Zobacz pełną wersję : Witam zielona...
Witam z wysp.
Jestem mamą 3 miesięcznej dziewczynki, o chuście myślę od dawna, jednak jakoś się nie złożyło i nadal nie mam...
Chciałabym jednak zacząć przygodę chustomanii, ale jestem zielona w tych sprawach a mój bąbelek nie daje mi zbyt czasu na czytanie. Czy możecie mnie pokierować do odpowiednich działów??
Nie mam pojęcia jaka wybrać, myślałam że są tylko 3 rodzaje a okazuje się że jest duuużo więcej...
Witaj! Chust jest mnóstwo,a jeszcze nosidła wszelakie!Dla maleńkiego dziecia sprawdzi się chusta elastyczna,dla większego tkana wiązanka, z której zamotasz,co tylko zechcesz i czego się tylko nauczysz wiązać.Powodzenia i pytaj.Tu są ekspertki,więc Ci pomogą:hello:
paskowka
08-10-2009, 09:54
Witaj,
Rzeczywiście chust jest mnóstwo i to na początku może przerażać:) Ale nie rezygnuj!
Może poczytaj słownik stworzony przez naszą koleżankę: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=9826
No i pogrzeb po forum, na pewno cos się dowiesz.
A w skrócie - najbardziej popularne sa chusty długie tkane, dla małych maluchów moga tez być elastyczne, choc moim prywatnym zdaniem skoro córka ma juz 3 m-ce to w elastyku nie ponosisz dłużej niż 2-3 m-ce.
Do chust najczęściej dołączne są dokładne instrukcje, w necie znajdziesz sporo filmów. U nas zajrzyj tez do działu chustowiązanie.
A teraz zostaje ci tylko kupic chuste i nosić, nosić, nosić:)
Zaledwie kilka tygodni temu byłam na tym samym etapie co Ty. Pierwsze rozróżnienie jakiego dokonałam to elastyk i tkana. Ponieważ wiedziałam, że chcemy nosić się jak najdłużej, zdecydowałam się na tkaną. Resza zależy od gustów kolorystycznych i zasobności portfela. Forum jest kopalnią wiedzy na temat wszystkich marek i poszczególnych modeli. Nikt nie poda CI gotowego rozwiązania, bo ile chustonoszek tyle różnych typów. Początkowo nadmiar informacji przytłacza ale jest to do ogarnięcia:)
Ja naszą przygodę rozpoczęłam od Nati, bo dobra jakościowo i przystępna cenowo. Przyznam jednak, że miałam możliwość "pomacać" i zamotać przed zakupem, to zasadniczo pomaga. Z pewnością w okolicy masz mamy kangurzyce, na bank Ci pomogą.
Powodzenia!
ewaruszki
08-10-2009, 10:34
też niedawno byłam zielona temacie
a teraz nosimy się w zielonej Nacie ;)
hej. Dzieki za miłe powitanie i naprawienie błędu początkującej ;-)
Przeglądałam forum , ale macie rację , zbyt dużo informacji przytłacza :rolleyes:
Jestem z UK tutaj jeszcze nikogo nie widziałam z chustą, oni lubią gotowe nosidełka, sama sie nad nimi zastanawiałam, bo boje sie że husty nie będe potrafiła zawiązać.
Na tutejszym ebay-u upatrzyłam chuste na kółkach i chciałamja kupić, koszt 100 zł , ale chciałam czegos więcej sie o niej dowiedziec i tak trafiłam na Wasze forum.
Teraz juz wiem że chust jest więcej i jeszcze mało wiem ale wizualnie podoba mi się kilka, ale jak mężulkowi powiedziałam cenę to zdębiał :eek:
No nic, niunia śpi to idę szukac więcej info.
paskowka
08-10-2009, 12:31
Są tu mamy z UK, nawet sporo.
Może zajrzyj też na podforum zagraniczne mamy
Jasnie Pani :)
08-10-2009, 12:36
:hello: tez z UK :)
http://sling-ni.weebly.com/index.html - jesli chcesz cos wyprobowac to zapraszam ;)
calineczka
08-10-2009, 12:45
Witaj! :hello:
Jak już zamotasz w tą swoją pierwszą chustę zobaczysz jak będziesz miała od razu więcej czasu :mrgreen:. Na forumowanie też :lol:.
witaj na wyspach mamo zamotana :hello:
maminkastasinka
08-10-2009, 16:46
Dzień dobry, dzień dobry! :hello:
Nie martw się! Na pewno dasz sobie radę! Najważniejszy i najtrudniejszy i najprzyjemniejszy ten pierwszy krok: kupić chustę i zacząć motać ;)
Witamy. Zapraszamy:-) wciąga:applause:
oj wciąga, wciąga, cały dzień kombinowałam jak poczytać, a mała jak na złość marudziła :roll:
Mówię do niej- daj mamie poczytac to kupi chuste i bedzie nosić , ale ona nie chciała słuchać ;-)
Poczytałam Wasz słownik, kilak linków nie działa , na reszte nie mam czasu.
Wiem jedno: CHCĘ JUZ MIEC CHUSTE I MOTAĆ ;-) !!! :applause:
Mam nadzieję że wkrótce zdecyduje jaka chcę, kolorystycznie uwielbiam bordo, pomarańcz. Cenowo... hmm... sprzedaje za małe ciuszki na aukcji to zarobie na taka jaka chcę ;-)
Dobranoc
czytam czytam i jestem nadal zielona, tzn niby wiem więcej, ale nadal nie mogę się zdecydować. :cryy:
Najpierw chciałam na kółkach,później MT , później wiązaną, ale obejrzałam filmik jak wiązać i nie wiem czy sobie poradzę sama. :cryy:
Idę czytać dalej.
hej holly :hello:
a z której części Wysp jesteś?
uk, szkocja.
Wiecie teraz sobie tak myśle ze kiedys widziałam jedną Polke z chustą... ale nie znam.
jak Szkocja, to już do mnie niedaleko.:)
No, chyba że Aberdeen ;-)
b.szczelna
10-10-2009, 13:54
hej;) fajnie tu, no nie?:)
kaka-llina
11-10-2009, 21:14
witaj pozdrowienia też z wysp! Wciąga jak cholera! może wypożycz chustę od Jaśnie Pani, to zobaczysz jak ci motanie idzie? ja właśnie noszę bambusową nati - jest cudna! (pozdrowienia dla Jaśnie Pani)
Witaj, też niedawno zaczynałam, jak widać. Dam Ci taką radę jaką ja dostałam. Na początek kup tanią chustę wiązaną, najlepiej używaną żeby nie trzeba było jej łamać. Np. na allegro jest sporo używanych nati - sama mam nati i bardzo sobie chwalę. Kiedy Ci się znudzi możesz sprzedać i kupić coś innego. Samo motanie nie jest trudne. Ja zostałam raz zamotana przez inną mamę a później radziłam sobie sama (i podobno całkiem dobrze mi wychodzi):D.
Na MT Twoja dzidzia jest jeszcze za mała.
Pozdrawiam:hello:
Witam i pozdrawiam rowniez z wysp.
Zajzyj na www.slingmeet.co.uk albo www.naturalmamas.co.uk Na pewno znajdziesz jakas mame w okolicy ktora ci pomoze w nauce wiazania.powodzenia
jamamajka
22-10-2009, 11:04
Ooooo, a my z rodziną się przeprowadzamy na wiosnę. Do Glasgow albo w okolice. I będziemy się nosić. :lol:
Tym bardziej miło Cię poznać!