PDA

Zobacz pełną wersję : Pieluchy dla noworodka

gdzie-idziesz
19-09-2009, 09:06
Witajcie
Jestem nowa w temacie pieluch wielorazowych, ale ten temat bardzo mnie pociąga. Spodziewam się dziecia, z doświadczenia wiem że będzie to maleńkie dziecko (mała szansa żeby dobiło do trzech kilo). Jakie pieluchy (firma) polecacie dla takich maluchów? Najlepiej on size, bo z kasą krucho. Myślę żeby na początek kupić kilka otulaczy do tetry czy innych chłonnych wynalazków, do tego parę formowanek lub kieszonek na wyjście i na noc. Jakie najlepiej by się sprawdziły przy takim maluchu, wiadomo rozmiar rozmiarowi nie równy.
Pozdrawiam

ala
19-09-2009, 09:21
na mojego synka 2650g tetra była ogromna miałam 80*80 innych wielo używałam dopiero ok 4 miesiąca
u córki używam wielo od urodzenia 3590g i super się sprawdziły te najmniejsze otulacze oraz formowane pieluszki. Bum genius był na nią troszkę duży i wyciekało przy nóżkach

Leika
19-09-2009, 10:07
Moje były prawie 4 kg, ale i tak żadne one size nie były dobre jeszcze przez miesiąc. Tylko rozmiarowe formowanki lub tetra na początek.

Pondo
19-09-2009, 11:14
Moja miała 3200 i onesize były za duże tak do 4 kg..
Na początek to tylko chyba otulacze plus tetra, albo np Bambino mio

Jak coś mam otulacz IV prany nie noszony rozmiar do 4kg czyli ten P..mogę odsprzedać w dobrej cenie

mart
19-09-2009, 12:40
A ja myślę, że sporo przemawia za tym żeby ten pierwszy miesiąc sobie odpuścić z wielorazówkami.

Po pierwsze jeśli to pierwsze dziecko to i tak wszystko będzie nowe, zgłębianie tematu pieluch już na samym początku będzie dodatkowym wysiłkiem.
Po drugie pępek - formowanki i kieszonek zazwyczaj nie da się tak odwinąć, żeby nie zakryć pępka, a otulacz już na 100% go zakryje (tetre mi się udaje odwijać) - i ja mam poważne wątpliwości czy pępek, który ma być możliwie czysty i suchy pod kompresem z moczu (nawet chwilowym) to najlepszy pomysł.

Ja na razie czekam z wielorazówkami na odpadnięcie kikuta. Kilka dni używaliśmy tetry i prefoldów pod otulaczem bambinexu (super!) a formowanki one size nawet te niepękate są ciut za duże na prawie 4 kilowego chłopaka.

ala
19-09-2009, 12:59
przy córce wielo uzywałam już w szpitalu miałam otulacze bummis te najmniejsze i super sie sprawdziły, pępka nie zakrywały

ekomummy
19-09-2009, 14:22
przy córce wielo uzywałam już w szpitalu miałam otulacze bummis te najmniejsze i super sie sprawdziły, pępka nie zakrywały

Hej,
A ile ważyła twoja córeczka? Bo moja waży teraz 3,6 kg i nadal bummis zakrywa jej pępek :ninja:. W ogóle wszytkie otulacze zakrywają jej pępek oprócz otulacza bambinex ku mojemu zdziwieniu. I to na dodatek wersja "one size". Tak udało mi się go zapiąć, że pępuś nie został zakryty :D. Notka: Kikutek już odpadł ale jest jeszcze mały strupek więc staramy się wietrzyć.

Jeżeli chodzi o wielo to szczególnie przy małej wadze dziecka może być ciężko coś dopasować przez pierwsze tygodnie. Jedynie formowanki (chociaż większość może być za duża) i tetra. W moim przypadku stosowane zazwyczaj bez otulacza w pierwszych tygodniach (=mokre ubranka).

Chyba przychylę się do opini Mart. Można próbować z wielo od początku ale podejść do tego na luzie. Jeżeli nie pasują albo jest za ciężko to nie znaczy, że "przegraliśmy" próbę z wielo. To znaczy tylko, że za parę tygodni będzie łatwiej. Przy wadze 4-4,5 kg ma się już naprawdę duży wybór. Wtedy każda pieluszka powinna pasować, i można wybrać to co się lubi. Na początek kupić (np używane na bazarku) po 1 z każdego rodzaju (formownka + otulacz, kieszonkę i AIO). I po spróbowaniu wybrać co najbardziej odpowiada. Może być tak, że w zależności od sytuacji będą to inne pieluszki. Np. formowanka i kieszonka na noc, AIO na spacer, a tetra i otulacz do domu.

Powodzenia! Na pewno dasz sobie radę z wielo :thumbs up:

Pozdrawiam ciepło:hello:

ala
19-09-2009, 14:33
córka sie urodziła z wagą 3590g
moze jakbym naciągneła mocno otulacz to by zakrył pępek, ja tego nie robiłam a bummis miałam ten do 4,5kg

mart
19-09-2009, 15:10
przy malutkich otulaczach pewnie jest łatwiej. ja się teraz nie zdecydowałam na najmniejsze rozmiary, bo nie chce mi się potem tego odsprzedawać. raczej mam wszyskto one size poza otulaczem iv i dlatego też czekamy z wielo. Madzia pierwsze dwa-trzy miesiące była na jednorazówkach, ale wtedy to bardziej nasz "strach" przed dużymi formowankami popolini wziął górę. a innych opcji nie znałam:)

Biedronka
19-09-2009, 15:35
Witajcie
Jestem nowa w temacie pieluch wielorazowych, ale ten temat bardzo mnie pociąga. Spodziewam się dziecia, z doświadczenia wiem że będzie to maleńkie dziecko (mała szansa żeby dobiło do trzech kilo). Jakie pieluchy (firma) polecacie dla takich maluchów? Najlepiej on size, bo z kasą krucho. Myślę żeby na początek kupić kilka otulaczy do tetry czy innych chłonnych wynalazków, do tego parę formowanek lub kieszonek na wyjście i na noc. Jakie najlepiej by się sprawdziły przy takim maluchu, wiadomo rozmiar rozmiarowi nie równy.
Pozdrawiam

Kochana gratuluje kolejnego maluszka !!
cudownie ze się zdecydowaliście :*

no popatrz , dzisiaj prowadziłam warsztaty we wrocławiu , jak bys pisnela słówko na kk to bym podala ci termin i godzine .
JAk chcesz to zapraszam za miesiąc .

dziewczyny dobrze prawią .
jak sie ogarne to napisze ci więcej ;-)

Mag
19-09-2009, 15:48
ja używałam tetry już w szpitalu-u nas tetrę daje szpital (i zabiera do prania:D),wystarczyło mieć otulacze tylko:).
bummis 4-7 kilo zakrywa pępek,natomiast nie wiem skąd wziąć można ten do 4 kilo.
wszystkie rozmiarowe otulacze i formowanki firmowe od 3 kilo są za duże na noworodka i zakrywają pępek.
z tego powodu w domu używaliśmy jednorazówek (można kupić przecież eko) aż pępek się wygoił.na szczęście trwało to tylko dwa tygodnie do całkowitego zagojenia.
do sprawy pępka dochodzi też inny problem-pupa w wielo u noworodka jest wyżej niż głowa jeśli dziecko leży na płasko lub na boku(pomijam że nóżki biednie zwisają),to też mnie odstręczyło na pierwszy miesiąc Moreli.po miesiącu córa ważyła już ponad 4 kilo i nóżki nabrały krągłości-tetra i otulacze newborn imse vimse czy bummis były już idealnym rozwiązaniem.także kieszonki rozmiarowe były dobre.
formowanki rozmiarowe jeszcze nie,bo pupa zawsze w formowance i otulaczu była wyżej niż głowa.problem zniknął jak córka przytyła jescze kilogram.natomiast wszystkie kieszonki one size i takoż formowanki po zczepieniu napów,żeby je zmniejszyć są dopasowane w nóżkach i brzuszku,ale pupa nadal ogromna.Morela waży teraz 5800 (taaa...cycek:mrgreen:),urodziła się z 3200.
dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby mieć parę otulaczy newborn i kupę tetry+ jednorazówki eko-wielo na dzień, jedno na noc.nie ma stresów dodatkowych i w nocy człowiek nie lata spłukiwać kup z otulacza,tylko wywala pieluchę do kosza.
po miesiącu można kompletować dodatki.

Kubiaczka
19-09-2009, 16:47
Witam :hello:
Wczytuje się w forum i powoli zaczynam planować wyprawkę dla maluszka. Podoba mi się pomysł wielorazówek ale na razie planuje z myślą "spróbujemy" jak się uda to super, a jak nie to trudno. Bez żadnych nacisków, tak na luzie.

dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby mieć parę otulaczy newborn i kupę tetry+ jednorazówki eko-wielo na dzień, jedno na noc.nie ma stresów dodatkowych i w nocy człowiek nie lata spłukiwać kup z otulacza,tylko wywala pieluchę do kosza.
po miesiącu można kompletować dodatki.

Bardzo podoba mi się taki plan. Sama się nad czymś takim zastanawiałam. Już zaczęłam buszować po bazarku pieluszkowym w poszukiwaniu małych skarbów. :D Ale chciałabym się skupić na "onesize". Zwłaszcza, że wygląda na to, że po macierzyńskim wracam do pracy, więc system musi być w miarę łatwo obsługiwany przez tatę, babcię i ewentualną nianię.

Na razie myślę, żeby kupić kilka otulaczy (3 sztuki), dużo tetry, jedną kieszonkę, jedną AIO i jedną formowankę. Myślałam o kupnie paru pieluszek bambino mio, ale stwierdziłam, że taki maluch i tak dużo nie siusia. Często i tak trzeba przebierać, więc bez sensu wydawać dużo więcej. Tetra w końcu tańsza.
No i pewnie do tego trzeba będzie doliczyć całą listę typu: papierki, proszek do prania pieluszek. Nie wiem co tam jeszcze może być potrzebne do "użytkowania" pieluszek oprócz octu i sody oczyszczonej która zwykle jest w domu ;-).

Zastanawia mnie tylko jak składacie tetrę i na to otulacz to czy pod spodem czymś spinacie tetrę (agrafka, klamerka snappi), czy otulacz sam w sobie dobrze trzyma???

Pondo
19-09-2009, 21:21
Dobry otulacz dobrze trzyma:)
Nie trzeba spinek, tzn ja nie mam ani jednej a nic nam nie wycieka i nie ucieka bokiem:)

Mag
20-09-2009, 11:45
Ale chciałabym się skupić na "onesize". Zwłaszcza, że wygląda na to, że po macierzyńskim wracam do pracy, więc system musi być w miarę łatwo obsługiwany przez tatę, babcię i ewentualną nianię.

Na razie myślę, żeby kupić kilka otulaczy (3 sztuki), dużo tetry, jedną kieszonkę, jedną AIO i jedną formowankę.
No i pewnie do tego trzeba będzie doliczyć całą listę typu: papierki, proszek do prania pieluszek. Nie wiem co tam jeszcze może być potrzebne do "użytkowania" pieluszek oprócz octu i sody oczyszczonej która zwykle jest w domu ;-).

jeśli to ma być niania,babcia lub tata to z doświadczenia wiem że łatwo opanują tetrę i otulacz,choć tata może mieć tendencje do wyrzucania czystego otulacza razem z brudną pieluchą do prania:roll:.
super sprawdzają się kieszonki,do nich przecież można wkładać tetrę,kieszonka wysycha w kilka godzin,więc trzeba ich mniej niż AIO.
do dziś mój mąż potrafi też nałożyć formowankę bez otulacza:lol:.
formowanki i AIO schną w większości przypadków długo,tak jak wkładki bambusowe.
podstawą jest mieć zawsze naszykowaną pełną szufladę czystych pieluch,wkładki włożone do kieszonek etc.
i lepiej rzepy:rolleyes:,przynajmniej i moja niania i mąż tak twierdzą:D.
na razie nasze ulubione kieszonki to happy heiny`s na rzepy,ta firma ma też świetne szybkoschnące wkładki.dobre są też itti bitti,ale warto mieć dodatkowe wkłady bo długo schną.
a dobre są tylko dlatego,że są najwęższe w kroku,mają ładne kolory i rozmiar L pasuje już na trzymiesięczne przeciętne niemowlę:rolleyes:,więc to prawie one size.system zapinanych wkładek to wada,bo trzeba mieć tylko oryginalne wkłady itti bitti.

ala
20-09-2009, 12:07
jeśli to ma być niania,babcia lub tata to z doświadczenia wiem że łatwo opanują tetrę i otulacz,choć tata może mieć tendencje do wyrzucania czystego otulacza razem z brudną pieluchą do prania:roll:.
.

mój mąż tak robił, moje 12 otulaczy nie wystarczało nawet na jednen dzień:eek:
na szczęście już nie robi tego:mrgreen:

Agakakaka
20-09-2009, 13:54
Moje bliźniaki urodziły się 2400 i 2700g. Dwa pierwsze tygodnie były na jednorazówkach. Później wielo. Ja używałam i nadal używam głównie tetry z otulaczami i Bambino mio. IB rozmiar S są fajne dla takich maleństw, ja się za nie późno zabrałam i dziewczynki szybko wyrosły.
Ja najbardziej lubię otulacze yetty i Bambinexy, oba wersji one size i majteczki od Bambino mio jako otulacze do wszytskiego.

Co do początków, to miałam obawy, ze nie opanuję wszytskiego, ale przeciez to takie łatwe i naturalne. W jeden dzień do nauczenia ;) I mąż szybko chwycił. Na początku nie lubił własnie tych one size, wolał majtki w jednym małym rozmiarze, a teraz mówi, zę te regulowane lepiej mu się podobają nawet. No ale mój mąż się wszytskiego uczy w 5 minut ;)

gdzie-idziesz
20-09-2009, 16:23
dziewczynki, bardzo dziękuję za informacje.
Pondo, co to za otulacz, myslisz że mógłby się nadać? Jeśli tak to ja chętnie, napisz tylko cenę.
Chciałabym zacząć od pocątku z wielo, wiadomo najpierw na spółkę z jednorazówkami.
Co to są za otulacze - Bambino Mio, IB o których pisze Agakakaka?
Biedronka, dziękuję za gratulacje

Mag
20-09-2009, 17:24
ib to itti bitti.
w "reklama" na forum masz dużo sklepów pieluszkowych,na stronach tych sklepów są opisy pieluch sprzedawanych i o co w tym chodzi.
polecam szczególnie pieluszkarnia.pl,ekobaby.pl i ekodzieciak.pl jeśli chodzi o jasne wytłumaczenia.
akurat niedługo będę testować nowe pieluszki z ekodzieciaka,close parents z mikrofibry,to ocenę wstawię na forum,wyglądają zachęcająco.

Pondo
20-09-2009, 18:13
.
do dziś mój mąż potrafi też nałożyć formowankę bez otulacza:lol:.

Dlatego my syosujemy ogólny system- kolorowe bez białe/beżowe w otulacz.
Poza jedna formowanką Yetty która płata nam w tym wypadku figle, system działa..
Ale Flexi wytrzymała 4 h bez otulacza raz:)