PDA

Zobacz pełną wersję : dzien dobry ;)

trzy_misie
27-01-2010, 11:31
Czy można się do Was przyłączyć? :D

Od jakiegoś czasu bardzo intensywnie myślałam o przejściu na wielorazowe pieluszki. No i tak myślałam, myślałam, czas leciał, a córka zaraz skończy 8ms. W końcu parę dni temu trafiłam na promocję Flip i na Naughty Baby, stwierdziłam, że nie ma na co czekać i zamówiłam! Wystartuję z 4 Flip'ami z otulaczem i 2 kieszonkami NB. Dokupiłam sobie jeszcze do kompletu worek i papierki :)

Nie mogę się już doczekać listonosza. Mam nadzieję, że wielorazowe pieluchowanie w praktyce tak samo mi się spodoba jak w teorii ;)

Czy powinnam coś jeszcze dokupić na start? Na razie będę używać ich na zmianę z jednorazówkami i mam zamiar sukcesywnie dokupywać wielo i odchodzić od jednorazówek.
Powiedzcie czy do tych pieluch, które zamówiłam mogę dokupić jakieś wkładki "nocne"?

Pozdrawiam!
a.

tonya
27-01-2010, 13:01
Hej trzy_misie!!! :hello: Witaj sierpnióweczko 2007 ;)

Ja co prawda w pieluchach też początkująca jestem, ale są tu bardziej doświadczone mamy, które zawsze służą radą i pomocą :)

magnolia
27-01-2010, 13:06
witaj trzy misie:)
Fajnie,że zdecydowałaś się na wielo, za chwilę się przekonasz w praktyce ile to frajdy:)
Co do zestawu to na początek możesz jeszcze jakieś formowanki dokupić (polecam bazarek) i najzwyklejszą tetrę wkładać do tych otulaczy też możesz jak ci się wkłady skończą. Co do nocy to bardzo możliwe, że NB wytrzyma całą noc, zależy ile twoja mała sika, ta kieszonka ma 2 wkładki więc już nie trzeba dodatkowych dokupować...Jak już wypróbujesz to co kupiłaś to zobaczysz co wam się podoba, co nie, czego chcecie więcej a czego mniej. Miłego pieluchowania:thumbs up:
edit: a i koniecznie napisz recenzję tych flipów w dziale recenzje bo to nowość i chyba jesteś jedną z pierwszych używających ich jeśli się nie mylę...

trzy_misie
27-01-2010, 13:16
Tonya? Ta Tonya?

Cześć! Coś ty tak od nas odeszła bez słowa, no wiesz :) Nagana! :D

Gratuluję kolejnej pociechy! I mi się "ps" nasunął przy okazji... - czy wielorazówki mają jakiś okres ważności? :D czy jakbym zechciała mieć 3 dziecko za 4 lata, to mogę je przechować? :D

erithacus
27-01-2010, 13:41
Pewnie, że możesz przechować, nic im sie nie stanie. Ale poczytaj sobie, co tu dziewczyny pisały: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=22902
A jako wkłady chłonne fajnie sprawdzają się ręczniczki z ikei (nackten) za niecałe 2zł. Tetra też jest ok, ale mniej chłonna i trochę wkurzająca w praniu (przynajmniej takie jest moje odczucie).
Możesz też porobic polarowe wkładki, żeby nie było mokro przy pupie.

tonya
27-01-2010, 13:46
tak tak ta Tonya ;) buziole kochana :ninja:

a z sierpniówek zostałam wykreślona za brak aktywności :hide: potem chciałam wrócić ale jakoś nie wyszło :duh:

sorki za OT tu się przeca o pieluchach gada ;)

ewinka
27-01-2010, 14:02
Witaj trzy misie :hello:

Poczytaj sobie o pieluszkach w dziale recenzji i szukaj na bazarku - ja tak zaczęłam - kupowałam, co tańsze okazje i wypróbowywałam. A na bazarku można naprawdę się świetnie obkupić :mrgreen:
A ja też mam zamiar pieluszki zachować dla następnego dziecka, a właściwie w między czasie oddaję je mojej przyjaciółce i jak jej dziecko podrośnie, to będą dla mojego przyszłego.

Jak będziesz miała z czasem jakieś pytania, trudności, wątpliwości, to zaglądaj na forum - znajdziesz wiele odpowiedzi.

Powodzenia :thumbs up:

trzy_misie
27-01-2010, 14:09
dzięki za linka, erithacus!

ps.tonya, tam wiele sie zmienilo, fajnie jest, wróć!

trzy_misie
28-01-2010, 12:06
Dziewczyny a jak rozwiązałyście sprawy wyjazdów, np wakacji dwutygodniowych? Wtedy chyba tylko pranie ręczne, bo nie zawsze pralka dostępna...? Wyczytałam jeszcze, że używacie ręczniczków np frotkowych do czyszczenia pupy. Czy ich trzeba używać w połączeniu z wodą/mydłem? Ja nie mam w domu przewijaka, przewijam w pokoju, łazienka do tego celu za mała no i jak to jeszcze jestem sobie w stanie wyobrazić, to nie wiem jak na zewnątrz, gdy nie ma dostępu do kranu, jak wtedy z qpy dzieciaka wyczyścić? I co robicie z 'twardą' zawartością gdy jestescie w miejscu, gdzie nie ma pod nosem WC? W domu sprawa prosta, rozwiązanie idealne, ale co z tym papierkiem z qpą zrobić np. u lekarza? Przy jednorazówkach mozna było zwinąć pieluchę i wziąć ze sobą... Poradzcie co robicie w przypadku wielo. Wybaczcie głupie pytania :)

trzy_misie
28-01-2010, 12:12
Jak do mnie dotrą to jasne, napiszę! Ale jako że paczka jeszcze ze sklepu nie wyszła, bo oczekują na Flipy, to domówiłam jeszcze proszek antybakteryjny, olejek herbaciany i.... BunGenius V.3, chyba zwariowałam...
witaj trzy misie:)
Fajnie,że zdecydowałaś się na wielo, za chwilę się przekonasz w praktyce ile to frajdy:)
Co do zestawu to na początek możesz jeszcze jakieś formowanki dokupić (polecam bazarek) i najzwyklejszą tetrę wkładać do tych otulaczy też możesz jak ci się wkłady skończą. Co do nocy to bardzo możliwe, że NB wytrzyma całą noc, zależy ile twoja mała sika, ta kieszonka ma 2 wkładki więc już nie trzeba dodatkowych dokupować...Jak już wypróbujesz to co kupiłaś to zobaczysz co wam się podoba, co nie, czego chcecie więcej a czego mniej. Miłego pieluchowania:thumbs up:
edit: a i koniecznie napisz recenzję tych flipów w dziale recenzje bo to nowość i chyba jesteś jedną z pierwszych używających ich jeśli się nie mylę...

yetta
29-01-2010, 02:36
Witaj trzy_misie. :D Gratuluję decyzji wyboru wielorazówek. Ja zaczynałam od Bum Geniusów V3. To były pierwsze wielorazówki, które trzymałam w rękach. Teraz nie pojmuję jak mogłam nie wiedzieć o nich wczesniej. Ale lepiej późno, niż wcale. Życzę Ci, żebyś wsiąkła w wielorazówki, tak jak my. ;)

figa84
29-01-2010, 03:17
Witaj:-) Bg i u mnie były pierwsze:-)A co to za Flipy?Co do lekarzy i innych takich miejsc, to ja pakuje w woreczek na pieluchy i już (taki z PUL'a). Tylko moje dziecie jeszcze nie robi "na twardo" (nie wiedziałam jak napisać, żeby nie było źle). I używam wtedy chusteczek jednorazowych:-/ ale inaczej się w niektórych miejscach nie da. W sumie za 4 miesiace zużyłam 1 opakowanie i trochę napoczełam kolejne, więc nie jest źle:-)

Krasnala
29-01-2010, 09:35
Witaj 3Misie!! Ja czasem na szczególne sytuacje zakładam dziecku jednorazówki. Myślę, że nie ma w tym nic złego. Na wakacje bez pralki nie wiem czy bym zabierała wielo - jeśli już to chyba wtedy jakieś wkładki bym zakładała, żeby się lepiej spierało. Ja akurat byłam na krótkich wakacjach z wielo, ale były momenty, że panie nie wysychało i musiałam kupować jednorazowki na sztuki. Ale tak generalnie na wyjścia zakłada normalnie wielo, moje dziecko akurat nie robi grubszych spraw na spacerach itp.

trzy_misie
29-01-2010, 11:55
Witaj yetta! Na BG zdecydowałam się po lekturze Twojego wątku. Później natomiast znalazłam pieluchy szyte przez Ciebie i będę się odzywać za jakiś czas (mogę?), jak już trochę poznam wielo w praktyce!
Witaj trzy_misie. :D Gratuluję decyzji wyboru wielorazówek. Ja zaczynałam od Bum Geniusów V3. To były pierwsze wielorazówki, które trzymałam w rękach. Teraz nie pojmuję jak mogłam nie wiedzieć o nich wczesniej. Ale lepiej późno, niż wcale. Życzę Ci, żebyś wsiąkła w wielorazówki, tak jak my. ;)

trzy_misie
29-01-2010, 11:59
No właśnie samo zawinięcie nie stanowi problemu, ale gdybym chciała w tych moich Flip'ach tylko wkładkę wymienić, to wtedy pojawia się problem. Mokra wkładka do worka, sucha w otulacz i na tyłek, a co z ewentualną qpą? :D Ps. A Flip'y to jakaś nowość BumGenius (otulacz + wkładka z mikrowłókna+polarku lub z organicznej bawełny), są w promocji 2 za 1, więc się skusiłam. Planuję, jak się sprawdzą, dokupić więcej wkładek. One nie mają kieszonki, więc wymienia się tylko wkład. Stąd moje pytanie o pozbywanie się zawartości :)

erithacus
29-01-2010, 12:40
Myślę, że jak juz zaczniesz stosować wielorazówki, to znajdziesz też "sposób na kupę" :) Teraz zaczynasz i pewnie wszytsko Cię przeraża, ale w praktyce to naprawdę nie wygląda tak źle, jak sie może wydawać. Pomyśl - jeśli chcesz przewinąć dziecko (czy to na wielo, czy na jedno-) zawsze musisz znaleźć do tego odpowiednie miejsce. A jak juz znajdziesz takie miejsce (np. supermarket, przychodnia itp.) to tam przecież są toalety. :) Latem, kiedy można dziecia przewinąć nawet na ławce w parku, możesz kupę wyrzucić np. do pojemnika na psie odchody. A w najgorszym wypadku pakujesz całość do woreczka i czym prędzej udajesz się do domu, albo pierwszej najbliższej toalety. Kiedy wychodzisz na spacer i w tym czasie spodziewasz się grubszej sprawy, wkładasz do pieluchy papierek albo polarowy wkład, żeby w razie czego mieć tą grubszą sprawę w co zawinąć. :)

trzy_misie
29-01-2010, 13:32
Na pewno będzie tak jak mówisz ;) Jednak teraz muszę choć w teorii napocząć temat z każdej strony, żeby czuć się pewniej. Przed chwilą opowiedziałam teściowej o pomyśle i się zachwyciła, a to ona będzie się Leną zajmowała za 2 miesiące. Może nie połączyła jeszcze faktów :D Moim rodzicom też się pomysł spodobał, nawet przysponsorowali noj ostatnie zakupy! Żyć nie umierać!

Aloha
29-01-2010, 14:43
Witaj Trzymisie :) Znajdziesz tutaj na forum wiele odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości, z czasem to wszystko wydaje się dużo prostsze niż początki :) W kwestii wyjść i zabezpieczania się, to zawsze możesz brać ze sobą chusteczki nawilżane. Ja ze sobą zabieram na wyjazdy jedną zawsze tę samą paczkę - przydała się nam chyba raz kiedyś w podróży, a tak leży i wciąż jest na czarną godzinę. Co do reszty to erithacus chyba napisała wszystko :)

trzy_misie
29-01-2010, 21:26
Ja na tym forum od tygodnia siedzę i wygrzebałam już całkiem sporo informacji :D :D tylko praktycznego obycia mi brak. Przyjdzie z czasem!

yetta
29-01-2010, 21:54
Na pewno będzie tak jak mówisz ;) Jednak teraz muszę choć w teorii napocząć temat z każdej strony, żeby czuć się pewniej. Przed chwilą opowiedziałam teściowej o pomyśle i się zachwyciła, a to ona będzie się Leną zajmowała za 2 miesiące. Może nie połączyła jeszcze faktów :D Moim rodzicom też się pomysł spodobał, nawet przysponsorowali noj ostatnie zakupy! Żyć nie umierać!

Teraz jesteś ciekawa wszystkiego co dotyczy wielorazówek, rozumiem to doskonale. Wszystko co przeczytasz kiedyś ci sie przyda. To jedna strona medalu. A druga, jesteś pewnie przerażona ogromem wiedzy i wydaje ci się, że momentami przestajesz rozumieć co do czego. To też normalne. To jest coś nowego i nieznanego, stąd niepewność. Trzeba zacząć używać, bo wówczas rozjaśnia sie w głowie całkowicie. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. ;)

morepig
29-01-2010, 22:27
no hej trzymisiu :)
jakby co polecam się, możesz wpaść i obejrzeć to i owo :) przymierzyć itp

yetta
29-01-2010, 23:05
Witaj yetta! Na BG zdecydowałam się po lekturze Twojego wątku. Później natomiast znalazłam pieluchy szyte przez Ciebie i będę się odzywać za jakiś czas (mogę?), jak już trochę poznam wielo w praktyce!

trzy_misie... jak będziesz miała pytania do mnie, to odzywaj się jak najbardziej. ;)

trzy_misie
29-01-2010, 23:31
Ooo czesc marta :) teraz mi zaświtało, że widziałam coś futrzastego na pupie twojego syna! dzięki za propozycje, jak będę planowała dalsze zakupy to będę cię męczyć :D

no hej trzymisiu :)
jakby co polecam się, możesz wpaść i obejrzeć to i owo :) przymierzyć itp