Zobacz pełną wersję : Twórcze podejście do pieluch
Nie wiedziałam jaki temat postu dać, ale chodzi z grubsza o to, żeby zebrać pomysły na trochę inne zastosowanie różnych elementów pieluchowych. Może się przyda mamom zaczynającym pieluchowanie ... I tak na przykład:
1. Kieszonka PUL = Otulacz
Kieszonkę PUL (bez wkładu) można wykorzystać również jako otulacz. Rozwiązanie sprawdza się w sytuacjach kiedy nagle zabraknie czystego otulacza. :lol:
2. Wkład chłonny = pielucha
Z kolei kiedy zabraknie pieluchy do otulacza można wykorzystać wkład chłonny (bawełniany/bambusowy/konopny ... w każdym razie uszytego z materiału przyjaznego dla skóry) i umieścić go bezpośrednio w otulaczu. Kolejny plus - w ten sposób wykorzystuje się naturalne antybakteryje właściwości niektórych włókien (bambus.konopie), które w kieszonce PUL się marnują :mrgreen:
....
Macie jeszcze jakieś fajne patenty to wpisujcie :D
Nie przejmowanie się konwenansami i założenie pieluszki tył na przód, gdy tak wygodniej - np. gdy dziecko leży na brzuchu. Wyczytałam to u Kingi :thumbs up: i bardzo mi się przydało (a sama pewnie tak szybko bym na to nie wpadła:duh:) i gdy zaszła potrzeba założenia pieluch w nocy, to nie kręciłam dzieckiem dodatkowo, tylko zakładałam jak wygodniej :mrgreen:
ps. ale jakbym była początkująca, to nie wiem czy trafiłabym do wątku po tytule. Może dodać nawias, że "dla początkujących"?
AJ, tytuł zawsze można zmienić, na razie zostawię chyba, bo jak dodam dla początkujących to inne osoby nie wejdą. No a wasze pomysły są tutaj bezcenne ... :)
gdy mała ubrudziła wszystkie otulacze, to jako otulacz rewelacyjnie sprawdziły się zwykłe polarowe spodenki:)
No cóż, może to niezbyt oryginalny pomysł ale używam PULa od IB jako otulacza do tetry albo muślinów albo innych wkładek.
Gertruda
01-02-2010, 21:09
Jak mi zabrakło otulaczy i kieszonek to odwrotnie założyłam formowaną kieszonkę z polarkiem w środku i polarek służył jako otulacz tylko ciężko się rzepy zapinało
Foxy Lady
01-02-2010, 21:49
I ja banalnie, ale nie od razu wpadłam na to, żeby dokupić wkładek do kieszonek. Ja zawsze piorę całe (niektórzy chyba nie?!), a kieszonka schnie zazwyczaj szybciej niż wkład.
No i jak ma się na zmianę, to można częściej używać.
ja takze uzywam IB jako otulaczy, kieszonek jako otulaczy, zapinam odwrotnie jak dziec sie wierci,
ale jedna lekarka opowiadala mi jak "tworczo" uzywac pampersow :D - mianowicie ona uzywala 10 lat temu pamkow jako otulaczy - czyli w pampersa pakowala tetre - dzieki temu pampers starczal jej na pol dnia albo i caly :D
ja takze uzywam IB jako otulaczy, kieszonek jako otulaczy, zapinam odwrotnie jak dziec sie wierci,
ale jedna lekarka opowiadala mi jak "tworczo" uzywac pampersow :D - mianowicie ona uzywala 10 lat temu pamkow jako otulaczy - czyli w pampersa pakowala tetre - dzieki temu pampers starczal jej na pol dnia albo i caly :D
znam takie praktyki, moja mama pracowała w domu małego dziecka i tam tez tak "się robiło"
ja b czesto uzywam polarowych spodenek jako otulacza ;P
bo skoro mozna uzywac welnianych to dlaczego by nie polarowych.Wpadlam na ten pomysl, kiedy mloda wyrosla z otulaczy, w tym polarkowcyh. W sumie idea nie jest nowa, bo jak sie okazalo w uk takie spodenki sa b popularne, nazywaja sie potocznie flongis i mozna je kupic w roznych kolorach i tylko w tym celu.
:D
Ja myślę, że wełniane gacie (ale takie długie, nie tylko pupę zasłaniające) to jest w ogóle rewelacja. U nas chyba to jest wciąż mało popularne, chyba ze względu na ceny.
Mamusia Jasia
03-02-2010, 10:00
Kiedyś zabrakło mi wkładów i użyłam wielorazowych chusteczek frotkowych.
Ja myślę, że wełniane gacie (ale takie długie, nie tylko pupę zasłaniające) to jest w ogóle rewelacja. U nas chyba to jest wciąż mało popularne, chyba ze względu na ceny.
W ogole one sa piekne:) jak sobie ogladam czasami to padam z zachwytu. mam ochote sama sobie, tzn malinowce, wydziergac, tylko ze nie potrafie;)
One wszedzie sa uwazane za b drogie, i dlugo sie na nie czeka, niestety, ale cos za cos. Tutaj sa tez w uzyciu takie mini spodniczki dla dziewczynek.
Aloha, uzywacie? Bo ja sie zastanawiam, czy uzywanie ich latem ma sens. Polar tez chyba bedzie za goracy, nawet jako otulacz.
Wełnianych długich gaci nie mam. Mam tylko krótsze, za to różne. Tylko na pupę i takie prawie do kolan. A na lato wełna nadaje się lepiej niż polar, bo jest przewiewniejsza. Podobno wełna na lato właśnie najlepsza, bo nie dogrzewa tak jak sztuczne materiały.
Podzielę się jeszcze pewnym patentem na wieszanie pieluch w przypadku braku miejsca na sznurku: spinam dwie pieluchy rzepami (spinam skrzydełka ze skrzydełkami) i przerzucam to przez sznurek :)
ja wieszam tylko za jedno skrzydełko, reszta dynda :)
ja wszystkie wkladki BG, iB itd przypinam na suszarce - "osmiornicy" - takiej jak do skarpetek i wieszam toto niedaleko kaloryfera
na 1 haczyku miesci mi się 14szt, lub nawet podwójnie
schnie szybko i zyskuje mnostwo miejsca na suszarce...
A z innych patentów, to dla dodatkowej ochrony przed przesikaniem pieluchy (np. w nocy lub na spacerze, zwłaszcza zimą) zakładam na pieluchę (np. kieszonkę) wełniane szorty. Super działa!
Ja w domu czasem zakładam pieluchę formowankę bez otulacza albo tetrę w majteczki dziecięce. Zawsze zaoszczędza to otulacza. Ostatnio otulacz często przemaka po pierwszym siku i mamy ciągły niedobór.
mama-donna
06-07-2010, 12:58
Nie miałam kąpieluszek a jednorazóki okazały się trochę za duże a bałam się o wpadkę z kupką więc ubrałam małą w kieszonkę PUlową of course bez wkładu i też dało radę :) Poza tym to mało twórcza jestem.