PDA

Zobacz pełną wersję : Rozpoczynanie chustowania ze starszym niemowlakiem

maminkastasinka
02-10-2009, 01:29
Mój Stasinek ma już 7 miesięcy, chusta będzie za 1-2 tygodnie i zaczniemy chustowanie na całego. Chciałabym zapytać mamy, które też zaczynały chustowanie z takim starszym niemowlaczkiem, jak im poszło?
Staś jest bardzo ruchliwy (jak to szkraby w tym wieku) i wszystko go ciekawi i troszkę boje się jak to będzie, czy będzie chciał spokojnie siedzieć i być noszony. Gdy się weźmie go na ręce to trudno go utrzymać, strasznie się wierci. Co prawda, gdy byliśmy na spotkaniu KK i motaliśmy się w tkaną (ciężko było) to po zamotaniu był spokojny. Wszyscy mówili: "No proszę jaki się uspokoił", ale był w tej chuście jakieś 15-20 min więc niedługo. A co przy dłuższym noszeniu? A może on z wrażenia taki spokojny siedział?
Jakie są Wasze doświadczenia?

Asia_k_19
02-10-2009, 12:56
Zaczęłam nosić Natalkę w chuście w okolicy jej pierwszych urodzin. Podobało jej się bardzo i głównie w chuście spała, chociaż jest dzieckiem megażywiołowym. Potem odkryła chodzenie, mi było już ją ciężko nosić na brzuchu a na plecach jakoś nie umiałam więc chusta poszła w odstawkę. Teraz myślę, że niepotrzebnie się jej pozbyłam.
Za to teraz woła "do mejtaja ściałam" i używa mnie w roli transportu kiedy nóżki bolą :) po dłuższym spacerze układa sie do spania i często zasypia.
Tak więc zachustować da się dziecko w każdym wieku, po prostu starsze trzeba z niej częściej i na dłużej wypuszczać :D

maminkastasinka
06-10-2009, 12:20
Asia_k_19 - dodałaś mi nadziei, że będzie dobrze i wesoło :)
A może jeszcze jakaś mama ma ochotę się podzielić w tym temacie? :)

Kasia
06-10-2009, 12:40
Swietnie, ze sie zdecydowalas :) na noszenie nigdy nie jest za pozno!
Ja co prawda zaczynalam zaraz po urodzeniu, ale mam pare rad, ktore moga Ci sie przydac. Z doswiadczen szkoleniowych wynika, ze musisz szczegolnie starannie zwrocic uwage na dociagniecie chusty lub dopasowanie nosidla.

Zaczynasz z wiekszym obciazeniem - Twoj aparat ruchu musis sie przyzywyczaic do innego sposobu poruszania sie. Nos wiec po kilka-kilkanascie minut na poczatku.

Maluch z przodu moze zaslaniac Ci widocznosc. Zanim odwazysz wpakowac go sobie na plecy, ponos go na biodrze.

W tym wieku problem zabka-niezabka-zabka rozklapciana juz praktycznie nie jest taki wazny. Zwroc jednak uwage na to, zeby dziecko w chuscie mialo symetrycznie ulozone nozki. Nieznaczne przechylenie to takze zmuszanie Ciebie do asymetrii.

to tak na szybko, dziewczyny zaczynajace ze starszakami zaraz sie pewnie odezwa.

Lena_a
06-10-2009, 22:18
Ja zaczęłam, gdy Maja miała pół roku. I żałuję teraz, że nie wcześniej. Za to teraz chcę nosić jak najdłużej :lol: U nas teraz najlepiej sprawdza się kółkowa, bo Maja jest na etapie przyklejenia do mamy w domu, bo musi uczestniczyć w zajęciach domowych. Na dworze chce sama chodzić na nóżkach. Tkanej używamy na dłuższe spacery, np do lasu.