Zobacz pełną wersję : jak radzicie sobie przy biegunce?
Mamamaria
02-02-2010, 00:12
u dziecka oczywiście. Bo dziś skończyły mi się pieluchy i otulacze - pralka nie nadąża, a ja z nią... Wszystko co mozliwe poszło do pralki i albo schnie, albo sie pierze a częś czeka w kolejce - bo i miejsce do wieszania ograniczone. Czy otulacze - kieszonki (PUL) można suszyć na grzejniku?:help:
No i założyłam jednorazówkę i wszystko poszło bokiem!
bianka2009
02-02-2010, 07:57
Nie mam doświadczeń z biegunką ale ja naszykowałabym duuuużą stertę tetry z wkładkami papierowymi + otulacze.
Moje otulacze i kieszonki często suszą się na kaloryferze tylko ustawiam go tak aby nie był gorący i nie kładę pulem bezpośrednio na kaloryfer.
tony tetry,otulacze w rękach prałam i obok grzejnika (bardzo blisko ale bez dotykania),pupę tylko wodą i ściereczką przemywałam (może się odparzyć bardzo szybko) i wietrzenie po kilka minut po każdej kupie.
jak otulaczy brak to wsadzaj tetrę w pieluchę jednorazową- nie wycieknie i może nie ubrudzi się jednorazówka tak szybko,będzie na kilka razy, albo właśnie kieszonkę (ale tu też szkoda,bo biegunkowa kupa jest żrąca i może się nie odpierać).
acha, wkładki papierowe mogą nie pomagać,zależy od konsystencji kupy.
Mamamaria
02-02-2010, 09:13
Dzięki. Tetra już w uzyciu, ale chyba bez papierków, wydaje mi się, ze utrudniaja wchłanianie tej kupy i przez nie leci bokiem. Najgorzej z otulaczami - wyprałam ręcznie, niby czyste, ale zapach został... Szczęsliwie pupa się nie odparza,a le wierzę, ze to zasługa wielorazówek właśnie, bo z jedo- mam bardzo złe doświadczenia.
bianka2009
02-02-2010, 09:37
Właśnie u nas w jednorazówkach też pupa cały czas odparzona. Szkoda mi było dziecka. Nie chciało mi się wierzyć, że w wielo bez smarowania pupy nie będzie odparzeń. Jednak jestem bardzo miło zaskoczona :)
wiem niestety,że zapach zostaje po praniu ręcznym więc kombinuj tak,żeby jednak jak najczęściej prać w pralce.
u nas tez jednorazowki nie trzymaja kupy;)
Ratuj sie tetra, zawija sie brzegi lekko do srodka, by nic nie wyplywalo. i raczej bez papierkow, chociaz lesli masz wkladki polarowe to moze pomoc w sensie, ze sie pielcha az tak nie ubrudzi. Malinowka wprawdzie biegunki nie ma, ale ma 4.5miesiaca, jest tylko na piersi i wali plynne kupy min 4 razy dziennie;)
Tez susze jak Magda, blisko grzejnika.
luandzia
03-02-2010, 20:06
moja mala nie ma biegunki ale dostaje antybiotyk i przy tym kupka jest co chwile no i niestety uzywam teraz pampkow ktore mi jeszcze zostaly bo nie mam az tyle pieluch zeby az tak czesto prac zwlaszcza ze poczta zgubila paczke z moimi nowymi pieluchami ...ale mysle ze za dwa trzy dni wrocimy do wielo
co do odparzen to Helenki nie smaruje niczym i ani w pampkach ani w wielo nic sie nie dzieje odkrylam to przypadkiem jak krem sie skonczyl a maz zapomnial kupic nowy
Mamamaria
04-02-2010, 22:49
cośjest z tą pocztą, dużo dzieci mają(?), bo moje też zaginęły
Ojej, wspolczuje, biedny maluszek! Kiedy Orli mial 9 miesiecy i mial rotawirus, to przerzucialm sie na jednorazowki, bo nie wyrabialam z praniem. 2 dni byl na pampersach, mylam czesto pupke, wietrzylam, kremowalam. Na szczescie po dwoch dniach bylo juz duzo lepiej, duzo zdrowka wam zycze!
ja sie przy biegunkach tez przerzucam na jednorazowki (my jakies eko uzywamy), bo czasem zanim zdjelam dziecia z przewijaka juz byl do przebrania znowu... sily nie bylo, zeby to w wielo ogarnac...