allegro chustę za 60zł (czyli Azimi lub jej krewniaczkę) we wzorze takim samym jak pościel jej Franka i była cała szczęśliwa że będzie miała do kompletu. Postanowiła jednak nie kupować nic dopóki nie wypróbuje noszenia w pożyczonej ode mnie chuście. Przyjechałam do niej z moimi chustami nauczyć wiązania.
Po pierwsze była zdziwiona tym, że moje używane chusty są w tak idealnym stanie. Po drugie wyjaśniłam jej że materiał tej chusty za 60 zł to dokładnie ten sam producent tkaniny co jej pościeli. Mina jej zrzedła, bo pościel używana dość krótko już się zaszmaciła. Dla niej jakość materiału była podstawowym argumentem przetargowym.

malutk_a
28-04-2011, 10:31
ja mialam nimar a to to samo co azimi nie polecam po otwarciu smierrdziala tak,ze nos chcialo urwac i fakt zwykla poscielowka

MonikaK
28-04-2011, 11:00
moja koleżanka dostała "to coś". TRAGEDIA. Nie wiem jak jej wytłumaczę że to do niczego, na razie pożyczyłam swoją chustę, może zobaczy różnicę?
eh.. cienkie to to, zwykły kawałek szmatki.... eh :(

Kilerek_81
28-04-2011, 14:27
sama się kiedyś na to skusiłam, no niestety nie nosi to wcale i teraz sama nie wiem co z tym zrobić. Ech szkoda tylko pieniędzy

malutk_a
05-05-2011, 08:06
sama się kiedyś na to skusiłam, no niestety nie nosi to wcale i teraz sama nie wiem co z tym zrobić. Ech szkoda tylko pieniędzy

ja sprzedalam kolezance z innego forum bo chciala zobaczyc jak sie nosi i czy jej corce chustowanie spasuje i nie bedzie plakala . tydz pozniej kupila nati wiec na cos ta poscielowka sie przydala. jednak zastanawiam sie jak mozna sprzedawac cos takiego wiedzac, ze to ma sie nijak to prawdziwych chust

rrkwiatki
15-06-2011, 18:06
a lniane chusty np firmy vombati

funkia
16-07-2011, 22:42
no powaliła mnie ta aukcja...
taka pościelówa, że patrzeć na to nie mogę :duh:

http://allegro.pl/chusta-tkana-azimi-uwaga-tylko-teraz-52zl-poradnik-i1700436196.html

ala
16-07-2011, 23:08
mam z dinusiow poszewki na poduszki, ta bawelna jest fajna ale na pewno nie na chustę! wolałabym już chyba z flaneli.....

mama lucki
16-07-2011, 23:21
już się kiedyś nad tym zastanawiałam. powiedzcie mi czy wszystkie zdjęcia mini na tej aukcji to wiązania z samoróbek? bo niektóre wyglądają o dziwo dobrze i zastanawiam się czy to nie firmówki

malutk_a
19-07-2011, 08:24
typowa poscielowa, jaj nie chcialabym juz wiazac takiej. wystarczylo mi na poczatku ale jak ona to moze sprzedawac

dankin-82
19-07-2011, 10:04
qrcze to nawet chustą nie powinno się zwac :hide:

malutk_a
19-07-2011, 10:17
qrcze to nawet chustą nie powinno się zwac :hide:
ja mam posciel faro w baranki moze tez sobie strzele ala chuste i bede nosic na jedno wychodzi wrr :duh:
ja sie tak zastanawiam jak ta kobita sama noszac moze sprzedawac takie cus, wiadomo nie kazdy sie zna na chustach i wie co dla dziecka odpowiednie a cena hmm zachecajaca :mad :hide:

JoShiMa
16-09-2012, 10:07
No i z mojego forum rówieśniczego się dziewczyna nacięła i nim dopytała to kupiła prześcieradło od AZIMI no szlag mnie trafia. Wyjaśniłam jej, że popełniła błąd i to co kupiła się prawie nie nadaje do noszenia a co gorsza może zniechęcić. Nie wiem czy już nie jest zniechęcona.