Zobacz pełną wersję : Czy jest sens teraz?
asiowiec
13-01-2010, 23:58
Bardzo mi się podoba pieluchowanie wielo, ale zastanawiam się czy teraz jest sens. Mały ma już prawie pół roku i nie wiem czy to nie za późno na rozpoczęcie tej zabawy. Boję się zainwestować kasy, a jeśli się okaże to niewypałem :frown Co o tym myślicie? Poza tym nie mam zielonego pojęcia, co kupić, co to są te papierki, jak co to kieszonka, formowanka :confused: Jakaś zielona jestem. Nie wiem ile musiałabym czego kupić i ile kasy uzbierać. BŁAGAM O ODPOWIEDZI!!!!
sens jest a o odpowiedzi na pytania sie sama postaraj, polecam wyszukiwarke i opcje zaawansowane tejze. powodzenia (ja z córą zaczynałam wielo jak miała ok 11 m-cy :) )
Mayka1981
14-01-2010, 00:04
się nie bój, trzy dni czytania działu pieluszkowego i będziesz oblatana :thumbs up:
i nie, nie jest za późno, wszak jeszcze sporo czasu pieluszkowego przed Wami... no chyba że wdrożysz wychowanie bezpieluchowe :ninja:
Czytaj czytaj czytaj - innej rady nie ma:hello:
asiowiec
14-01-2010, 00:07
się nie bój, trzy dni czytania działu pieluszkowego i będziesz oblatana
Czytaj czytaj czytaj - innej rady nie ma:hello:
Chyba nie ma innej rady, będę czytać i kasę zbierać. :rolleyes:
Mayka1981
14-01-2010, 00:11
No, kasa też się przyda - ale to na początek, potem zaoszczędzisz :thumbs up:
asiowiec my zaczynaliśmy z wielo w 3 miesiącu (pod koniec) i było warto. Czytaj i jeszcze raz czytaj, wciągniesz się raz dwa, najważniejsze to coś kupić i spróbowac. Rozjaśni ci się i pojmiesz co do czego szyciej niż myślisz. Bo teraz od natłoku informacji, to pewnie jesteś przerażona. Ja tak miałam, byłam zachwycona czytając o wielorazówkach i przerażona, że w większości nie wiem o co chodzi. Pojęłam o co chodzi i to szybko.
Powodzenia. :thumbs up:
Zaczęłam jak Mały miał 5 miesięcy. Uprzedzam, wciąga.
asiowiec
14-01-2010, 00:59
asiowiec my zaczynaliśmy z wielo w 3 miesiącu (pod koniec) i było warto. Czytaj i jeszcze raz czytaj, wciągniesz się raz dwa, najważniejsze to coś kupić i spróbowac. Rozjaśni ci się i pojmiesz co do czego szyciej niż myślisz. Bo teraz od natłoku informacji, to pewnie jesteś przerażona. Ja tak miałam, byłam zachwycona czytając o wielorazówkach i przerażona, że w większości nie wiem o co chodzi. Pojęłam o co chodzi i to szybko.
Powodzenia. :thumbs up:
Przerażona to dobre określenie. Muszę chyba pogadać z kimś ko używa live, żeby szczegółowo wytlumaczył i wyłożył jak krowie na rowie :D
Muszę chyba pogadać z kimś ko używa live
To jest bardzo dobry pomysł. :mrgreen:
my zaczynaliśmy właśnie jak młody miał 6 mcy.
też z początku nic nie kumałam co kieszonka, co formowanka. mózg mi się wieszał dosłownie na tych wątkach pieluchowych :hide:
yetta dobrze prawi, kup coś na początek, nawet 2, 3 sztuki i zorientujesz się szybciutko jak to to się nosi dzieciowi, jak długo/krótko schnie.
my jakiś czas używalismy wielo i pampków jednocześnie, zanim tych wielo
nam przybyło wystarczająco, żeby z pampów zrezygnować całkowicie.
powodzenia!
aha, grozi uzależnieniem ;-)
lawendax
14-01-2010, 01:29
Ja z małą zaczęłam jak miała koło 8 miesięcy. Jednoczesnie zaczęłam ją wysadzać i szybko załapała. Uważam że nie tylko wielorazówki ale także EC mozna zacząć póżniej.
kaka-llina
14-01-2010, 01:39
kurcze właśnie chciałam założyć identyczny wątek... moje ma niecałe 5 m-cy.. na jakiekolwiek fundusze musze jeszcze poczekać... czyli jak bedzie miała 6-7 m-cy chyba spróbuję!
Aliona dobrze prawi :-)
kup najpierw coś na testy - może używane? i sprawdź, czy Wam pasuje.
Ja pieluchuję już 3 :-) tydzień moją 8-miesięczną pannę i jest super.
Powolutku dokupuję kolejne pieluszki (mam na razie 7 sztuk), a jak wszystko jest w praniu to zakładam jeszcze huggisa.
Najpierw spędziłam tydzień na tym forum i innych stronach przyswajając wiedzę i też mi się w głowie mieszało ;-)
Wczoraj opisałam moje początki tutaj :-)
http://mamawcentrum.blogspot.com/2010/01/eko-pupa.html
NIgdy nie jest za późno, żeby się nawrócić... na wielo :lol: Ja od początku używałam jednorazówek i tetry zamiennie, bo nie wiedziałam nic choćby o otulaczu :duh: a od 5go m-ca Tuśka była na EC, więc już jednorazówek szło malutko. Ale prawdziwych wielo zaczełyśmy używać późno :oops: A teraz nie wiem, jak mogło być inaczej :lol: Dość długo szukałyśmy co byłoby dobre na noc - i przyznaję, że trochę nas to zniechęcało, ale miałam postanowienie, że coś znajdę do końca paczki jednorazówek, które jeszcze miałam - udało się, a kilka nadal się wala.
Powodzenia :thumbs up:
I jak mówią dziewczyny - to wciąga :mrgreen:
My zaczęliśmy około roku dopiero. WARTO!!!!
manteiga
14-01-2010, 17:51
Ja bym nawet rzekła, że z niektórymi rodzajami pieluch trzeba poczekać na fazę testów aż będzie większy dzidziuś, zwłaszcza jak się takie chuchro jak mój urodzi - 2.5kg:) W jedynej posiadanej przez nas kieszonce Wonderoo Tomek się topił do jakiegoś trzeciego miesiąca.
ekomummy
14-01-2010, 17:58
Na pewno warto! Pieluszkowanie wielo nie jest takie trudne jak raz się spróbuje. Zanim się obejrzysz nie będziesz wychodziła z działu pieluszkowego ;-)
Możesz spróbować na początek np. formowankę i otulacz oraz kieszonkę. Z otulaczem możesz stosować też tetrę. W ten sposób będzie wiedziała jakie są różne rodzaje pieluszek i które wolisz. Żeby wyobrazić sobie AIO wystarczy zszyć kieszonkę tam gdzie jest wejście na wkład :cool:. Żeby wyobrazić sobie hybrydę (taką jak itti lub close parent) to wystarczy wyobrazić sobie otulacz do którego doczepiane są 2 wkładki. A pózniej są tylko różne modele powyższych rodzajów pieluszek.
Tutaj super krótka ściąga:
Formowanka: pieluszka która została uformowana za ciebie w ksztalcie majteczek. Zakłada się na nią otulacz (bez otulacza będą mokre ubranka) :).
Otulacz-to majteczki oddychające, które zakłada się na formowankę lub tetrę (lub inną pieluszkę składaną), żeby ubranie nie przemoczyło się.
Kieszonka-to pieluszka uformowana, z otwarciem (najczęściej z tylu) na włożenie wkładu chłonnego. Z zewnątrz jest juz pokryta materiałem PUL (nieprzemakalnym) dlatego nie wymaga otulacza.
Wkład chłonny= wyobraź sobie tetrę złożona w naleśnik.
AIO-Pieluszka która ma wszystko wbudowane. Zakładasz jak jednorazowe.
Hybryda-AIO do której trzeba dopiąć wkładki zanim założysz pieluszkę.
Powodzenia! i witaj w gronie mam pieluszkujących wielo :)
węgielek
14-01-2010, 18:05
to ja sie pochwale - zaczynalam uzywac wielorazowek, gdy moj synek mial... rok. a kilka z was wie, ze dluuuugo sie przymierzalam, ale albo odwagi mi braklo, albo przekonania, albo kasy.
ale zaczelam, maz zaakceptowal. teraz pieluchy ida nam tylko w nocy, a i tak nie zawsze.
powodzenia :thumbs up:
ps. pamietam moje przerazenie ale tez zaciekawienie kazda nowa pielucha. i pamietam, jak trudnobylo mi ogranac temat, te nazwy, ktore pojawialy sie na forum i na spotkaniach chustowych, wiesz, jak ze slepym o kolorach :)
ale warto bylo :D
To ja jeszcze innymi słowy powiem, że warto.
5 miesięcy to wcale nie jest dużo - na pewno jeszcze dłużej będziesz pieluchować niż kolejne 5 miesięcy :)
Zawsze warto zrobić coś dla dziecka, dla siebie i dla środowiska, czyli w sumie też dla siebie i swoich potomnych :lol:
A tetrę na pewno masz w domu. Dokup otulacz i już za półdarmo możecie śmigać :)
Zaczęłam jak młoda miała 9 miesięcy, od otulaczy i tetry, która miałam w domu (dwa otulacze mam na sprzedaż, jakbyś reflektowała ;)). A potem to już pooooooszło :D :D :D
A tu link do moich otulaczy: http://chusty.info/forum/showthread.php?t=24042
Mamamaria
15-01-2010, 16:39
tak jak piszą dziewczyny - ma sens. Jeżeli chodzi o noworodki to myslę, że jest to szczególnie trudne, a taki sypatyczny bobasek to zupełnie co innego - ja zaczynałam od 4 formowanek popolini i 40 szt. tetry i 2 otulacze. Potem okazało się, że mam ok. 30 formowanek :-) i kolejnego pieluszkowca
Ja chce teraz zacząć używać z 1,5 letnim synkiem.
Na razie nie widzę szans na odpieluszkowanie a ,że szykuje nam się następny maluszek to chyba one size nie były by złą inwestycją...
Myślę o Naughty Baby na razie- nie przerażają aż tak ceną a wydają się ok.
Tylko obawiam się czy naprawdę te one size będą pasować i na 13-kilowego chłopczyka i na małą kruszynkę???
Moje jedyne doświadczenia to własnoręcznie, ręcznie uszyta kieszonka (niezła była ale wyrośliśmy no i pula nie miała) i też się zastanawiam czy jest sens, czy kupione pieluszki będą pasować, czy przewidywane oszczędności to nie będzie kasa w błoto (zwłaszcza w tym okresie kiedy tak wiele wydatków się szykuje).
No nie wiem:hide:
anmuszka
23-01-2010, 14:01
ja zaczełam jak Ola miala okolo 6 miesiecy i poszlam do pracy. Wszyscy mi mowili ze nie dam rady. ale sie udalo i teraz sobie nei wyobrazam zycia bez pieluszek wielo.
ekomummy
23-01-2010, 14:12
Ja chce teraz zacząć używać z 1,5 letnim synkiem.
Na razie nie widzę szans na odpieluszkowanie a ,że szykuje nam się następny maluszek to chyba one size nie były by złą inwestycją...
Myślę o Naughty Baby na razie- nie przerażają aż tak ceną a wydają się ok.
Tylko obawiam się czy naprawdę te one size będą pasować i na 13-kilowego chłopczyka i na małą kruszynkę???
Moje jedyne doświadczenia to własnoręcznie, ręcznie uszyta kieszonka (niezła była ale wyrośliśmy no i pula nie miała) i też się zastanawiam czy jest sens, czy kupione pieluszki będą pasować, czy przewidywane oszczędności to nie będzie kasa w błoto (zwłaszcza w tym okresie kiedy tak wiele wydatków się szykuje).
No nie wiem:hide:
haszi, na pewno warto. I z ekologicznych :D i ekonomicznych powodów i dla dziecka (dużo dzieci lubi wielo).
Jeżeli chodzi o rozmiarówkę to szukaj opini na forum. Niektóre pieluszki będą dobre na obydwa szkraby chociaż z one size to wszystko zależy od pieluszki. Też miałam niedawno 2 maluchy w pieluchach i niektórych pieluszek używałam one size. Starszak potrzebował pieluchy na noc. W zmęczneniu zdażało mi się po praniu spróbować wciągać na niego coś co zapięte było dla niemowlaka :hide: lub odwrotnie :D.
panthera
23-01-2010, 14:14
oh jakze mnie pocieszyłyscie :)) ja miałam zamiar od poczatku wielorazowo, ale moje dziecie trafiło do szpitala jak miało miesiąc i tam zakładali mu Happy 0 bo wszystko inne było za wielkie i słyszec nie chcieli o niczym innym. Myślałam ze juz po ptokach i na pampersach przejedziemy do końca a tu prosze :)) super, odkładam kasę i od wiosny/ lata ruszamy
dodatkowo mobilizuje mnie fakt ze starszy był pampersowy i do tej pory ma problem w nocy... - pomagają nam bambino mio...
Ekomummy dzieki za ściage-rozjaśniła mi wiele.Też się przymierzamy do wielo, choć staram się wysadzać (ale pracuję).Na lato chcę pozbyć się wszystkiego.