PDA

Zobacz pełną wersję : Twórcze podejście do pieluch

Aloha
01-02-2010, 12:04
Nie wiedziałam jaki temat postu dać, ale chodzi z grubsza o to, żeby zebrać pomysły na trochę inne zastosowanie różnych elementów pieluchowych. Może się przyda mamom zaczynającym pieluchowanie ... I tak na przykład:

1. Kieszonka PUL = Otulacz

Kieszonkę PUL (bez wkładu) można wykorzystać również jako otulacz. Rozwiązanie sprawdza się w sytuacjach kiedy nagle zabraknie czystego otulacza. :lol:

2. Wkład chłonny = pielucha

Z kolei kiedy zabraknie pieluchy do otulacza można wykorzystać wkład chłonny (bawełniany/bambusowy/konopny ... w każdym razie uszytego z materiału przyjaznego dla skóry) i umieścić go bezpośrednio w otulaczu. Kolejny plus - w ten sposób wykorzystuje się naturalne antybakteryje właściwości niektórych włókien (bambus.konopie), które w kieszonce PUL się marnują :mrgreen:

....
Macie jeszcze jakieś fajne patenty to wpisujcie :D

AJ
01-02-2010, 13:04
Nie przejmowanie się konwenansami i założenie pieluszki tył na przód, gdy tak wygodniej - np. gdy dziecko leży na brzuchu. Wyczytałam to u Kingi :thumbs up: i bardzo mi się przydało (a sama pewnie tak szybko bym na to nie wpadła:duh:) i gdy zaszła potrzeba założenia pieluch w nocy, to nie kręciłam dzieckiem dodatkowo, tylko zakładałam jak wygodniej :mrgreen:

ps. ale jakbym była początkująca, to nie wiem czy trafiłabym do wątku po tytule. Może dodać nawias, że "dla początkujących"?

Aloha
01-02-2010, 13:21
AJ, tytuł zawsze można zmienić, na razie zostawię chyba, bo jak dodam dla początkujących to inne osoby nie wejdą. No a wasze pomysły są tutaj bezcenne ... :)

Mania
01-02-2010, 14:41
gdy mała ubrudziła wszystkie otulacze, to jako otulacz rewelacyjnie sprawdziły się zwykłe polarowe spodenki:)

phoebe
01-02-2010, 21:07
No cóż, może to niezbyt oryginalny pomysł ale używam PULa od IB jako otulacza do tetry albo muślinów albo innych wkładek.

Gertruda
01-02-2010, 21:09
Jak mi zabrakło otulaczy i kieszonek to odwrotnie założyłam formowaną kieszonkę z polarkiem w środku i polarek służył jako otulacz tylko ciężko się rzepy zapinało

Foxy Lady
01-02-2010, 21:49
I ja banalnie, ale nie od razu wpadłam na to, żeby dokupić wkładek do kieszonek. Ja zawsze piorę całe (niektórzy chyba nie?!), a kieszonka schnie zazwyczaj szybciej niż wkład.
No i jak ma się na zmianę, to można częściej używać.

mamaduo
01-02-2010, 21:57
ja takze uzywam IB jako otulaczy, kieszonek jako otulaczy, zapinam odwrotnie jak dziec sie wierci,
ale jedna lekarka opowiadala mi jak "tworczo" uzywac pampersow :D - mianowicie ona uzywala 10 lat temu pamkow jako otulaczy - czyli w pampersa pakowala tetre - dzieki temu pampers starczal jej na pol dnia albo i caly :D

ala
01-02-2010, 22:11
ja takze uzywam IB jako otulaczy, kieszonek jako otulaczy, zapinam odwrotnie jak dziec sie wierci,
ale jedna lekarka opowiadala mi jak "tworczo" uzywac pampersow :D - mianowicie ona uzywala 10 lat temu pamkow jako otulaczy - czyli w pampersa pakowala tetre - dzieki temu pampers starczal jej na pol dnia albo i caly :D

znam takie praktyki, moja mama pracowała w domu małego dziecka i tam tez tak "się robiło"

Malina
02-02-2010, 20:02
ja b czesto uzywam polarowych spodenek jako otulacza ;P
bo skoro mozna uzywac welnianych to dlaczego by nie polarowych.Wpadlam na ten pomysl, kiedy mloda wyrosla z otulaczy, w tym polarkowcyh. W sumie idea nie jest nowa, bo jak sie okazalo w uk takie spodenki sa b popularne, nazywaja sie potocznie flongis i mozna je kupic w roznych kolorach i tylko w tym celu.
:D

Aloha
03-02-2010, 09:45
Ja myślę, że wełniane gacie (ale takie długie, nie tylko pupę zasłaniające) to jest w ogóle rewelacja. U nas chyba to jest wciąż mało popularne, chyba ze względu na ceny.

Mamusia Jasia
03-02-2010, 10:00
Kiedyś zabrakło mi wkładów i użyłam wielorazowych chusteczek frotkowych.

Malina
03-02-2010, 14:35
Ja myślę, że wełniane gacie (ale takie długie, nie tylko pupę zasłaniające) to jest w ogóle rewelacja. U nas chyba to jest wciąż mało popularne, chyba ze względu na ceny.

W ogole one sa piekne:) jak sobie ogladam czasami to padam z zachwytu. mam ochote sama sobie, tzn malinowce, wydziergac, tylko ze nie potrafie;)
One wszedzie sa uwazane za b drogie, i dlugo sie na nie czeka, niestety, ale cos za cos. Tutaj sa tez w uzyciu takie mini spodniczki dla dziewczynek.

Aloha, uzywacie? Bo ja sie zastanawiam, czy uzywanie ich latem ma sens. Polar tez chyba bedzie za goracy, nawet jako otulacz.

Aloha
03-02-2010, 14:39
Wełnianych długich gaci nie mam. Mam tylko krótsze, za to różne. Tylko na pupę i takie prawie do kolan. A na lato wełna nadaje się lepiej niż polar, bo jest przewiewniejsza. Podobno wełna na lato właśnie najlepsza, bo nie dogrzewa tak jak sztuczne materiały.

Aloha
16-03-2010, 13:30
Podzielę się jeszcze pewnym patentem na wieszanie pieluch w przypadku braku miejsca na sznurku: spinam dwie pieluchy rzepami (spinam skrzydełka ze skrzydełkami) i przerzucam to przez sznurek :)

ala
16-03-2010, 13:44
ja wieszam tylko za jedno skrzydełko, reszta dynda :)

JustNik
16-03-2010, 20:55
ja wszystkie wkladki BG, iB itd przypinam na suszarce - "osmiornicy" - takiej jak do skarpetek i wieszam toto niedaleko kaloryfera
na 1 haczyku miesci mi się 14szt, lub nawet podwójnie
schnie szybko i zyskuje mnostwo miejsca na suszarce...

ewinka
16-03-2010, 23:02
A z innych patentów, to dla dodatkowej ochrony przed przesikaniem pieluchy (np. w nocy lub na spacerze, zwłaszcza zimą) zakładam na pieluchę (np. kieszonkę) wełniane szorty. Super działa!

zyta
06-07-2010, 00:32
Ja w domu czasem zakładam pieluchę formowankę bez otulacza albo tetrę w majteczki dziecięce. Zawsze zaoszczędza to otulacza. Ostatnio otulacz często przemaka po pierwszym siku i mamy ciągły niedobór.

mama-donna
06-07-2010, 12:58
Nie miałam kąpieluszek a jednorazóki okazały się trochę za duże a bałam się o wpadkę z kupką więc ubrałam małą w kieszonkę PUlową of course bez wkładu i też dało radę :) Poza tym to mało twórcza jestem.