PDA

Zobacz pełną wersję : jak radzicie sobie przy biegunce?

Mamamaria
02-02-2010, 00:12
u dziecka oczywiście. Bo dziś skończyły mi się pieluchy i otulacze - pralka nie nadąża, a ja z nią... Wszystko co mozliwe poszło do pralki i albo schnie, albo sie pierze a częś czeka w kolejce - bo i miejsce do wieszania ograniczone. Czy otulacze - kieszonki (PUL) można suszyć na grzejniku?:help:
No i założyłam jednorazówkę i wszystko poszło bokiem!

bianka2009
02-02-2010, 07:57
Nie mam doświadczeń z biegunką ale ja naszykowałabym duuuużą stertę tetry z wkładkami papierowymi + otulacze.
Moje otulacze i kieszonki często suszą się na kaloryferze tylko ustawiam go tak aby nie był gorący i nie kładę pulem bezpośrednio na kaloryfer.

Mag
02-02-2010, 08:17
tony tetry,otulacze w rękach prałam i obok grzejnika (bardzo blisko ale bez dotykania),pupę tylko wodą i ściereczką przemywałam (może się odparzyć bardzo szybko) i wietrzenie po kilka minut po każdej kupie.
jak otulaczy brak to wsadzaj tetrę w pieluchę jednorazową- nie wycieknie i może nie ubrudzi się jednorazówka tak szybko,będzie na kilka razy, albo właśnie kieszonkę (ale tu też szkoda,bo biegunkowa kupa jest żrąca i może się nie odpierać).
acha, wkładki papierowe mogą nie pomagać,zależy od konsystencji kupy.

Mamamaria
02-02-2010, 09:13
Dzięki. Tetra już w uzyciu, ale chyba bez papierków, wydaje mi się, ze utrudniaja wchłanianie tej kupy i przez nie leci bokiem. Najgorzej z otulaczami - wyprałam ręcznie, niby czyste, ale zapach został... Szczęsliwie pupa się nie odparza,a le wierzę, ze to zasługa wielorazówek właśnie, bo z jedo- mam bardzo złe doświadczenia.

bianka2009
02-02-2010, 09:37
Właśnie u nas w jednorazówkach też pupa cały czas odparzona. Szkoda mi było dziecka. Nie chciało mi się wierzyć, że w wielo bez smarowania pupy nie będzie odparzeń. Jednak jestem bardzo miło zaskoczona :)

Mag
02-02-2010, 11:09
wiem niestety,że zapach zostaje po praniu ręcznym więc kombinuj tak,żeby jednak jak najczęściej prać w pralce.

Malina
02-02-2010, 18:56
u nas tez jednorazowki nie trzymaja kupy;)
Ratuj sie tetra, zawija sie brzegi lekko do srodka, by nic nie wyplywalo. i raczej bez papierkow, chociaz lesli masz wkladki polarowe to moze pomoc w sensie, ze sie pielcha az tak nie ubrudzi. Malinowka wprawdzie biegunki nie ma, ale ma 4.5miesiaca, jest tylko na piersi i wali plynne kupy min 4 razy dziennie;)
Tez susze jak Magda, blisko grzejnika.

luandzia
03-02-2010, 20:06
moja mala nie ma biegunki ale dostaje antybiotyk i przy tym kupka jest co chwile no i niestety uzywam teraz pampkow ktore mi jeszcze zostaly bo nie mam az tyle pieluch zeby az tak czesto prac zwlaszcza ze poczta zgubila paczke z moimi nowymi pieluchami ...ale mysle ze za dwa trzy dni wrocimy do wielo
co do odparzen to Helenki nie smaruje niczym i ani w pampkach ani w wielo nic sie nie dzieje odkrylam to przypadkiem jak krem sie skonczyl a maz zapomnial kupic nowy

Mamamaria
04-02-2010, 22:49
cośjest z tą pocztą, dużo dzieci mają(?), bo moje też zaginęły

Linda
04-02-2010, 22:58
Ojej, wspolczuje, biedny maluszek! Kiedy Orli mial 9 miesiecy i mial rotawirus, to przerzucialm sie na jednorazowki, bo nie wyrabialam z praniem. 2 dni byl na pampersach, mylam czesto pupke, wietrzylam, kremowalam. Na szczescie po dwoch dniach bylo juz duzo lepiej, duzo zdrowka wam zycze!

natala
04-02-2010, 23:41
ja sie przy biegunkach tez przerzucam na jednorazowki (my jakies eko uzywamy), bo czasem zanim zdjelam dziecia z przewijaka juz byl do przebrania znowu... sily nie bylo, zeby to w wielo ogarnac...