PDA

Zobacz pełną wersję : chustowa dziewica - no prawie ;) proszę o pomoc

amst
13-02-2010, 18:34
Kilka słów wstępu. Powiedzmy, że wygrałam w totka i mogę wszystko.

1. Chcę kupić jedną chustę. :hide:
2. Zacznę od tego, że oprócz mojego elastyka - w życiu nie miałam w rękach chusty.:hide:
3. Wszelkie wełniane swetry mnie gryzą tak jak lniane spodnie itp więc myślę że nie zniosę domieszek, bo się zagryziemy.
4. Jestem "duża" więc chusta musi być długości powyżej 5 m (czyli 6 lub 7 i stąd niektóre firmy odpadają)
5. Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego zielone chusty nie są lubiane? Nie mają powodzenia? Gorzej się w nich wygląda czy co? Ja KOCHAM kolor zielony i większość tego co mi się podoba - z braku innych kryteriów, jedynym które brałam pod uwagę jest kolor - ma odcień zieleni.:ninja:

6. Przeglądnęłam to co jest dostępne i podobają mi się (tak jak powiedziałam ze względu na kryterium koloru i rozmiaru):
Ellaroo - Larae, Kristen
Girasol - Koniczynka
Hoppediz - Helsinki, Montreal
Storchenwiege - Inka
Babylonia - tu dużo: groszek (najbardziej ze wszytkich w ogóle), ananas, śliwka, dynia i różowa papryka

7. Marzę, żeby zobaczyć którąś z tych chust na zdjęciu "real" a nie katalogowym (najbardziej bym chciała zobaczyć szmaragdową zieleń groszka)

8. Jeśli błądzę - proszę mnie zawrócić z tej drogi i powiedzieć - kup sobie chustę w kolorze krupniku albo herbaty malinowej - bo ją się lepiej nosi - nie patrz na kolor...

9. Nie podobają mi się chusty - właśnie - chusty w kolorze (przepraszam nie chcę nikogo urazić) "byle jakim". Mam gust a'la Łowicz i Bennetton i muszę mieć coś kolorowego choć bez przesady.

10. Rozumiem, że pewne chusty mają "wzięcie" i łatwiej je sprzedać jak już dziecię wyrośnie. Chętnie pogodziłabym to kryterium z moim gustem...

Będę wdzięczna za pomoc, bo dziecko protestuje w elastyku a ja nie chcę jej krzywdzić :cool:

neverendingstory
13-02-2010, 20:16
1. skoro wygrałaś w totka TO DLACZEGO CHCESZ TYLKO 1 CHUSTĘ?????!!!!!!!! ja kupiłabym z dziesięć;)
2. zawsze musi być ten 1. raz
3. może kaszmir byłby dobry, albo jedwab (skoro wygrałaś w totka.....)
4. myślę, że chyba każda firma ma rozmiar 7, ale nie wiem na pewno
5. KOCHAMY ZIELONE CHUSTY - nie wiem skąd taka opinia, że zielone nie są lubiane. Dowód: dziś w pół godziny od wystawienia na straganku sprzedała się moja nati amazonia:)
6. z tych chust noszę tylko w girasolu - polecam, bo naprawdę fajniutkie chusty, zwłaszcza dla maluszków
7. dużo zdjęć jest w galerii - ale tam dostęp od 100 postów, więc pisz dużo:) poszukaj też w wątkach recencji chust lub w "różnych chustach..." dziewczyny często wklejają fotki
8. patrz na kolor! a dopuki nie ponosisz to nikt Ci nie doradzi wyboru bo każdy ma inne preferencje - to co się dobrze nosi mnie, niekoniecznie będzie dobrze się nosiło Tobie
9. no to szukaj czegoś kolorowego. Pod tym względem IMO girasol ma wiele do zaoferowania:)
10. hmmmm.... chyba nie ma reguły, ale z moich obserwacji wynika, że indio didymosa mają wzięcie

ufffff ale się opisałam:) mam nadzieję, że pomogłam:)

lemonka
13-02-2010, 21:10
Jeśli zielona to może Amazinia Nati? Jest piekna, ma rózne długości, jest od początku dość miękka w sam raz dla malego chuściocha. I nie jest kosmicznie droga. No i nie gryzie bo jest bawełniana. I pewnie za jakis czas spokojnie sie sprzeda :) Postaram sie wrzucic fotki jak znajdę :)

Pentla
13-02-2010, 21:21
A może wolałabyś pomacać, zamiast oglądać zdjęcia :) W środę (najprawdopodobniej;)) będzie spotkanie w Akademii Indygo. Ze swojej strony mogę zaproponować macanie Amazonii i Inki.

kulka37
13-02-2010, 21:30
Ja mam zielone pawie i uwielbiam. A nati,którą opisują dziewczyny jest rzeczywiście piękna.
Mnie się jeszcze hopkowa lima podobała.W ogóle lubię zielone chusty!:thumbs up:

amst
13-02-2010, 21:53
Pentla - dlatego teraz pytam a pewnie jeszcze będę chciała macać ;) BTW dzięki za propozycję.

Już wcześniej się wybierałam do akademii ale nie dam rady się wyrwać póki moje dziewczyny są chore. Starsza ma chorą krtań a mała smarka...

Czyli widzę że Amazonia ma rzeszę fanek ;) a jeśli strasznie mi się podoba zielony groszek BB?

Acha no niestety nie wygrałam w totka, ale mam przyzwolenie na "rozsądnie umotywowany zakup jednej chusty w cenie nie biorącej pod uwagę zdrowego rozsądku"...mąż wyrozumiały bo zima długa i słońca mało...:ninja:

demona
13-02-2010, 22:01
BB polecam szczerze, bawena, dobrze nosi, niedroga i długa 4,9 w standardzie. Ale ja na Twoim miejscu ym papryczkę zieloną kupiła...

panthera
13-02-2010, 22:02
zielone chusty ma tez nati (np grecje zielone, albo pasiaste toskania i amazonia)
z wymienionych - macałam ellaroo i hopka.
ella jest raczej cienka - super mi sie wiązała i dociągała (ale nie ma zaznaczonego środka ani krawędzi) no i nie wiem jak z nosnoscią cięższych dzieci - moje szczęście ma 6.5 kg i było ok.

hopek jest zdecydowanie grubszy, ma zaznaczony środek i krawędzie nie wiązałam w nim więc więcej porównac nie mogę

lemonka
13-02-2010, 22:08
A ja nie potrafilam dogadac się z BB. Piekną mialam papryczkę, ale źle się dociągała, niby przewiewna, ale jakaś zbyt mięsista. I strasznie długaśna byla.

busia
13-02-2010, 23:09
a ja uwielbiam mojego ananaska babylonii. Super nosi, ladnie wyglada, mieciutka is samego poczatku. Zielenie to tez moje ulubione kolorki i bardzo podoba mi sie Zara fresh :-)

amst
14-02-2010, 12:24
Dzięki kobiety. Będę myśleć dalej i dbać o zdrowie córek, żeby wreszcie móc pojechać i pomacać :)

natala
14-02-2010, 13:07
ellaroo nie ejst skosnokrzyzowa - oczywiscie, przy maluszku to nie ma duzoego znaczenia, ale przy ciezszym dziecku - juz tak. pewnie, ze zawsze ja mozna sprzedac i kupic cos nowego (albo i wymienic), ale jak chcesz jedna, jedyna to raczej nie te.

z zielonych mam lime hoppa (przerobiona na ChMT) i uwielbiam ten kolor nad zycie. ladne sa tez (ale nie widzialam ich w realu, tylko na zdjeciach) zielone fale didka. Amazonia tez fajna - bierz co Ci sie najbardziej podoba, tak naprawde. jak sie nie sprawdzi, to powymieniasz i juz...

edit: sie mi przypomnialo - zielony bambus nati - swietny dla malucha, mieciutki, lejacy sie - cud miod (mowie o bambusie jako takim, zielonego nie motalam tylko turkusowy, ale zielony tez jest)...

Ruda
14-02-2010, 13:13
heheh zielony to moj ulubiony kolor ;) mam zare fresh, dolcino bali i slimaki zielone ;)

Eyja
14-02-2010, 13:16
nie znam nowych babylonii, więc o zielonym groszku nic powiedziec nie potrafię.
ale miałam BB passion fruit i się brzydko mechaciła. podobno nie dotyczy to cieniutkich pasków BB, ale groszek jest w dużej mierze jednobarwny.

a widziałas zielony leo storchenweige? chust cudna, samowiążąca się, tylko nie wiem czy pasuje Ci taki odcień zieleni?

AMK
14-02-2010, 13:57
Różne chusty macałam i ani hoopek ani bb nie są dla mnie miękkie. BB jest dość szeroka, jak dla mnie za bardzo, w dodatku obydwie duże węzły mają.
Od nowości milutkie są właśnie natki, żakardy didymosa czy np. girasole, no i silki wszelakie :)
AA no i najważniejsze pani bytomianko, chcesz pomacać, zajrzyj :)

natala
14-02-2010, 16:29
Różne chusty macałam i ani hoopek ani bb nie są dla mnie miękkie. BB jest dość szeroka, jak dla mnie za bardzo, w dodatku obydwie duże węzły mają.
Od nowości milutkie są właśnie natki, żakardy didymosa czy np. girasole, no i silki wszelakie :)
AA no i najważniejsze pani bytomianko, chcesz pomacać, zajrzyj :)

no wlasnei, co osoba to opinia - dla mnie moj nairobi jest duzo miekszy niz didkowe millefiori...

amst
14-02-2010, 21:06
Póki się nie zdecyduję i nie nabędę - będę ćwiczyć w dzisiejszym wytworze. Ma jakieś 5,4 metra i splot jodełkowy. Materiał z lumpka ale niestety w 3 kawałkach więc tylko co ćwiczeń. Zszywałam szwem koszulowym. Żal mi było takiej jodełki fajnej...
Idę poczytać jak ją "złamać", bo dość sztywna. Nawet nie wiem czy to bawełna czy ma jakieś domieszki...

http://img707.imageshack.us/img707/5616/foto022jd.jpg

A gdybym chciała kupić dwie chusty? Używaną i nówkę. Nie chcę wydać kupy kasy na nówkę i stwierdzić, ze sobie z nią nie radzę. Chyba założę wątek na straganie że szukam jakiejś ładnej "7".