Zobacz pełną wersję : Kolejny żółtodziób na chustowym pokładzie - potrzebne wsparcie!
Kochane!
Trochę się wachałam co bym Wam głowy nie zawracać kolejnym tym samym pytaniem, ale nie mam wyjścia tylko Wasze doświadczenie, życzliwa pomoc i trochę cierpliwości może mi pomóc. Starałam się przeglądać jak najwięcej wątków żeby znaleść odpowiedź, ale wciąż nie wiem co wybrać.
Dzidziuch przyjdzie na świat w maju, więc pierwsza chusta potrzebna będzie w okresie letnim, myslę że to istotna wskazowka:rolleyes: I tak z tego co zdążyłam się zorientować:
- Ellaroo - fantastyczne kolory, "bajeranckie" frędzle, łatwo się wiąże, jest z cieńszego materiału (więc dobra na lato) ale nie ma splotu skośnokrzyżowego, a to ważne prawda?
- Chimparoo - też ciekawe zestawienia kolorystyczne, gadżet w postaci kieszonki na środku, co jednak niektórym przeszkadza, podobno dla początkujących ciężko się ją dociąga?
- Nati - żadnego złego slowa niewyczytałam, nie wiem jak jest z wersją właśnie na lato?
Prawie żadnych informacji nie znalazłam o Easycare - ma ktoś pozytywne doświadczenia?
Dużo osób poleca:Storchenwiege, Didymos, Vatanai ale szczerze mówiąc cenowo to mercedesy i dla mnie trochę za dużo jak na początek :frown
Proszę podzielcie się swoimi uwagami i radami, będę wdzięczna, nie sądziłam że wybór chusty może spędzać sen z powiek, ale może:ninja:
Na spotkaniu chustowym dziewczyny radziły żeby na początek wybrać chuste która przede wszystkim podoba się kolorystycznie, ja bym jednak chciała dorzucić trochę praktyczności do tej inwestycji.
Proszę o wsparcie życzliwe chustofanki!
neverendingstory
13-02-2010, 20:03
kto pyta nie błądzi:)
po pierwsze maj ma być chłodny więc myślę, że spokojnie nie musisz się na razie kierować przeznaczeniem "na lato" - do czerwca, lipca ponosisz trochę i pewnie skusisz się na następną (taaaak, ja też na początku twierdziłam że będę miała 1 chustę, bo i po co mi więcej...... ech naiwności;))
z cieńszych chust mogę Ci z czystym sumieniem polecić Vatanai - nowe są drogie, ale czasem na straganku bywają vatki po bardzo przyzwoitych pieniążkach (ostatnio chyba koira szła za 150 zł!)
girasole są też fajne - śliczne kolorki, niektóre są z frędzlami, raczej cienkie i mięciutkie, miałam już 3 więc wiem co mówię:)
i chyba nati z bambusem jest godna polecenia na lato - ale tego nie sprawdziłam na sobie:)
Biedronka
13-02-2010, 20:11
Po pierwsze Witaj :)
a do jakiej chusty Twoje serce rwie ? może odpowiedz sobie na to pytanie najpierw :) Chusta dla taiego maluszka nie musi świetnie nosić bo maluszek nie daje az takiego obciązenia jak 3 latek . Z trudnością dociągania chusty się nie martw bo "ćwiczenia czynią mistrza" dasz radę ;)
Wez taką chustę która chwyci Twoje serce :)
Nie musi być przeciez nowa ! Moesz kupic używaną w fajnym stanie a do tego a małe pieniądze :)
powodzenia i głowa do góry ! bądz szcześliwa nosząć w tej najpiękniejszej dla Was :)
Dzięki dziewczyny! Za serce chwyta mnie easycare 11 ( niestety brak opinii na jej temat) ale też ellaroo larae i ysabel, na uwadze mam też chimparoo juliet... juz dawno nie miałam z niczym takiego problemu jak z wyborem chusty. Skompletowanie całej wyprawki przy tym to pikuś ;-))))
Biedronka
13-02-2010, 20:24
Dzięki dziewczyny! Za serce chwyta mnie easycare 11 ( niestety brak opinii na jej temat) ale też ellaroo larae i ysabel, na uwadze mam też chimparoo juliet... juz dawno nie miałam z niczym takiego problemu jak z wyborem chusty. Skompletowanie całej wyprawki przy tym to pikuś ;-))))
easycare jest chyba podobna do pasiaków nati.
NIe miałam osobiście easy ale widziałam fotki .
Wydaje sie fajną chustą :)
ellaroo są piekne napewno ale ja boje sie rozjechania tych frędzelków i erozłazenia chusty .
czukczynska
13-02-2010, 20:28
Kup taką,która Ci się najbardziej podoba.
Moją pierwszą i ukochaną są konopie-odrazu się w nich zakochałam :)
Ja polecam Ellaroo. Nosilam w niej ok. 8 kg dziecko, z przodu. Nie było problemu. Chusta naprawdę sie sprawdziła. W tym samym czasie nosilam w Nati bawełnianej i jednak czuc było różnicę w grubości i przewiewności. Na korzyść Ellaroo co nie znaczy, że Nati byla zła. Chimparoo nie polecam na poczatek dla maluszka. Mam Chimparoo i jestem nią zachwycona, ale jednak trudniej sie dociaga niż Ellaroo, jest trochę sztywniejsza i dużo szersza niż Ellaroo a dla maluszka jednak lepiej mniej materiału. pomyśl o Ellaroo bo nie tylko dobrze nosi ( pomimo, że to nie splot skośnokrzyzowy ) ale też przecudnie wyglada m.in. dzieki frędzelkom :)
a ja z OT, jesteś z Poznania? :)
wrapsodia
13-02-2010, 22:33
Ja tez strasznie się stresowałam pierwszą chustą a teraz co miesiąc coś sprzedaję by kupić coś nowego. Ale zawsze kupuje to co mi się wizualnie podoba, bo szkoda żeby leżało na półce. Chusta ma sama zachęcać do noszenia. Ja jeszcze polecić mogę przejrzenie nowości Nati - będą na pewno jedwabie i bambusy w pięknych wzorach, a to idealne domieszki na lato.
Moze cos polecicie na lato dla 8 kg dzieciaczka np. z Nati?
Mayka1981
14-02-2010, 10:53
Moze cos polecicie na lato dla 8 kg dzieciaczka np. z Nati?
na straganie jest perełka z bambusem - dobrze nosi i jest super na lato :D
a co powiesz na temat nowych motylkow nati? - nadadza sie na duze dziecko ?
Mayka1981
14-02-2010, 11:09
a co powiesz na temat nowych motylkow nati? - nadadza sie na duze dziecko ?
8kilo to ma być to duże dziecko czy mówimy o jakimś innym? :D
W motylkach jeszcze nikt nie nosił to nie ma opinii bo to zupełnie nowa chusta, ale ja mam bambusa diamentowego który ma opinię "super na lato dla maluszków" - otóż niniejszym mamy luty, mój syn ma 10kg a to jest obecnie chusta mojego M - naprawdę trzeba kupić to co Ci się podoba i nie zważać zbytnio na opinie, wszak ile ludzi tyle opinii...
Wygląda na to, że faktycznie trzeba się dać ponieść emocjom i samemu potem przetestować wybór serca ;-)))
Ja jednak zrobię jeszcze małą ankietę wśród chustomam, na tapecie mam:
1) Girasol - Bukiet tulipanów
2) Ellaroo - Larae
3) Easycare - 11
wybierz tę, która najbardziej Ci się podoba, wszystkie będą dobre dla maluszka :)
a pytałam się, czy jesteś z Poznania, bo chyba w czwartek w IMD pytałaś o pierwszą chustę. zgadza się?
Tak z Poznania ;-) Zostałam zdemaskowana;-) Jestem nadal pod miłym wrażeniem spotkania, rewelacyjna inicjatywa i fajnie, że są takie miejsca, że komuś SIĘ CHCE ;-) Pozdrawiam serdecznie
8kilo to ma być to duże dziecko czy mówimy o jakimś innym? :D
W motylkach jeszcze nikt nie nosił to nie ma opinii bo to zupełnie nowa chusta, ale ja mam bambusa diamentowego który ma opinię "super na lato dla maluszków" - otóż niniejszym mamy luty, mój syn ma 10kg a to jest obecnie chusta mojego M - naprawdę trzeba kupić to co Ci się podoba i nie zważać zbytnio na opinie, wszak ile ludzi tyle opinii...
Obecnie moja mala ma 6.400, ale potrzebuje chusty na kilka sezonow wiec mowimy nawet o 15 kg:mrgreen:
ok, w takim razie mam pytanie : jaka chusta jest dobra na 3 latka :) ? chcialabym kupic chuste nati ktora mi posluzy na dlugo :)
podoba mi sie diament z bambusem i japan z lnem - ktora bedzie lepsza?