PDA

Zobacz pełną wersję : Kanguromania

Aneczka
27-09-2009, 23:14
Zobaczcie co wygooglał mój mąż :twisted:

W pazdzierniku ruszamy z ogólnopolską kampania dla rodziców, dzieci i środowiska medycznego. Zaczynamy w Łodzi !!

Kanguromania

I ogólnopolska kampania edukacyjna poświecona idei noszenia dzieci w chustach

http://zapodaj.net/images/73ca7b7b767b.jpg (http://zapodaj.net/images/73ca7b7b767b.jpg)

Kanguromania to pierwszy w Polsce ogólnopolski projekt edukacyjny poświecony idei noszenia dzieci w chustach. Projekt jest prowadzony przez polskich lekarzy i profesjonalnych trenerów niemieckiej szkoły noszenia Trageschule Dresden. Akcja skierowany jest do rodziców oraz pracowników służby zdrowia. Kampania ma na celu wskazanie korzyści medycznych oraz psychologicznych płynących z noszenia dzieci w chustach.

Cel

Wskazanie przyszłym i obecnym rodzicom innowacyjnych metod wychowawczych.
Ukazanie nowych trendów pracownikom służby zdrowia.
Zwrócenie uwagi na metody znane i powszechnie stosowane w pozostałych krajach UE.
Wskazanie korzyści medycznych, psychologicznych i estetycznych wynikających z tej unikatowej metody noszenia dzieci.

Czas trwania:
10.2009 – 06.2010 I Edycja

Przebieg kampanii (harmonogram działań):

•Witryna internetowa kanguromania.pl (premiera 1.10.2009)
Podzielona na sekcję dla rodzica oraz dla służby zdrowia

•Warsztaty poświęcone noszeniu dzieci w chustach, prowadzone przez lekarzy, szkoleniowców, fizjoterapeutów oraz trenerów chustonoszenia, odbywające się w największych miastach Polski:

 24-25.10.2009 r. Łódź - pilotażowe
 12.2009 – Kraków, Wrocław
 1.2010 – Warszawa (połączone z konferencją prasową)
 2.2010 - Lublin, Poznań
 2.2010 – Gdańsk
 3.2010 – Szczecin
 4.2010 – Katowice

•Działania medialne:

• 10.2009 – 06.2010 – promocja kampanii: media i PR
o Prasa kobieca
o Kampania reklamowa (portale www skierowane do matek)
o Publikacje w prasie medycznej
o Promocja wśród partnerów
• 1.2010 – konferencja prasowa Warszawa

•Działania medialne poza granicami kraju:

•Publikacje w branżowej prasie niemieckiej

•Wydarzenia towarzyszące (planowane):

• „Na odległość pocałunku” – pokaz tańca rodziców z dziećmi w chustach z udziałem zaproszonych mediów i gości (Łódź, Warszawa – wiosna 2010)
• Targi Health&Active– targi skierowane do aktywnych rodziców (Łódź – wiosna 2010)
• Międzynarodowy Tydzień Bliskości – 12-18.11.2009 – otwarcie wirtualnego Instytutu Noszenia Dzieci w Chustach instytutnoszenia.pl (premiera 12.11.2009). Na stronie planowane są : porady ekspertów noszenia, porady lekarzy i fizjoterapeutów,
e- społeczność dla rodziców noszących dzieci w chustach, e-sklep.
• Konferencja poświęcona idei chustonoszenia skierowana do pracowników służby zdrowia (lekarze, położne) oraz instytucji wspierających matki (szkoły rodzenia, centra rodziców, kluby mam i inni) (Lublin – czerwiec 2010)
• Wernisaż: „Chustonoszenie w malarstwie”. Prace studentów ASP (Łódź- wiosna 2010)

Jesteśmy na etapie pozyskiwanie partnerów kampanii.

Masz ciekawą propozycję współpracy?
Prowadzisz szkole rodzenia, klub aktywnej mamy badz jakakolwiek inicjatywe wspierajaco zdrowie dzieci? Pisz na PRW, a chetnie wlaczymy Cie we wspolprace.

Idea akcji jest propagowanie tej unikatowej i nowatorskiej metody.

Podmioty i instytucje zapraszamy do wspolpracy.

Aktywne Mamy juz od 1 pazdziernika na nasza strone kanguromania.pl (http://kanguromania.pl/)

Pozdrawiam

czyżby chustomania szarpnęla kasę od Unich?:ninja:
Ktoś wie coś więcej o tym? I dlaczego zaczynają w Łodzi? (nie to żebym się nie cieszyla, ale październik za pasem, a chyba wypadałoy poinformowac bardzo prężnie działające łódzkie środkowisko chustowe...:roll: )

Biedronka
27-09-2009, 23:18
z tego co mi świta* w głowie jest to dla doradców i medycznego świata

* moge się mylić !

Aneczka
27-09-2009, 23:23
chyba się mylisz:

Wskazanie przyszłym i obecnym rodzicom innowacyjnych metod wychowawczych.
(...)
Aktywne Mamy juz od 1 pazdziernika na nasza strone kanguromania.pl (http://kanguromania.pl/)
ta czy inaczej wypadaloby nam powiedzieć :/
zastanawiam się czy na tej kanguromanii będzie TYLKO hoppek i ew. bebelulu... :/

Biedronka
27-09-2009, 23:26
chyba się mylisz:

zastanawiam się czy na tej kanguromanii będzie TYLKO hoppek i ew. bebelulu... :/

o . to sie myle .

Nie wiem co bedzie itp. Słyszałam jakiś czas temu że taki projekt może ruszyć .
Napewno ktos bardziej zorientowany się wypowie niedługo :)

myrra
28-09-2009, 11:34
"Akcja skierowany jest do rodziców oraz pracowników służby zdrowia"

Kasia coś ostatnio wspominała o jakims nowym projekcie - pewnie o to chodziło ;)

reni
28-09-2009, 14:35
chyba się mylisz:

wiesz co aneczka to sa chyba niezeleżne działania z jakimś dofinansowaniem i może z kk nie mają nic wspólnego
ja chetnie się pisze na taki warsztat

ninuczka
28-09-2009, 18:46
tytuł kojarzy się z chustomanią...

lindgren
28-09-2009, 18:47
że to jest chustomania, to wiadomo, wystarczy na zdjęcie popatrzeć :)

Kasia
02-10-2009, 22:42
Kanguromania oficjalnie ruszyla, moge wiec pare slow napisac :)
Jest to akcja skierowana do rodzicow, ktorzy nie maja zadnego kontaktu z chustami lub maja zbyt wiele obaw dotyczacych noszenia. Same wiecie, ze sporo naroslo mitow i niedopowiedzen na ten temat. A rodzic nie ma czasu na wczytywanie sie w subtelne roznice zdan znalezione w internecie - potrzebuje jasnej i zwiezlej informacji dotyczacej jego wyboru.

Dlatego bardzo waznym elementem kampanii jest swiat medyczny. Na potrzeby Kanguromanii zbieralismy doniesienia ze swiata naukowego na temat wplywu noszenia na rozwoj dziecka, jest grupa polskich specjalistow, gotowych sie na ten temat wypowiedziec. Duzym wsparciem jest dla nas Szkola Noszenia z Drezna (Die Trageschule), ktora zostala partnerem strategicznym kampanii. Wkrotce ruszy druga czesc witryny www - przeznaczona dla pracownikow sluzby zdrowia, beda specjalne spotkania z kadra medyczna. Jednym z wazniejszych etapow bedzie konferencja naukowa, a podsumowaniem pierwszej czesci (czyli w czerwcu 2010) bedzie opublikowanie standardow noszenia opracowanych przez nas i przez lekarzy.

Mam nieco pietra, bo nie przypuszczalam, ze Kanguromania spotka sie z takim pozytywnym oddzwiekiem, telefony w biurze sie urywaja, a partnerow kampanii coraz wiecej :) chetnie odpowiem na Wasze pytania, jesli je macie.

petisu
02-10-2009, 22:48
Na cześć kolejnej inicjatywy chustowej: HIP HIP HURA!

odynka
02-10-2009, 23:03
Kasiu dużo cierpliwości i wytrwałości i spokoju:) popieram całą sobą:)

ithilhin
02-10-2009, 23:18
:-)

trzymamy kciuki :-)

calineczka
03-10-2009, 00:07
Super akcja
Trzymamy kciuki :thumbs up:

kasia
03-10-2009, 00:39
ech, pomarudzę trochę... warsztaty będa odbywały się w największych miastach polski, dla rodziców, którzy nie spotkali się jeszcze z chustowaniem i o nim nie wiedzą. z tego co ja wiem, w tych największych miastach polski świetnie i prężnie działają kluby kangura oraz doradcy chustowi (doradczynie), nie ma tego natomiast w mniejszych miastach, które są pomijane przy okazji takich inicjatyw...

rosass
03-10-2009, 00:42
dołączę się do kasi:cryy:
czy jest choć w planach by incjatywy o takiej skali mogły zaczepiać o mniejsze miasta?

doominikaa
03-10-2009, 00:54
no właśnie, ja to, tak szczerze pisząc, chciałabym wiedzieć cos więcej o tej akcji...
bo na głównej KK jest kanguromania a ja zaczęłam odbierac telefony z tekstami "ja w sprawie kanguromanii..."
jakoś szybko grupa docelowa akcji (czyli rodzice "zieloni" w temacie) zintegrowała KK z kanguromanią. To fajnie z jednej strony, bo obydwie inicjatywy są z gruntu pozytywne i chętnie je poprę, ale - co mam powiedzieć takiemu rodzicowi... Tak, mogę Ci pomóc, pokazać, robię to za dziękuję, możesz też wybrac kanguromanię za 200 zł...
z jednej strony - popieram akcję, profesjonalnie się zabraliście za sprawę i mam świadomość, że to musi kosztować, ale z drugiej - jeśli do dziś jeździłyśmy jak dzikie i pomagałyśmy wszystkim chętnym... mamy przestać??...
popieram akcję i jednoczesnie mam jakies takie mieszane uczucia......

Magme
03-10-2009, 09:02
zgadzzam się w pełni z Dominika - nagle co mam powiedziec zielonej Mamie która do mnie dzwoni - że czym się różni dla niej na tym etapie moja bezpłatna pomoc - doświadczonej chustomamy z trzyletnim stażem i dwu letnim jako lider klubu KK od warsztatów dla chustonówek na kanguromanii za 200zł ? Zwłaszcza jeśli nie ma problemów z dzieciatkiem ani zadnych podejrzeń co do dysplazji czy innych :patologii" więc spokojnie mój instruktaz wystraczał do tej pory? Bo rozumiem gdy trafia się dziecko "problematyczne".. to może pomoc specjalistów się przydać.. ale tak?

I troszke, przepraszam, ale nie rozumiem czemu na głównej stronie KK Kasiu Was "firmujemy" - skoro na kanguromanii KK nawet nie wisi w zakładce partnerzy.. troche to dla mnie dziwne, bo robimy Wam konkretna reklamę.... jak pisała Dominika zaczęły się emaile i telefony w tej sprawie, o której nota bene dowiedziałam się dopiero ze strony i paru doniesień pozakulisowych.. troche dziwnie mi z tym.

ithilhin
03-10-2009, 09:28
Na głownej stronie kangura zrobiłyśmy zajawkę z okazji startu Kampanii - juz jak widzicie jest "zwykła" strona klubokangurowa.

Na reszte pytań na pewno odpowie Kasia.

Magme
03-10-2009, 10:04
Gosiu, to ok, przynajmniej tyle na razie, i tak mam kilka pytań ale to już chyba do Agi..

Szkoda ze nikt nie poinformował nas w Łodzi skoro to u nas są warsztaty pilotażowe Kanguromanii. Na początku myślałam sobie -ok , nikt nam nic nie powiedział bo to jest dla światka medycznego więc nas niby stricte nie dotyczy, ale na stronie kanguromanii czytam ze właściwe warsztaty są dla rodziców zielonych i mniej zielonych , ale dla rodziców. I tu juz wypadałoby KK w Łodzi choc dać znać że coś takiego będzie bo może mogłybysmy się jakoś włączyć, albo chociaż wiedziec co mówić nt rodzicom którzy dowiedziawszy się o tym ze strony KK (sic!) do nas teraz dzwonią.... Nie wiem czy to jest do końca w porzadku.

Ogólnie co do akcji, jestem za, i popieram wszelkie edukacyjne działania na polu chustonoszenia itd.

Lubię tylko czyste i klarowne sytuacje...

Aneczka
03-10-2009, 12:23
ja mam niejasne wrażenie, że ktoś nas (w sensie łódzki KK) próbuje za przeproszeniem wydymać od tyłu...

edit:
mam jeszcze oficjalne pytanie do władz KK

Jaki jest udział KK w Kanguromanii?
Dlaczego promujemy płatne warsztaty, mimo, że sami organizujemy darmowe? Czy nie jest to wbrew statutowi?
Czy Aga (prezes KK) bierze czynny udział w Kanguromanii jako doradca?
Dlaczego nie zostaliśmy, jako klub, poinformowani wcześniej o tej akcji?

edit2: zauażyłam że ithilin też jest doradć aTrageschule, więc ją również prozsę o odpowiedź na pytania

Aneczka
03-10-2009, 13:01
ech, pomarudzę trochę... warsztaty będa odbywały się w największych miastach polski, dla rodziców, którzy nie spotkali się jeszcze z chustowaniem i o nim nie wiedzą. z tego co ja wiem, w tych największych miastach polski świetnie i prężnie działają kluby kangura oraz doradcy chustowi (doradczynie), nie ma tego natomiast w mniejszych miastach, które są pomijane przy okazji takich inicjatyw...

nie wiesz o co chodzi? o pieniądze!
w mniejszych miastach rodzicie raczej nie zapłaciliby 200 zl za warsztaty :/

Aneczka
03-10-2009, 13:23
i jeszcze jedno znalazłam.

http://kanguromania.pl/pl/chustonoszenie/pytania-i-odpowiedzi

dobra chusta od 200 zł?
jak dla mnie ta strona i całe warsztaty służą li tylko jedynie promocji chustomanii i jej produktów, a zdyskredytowaniu bardzo prężnie rozwijającej się Natibaby.

widzę tu wyraźną krytykę chust z bambusem. Choć w nieco bardziej wyrafinowanej formie, niż na stronie Didka.
Ciekawa jestem co na akich warstatach będą Ci superhiperdoradcy mówić. że chusty Nati są be, bo kosztują mniej, niż 200 zł i są z bambusem?

Śmieszne i żałosne.
Tym bardziej żalosne, że reklama Kanguromanii pojawiła się na stronie glównej KK (nadal czekam na ustosunkowanie się Agi do moich pytań)

Kanga
03-10-2009, 13:24
ja mam niejasne wrażenie, że ktoś nas (w sensie łódzki KK) próbuje za przeproszeniem wydymać od tyłu...

edit:
mam jeszcze oficjalne pytanie do władz KK

Jaki jest udział KK w Kanguromanii?
Dlaczego promujemy płatne warsztaty, mimo, że sami organizujemy darmowe? Czy nie jest to wbrew statutowi?
Czy Aga (prezes KK) bierze czynny udział w Kanguromanii jako doradca?
Dlaczego nie zostaliśmy, jako klub, poinformowani wcześniej o tej akcji?

Aga nie bierze udziału w tym projekcie jako doradca
klub kangura nie bierze udziału w akcji - dopóki nie dostanie pełnej oficjalnej informacji - być może będziemy partnerem
w tej chwili rozmawiamy z agencja eventowa na ten temat
prepraszam wszystkich, który poczuli się urazeni informacja na stronie klubu O kampanii- w tej chwili jej nie ma
o reszcie możemy pogadać telefonicznie lub mailowo

Aneczka
03-10-2009, 13:29
na stroine Kanguromanii pojawiła się jedna podstrona - kto może uczyć chustonoszenia. nie mogę jej znaleźć w tej chiwli, bo cały portal jest moim zdaniem fatalnie zaprojektowany i człowiek się gubi strasznie.
Ale podejrzewam, że na tej stronie będzie informacja, że uczyć mogą li tylko doradcy ( w sumie chcą na tym zarobić)

Ciekawa jestem, jak się będzie miała do tego cała działalność KK.
Jako członek klubu nie zgadzam się na współpracę z Kanguromanią.

Biedronka
03-10-2009, 13:36
Aneczko ...ja cie bardzo przepraszam ale Ty chyba się zabardzo zapędziłaś ...

Od pewnego czasu obserwuje twoje posty i coraz bardziej otwieram oczy ze zdumienia .Nie bądz raptusem .Siądz na tyłku i sie zastanów 5 razy nad formą swojej wypowiedzi ... aby ktoś kto czyta odbierał cię powaznie.

Jeśli masz jakieś pytania do Agnieszki ..to napisz je na pw i wyjasnij w sposób w jaki takie sprawy powinny być wyjaśnione.
Jeśli masz jakieś pytania do Kasi to napisz do niej równiez na pw.

Nie róbcie dymu i nie psujcie atmosfery na forum bo robi sie niefajnie .
Nie bądz prowoderką.

Aneczka
03-10-2009, 13:41
Biedronko, to znaczy że mamy siedzieć cicho, pierdzieć w stołki i głaskać się po główkach? czy na tym polega forum?
sorry, ale uważam, żę to jest sprawa, która dotyczy nas wszystkich i nie pozwolę zamieść jej pod dywan.
jako członek KK czuję się szczególnie urażona i domagam się rzetelnych wyjasnień. i to publicznych wyjaśnień, a nie na pw.
a chustomania moim zdaniem gra nieczysto nie od dziś.
jeżeli nie lubisz takich wątków, to tu po prostu nie zaglądaj.
ja nie mam zamiaru siedzieć cicho.

Biedronka
03-10-2009, 13:50
...ale to nie jest forum KK .
Załatwiaj takie sprawy tam bo cała ta "afera" wg. Ciebie dotyczy KK i kanguromani .

Aneczka
03-10-2009, 14:00
nie Biedronko, nie tylko KK i Kanguromanii.
Tu chodzi o ideę chustonoszenia w ogóle.
I dyksredytowanie innych sprzedawców, innych chust.
Nie trzeba być bardzo inteligentnym, żeby wyczytać między wierszami o co chodzi chustomanii.
I może mi ktoś powie, np Kasia??, dlaczego na stronie, w zakładce partnerzy Kanguromanii jest napisane

chustomania.pl - pierwszy w Polsce portal wiedzy o noszeniu dzieci w chustach i nosidłacha tymczasem na stronie chustomanii znalazłam taką informację:

Właścicielem sklepu internetowego, działającego pod adresem www.chustomania.pl (gg:http://www.chustomania.pl) jest Chustomania GbR, Katarzyna Dudo-Zakrzewski, Marcin T. Zakrzewski , Stephanienstr. 36, 40211 Düsseldorf, Niemcy. to ja w końcu nie rozumiem - sklep czy portal o noszeniu?
jak dla mnie kanguromania jest szeroko zakrojoną kampanią reklamową dla chustomanii i jej produktów.
I ta wiedza należy się wszystkim rodzicom, noszącym w chustach. Dlatego uważam, że należy o tym powiedzieć głośno.

Biedronka
03-10-2009, 14:07
sorry ale ja chyba jakas głupia jestem :rolleyes:

gdzie jest przedstawiona jakas nagonka ?

sklepaportal informacyjny mamy również My z pielsuzkarni i nei widze jakiśproblemów z tym związanych :omg:
Jest wiele dziewczyn które prowadzą portale informujace o ideii i przy okazji maja władowane kilka produktów do sklepu :ninja:

edit :

wkurza mnie ciągłe robienie podchodów do jakis tam przedawnionych spraw, waśń itp.
wkurza mnie bicie piany gdzie moze wcale jej nie ma

coraz wiecej ostatnio jest jakiś dziwnych akcji na forum i corazmneij misie to podoba :(

Meta
03-10-2009, 14:19
:op:
Aneczko mogłabyś zrobić w skrzynce miejsce na jedną wiadomość? Bo masz przepełnioną

mart
03-10-2009, 14:27
uprasza sie o bardziej parlamentarna dyskusje.
forum moze byc miejscem, gdzie takie sprawy sa dyskutowane ale prosiłabym o mniejszy ładunek emocjonalny.

aneczko, byc moze z chusta antybakteryjna chodzi o to: http://www.juniorkowo.pl/infano-chusta-elastyczna-antybakteryjna-p-399.html a nie bambusy natalii. ja przynajmniej wole tak myslec...

Kasia
03-10-2009, 15:19
Kluby Kangura to spotkania Rodziców, którzy noszą swoje dzieci w chustach oraz zainteresowanych tematem świadomego rodzicielstwa. Robicie świetną robotę na swoim podwórku , bo zapewniacie rodzicom możliwość regularnych spotkań i możliwość wysłuchania w ich dylematach rodzicielskich („Spotkania w Klubie Kangura to także dyskusje na wszelkie tematy związane z rodzicielstwem, rozmowy o naszych codziennych radościach czy troskach. Wspieramy się oraz wymieniamy doświadczeniami na temat wychowania i rozwoju dzieci.”). Idea Klubu Kangura to spotkania na poziomie mamą z mamą, a nie doradca chustowy czy psycholog i grupa. W zależności od potrzeb grupy zapraszacie na spotkania specjalistów wtedy, gdy potrzebujecie wsparcia w kompetencjach.
Klub Kangura jest to klub dla rodziców prowadzony przez rodziców.

Kanguromania to ogólnopolska edukacyjna kampania społeczna. Projekt prowadzony jest przez polskich lekarzy i profesjonalnych trenerów szkoły noszenia Die Trageschule Dresden. Do akcji zostali zaproszeni również fizjoterapeuci, psychologowie, położne oraz doradcy laktacyjni. Akcja skierowany jest do rodziców, ale przede wszystkim do pracowników służby zdrowia.
Zajmujecie się chustowaniem wystarczająco długo, żeby wiedzieć, ze od pewnego czasu chustonoszenie w Polsce drepcze w miejscu. Bez wyraźnego głosu na tak ze strony środowiska medycznego możemy sobie do upojenia robić Dni Noszenia czy Tygodnie Bliskości, raz do roku w sezonie urlopowym jedna czy druga gazeta napisze „Ach jak fajnie nosić”. Ale co dalej?

Dotarcie do środowiska medycznego wymaga własciwych kontaktow, odpowiedniego podejścia, specyficznego języka, a to wszystko są niemałe koszty. Całkowity koszt uczestnictwa w warsztatach idzie na cele kampanii – wierzcie mi, że jest to ułamek procenta całkowitych kosztów kampanii. Wystarczy sprawdzić, ile kosztuje billboard w mieście. My mamy w tym swój niemały wkład finansowy, agencja eventowa też.

Istnieje duża grupa rodzicow, którzy nie przyjdą na spotkania Klubu Kangura, nie zainteresują ich Dni Noszenia ani Tydzień Bliskosci. Dla takich osób są warsztaty w ramach Kanguromanii. Podczas trzygodzinnych warsztatów do dyspozycji uczestników jest sztab fachowców : lekarze, trenerzy chustonoszenia, fizjoterapeuci, doradcy laktacyjni i psycholodzy. To nie są zwykle warsztaty noszenia, organizowane przez nas do tej pory. Więcej na ten temat przeczytać można na stronie kampanii. http://www.kanguromania.pl/pl/warsztaty
Klub Kangura dostał propozycję wejścia w kampanię jako partner. Aby wymogom formalnym stało się zadość musi podpisać umowę barterową z agencja. Gdy tylko się to stanie, logo Klubu pojawi się na stronie Kanguromanii. W programie kampanii są działania organizowane przez Klub – np. taniec chustowy. Umowa podpisana z agencja ściśle zobowiązuje nas do takich a nie innych zachowań – przed 1 października nie mogliśmy się na ten temat wypowiadać. Wymieniałam na ten temat pw z Mart, tłumacząc, dlaczego nie zabieramy głosu w wątku.

Kampania – jak to kampania – potrwa przez chwile, a pozniej rodzice będą szli do Was. Do Klubu Kangura, do doradcow noszenia działających na terenie kraju, do sprzedawcow, do producentow. Mysle, ze nie trzeba tego zbyt mocno tłumaczyć. Dzięki kampanii rodziców uświadomionych będzie wiecej – dobrze jest mieć komfort pracy z nimi, majac zaplecze w konkretnych opiniach konkretnych uznanych polskojęzycznych specjalistow. Po Kanguromanii pozostanie potężne zaplecze zarażonych chustowaniem fachowcow.
I jeszcze – planowane jest poszerzenie inicjatyw o konkretne dzialania w służbie zdrowia, ale ze względu na delikatność takich zabiegów ;-) póki co nie możemy o nich mówić – mam nadzieję, że zrozumiecie.

dorulka
03-10-2009, 15:51
Kasiu, a coś więcej na temat szkoleń czy spotkań dla lekarzy? Gdzie i kiedy mozna się będzie czegoś dowiedzieć?

Magme
03-10-2009, 15:54
Aneczko -
bardzo Cie proszę że , jeśli nie umiesz rozmawiać grzecznie i kulturalnie i powsciągac swojego niewyparzonego języka to siedź cicho. Zastanów się co najmniej dwa razy zanim się wypowiesz. Niestety ale wprowadzasz swoimi wypowiedziami zamęt i fatalną atmosferę.
Jeśli Ci się cos nie podoba to pisz najpierw do swojego lidera, potem do prezeski KK a dopiero potem publicznie. Klub to nie jesteś tylko Ty ze swoim zdaniem, ale duze grono ludzi z całej Polski. POnad 20 oddziałów. Są pewne ustalenia wewnetrzne i uzgodnienia, pewne rzeczy sa dyskutowane na odpowiednich do tego forach i wśród odpowiedzialnych za nie osób. Jesli Ci się nie podoba to w każdej chwili możesz przestac być członkiem Klubu , nikt tu nikogo na siłe nie trzyma.
Co do całej sprawy - jest w trakcie wyjasnień, jak się pewne rzeczy ustalą to będę się wypowiadac, na razie czekam na reakcje pewnychośób i wyrabiam sobie zdanie nt.

Kasia
03-10-2009, 15:57

Kasiu, nie martw się - w toku kampanii możliwe, że będziemy się kierować także do małych miast. Dużo się dzieje, ale najpierw musimy ruszyć z programem pilotażowym w Łodzi.

edit: A dlaczego najpierw Lódź? Z prostej przyczyny, agencja HealthEvent mieści się w Łodzi.

Kasia
03-10-2009, 16:06
Kasiu, a coś więcej na temat szkoleń czy spotkań dla lekarzy? Gdzie i kiedy mozna się będzie czegoś dowiedzieć?

Dorulko, podstrona dla lekarzy będzie w ciągu najbliższych dni. Tam też będą informacje nt. szkoleń dla służby zdrowia. Wstęp na nią będą mieć medycy z prawem wykonywania zawodu.Dla osób niezwiązanych z medycyną, a zainteresowanych noszeniem jest przeznaczona górna część strony - dział dla rodziców będzie wzbogacany o kolejne opinie współpracujących z KanguroManią specjalistów.

Jednym z istotniejszych elementów kampanii dla słuzby zdrowia jest konferencja dla lekarzy i opracowanie standardów dotyczących noszenia w chustach. A dla rodziców - chustowe targi i warsztaty. Czyli - Dni Noszenia :)

tamyk
03-10-2009, 16:42
Ja uważam, że to bardzo fajna inicjatywa i im więcej tym lepiej. Propagowanie noszenia nie oznacza prezentacji towarów. A jeżeli przy oazji zobaczą produkty hopa nie ozancza, że od razu muszą kupić.

A KK swoje sprawy powinien rozwiązywać we własnym gronie :)

dorulka
03-10-2009, 16:46
Dorulko, podstrona dla lekarzy będzie w ciągu najbliższych dni. Tam też będą informacje nt. szkoleń dla służby zdrowia. Wstęp na nią będą mieć medycy z prawem wykonywania zawodu.Dla osób niezwiązanych z medycyną, a zainteresowanych noszeniem jest przeznaczona górna część strony - dział dla rodziców będzie wzbogacany o kolejne opinie współpracujących z KanguroManią specjalistów.

Jednym z istotniejszych elementów kampanii dla słuzby zdrowia jest konferencja dla lekarzy i opracowanie standardów dotyczących noszenia w chustach. A dla rodziców - chustowe targi i warsztaty. Czyli - Dni Noszenia :)

Dobra:-) Poczekamy kilka dni. Trzeba sie bedzie rejestrowac na stronce? Bedzie cos wiecej na temat konfernecji?

malabru
03-10-2009, 17:09
edit2: zauażyłam że ithilin też jest doradć aTrageschule, więc ją również prozsę o odpowiedź na pytania

Ja też jestem doradcą Trageschule i działam w Klubie Kangura. Czy mnie też chcesz prosić o wyjaśnienia?

Mnie ta akcja bardzo cieszy, bo doradzając rodzicom (niekoniecznie za pieniądze) czuję potrzebę bycia w zgodzie ze standardami medycznymi. Liczę na to, że dzięki tej kampanii pozyskam narzędzia do pracy również z dziećmi dysfunkcyjnymi, bo przecież nie chodzi tylko o noszenie dzieci zdrowych. A do dzieci z zaburzeniami pomoc specjalisty jest niezbędna, żeby krzywdy nikomu nie wyrządzić.

Tymczasem siedzę spokojnie i czekam na rozwój wypadków, bo przecież trudno jest oceniać coś, co dopiero wystartowało. Trzymam kciuki za powodzenie akcji. Mam w tym wasny interes. Chcę być profesjonalistką w tym co robię

paskowka
03-10-2009, 17:27
Ej dziewczyny, przestańcie się nakręcać. Nie wiem co tam prywatnie macie do siebie, za krótko siedzę w temacie, ale to nie czas i miejsce.
Zresztą każda z nas, której idee chustowania jest bliska powinna się cieszyć, że taka akcja powstała. Ja już kilka razy, na różnych spotkaniach pytałam o medyczne aspekty noszenia i przeciwwskazania i wskazania itp. Ogólnie wiem o co chodzi, ale bardzo mało lekarzy jest w stanie powiedzieć coś bliżej. A pediatrzy to już w ogóle wszystko zwalają na ortopedów.
Szkoda, że warsztaty dla rodziców są płatne - wydać kasę na warsztat, a potem drugie tyle na chustę - nie dziwmy się że niektórzy zrezygnują, bo ci co nie znaja chust nie wiedzą, że to artykuł pierwszej potrzeby.

A to że my tam widzimy kampanie Chustomani i Hopka to jasna sprawa. Tylko że nas jest mało w stosunku do ogółu noszących, i ci inni na pewno nie kojarzą Kanguromani z Chustomanią.
Mam tylko nadzieję, że cena warsztatów i info, że dobra chusta kosztuje od 200 zł nie zniechęcą biedniejszych. Pamietam jak urodziłam 4 lata temu syna i chciałam nosić, a byłam w gorszej sytuacji materialnej , cena mnie odstręczyła i zrezygnowałam. Nikt mi nie powiedział, że lepiej nosić w samoróbce niż nie nosic w ogóle.

OT - Kasiu wysłałam ci jedno pytanko na priv.

ktosikowa
03-10-2009, 21:36
A mnie baaardzo cieszy ta idea;) Jako mamę dziecka niepełnosprawnego i osobę na rzecz środowiska dzieci niepełnosprawnych i ich rodziców troszkę działającą. Jeżeli efektem tej akcji będa jasne zalecenia dot. noszenia dzieci z problemami neurologicznymi/ortopedycznymi/wadami wrodzonymi itp. to będzie krok milowy wręcz w wychowywaniu i rehabilitacji tychże dzieci. Tym bardziej, że to one właśnie nawet w wieku lat 4-5 noszenia potrzebują, a dla rodziców życie bez wózka inwalidzkiego jak długo się da to szczyt marzeń. Nadzieje mam wielka, że efekty tej inicjatywy będą!
Jest jeszcze jedno zagadnienie bardzo mnie interesujące, które sztab psychologów może wyjaśnić- noszenie jako wczesna terapia zespołu zaburzeń więzi.

Padthai
03-10-2009, 23:56
Litosci. Kasia i marcin to zapaleni chustomaniacy. Byli jednymi z pierwszych na kawalku szmaty, a bylo to w 2006 i juz wtedy byli chostomaniakami z dorobkiem warsztatowym. Owszem sprzedaja hopki, ale przede wszystkim, sa oddani ideii chustonoszenia - maja rozlegla wiedze o chustonoszeniu, olbrzymia praktyke i propaguja chustonoszenie na kazdym kroku (przez swoja postawe i dzialania) . Dzialaja juz wystarczajaco dllugo by tego dowiesc. Kazdy kto ich spotkal nie moze sie z tym nie zgodzic. Do tego należą do trójki trenerów Die Trageschule®z pełnymi uprawnieniami Trageschule - na to trzeba zapracowac. A na warsztatach pokazuja chusty i nosidla najrozniejszych producentow, nikogo nie faworyzujac.
Ciesze sie, ze sa z nami i robia kanguromanie. Poki co, jako jedyni robia dzialania propagujace chustonoszenie, nie tylko do rodzicow, ale i do kadry medycznej, zakrojone na taka skale. Mozna byc pewnym , ze przyniosa one korzysci wszystkim producentom chust i nosidel, a przede wszystkim dzieciom i rodzicom.
Trzymam kciuki za powdzenie kanguromani.

lindgren
04-10-2009, 00:05
aneczko, byc moze z chusta antybakteryjna chodzi o to: http://www.juniorkowo.pl/infano-chusta-elastyczna-antybakteryjna-p-399.html a nie bambusy natalii

lub nie o bambusy Natalii a o elastyki Kingi.
o, o te:
http://www.chusta.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=13&Itemid=29&vmcchk=1&Itemid=29

edit: ale w temacie sporu się nie podejmuję wypowiadac

Kasia
05-10-2009, 10:51
Dobra:-) Poczekamy kilka dni. Trzeba sie bedzie rejestrowac na stronce? Bedzie cos wiecej na temat konfernecji?

Tak, bedzie rejestracja MedPassem, zeby zapewnic weryfikacje pozwolenia na wykonywanie zawodu. Bedzie tam forum dla lekarzy, na ktorym we wlasnym gronie porozmawiaja sobie na temat kolejnych tematow zwiazanych z kampania.

Informacje o konferencji tez beda - na razie moge powiedziec tylko tyle, ze odbedzie sie w lutym w Lublinie. Wszelkie pytania najlepiej kierowac do agencji: biuro@healthevent.pl

lola_22
05-10-2009, 12:01
Aneczko -
bardzo Cie proszę że , jeśli nie umiesz rozmawiać grzecznie i kulturalnie i powsciągac swojego niewyparzonego języka to siedź cicho. .

abstrahujac od tematu dyskusji - hasło jak to powyzej przywodzi mi tylko na mysl wypowiedz Chiraca, o tym, ze lepiej byloby zeby Polacy siedzieli cicho ... (il fairaient mieux de se taire)
pytam kim jest jedna forumka ze przypisuje saobie prawo do uciszania drugiej ? Uczmy sie nawzajem rzeczowej dyskusji a nie bicia po lapach, tych ktorzy sie wychylaja . Przyklad idzie z gory ...

lemonka
05-10-2009, 12:50
Ja sie bardzo cieszę, że taka akcja jest. Dla mnie nie jest takie ważne kto organizuje i jakie chusty będą polecane. Osobiście noszę bo to Kasia i Marcin pokazali mi chustowanie. Sami o tym nie wiedza bo kiedyś, dawno temu znalazłam ich zdjęcia z zachustowanym Felixem w necie. Przez przypadek. No i spodobało mi się. Za to bedę im zawsze wdzięczna :) Myslę też, że to oni zapoczątkowali chustowanie w Polsce, a przynajmniej na szerszą skalę. I dobrze, że organizują duży projekt skierowany do srodowiska medycznego bo poparcie tegoz srodowiska jest niezmiernie wazne IMO. I zeby ktos mi nie zarzucał kolesiostwa - nie znam osobiscie ani Kasi ani jej męza, ba! nie mam nawet chusty Hoppa ( w sumie to nie wiem dlaczego :confused: )

Nie podobaja mi sie takie forumowe przepychanki. Myslę, że akurat to forum nie jest miejscem na przepychanki w tym temacie. I jestem bardzo zdziwiona podejsciem Aneczki, którą skądinąd bardzo cenię.

Nie od dzis wiadomo, że jesli na tzw. rynku istnieją dwie organizacje o podobnym profilu to ze soba w mniejszym lub wiekszym stopniu rywalizują. To nic dziwnego w sumie. Choc lepiej by było gdyby scisle ze soba współpracowały i się popierały.

Podsumowując - wolałabym nie czytać o zarzutach i sporach pomiedzy czlonkiniami KK a innych organizacji :frown

...wiem, mogę nie wchodzic w wątek, ale i tak mnie to wkurza...

kajkasz1
05-10-2009, 13:11
Inicjatywa bardzo fajna. Zakrojona na dużą skalę na pewno pomoże chustonoszeniu.
Chustowanie może w miejscu nie drepcze ;-), ale z pewnością kroczki są bardzo maleńkie. A mając za sobą poparcie środowiska medycznego łatwiej przekona się opornych mężów, teściowe i tych, którzy są przeciw.
Więcej wiedzy oznacza bezpieczniejsze noszenie. I o to chodzi.
Możemy się różnić poglądami, ale takie inicjatywy są potrzebne.
:applause::applause::applause:Kasiu

A dobre chusty? Hmmm, nosiłam w samoróbkach za kilka złotych.
I jakoś nie widzę sensu przyczepiania się do tych chust za mniej niż 200 zł.
Natalia i tak kiedyś te ceny podniesie :ninja: Dajecie jej znakomitą po temu okazję ;-)

Musli
05-10-2009, 13:16
A ja tam myślę że Aneczka ma prawo pisać to co myśli... Ja już nie chcę się pakować w żadne spory na forum, dlatego wolę nie pisać i nie myśleć o kanguromanii, mimo że nie bardzo mi się to wszystko podoba, że nie wiedziałyśmy o tym, że będzie się coś takiego odbywało i że klub kangura będzie to wspierał, choćby przez któtką zajawkę na stronie.

Kasia
05-10-2009, 13:18
Lemonko, dzieki za mile slowa :) Ciesze sie, ze nasz entuzjazm chustowy Ci sie udzielil :)

Nie od dzis wiadomo, że jesli na tzw. rynku istnieją dwie organizacje o podobnym profilu to ze soba w mniejszym lub wiekszym stopniu rywalizują. To nic dziwnego w sumie. Choc lepiej by było gdyby scisle ze soba współpracowały i się popierały.

No wlasnie tu jest szkopul - Klub Kangura i Chustomania absolutnie nie rywalizuja ze soba! Wspieramy dziewczyny, gdy tylko jest okazja - szkolimy wg standardow Trageschule, nawiazujemy dla nich kontakty na niemieckim rynku, potwierdzamy, ze to, co robia jest wyjatkowe w Europie. Czasem jest sens, zebysmy brali udzial w tych samych przedsiewzieciach, czasem nie - zalezy to od ich profilu. Ale podejrzenie, ze Kanguromania jest wymierzona w Klub Kangura to jeden z pomyslow na kryminal na mroczne deszczowe wieczory ;)

malabru
05-10-2009, 13:23
Tak, bedzie rejestracja MedPassem, zeby zapewnic weryfikacje pozwolenia na wykonywanie zawodu. Bedzie tam forum dla lekarzy, na ktorym we wlasnym gronie porozmawiaja sobie na temat kolejnych tematow zwiazanych z kampania.

Rodzi się jeszcze pytanie, czy do części dla specjalistów będą mieli dostęp np. psycholodzy i fizjoterapeuci. W końcu oni też mają bardzo częsty kontakt z małymi dziećmi i w najróżniejszy sposób wypowiadają się o chustowaniu. Ich poglądy moim zdaniem są równie istotne, bo na co innego patrzy ortopeda, na co innego fizjoterapeuta a jeszcze na co innego psycholog. Jeśli tworzyć standardy noszenia to w oparciu nie tylko o wiedzę medyczną ale też korzystając z wiedzy z innych dziedzin.

Magme
05-10-2009, 13:49
Lolu - to nie chodzi o uciszanie tylko albo umiemy rozmawiać spokojnie i grzecznie nawet jeśli mamy różne poglądy albo nie - a jesli nie to może nie psujmy atmosfery .. Mamy trochę kultury albo nie.
I przepraszam ale z racji tego że dwa lata ciagnęłam łódzki KK poczułam się nieprzyjemnie atakiem Aneczki - jako członka Klubu i stąd uważam że mogę ją poprosić o poskromienie swoich emocji i języka.

Co do Aneczki - nie wypowiadajmy się w imieniu KK skoro nawet nie złożyłyśmy deklaracji członkowskiej i de facto członkiem Klubu nie jesteśmy, dobrze? A jeśli nawet coś nas drażni to może najpierw wypadałałoby zasięgnąć jezyka u liderki a dopiero potem się wypowiadać.

forgetit
07-10-2009, 02:04
Za inicjatywę, Kasiu i Marcinie, wielkie brawa oczywiście.
Ja bym tylko, jako doradczyni i propagatorka noszenia również, zgłosiła potrzebę jakiejś "platformy wymiany doświadczeń", między doradcami, a środowiskiem medycznym właśnie.
No i tak swoją drogą, to lekarzem niestety nie jestem, ale w takiej konferencji to bym z rozkoszą udział wzięła jako tzw. wolny słuchacz :D

morepig
07-10-2009, 11:39
Za inicjatywę, Kasiu i Marcinie, wielkie brawa oczywiście.
Ja bym tylko, jako doradczyni i propagatorka noszenia również, zgłosiła potrzebę jakiejś "platformy wymiany doświadczeń", między doradcami, a środowiskiem medycznym właśnie.
No i tak swoją drogą, to lekarzem niestety nie jestem, ale w takiej konferencji to bym z rozkoszą udział wzięła jako tzw. wolny słuchacz :D
pewnei nie tylko Ty... :)
powinna byc taka sala dla chetnych, oddzielona szybką, zeby choc posluchać mozna :) jak na dr House w trakcie opecracji :D :D

Kasia
07-10-2009, 15:25
Nie moge sie smiac, bo Bruno spi :lol:

Agencja, z ktora wspolpracujemy niejedna lekarska konferencje ma na sumieniu, wiec zrobia to tak, jak trzeba. Ufam, ze dla nielekarzy tez miejsce bedzie. A jesli tematy poruszane beda dla nas za nudne ;) to zaprosimy specjalistow na Dni Noszenia w maju - przygotuja wtedy wyklady specjalnie dla rodzicow.

Co Wy na to?

pulcheria
07-10-2009, 16:33
Rodzi się jeszcze pytanie, czy do części dla specjalistów będą mieli dostęp np. psycholodzy i fizjoterapeuci. W końcu oni też mają bardzo częsty kontakt z małymi dziećmi i w najróżniejszy sposób wypowiadają się o chustowaniu. Ich poglądy moim zdaniem są równie istotne, bo na co innego patrzy ortopeda, na co innego fizjoterapeuta a jeszcze na co innego psycholog. Jeśli tworzyć standardy noszenia to w oparciu nie tylko o wiedzę medyczną ale też korzystając z wiedzy z innych dziedzin.

Słuszne pytanie, podpinam się pod nie. Szczególnie mam na myśli osoby pracujące w tzw. wczesnej interwencji, bądź wczesnym wspomaganiu rozwoju.
O całości dyskusji nie mam siły się wypowiadać.
Cieszę się, że jest taka akcja :D

ktosikowa
07-10-2009, 21:02
Też się podepnę pod pytanie- nasze rehabilitantki zainteresowane bardzo,a nie lekarze:(

morepig
07-10-2009, 21:08
chyba jesteśmy za. byleby wpuścili hmmm szeroko rozumianą kadrę medyczno-niemedyczną czyli fizjo, reha itp itd :)

Kasia
07-10-2009, 22:01
Ok, zbierajac wszystko - MedPass jest nie tylko stricte dla lekarzy - obejmuje bodajze 12 roznych pokrewnych zawodow. Za jego pomoca mozna zawezic dostep do jakiejs czesci dla jednej czy innej grupy. Na pewno czesc dyskusyjna dla lekarzy oraz pelne publikacje nie moga byc otwarte na przestrzal. Pierwsze - z powodow wiadomych. Niech specjalisci znajda sobie spokojne miejsce do wymiany pogladow. Drugie - tez wiadomo. Prawa autorskie do publikacji.

Tak naprawde do dolenj czesci beda mieli dostep specjalisci z kilku dziedzin i bedziemy starac sie podpiac opcje dla wszystkich, ktorych temat w sposob specjalistyczny moze dotyczyc. To sie stanie w przeciagu tygodnia. Jesli znacie kogos, kto bylby zainteresowany dostepem, niech pisze na maila Agencji.

Kinga
08-10-2009, 03:54
lub nie o bambusy Natalii a o elastyki Kingi.
o, o te:
http://www.chusta.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=13&Itemid=29&vmcchk=1&Itemid=29
(...)

Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej na temat "Czy warto wydawać pieniądze na chustę antybakteryjną?", zapraszam tutaj:
http://www.chusta.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=48

:)

rosass
22-10-2009, 13:11
http://babyonline.pl/babyonline_poleca_konkursy_artykul,6586.html
konkurs kanguromanii

Arabella
03-05-2010, 09:10
Dziewczyny, co z kanguromanią? Sprawdzałam na stronie, w maju miały być targi health and sling zdaje się i co będą? Ja nic nie mogę znaleźć?

mi.
03-05-2010, 11:02
o rany! dopiero teraz trafiłam na ten wątek... ale!

Byliśmy oboje na warsztatach Kanguromanii i było przefantastycznie. Kasia i Marcin prowadzą warsztaty z wielką cierpliwością i pasją, a bez fanatyzmu. Koszt - po rabacie udzielonym w zamian za uczestnictwo w warsztatach ramach "Wyprawy Mama"- był bardzo zbliżony do kosztów kursu w jednym z warszawskich klubów dla mam, a w zamian - poza TRZYGODZINNYMI - warsztatami w małych grupkach dostałam jeszcze zestaw wcale nie tanich kosmetyków i kupon rabatowy do dziecięcego sklepu.

Nie rozumiem subtelnych docinków i niuansów uszczypliwości pod adresem Kasi, zapewne dlatego, żem tu od niedawna. Nie bardzo widzę też zło płynące z możliwości kupienia hopa na warsztatach. Dla nas - początkujących rodziców, z długą listą wyprawkową - pozycja "chusta" za 200+ złotych była dość przerażająca - między innymi dlatego, że nie wiedzieliśmy gdzie pójść chusty pomacać. Bo bezkres chustoforum, na które trafiłam pod koniec ciąży, jakoś nie pokierował nas do żadnego ze stacjonarnych sklepów. Fakt, że mogliśmy pomacać chustę, a następnie za nią zapłacić i ją dostać był świetny.

Ja tam bardzo dziękuję i Kasi i Marcinowi. Prowadzą świetne warsztaty i pięknie zachęcają do noszenia!

pati291
03-05-2010, 11:31
A ja jestem rozczarowana. Mieli w planach Szczecin i znikł bez wyjaśnienia z grafiku:frown
Szkoda.