PDA

Zobacz pełną wersję : chusta w kalendarzu Majów

mucha
04-02-2010, 16:01
rzućcie okiem na ciekawe chustowiązanie w kalendarzu Majów. Dziewczyny pisały w wątku obok, że ich przytulendarz to pierwszy chustowy kalendarz. Pomyliły się tylko o pół naszej ery ;)
Na koniec sakramentalne pytania na tym forum: ;)
1. co to za wiązanie
2. czy wygodnie się nosi
3. co to za chusta
http://www.magicznagaleria.pl/pliki_upload/produkty/scaled3/kalendarz%20majow%20nieb%20kwadratowy-img_4297b.jpg

JJ
04-02-2010, 16:03
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?6960-NOSZENIE-WSZ%C4%98DZIE-INDZIEJ-GALERIA-)/page8

tu jest cos podobnego

sylvetta
04-02-2010, 16:36
Uwaga odpowiadam:
1. wiązanie czaszkowe
2.niezbyt wygodnie, co widac po z lekka zdeformowanym czole
3. typowy wręcz unikat

Dziękuje:)

dagis
04-02-2010, 16:43
biorac pod uwage glosy, ze mylimy sie co do czasow kiedy kultura Majow wogole istniala nie wiadomo czy tylko o pol n.e.

biorac pod uwage domniemane kosmiczne powiazania Majow byc moze jest to wiazanie kosmiczne wygodne dla okreslonych istot, chusta z innej galaktyki zapewne

:P

JoShiMa
04-02-2010, 21:24
Widziałam we wczorajszym odcinki "szkrabów" jak jacyś wyspiarze nocili dzieci za pomocą pętli z liany założonej podobnie na czoło. Dziecko miało tę lianę pod pupą i musiało się samo jej trzymać, bo noszący był w zasadzie nagi. Oczy mi wychodziły w z orbit jak to widziałam.

Mayka1981
04-02-2010, 21:44
A oświećcie mnie gdzie u tych Majów jest dziecko bo ja widzę kolorowy tobołek...

kammik
04-02-2010, 22:05
To coś pomiędzy tsompirontsi a bilum :D

(zaszpanował kammik, sprawdzajac w książce :D)

usia
04-02-2010, 22:15
:hmm: mi to na MT wygląda :cool:

JoShiMa
04-02-2010, 22:21
A oświećcie mnie gdzie u tych Majów jest dziecko bo ja widzę kolorowy tobołek...
No i w tym kolorowym tobołku jest dziecko, ma główkę przy głowie rodzica. Poniżej główki dziecka jest taka granatowa falbanka i reszta tobołka.

green_naranja
04-02-2010, 22:33
biorac pod uwage glosy, ze mylimy sie co do czasow kiedy kultura Majow wogole istniala nie wiadomo czy tylko o pol n.e.

biorac pod uwage domniemane kosmiczne powiazania Majow byc moze jest to wiazanie kosmiczne wygodne dla okreslonych istot, chusta z innej galaktyki zapewne

:P

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

przepraszam, musialam sobie zaryczec ze zgrozy, zboczenie zawodowe. a dokladnie , archeologa-majanisty:/

roziii
04-02-2010, 22:55
Mignęło już mi na forum takie wiązanie, Nie bardzo wygodne jak dla mnie. ale jak kiedyś kobietom odpowiadało to spoko ;-)

JoShiMa
04-02-2010, 22:58
Zastanawiam się jak silny trzeba mieć kark do takiego noszenia.

nisiek_p
05-02-2010, 00:00
Zaraz mi się skojarzyło z widokiem w "Boso przez świat" z ostatniej niedzieli. Tam (w sercu puszczy amazońskiej) już małe dzieci (ok.3-4 latka) tak nosiły plony z poletka do wioski. Więc jak kark od młodu przyzwyczajony, to pewnie potem daje radę.

mucha
05-02-2010, 09:36
nie widzisz tych wielkich biało-niebieskich oczu?

mucha
05-02-2010, 09:38
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

przepraszam, musialam sobie zaryczec ze zgrozy, zboczenie zawodowe. a dokladnie , archeologa-majanisty:/
to daj tu krótki wykład. Potrafisz czytać ten kalendarz? jest tam jakaś data produkcji? Napisz parę słów w temacie. Serio.

metis1
05-02-2010, 11:03
Wlasnie dzisiaj mialam sen, w ktorym jakas starsza (ale b.nowoczesna!) kobieta niosla dziecko w takim wiazaniu, tyle tylko, ze dziecko lezalo z tylu w... foteliku samochodowym, ktory byl opasany chusta, a chusta opierala sie na czole owej babci...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Symboliczne znaczenie tego snu jest chyba jedno: forum chustowe pada na mózg... :roll:

green_naranja
06-02-2010, 02:14
jesli chodzi o kalendarz, to specjalistka w tym temacie nie jestem i nie bede udawac ze jestem, choc oczywiscie cos tam wiem ad rem:)
kalendarz u majow pelnil nieco inne funkcje niz w naszym kregu kulturowym, jak znajde chwile to postaram sie cos naskrobac, a i prosilabym o linka gdzie sa jakies dane skad dokladnie pochodzi ten obrazek (wyglada mi to na stylizowany malunek z jednego z kodeksow, no ale bez zrodla nie pomne)

mucha
06-02-2010, 07:16
jesli chodzi o kalendarz, to specjalistka w tym temacie nie jestem i nie bede udawac ze jestem, choc oczywiscie cos tam wiem ad rem:)
kalendarz u majow pelnil nieco inne funkcje niz w naszym kregu kulturowym, jak znajde chwile to postaram sie cos naskrobac, a i prosilabym o linka gdzie sa jakies dane skad dokladnie pochodzi ten obrazek (wyglada mi to na stylizowany malunek z jednego z kodeksow, no ale bez zrodla nie pomne)
znalazlem go googlach w grafikach jako sam obrazek bez opisu.

julinkowa
06-02-2010, 20:58
zaraz sobie obrazek powiekszę, przez noc nauczę się tak motac i jutro śmigamy tak na spacerek :D