Zobacz pełną wersję : Chusty na allegro
Tak myślę sobie, że handel używanymi chustami na naszym chustobazarku zamarł, a wrze za to na allegro. Nie macie takiego wrażenia?
Z drugiej strony trudno się dziwić skoro chusty idą tam w TAKICH cenach, np.:
http://www.allegro.pl/item815156232_chusta_girasol.html
Ale to chyba nie jest zbyt wysoka cena IMO
Ale to chyba nie jest zbyt wysoka cena IMO chyba to własnie miała na mysli MartaS, że nic dziwnego, że chustohandel kwitnie na allegro skoro chusty tam można nabyć za bezcen...chętniej ludzie kupują....
Ale to chyba nie jest zbyt wysoka cena IMO
... o to wlasnie chyba MarciieS chodzilo ze cena niska ...
a swoja droga skoro nie moge sprzedac chust tutaj bo nie ma chetnych
to pozostaje mi wystawic je gdzie indziej
Czytanie ze zrozumieniem mi się ukłoniło :hide: :duh:
paskowka
19-11-2009, 10:03
Bo Allegro to największy sklep w Polsce:) Są osoby zainteresowane noszeniem, a nic nie wiedzące o chustoforum, albo wręcz nie mające ochoty z różnych względów tu uczestniczyć.
To idą na Allegro:)
yanettee
19-11-2009, 10:05
A poza tym, niestety jak sie niedawno okazało, transakcja na allegro jest bezpieczniejsza, i często przebiega w lepszej atmosferze niż tu na forum
W dodatku "klientki" tutaj na byle co się nie połaszą;-) Rynek mocno nasycony-przecież tu nie ma nikogo bez chusty! I tak jak dziewczyny piszą-nie wszyscy noszący tu są przecież. Jeszcze 2 lata temu kupienie używanego Didka to był rarytas, a ja we wrześniu limitka nie mogłam sprzedać...
yanettee
19-11-2009, 10:12
W dodatku "klientki" tutaj na byle co się nie połaszą;-) Rynek mocno nasycony-przecież tu nie ma nikogo bez chusty! I tak jak dziewczyny piszą-nie wszyscy noszący tu są przecież. Jeszcze 2 lata temu kupienie używanego Didka to był rarytas, a ja we wrześniu limitka nie mogłam sprzedać...
jestem ja, jako żywa, bez chusty
paskowka
19-11-2009, 10:13
jestem ja, jako żywa, bez chusty
Ale za to z miękkim nosidłem, o którym zwykli zjadacze chleba wiedzą jeszcze mniej niz o chustach i kojarzą nosidło=wisiadło:)
yanettee
19-11-2009, 10:16
z tak, tu sie zgodzę
yanettee
19-11-2009, 10:17
a poza tym... fajnie być NIE-zwykłym zjadaczem chleba
:D:D:D:D
A ja chłopu wmawiałam, że inwestycję robię :hide: no to ładne fiatki wyszły.
Ale wiecie co ? Z chustami na allegro to dopiero od niedawna jakiś taki boom się zrobił. Jeszcze tak ze 3-4 miesiące temu wpisując hasło chusta na allegro wyskakiwało 2-3 sztuki nowych chust nati. A teraz? Dwie strony używanych. Obserwuję taką prawidłowość, że w tym samym czasie handel na naszym straganie zamiera. Zobaczcie czy chusty się tutaj w ogóle sprzedają. Naaprawdę fajne chusty wiszą i wiszą. I nie wiem czy przyczyną jest allegro, gdzie rozkręcił się handel chustami używanymi, czy też przyczyna jest zupełnie inna (może to, że nówki można kupić w promocyjnych cenach?)
A co do inwestycji w chusty. Też tak mojemu mężowi tłumaczyłam. Teraz mam inne wytłumaczenie - chusty kolekcjonuje. Tak jak on znaczki. Tylko, że moje chusty mają jeszcze praktyczne zastosowanie :applause:
yanettee
19-11-2009, 10:46
a inwestycja, jak najbardziej,
w zdrowe noszenie swojego dziecko,
toż to przecież inwestycja :D
Dziewczyny jeszcze z miesiąc temu na Allegro Natki i Lenny Lamb, u nas tu średnio, a jak się zaczęło wysypywać, to mało oczopląsów nie dostałam
i ceny, jakie ceny :omg:
truscaffka
19-11-2009, 10:56
potwierdzam...ja kilka mcy temu na allegro właśnie sobie simonka neobulle zanabyłam za jedyne 210 zł:omg:
teraz z ciekawości przejrzałam stronkę i naprawdę perełki można zobaczyć...
yanettee
19-11-2009, 10:58
a może to dlatego że zima idzie, a nie każdy nosi w zimie, pewnie na wiosnę ceny pójdą w górę
garlicgirl
19-11-2009, 11:27
handel na forum ciężko idzie bo coraz więcej nowości, a do tego wiele chust sprzedaje się po założeniu kilka razy, czyli w idealnym stanie więc ciężko zejść dużo z ceny, w szczególności jeśli w planach ma się nabycie następnej chusty ;)
a ja myślę, ze to kryzys i jak ktoś koniecznie chce sprzedać, to mocno schodzi z ceny, w przeciwnym razie nie sprzeda. i stąd takie perełki na allegro. zobaczcie, że ceny na inne rzeczy na all też mocno spadły.
yanettee
19-11-2009, 12:33
ludzie potrzebują kase na święta :D
ludzie potrzebują kase na święta :D
no dokładnie, to też :)
wrapsodia
19-11-2009, 12:40
też mi się wydaje że powody są następujące:
- więcej chust, większa konkurencja, niższe ceny
- dużo nowości, więc dużo osób chce coś sprzedać by mieć kasę na nową
- poza tym na allegro lepiej wcale się nie sprzedaje - po prostu zmotywowani bardzo do sprzedaży są skłonni bardzo obniżyć cenę, a cicho liczą że ktoś może będzie się o nie bił i cena wzrośnie
- prawdą też jest ze obecnie jest tyle osób sprzedających chusty, więc zeby zachęcić robi się mnóstwo promocji i kupno używanej chusty się po prostu nie opłaca, bo ciut drożej można mieć nową - patrz przykład wyprzedaż zar, dlatego wspólczuje tym, co chcą obecnie zary sprzedać a są w super stanie bo duzo na tym tracą, sama też upolował jedwab w sklepie na promocji taniej niż dziewczyny sprzedają używane na chustostraganie..
mamka_klamka
19-11-2009, 14:49
A ja chłopu wmawiałam, że inwestycję robię :hide: no to ładne fiatki wyszły.
ja też:hide:
Ale wiecie co ? Z chustami na allegro to dopiero od niedawna jakiś taki boom się zrobił. Jeszcze tak ze 3-4 miesiące temu wpisując hasło chusta na allegro wyskakiwało 2-3 sztuki nowych chust nati. A teraz? Dwie strony używanych. Obserwuję taką prawidłowość, że w tym samym czasie handel na naszym straganie zamiera. Zobaczcie czy chusty się tutaj w ogóle sprzedają. Naaprawdę fajne chusty wiszą i wiszą. I nie wiem czy przyczyną jest allegro, gdzie rozkręcił się handel chustami używanymi, czy też przyczyna jest zupełnie inna (może to, że nówki można kupić w promocyjnych cenach?)
Jak kupowałam swoją pierwszą tkaną to Hoppediz był rarytasem, o didkach i innych nie było wcale mowy. Była NAti oczywiście, ale jako zielona chustomama nie miałam pojęcia, że natki są takie fajne, a tanie były, to myślałam,że to kicha jakaś:hide:. Powinni podnieść ceny dla lepszego marketingu:ninja: No i po dwóch czy trzech miesiącach wymieniłam hopka na natkę:lol:, za grosze z allegro.
A ja nie rozumiem skąd się wziął pomysł na to, że kupno chusty to inwestycja. Ja rozumiem jeszcze jakieś pojedyncze starocie upolowane gdzieś, nie do kupienia już, bo ich nie produkują. Rozumiem, że mają już faktycznie wartość kolekcjonerską. Ale chusty które są ciągle do kupienia w sprzedaży regularnej to dla mnie żadna inwestycja. Najnaturalniejsze na świecie dla mnie jest, że jak kupię, to sprzedać będę musiała taniej. I gdzie tu inwestycja? Jak mojemu chłopu o takim sposobie inwestowania powiedziałam to mi tak zrobił :bduh:
A co do sprzedaży na allegro - pamiętam jak ja usłyszałam pierwszy raz o chustowaniu, to szukałam używanej chusty i od allegro zaczęłam. Na to forum trafiłam dużo później i to za sprawą pieluch a nie chust!
Swoją pierwszą chustę - ellaroo sprzedałam niedawno na allegro za niezły grosz. Tu na forum nie było ani jednego zapytania o nią, mimo niższej ceny niż na allegrowie.
I jeszcze taka konkluzja na koniec, jednak sporo osób w zimie nie nosi, ja sama noszę mniej. I wydaje mi się, że nie ma co panikować, że kryzys, tylko stosiki wyprać, poukładać w szafie do zimowego snu a na wiosnę znów się będą kolejki na chustostraganie na dwie strony robić.
A jak kto grosz ma TO NIECH TERAZ KUPUJE :twisted::twisted::twisted:
I jeszcze taka konkluzja na koniec, jednak sporo osób w zimie nie nosi, ja sama noszę mniej. I wydaje mi się, że nie ma co panikować, że kryzys, tylko stosiki wyprać, poukładać w szafie do zimowego snu a na wiosnę znów się będą kolejki na chustostraganie na dwie strony robić.
A jak kto grosz ma TO NIECH TERAZ KUPUJE :twisted::twisted::twisted:
A widzisz to może być przyczyna dlaczego na chustostraganie jakoś tak niewiele się sprzedaje. Ja noszę tyle samo - jak zwykle nie pomyślałam, że inni mogą mieć inaczej :hide:
A ja nie rozumiem skąd się wziął pomysł na to, że kupno chusty to inwestycja. Ja rozumiem jeszcze jakieś pojedyncze starocie upolowane gdzieś, nie do kupienia już, bo ich nie produkują. Rozumiem, że mają już faktycznie wartość kolekcjonerską. Ale chusty które są ciągle do kupienia w sprzedaży regularnej to dla mnie żadna inwestycja. Najnaturalniejsze na świecie dla mnie jest, że jak kupię, to sprzedać będę musiała taniej. I gdzie tu inwestycja? Jak mojemu chłopu o takim sposobie inwestowania powiedziałam to mi tak zrobił :bduh:
A z tym inwestowaniem to masz rację :) Inwestycja to żadna... Ja podchodzę do tego tak: kupuję nową (używaną chustę) po to żeby się przekonać jaka jest. Jak mi pasuje to zostawiam, jak nie puszczam dalej. To takie, hmm, zaspokajanie własnej ciekawości. A za to zaspokojenie ciekawości trzeba zapłacić.
buczynka
19-11-2009, 17:15
niestety ale ceny chust używanych sprzedawanych na chustostraganie są niewiele niższe niż nowych. konsekwencja jest prosta niewielu chętnych.
niestety ale ceny chust używanych sprzedawanych na chustostraganie są niewiele niższe niż nowych. konsekwencja jest prosta niewielu chętnych.
Zgadzam się.
Ile razy szukałam cen nowych chust, żeby zobaczyć bo używane mają takie ceny że ja to mocno za biedna jestem na stosik :cryy:Na allegro można coś wylicytować (a nawet kup teraz) za fajną cenę. Tylko jak widzę w jakich ilościach kupowane są wisiadła to słabo mi się robi i mam ochote do wszystkich co kupili wysłać opierdziel że tak nie można dziecka nosić
no jeszcze jakiś czas na moje wiszące na straganie elispy i pawie rzuciłby się tłum ludzi;) teraz wiszą i... w week lecą na allegro:P
ciekawa jestem jak Ci pójdzie na allegro. Bo wiesz odynka, pawie brązowe to nie byle co. ;) Niestety brązy to nie mój kolor.
ciekawa jestem jak Ci pójdzie na allegro. Bo wiesz odynka, pawie brązowe to nie byle co. ;) Niestety brązy to nie mój kolor.
Zawsze można podkolorować ;-).
Joawoj a co z takim brązem można zrobić? Ładny jest, aż szkoda go ruszać, ale brązy do mnie nie przemawiają.
cena rzeczywiście szok:omg:.
A co do allegro to jest najbardziej znane. My z allegro mamy dużo rzeczy. Zreszta swoją pierwszą chustę przez allegro kupiłam :mrgreen:
roneczka
25-11-2009, 02:49
No i przyczyną tego stanu rzeczy jest też mase sprzedających masowo samoróbki.Jak ktoś się nie zna a chce nosić, to pojęcia nie ma po co ma płacić ponad 200 zł, jak można kupić za 50 zł (co prawda kawałek zwykłej bawełnianej szmaty ale dla niewtajemniczonych, sploty materiały to chyba jakiś kosmos).
Jak ktoś z TV dowie sie o noszeniu i zaopragnie chuste nabyćo biegiem na allegro, a nie na nasz chustowy bazarek.
Wiecie, ja też jak chcę coś kupić to pierwsze co kieruję się na allegro :) Nawet tylko po to żeby ceny porównać. Ale zastanawia mnie jeszcze wysyp w ostatnim czasie chust na allegro. Używanych właśnie (zresztą nowych też, ale to inna bajka).
no zobaczymy - pawie i elipsy wiszą na allegro;)
a ja zaczynałam od samoróbki, nawet chyba nie z bawełny:P też nie wiedziałam "z czym to się je" więc wcale się ludziom nie dziwię że wolą wydać 50pln niż 200-300;)
No ciekwa jestem po ile pójdą pawie i elipsy :) POWODZENIA!!!
No ciekwa jestem po ile pójdą pawie i elipsy :) POWODZENIA!!!
albo czy pójdą;) ilość osób obserwujących jest zastraszająca ale coś czuję że większość to dziewczyny z forum, które obserwują z ciekawości:P
albo czy pójdą;) ilość osób obserwujących jest zastraszająca ale coś czuję że większość to dziewczyny z forum, które obserwują z ciekawości:P
nie, no co Ty :P
wrapsodia
25-11-2009, 13:11
przyznaję się bez bicia:) też zdobyłam pawie i ciekaw jestem czy i za ile pójdą :)
no ja też jestem ciekawa - uważam, ze cena i tak atrakcyjna:P a wychodzi na to że ktoś chyba jednak sie zna bo licytują;) niech kupią bo potrzebuję kasy:P
a tak mnie natchnęło dziś na spacerze - ciekawe ile na eBayu byś za nią wyciągnęła? Bo pawi tam nie spotkałam...
a tak mnie natchnęło dziś na spacerze - ciekawe ile na eBayu byś za nią wyciągnęła? Bo pawi tam nie spotkałam...
no ja też nie ale nie chciałam na raz wystawiać;) jak się nie sprzedadzą to może polecą na ebay a może zostaną z nami a elipsy polecą na ebay:P
póki co weszłam na all zobaczyć co to dzis tak ludzie licytują;) patrzę a tu jeszcze 4 dni do końca hehe - wszystko się może zdarzyć;)
neverendingstory
25-11-2009, 19:56
No i przyczyną tego stanu rzeczy jest też mase sprzedających masowo samoróbki.Jak ktoś się nie zna a chce nosić, to pojęcia nie ma po co ma płacić ponad 200 zł, jak można kupić za 50 zł (co prawda kawałek zwykłej bawełnianej szmaty ale dla niewtajemniczonych, sploty materiały to chyba jakiś kosmos).
Jak ktoś z TV dowie sie o noszeniu i zaopragnie chuste nabyćo biegiem na allegro, a nie na nasz chustowy bazarek.
święte słowa, sama właśnie tak myślałam i kupiłam taką samoróbkę bo w głowie mi się nie mieściło jak może kawałek materiału kosztować tyle kasy. o naiwności!!:D po 2,5 miesiącach noszenia mam 3 oryginalne chusty (co prawda nie z tej najwyższej półki i używane ale zawsze) i pewnie na tym się nie skończy:)