PDA

Zobacz pełną wersję : jak zacząć?

mucha
27-11-2009, 10:08
wiem, że pewnie było ale czy możecie mi w żołnierskich słowach wyjaśnić o co tu chodzi i jak zacząć.
Mieliśmy 2 różne pieluszki testowe (z polaru i czegoś jeszcze) ale one zwyczajnie przemakały po około 30 minutach.
tak więc pytam:
- czy istnieją dobre pieluchy wielorazowe, które nie przemakają i które zmienia się tak często/rzadko jak pampersy?
- jaka konkretnie firma?
- czy coś jeszcze muszę wiedzieć czy też cała reszta to już dokładnie to samo co przy pampersach?

Mag
27-11-2009, 10:52
jako samozwańczy mod tego podforum:cool: witam Cię w pieluchach:D.
temat jest nieprawdopodobnie szeroki i co człowiek to opinia,więc na początek proponuję przeczytać stronę ekobaby.pl,tam jest bardzo jasno wszystko wyłożone,a potem możemy rozmawiać co dobre dla maluszka a co dla starszaka:).
musisz się jakoś wstępnie przygotować,żeby chociaż rozumieć słownictwo pieluchowe jakim się trzeba posługiwać tłumacząc cokolwiek w tej dziedzinie.
acha,i musisz zastanowić się czy chcesz wersję oszczędną finansowo (rozsądną) czy możesz przyszaleć trochę (to wersja hobbystyczna;-)).

rosass
27-11-2009, 10:56
na spotkaniu możemy pogadać, o pieluchach też:),
tylko chyba skrótami czas się nauczyć mówić:roll:

mucha
27-11-2009, 11:23
ale ja błagam o wstępne (totalnie krótkie) odpowiedzi na poniższe pytania
- czy istnieją dobre pieluchy wielorazowe, które nie przemakają i które zmienia się tak często/rzadko jak pampersy?
- jaka konkretnie firma?
- czy coś jeszcze muszę wiedzieć czy też cała reszta to już dokładnie to samo co przy pampersach?
Jeśli to temat rzeka to tym bardziej chcę wiedzieć czy warto się w nią zanurzać (nie wiem dlaczego ale przez twoją przenośnię stoi mi teraz przed oczyma rzeka wielkości wisły cala z pieluch wielo- i jednorazowych - to nie jest przyjemny widok ;) )

mamaduo
27-11-2009, 11:28
mozesz przewertowac cale podforum..ile forumek tyle odpowiedzi.
Ale: TAK, sa takie pieluchy wielrorazowe.
Firma: w zasadzie wszystkie AIO i kieszonki z wkladami (Iti Biti, Bum Genisu, Wonderoo etc.). Wszystko zalezy od teo aby dobrze dobrac rozmiar do dziecka (bo pieluszki sa roznie szyte).
Jezeli dobrze dobierzesz pieluszki, to je wkladasz, zakladasz i pierzesz.
I wszystko.

Mag
27-11-2009, 11:37
-tak
-bum genius,happy heiny`s,baby kangas, fuzzi bunz,mam dalej wymieniać?
wszystkie które mają warstwę nieprzemakalnego PULa na zewnątrz
-mnóstwo,jak prać, ile sztuk trzeba,jaki rozmiar...

w skrócie:
kupujesz pieluchy w ilości wystarczającej na 3 dni dni i kosz na brudne pieluchy,pierzesz w proszku na 60 stopniach,jak wyschną, to nakładasz je dzieciom i zmieniasz jak pielucha w środku będzie mokra lub brudna,średnio co 3 godziny.brudną pieluchę wrzucasz do kosza az uzbiera się tyle,żeby zrobic znowu pranie.
koniec.
reszta to dyrdymały.
rzecz w tym,że jak napiszę Ci konkretnie: kup sterte tetry i 5 kieszonek takich a takich(rodzaje pieluch i firma) to zaraz odezwie sie ktoś, kto napisze "a po co mu tetra" albo "po co mu 5 kieszonek,starcza 3,a w ogóle dlaczego ta firma a nie inna,czyżbyś była ukrytą reklamówką:rolleyes:" i dzięki temu zawiąże się dyskusja na 10 stron.

pieluchy to banał, ale lepiej sobie znaleźć jednego przewodnika po temacie:cool:.

Mag
27-11-2009, 11:39
nie warto.
jak masz kase to kupuj eko pampersy,troche droższe niż nie eko

rosass
27-11-2009, 11:42
ale ja błagam o wstępne (totalnie krótkie) odpowiedzi na poniższe pytania
- jaka konkretnie firma?
Jeśli to temat rzeka to tym bardziej chcę wiedzieć czy warto się w nią zanurzać (nie wiem dlaczego ale przez twoją przenośnię stoi mi teraz przed oczyma rzeka wielkości wisły cala z pieluch wielo- i jednorazowych - to nie jest przyjemny widok ;) )
-są pieluchy które nie przeciekają, muszą być dobrane rozmiarowo jak pampki, raczej zmienia się częściej, z przyzwoitości.
- mogą być nawet samoróbki, byle dopasowane
-różnica taka, że się pierze
- a jak nie chcesz wydawać dużo kasy to się nie zagłębiaj:)

Biedronka
27-11-2009, 11:49
Ja uwazam że nie ma złych pieluch .Sa pieluchy zle dobrane dla wieku, preferencji rodziców itp.
Najlepiej na spotkaniu przy okazji chust poproś o wyjasnienie jak "krowie na rowie" ;) co , jak , dlaczego ?
podotykaj sobie rózne pieluszki .

Z wyborem najodpowiedniejszych ....?
nie kupuj jednej firmy i maści ;)
Kup rózne :składane, formowanki , kieszonki,AIO
na poczatek po jednej ...i zobacz co dla WAS jest najlepsze .
jesli nakupujesz tone np. formowanek a niepodpasują Wam to bedziesz czuł ze za kare przewijasz swojego malucha - a to sie mija z cenelm:frown
Przewijanie ma byc przyjemnością dla Was i Waszego malucha
a przedewszystkim .....zdrowe i ekonomiczne :thumbs up:

polecam przeczytanie http://www.pieluszkarnia.pl/i6,od-czego-zaczac.html
oraz wiecej wskazówek w dziale :cenne informacje

powodzenia :hello:

Tinta
27-11-2009, 12:14
Zgodzę się z dziewczynami - nie ma pieluchy uniwersalnej - zmienia się to wraz z wiekiem dziecka. W różnym wieku są inne pieluchowe zapotrzebowania - przynajmniej u nas. I to co dla jednego rodzica jest super dla innego do bani.
Ja jak zaczynałam zrobiłam tak, że sobie pokupowałam na bazarku pieluszkowym po jednej pieluszce używanej różnych firm i typów. Był taki moment, że nie miałam dwóch takich samych pieluch. Używałam ich ze dwa miesiące i teraz wiem, co dla nas najlepsze. Pieluszki trafiły z powrotem na bazarek, a ja uzupełniłam takimi jakie nam najbardziej odpowiadały.

Kupcie na początek kilka pieluch, a nie od razu cały zestaw, i sobie poeksperymentujcie.

Aha - i nie liczyłabym na to, że to będzie zajmowało tyle zachodu co pampki - coś za coś.

mucha
27-11-2009, 12:16
http://ekobaby.pl/ep_dlaczego_pieluszki_z_materialu.php
przeczytałem to wszystko - może was zdziwię ale na ponad 100 wymienionych w punktach zalet tych pieluch nie ma ani słowa o tym, że one nie przemakają albo, że przebiera się tak samo często jak w pampersach. Autorka pamiętała o największych błahostkach a nie napisała, że nie przemakają. Czy tylko dla mnie to jest ważne :omg: ?

mucha
27-11-2009, 12:19
Aha - i nie liczyłabym na to, że to będzie zajmowało tyle zachodu co pampki - coś za coś.
ale nie licząc prania to tyle samo czy też więcej?

mamka_klamka
27-11-2009, 12:19
http://ekobaby.pl/ep_dlaczego_pieluszki_z_materialu.php
przeczytałem to wszystko - może was zdziwię ale na ponad 100 wymienionych w punktach zalet tych pieluch nie ma ani słowa o tym, że one nie przemakają albo, że przebiera się tak samo często jak w pampersach. Autorka pamiętała o największych błahostkach a nie napisała, że nie przemakają. Czy tylko dla mnie to jest ważne :omg: ?
To jest chyba oczywiste. Po to się zakłada pieluchy, żeby ubranie było suche;-). Jak przecieka, to... patrz wyżej, co dziewczyny napisały.

mucha
27-11-2009, 12:26
To jest chyba oczywiste. Po to się zakłada pieluchy, żeby ubranie było suche;-). Jak przecieka, to... patrz wyżej, co dziewczyny napisały.
to, że materiał bez folii itp nie przecieka to NIE jest oczywiste. i jak trafia ktoś do tego sklepu kto zna pampersy i tetrę to czyta wszystko, nawet to, że zajmują mniej miejsca w szafce i że są kolorowe ale, że nie przemakają jak tetra to już autorka nie napisała.

Tinta
27-11-2009, 12:43
ale nie licząc prania to tyle samo czy też więcej?

My używamy kieszonek - jest to pielucha w którą musisz włożyć wkład chłonny. Po zasikaniu tudzież zakupkaniu wyjmujesz wkład chłonny ze środka - pierze się i suszy te dwie części osobno. Jak są suche i czyste to wkład wsadzasz w kieszonkę (zajmuje parę sekund) i siup na pupkę. I o tyle zachodu jest więcej niż z pampkami - wyjęcie wkładu zasikanego i włożenie go z powrotem po upraniu i wysuszeniu.
Mi głównie chodziło o pranie i rozwieszanie prania - jeśli chodzi o to "więcej zachodu niż z pampkami".

mamka_klamka
27-11-2009, 12:57
to, że materiał bez folii itp nie przecieka to NIE jest oczywiste. i jak trafia ktoś do tego sklepu kto zna pampersy i tetrę to czyta wszystko, nawet to, że zajmują mniej miejsca w szafce i że są kolorowe ale, że nie przemakają jak tetra to już autorka nie napisała.
No niby niektóre przeciekają. Formowanki same na przykład. Dlatego zakłada się otulacz. Ale zakładam, że sprzedający informuje o tym, czy pieluszka wymaga otulacza, czy też nie. Ogólna idea pieluszek, czy wielo, czy jednorazowych, jest taka, że nie przeciekają, nie moczą ubrania:)

b.szczelna
27-11-2009, 13:03
mucha, jak chcesz wezme na spotkanie wszystko co akurat bede miała suche i powiem co MI nie przemaka i dlaczego, które zmieniam relatywnie rzadko bo się do tego nadają, co schnie dość szybko a co warto mieć na wyjątkowe okazje;) mam chyba kazdy mozliwy rodzaj.tylko firm mam mało bo powyprzedawałam ...uznałam, ze MI praktyczniej i ekonomiczniej i estetyczniej sparwdza się co innego.tetry nie uzywam wogole np i uwazam ją za mega niewygodną.
u nas wielo przybrały postac na maksa zblizoną do pampków pod kazdym względem i w takim stpniu w jakim się da nie spiąc na milionach;)
daj znaka czy brac;]

Dobromiła
27-11-2009, 13:09
No niby niektóre przeciekają. Formowanki same na przykład. Dlatego zakłada się otulacz. Ale zakładam, że sprzedający informuje o tym, czy pieluszka wymaga otulacza, czy też nie. Ogólna idea pieluszek, czy wielo, czy jednorazowych, jest taka, że nie przeciekają, nie moczą ubrania:)
Ale cały dowcip jest w tym, że wielorazówki przeciekają dużo mniej niż jednorazówki (przynajmniej u mnie tak jest). A jeśli juz przeciekną to nie jest to powódź na pół pleców tylko maleńkie zawilgocenie na kawałeczku ubranka.

rosass
27-11-2009, 13:11
Ja mogę też zabrać materiały pieluchowe, bo my na samoróbkach i na tetrze głównie.
jednym z głównie wykorzystywanych do szycia pieluch materiałem jest PUL, który nie przecieka, podobny materiał jak w kurtkach przeciwdeszczowych, dlatego oczywiste.:)

b.szczelna
27-11-2009, 13:14
hihi taak zrobmy pieluszkowo 4.12 ;) z tym, ze ktos nie praktykujący dostanie zawrotow głowy:D rosas a ja zamiast tetry reczniczki z IKEA za 1,25 nie wiem czemu tetra mi stwardniała...a reczniczkow nie nada prasowac i chyba jakby więcej chłoną? hehhe zaczyna się....mucho, małżonko musza, drżyjcie;)!

mamaduo
27-11-2009, 13:19
masz co chciales, drogi mucho.....wateczek na 15 stron :twisted::twisted:
ja dodam, ze u mnie w tej chwili najlepiej sprawdza sie tetra w kieszonkach lub takze kieszonkach ale uzywanych jako otulacz (czyli ze nie wkaldam tetry do srodka tylko na wierzch) w polaczeniu z wysadzeniem.
Bo przy wielo fajnie jest takze wysadzac od razu :twisted:
tetra wrocila do lask po deszczowym lecie, kiedy tylko ona i kieszonki szybko schly i tak juz zostalo :D
Na wyjscia i noc - IB.

mucha
27-11-2009, 13:21
ok to bierzcie na spotkania wszystko co macie.

yetta
27-11-2009, 14:28

Pieluszka przemaka, gdy jest źle dobrany rozmiar, gdy jest mało chłonna wkładka. I najzwyczajniej w świecie przemoknie każda pieluszka, gdy dziecko naprawdę bardzo długo w niej jest i siknie mega dużo. Bo pomimo, że PUL, to materiał nieprzemakalny, to najzwyczajniej w świecie nie jest to basen. I jak wkładka chłonna jest już tak mokra, że z niej cieknie, to na ubranko przeleci, nie ma siły. Dlatego ważne jest dobrać sobie dobre wkłady chłonne lub dać ich kilka, żeby możliwie dużo płynu pochłonęły.

Mojemu małemu zdarzyło się i to w dzień, nie w nocy, że była powódź, ubranko mokre na wylot.
Ale tez miałam świadomość, że nie dałam super chłonnej wkładki i posiedział w tej pieluszce oj bardzo długo. :D
Inne pieluszki sprawiają, że ubranko jest lekko wilgotne w kroku. Powodem może być też źle dobrany rozmiar. Choć my rozmiar mamy dobrany dobrze i czasem różne pieluszki sprawiają, że w kroku i tak lekko wilgotno. Zwykle jest tak wtedy, gdy długo posiedzimy w pieluszce, a sikacz sporo siknie i wkładka mało chłonna założona np tetra.

Częstotliwość zmiany pieluszki? Tu jest też różnie, każdy trzyma w pieluszce tyle ile uważa. Ale nie da sie porównać, która pielucha wielorazowa będzie się równała pampersowi, ja nie widzę sensu takiego porównania. :D
Poza tym skoro rodzice używają wielorazówek, to nie bardzo mogą to porównać, bo jak niby, skoro pampersów albo na oczy nie wiedzieli, albo już dawno nie używali. :lol:

- jaka konkretnie firma?

Firmę każdy poleci ci inną. Najlepiej tak jak piszą koleżanki, sprawdzić na sobie każdą firmę, albo chociaż niektóre i samemu zadecydować.

Poczytałeś poradnik ekobaby i pieluszkarni, to zapraszam też do poradnika tutaj: http://www.babyetta.pl/poradnik.html :D

Widzę, że wybierasz się na spotkanie, gdzie dziewczyny przyniosą pieluszki wielorazowe. I bardzo dobrze, będziesz mógł sobie je wszystkie z bliska zobaczyć i pomacać. ;)

erithacus
27-11-2009, 15:59
Mieliśmy 2 różne pieluszki testowe (z polaru i czegoś jeszcze) ale one zwyczajnie przemakały po około 30 minutach.

A czy to nie były przypadkiem pieluszki, które wymagają otulacza?:ninja: Czy ten polarek był od strony pupy czy od zewnątrz?

Nie wiem, kiedy macie to spotkanie ale w międzyczasie możesz poczytać sobie ten wątek: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=6847

Mag
27-11-2009, 18:17
mucho,żona Twa zdaje się testowała pieluchy nie posiadające warstwy PULa firmy mio unico.spełniaja one funkcję pochłaniacza moczu,ale żeby nie zamoczyły ubrań,trzeba na nie jeszcze nałożyć nieprzemakalne majtki (zwane otulaczem).

kamuszyca
27-11-2009, 19:25
mio unico akurat nie testowałam, to były pieluchy yetty. testowałam 2 różne zestawy.
za pierwszym razem totalna porażka, przemokły po pierwszym siku. dopiero później zorientowałam się, że faktycznie testowałam bez otulacza :hide::hide:
za drugim razem byłam juz mądrzejsza, bo trochę wgryzłam się w temat, poczytałam, rozszyfrowałam nawet skrót AIO :ninja:.
i zabrałam się za testowanie AIO z PULem. i one też nam przemokły - nie wiem, jakim cudem, ale jednak... wprawdzie nie po pierwszym siknięciu, ale po ok. godzinie jednak przemokły. byliśmy akurat na spacerze, dobrze, że miałam zapasowe gacie dla Heli.
i po tej przygodzie juz całkiem zwątpiłam i zniechęciłam się do wielorazówek.

no i z przykrością, ale jednak dałam sobie spokój. mój mąż natomiast nie ;)
dobrze że znowu zaczął drążyć temat (nie ufa mi, skoro pyta na forum, zamiast najpierw zapytać mnie ;)) może jednak dołączymy do grona eko.

dla mnie jednak jest to faktycznie temat rzeka: tylu producentów, formowanki, kieszonki, AIO, wkładki bambusowe, tetrowe, takie, śmakie, owakie. oprócz tego każda forumka ma swoje patenty... i bądź tu mądry.
a ja bym chciała najbardziej, żeby ktoś mi powiedział - kup sobie to, to i to :)

Mag
27-11-2009, 19:31
no właśnie gdzieś Cię w testach widziałam:)
tak czy inaczej po godzinie też niedobrze.ile Hela waży?

Eyja
27-11-2009, 19:32
dla mnie jednak jest to faktycznie temat rzeka: tylu producentów, formowanki, kieszonki, AIO, wkładki bambusowe, tetrowe, takie, śmakie, owakie. oprócz tego każda forumka ma swoje patenty... i bądź tu mądry.
a ja bym chciała najbardziej, żeby ktoś mi powiedział - kup sobie to, to i to :)

własnie dlatego,zamiast na forum napisałam maila do Ani z ekobaby i poprosiłam o konkretne wskazówki jak zacząć i z czym.
i dostałam wyczerpującą odpowiedź (Aniu jeszcze raz dziękuję :kiss:)
i poradziliśmy sobie bez problemu.

Magda dobrze poradziła na początku wątku - zwróćcie się do jednej konkretnej osoby o wskazówki. będzie łatwiej!
powodzenia:)

mama-japonka
28-11-2009, 02:25
To jest myśl, żeby się kogoś poradzić, ale z drugiej strony każdy ci powie, ze trzeba spróbować i znaleźć swoje ulubione :-)

Pytasz o konkret?

Ja na ten moment kupiłabym 20 szt. Close Parent AIO z dodatkowymi wkładami. Albo 10 szt. Close Parent + 2 formowane.

Close Parent mają to do siebie, że można odpiąć wkłady i dalej wykorzystać jako otulacz do składanych albo formowanych.
Ale pamiętaj, ze to tylko moje zdanie :-)

Zresztą wydaje mi się, ze do pieluszek można mieć dwojaki podejście:
- kolekcjonera (wybierasz, kupujesz, sprzedajesz, żeby kupić nowe i to naprawdę wciąga)
- użytkownika (podoba ci się, więc kupujesz 20 szt. danej marki i masz z głowy na dwójkę, a może nawet trójkę dzieci...):mrgreen:

kamuszyca
28-11-2009, 18:18
no właśnie gdzieś Cię w testach widziałam:)
tak czy inaczej po godzinie też niedobrze.ile Hela waży?

nawet nie wiem, ale pewnie trochę ponad 10kg. nie wiem, czy jest sens kupować dla niej pieluchy, myślałam bardziej o młodej, bo przed nią jeszcze długa pieluchowa kariera ;)

b.szczelna
28-11-2009, 18:21
mzoesz kupic dla obu;) edit:w sensie takie ze obu będą pasowały;)

mucha
30-11-2009, 10:20
wiem, że pewnie było ale czy możecie mi w żołnierskich słowach wyjaśnić o co tu chodzi i jak zacząć.

wielkie dzięki za pomoc dla wszystkich!
PS. miało być w krótkich ,żołnierskich słowach a wyszło na 2 strony :D.

meryenn
30-11-2009, 10:48
Dziewczyny, podepne się do wątku, bo ja zawsze używałam wersji mega podstawowej, czyli tetra plus otulacz z bawelny organicznej. (na noc jednorazowka). Ale ostatnio mała zaczęła robić więcej siku i mi ta tetra przemaka. Zastanawiam się co dokupić. Wkładka chłonna będzie dobra do tetry? Chciałam też jakiś otulacz wełniany, bo ten strasznie sie zasmierdza, macie jakis ulubiony? Zastanawialam sie nad tymi gatkami disany, ale do nich chyba musi być pielucha formowana?

Mag
30-11-2009, 11:26
do tetry jak najbardziej wkładka się nada,najlepiej bambusowa,bo wciągnie najwięcej moczu.jest to też najtańsza wersja rozszerzona:D.no,taniej tylko pociąć ręczniki i obszyć:).
ewentualnie masz w naszedziecko.org/sklep zestawy składanek bambusowych (te 60X60) możesz sobie przeciąć na pół i masz szybkoschnącą wkładkę (bo jedna warstwa szybciej schnie niż typowa wkładka). bądź używać całej i masz pieluchę.
bambusowe składanki są też na diapers.pl (spytaj formichiere czy nadal jest promocja),tylko tam chyba jest 50x50,raczej nie do przecięcia.
gatki disana to nie otulacz,jesli chcesz wełniany otulacz totalnie nieprzemakalny to ten imse vimse.
jeśli gatki do tetry i składanych to storchenkinder polecam.
rzecz w tym że wełna też potrzebuje zabiegów,po dwóch dniach wg.mnie też łapie zapaszek,wystarczy też jak dziecku zęby idą,mocz bardziej śmierdzi.
przemyśl zakup otulacza tylko z PULa,jak supercolor bummis w ekodzieciaku,do składanych w prostokąt jest super.w rzeczywistości ten PUL od wewnątrz lepiej wygląda niż na zdjęciu.

meryenn
01-12-2009, 13:57
chyba bede musiala to przeczytac z 10 razy zeby wszystko zalapac;P

Rozumiem, ze gatki sie do skladanych nie bardzo nadaja? A taki welniany otulacz, np imse vimse?

meryenn
01-12-2009, 13:58
acha i jeszcze jak to jest z 'odczuciami':P Czy dziecko przy bambusie czuje ze ma mokro? I ew, jaka wkladke zalozyć na noc zeby nie odparzalo.