PDA

Zobacz pełną wersję : CO I JAK ??? prosze doradźcie

Mała
10-02-2010, 22:32
proszę doradźcie :D
mam zamiar zacząć przygodę z chustowaniem swojego 6 miesięcznego synka (jakieś 7,5 kg)
na początek zakupiłam u PENTELKI na allegro chustę elastyczną bo wyczytałam na tym forum że na początek do nauki najlepsza
ale co wybrać na lato ?
jaki rozmiar (mam roz 36-38) i tkaninę ?
na co zwracać uwagę przy zakupie chusty ??
co znaczy złamać chustę ?? i po co się to robi ??
i już czysta ciekawość - jak zapleść z tkanej warkocza ??
z góry dziękuje
:D

nemhain
10-02-2010, 22:41
Tak na szybko:
elastyk dla półrocznego dziecka to nie najlepszy wybór; na lato tkana z domieszką len, jedwab; długość 4,2 lub 4,6 zalezy czy tata bedzie nosił; skośnokrzyżow;, na atesty- lepiej kupić używaną chustę dobrej firmy niż samoróbkę z Allegro; "łamanie" to pranie, prasowanie nowej chusty; nigdy nie plotłam :)

gouraanga
10-02-2010, 22:41
podejrzewam, że szukaj odpowie na wszystkie Twoje pytania ;)

Agut
10-02-2010, 22:45
tu masz jak sie warkocz zaplata http://chuscianyzakatek.blogspot.com/2007/12/zaplatanie-chust.html
nooo i zgadzam sie z przedmówczyniami :) elastyk dla prawie 8kg dziecka troche kiepsko. A na lato domieszki będa fajne! Noo i Szukaj bankowo załatwi twe problemy :)

Jasnie Pani :)
10-02-2010, 22:48
na początek zakupiłam u PENTELKI na allegro chustę elastyczną bo wyczytałam na tym forum że na początek do nauki najlepsza

na poczatek - czyli dla noworodka, a nie na poczatek nauki ;)

reszta pytan walkowana tu po tysiackroc, wiec zapraszamy do lektury ;)

rosass
10-02-2010, 22:57
Popieram dziewczyny elastyk dla noworodka, a nie na poczatek nauki

co wybrać na lato ?
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?2215-Chusta-na-lato&highlight=na+lato
jaki rozmiar (mam roz 36-38) i tkaninę ?
tak jak pisala nemhain

na co zwracać uwagę przy zakupie chusty ??
najlepiej zeby nie byla samorobka, skosnokrzyzowa to wiekszy komfort noszenia zarowno dla ciebie jak i dla dziecka, a firmowa pewnosc :)

co znaczy złamać chustę ?? i po co się to robi ??
doprowadzic do miekkosci:) latwiej wtedy chusta wpolpracuje( takie moje wrazenie)

Mała
11-02-2010, 10:06
Bardzo dziękuje za wszystkie wskazówki i podpowiedzi :)
A elastyczna jeśli teraz się nie przyda to może następnym razem ;)