PDA

Zobacz pełną wersję : Katmandu kontra papryczka

Tau777
24-10-2009, 10:12
Witam.
Kolezanka po testowaniu papryczki zlapala przynete i chce kupic chuste. Wybor padl na Hoppediz Katmandu. Jednak, ani ja, ani ona nie widziala jej na zywo, nie miala okazji pomacac nie mowiac o zamotaniu.
Czy ktoras z dziewczyn moglaby powiedziec cos o hopku, odnoszac sie do papryczki?
Jaka grubosc materialu, jak sie dociaga, czy duzy wezel, czy nie osiada, ktora nosi lepiej ciezsze dzieci... ot, takie najnormalniejsze spostrzezenia porownujac do babylonii.
Z gory dziekuje.

Eyja
24-10-2009, 10:18
w samej katmandu nie nosiłam, ale zakładam że będzie podobna do florencji.

chusta hoppa drukowana jest z jednej strony, druga strona tzw. "lewa". to pierwszy minus na niekorzyść hoppa.
nadruk na chuście sprawia, że chusta jest sztywna i twarda, pomimo tego że nie jest gruba.
ale jak wspomniałam pisze o florencji, więc jesli katmandu od florki się różni niech ktos mnie poprawi.

babylonia od razu po praniu mięciutka, świetnie nosi starsze dzieci.

ja osobiście wybrałabym babylonię, ale to moje subiektywne odczucie. (po florce, mojej pierwszej chuście, zniechęciłam sie po prostu do hoppów).

joawoj
24-10-2009, 12:04
Zgadzam się z Adrianą w całej rozciągłości :).
Katmandu jest śliczna, ale jako chusta nie jest to najlepszy wybór IMO. Za to mam z niej plecaczek i jestem bardzo zadowolona :thumbs up:.
A tak w ogóle to Katmandu jeszcze jest dostępna? Myślałam, że już "wyszła".

morepig
24-10-2009, 13:34
w samej katmandu nie nosiłam, ale zakładam że będzie podobna do florencji.

chusta hoppa drukowana jest z jednej strony, druga strona tzw. "lewa". to pierwszy minus na niekorzyść hoppa.
nadruk na chuście sprawia, że chusta jest sztywna i twarda, pomimo tego że nie jest gruba.
ale jak wspomniałam pisze o florencji, więc jesli katmandu od florki się różni niech ktos mnie poprawi.

katmandu jest miękka po pierwszym praniu :)
mam kółkową, mogę dać pomacać. co do jednostronności- tak samo (gorzej?) wyglądają diagonalne girasole... :)

babylonia od razu po praniu mięciutka, świetnie nosi starsze dzieci.

ja osobiście wybrałabym babylonię, ale to moje subiektywne odczucie. (po florce, mojej pierwszej chuście, zniechęciłam sie po prostu do hoppów).

ja z kolei po 3tygodniowym motaniu we fruit koktail babylonii i macaniu takiej niebieskiej (carolinecat-zosinamama miała...) jestem na nie jesli chodzi o babylonie, przynajmniej nowe :) bo śliskie strasznie.
tak więc po raz kolejny potwierdza się że co człowiek to opinia :) a najlepiej pomacać najpierw zanim się kupi.

BTW katmandu w wersji długiej jest już niedostępna na rynku pierwotnym, niestety. kółkowe mam jeszcze 2. zastąpiło ten wzór goa, imo duuużo gorszy :(

morepig
24-10-2009, 13:38
jeśli chodzi o porównaniu to IMO katmandu zdecydowanie cieńsze jest. mniej śliskie (co ja mam z tą śliskością?)
mniejszy węzeł.
minusem zdecydowanie dla niektóryh jest jej jednostronność :) (np mi w kolkowej wisi metrowy ponad ogon... biały :()
każda z tych chust ma plusy i minusy- kolor papryczki- mniam! ale kolor katmandu taki wesoły...
babylonia szersza, dwustronna, dłuższa chyba (4,9m?)
no i katmandu niedostępna na rynku pierwotnym, trzeba polować na bazarku i ebayu..

edit- zeby nei wyszlo na to ze jestem jakąś zagorzałą przeciwniczką babylonii, bo nie jestem :), napiszę, że ta fruit coktail którą uu siebie miałam i mi tak nie pasowała jej śliskość- podobno zmiękła i się "złamała" pięknie :) a w babylonii zdecydowanie urzekają kolory jesieni! :)

Tau777
25-10-2009, 19:05
Dziekuje wszystkim za opinie!