Zobacz pełną wersję : Pieluch wielorazowe na noc
PchlePsotki
17-09-2009, 13:02
Nie znalazłam podobnego tematu, ale jesli jest to proszę o przeniesienie. Zastanawiam się czy jest sens zaopatrzyć się w kilka pieluszek wielorazowych 9do tej pory byłyśmy na jednorazowych). Córcia w sierpniu skończyła 3 latka, od 5 miesięcy ładnie sika na nocniczek,ale w nocy jeszcze musimy używać czegoś na pupę i tu jest problem ,bo ona jak sie kładzie to tylko pozwala nałożyc sobie zwykłe majteczki,a jak zaśnie to ja zamieniam je na takie majteczko-pieluchy i jest to dla mnie niewygodne. Raz zapomniałam wymienić i o 5 rano była katastrofa. Więc się zastanawiam nad jakimiś wielorazowymi , super kolorowymi w ilości np. 3-4 sztuk plus dodatkowymi wkładkami czy to ma sens czy jednak nie?
Araminta
17-09-2009, 13:11
Ja się zbieram, żeby spróbować tej metody. Na razie mam dwie wielorazowe pieluchy. Jak sie orientowałam, to okazało się, że większość pieluszek jest na mniejsze dzieci i nawet jak pisze, że są do np 17 kg, to na moją córkę były za małe, choć tej wagi jeszcze nie osiągnęła. teraz mam jedną dużą pieluszkę Kushies i jedną szytą przez forumkę. Jak je przetestuję, to napiszę, czy sie u nas sprawdzają.
PchlePsotki
17-09-2009, 13:32
Dzięki, u nas to tak jest, że czasem noc jest sucha i ja te majtalony używam kilka dni z rzędu, ale szkoda mi pieniędzy i jej pupy, bo czasem się odparza.
b.szczelna
17-09-2009, 13:41
moze po prostu otulacz i kilka wkładek? koszt niewielki a chyba by Ci się sprawdziło;))) na wkłądki mozesz wziąc zwykły ręczniczek, np z Ikea za 1,25 sztuka a otulacz zamówić u którejś szyjącej forumki na wymiar swojej Córci.Jeśli to tylko siku i zamówisz z samego Pula, to wystarczy jeden, zawsze mozesz uprac w dzien, do nocy będzie gotowy do uzycia;)
Jasnie Pani :)
17-09-2009, 13:49
Szczerze, to dla mnie nie mialo by sensu kupowanie wielorazowek dla trzylatki. Ja bym jej porzadne przescieradlo, takie podgumowane kupila, zeby na materac nie przesikiwala i ewentualnie trenerki na noc zakladala. Skoro i tak piszesz, ze wiekszosc nocy sucha to moze wlasnie czas na calkowite odpieluchowanie.
PchlePsotki
17-09-2009, 13:56
Mamy normalne prześcieradło z frotki i pod tym są podkłady do przewijania z Rossmana, więc materac suchy. A co do tego całkowitego odpieluchowania to były dwie próby spania bez tych majteczek(to właśnie takie majteczki jak Huggiesowe trenerki) po 2 tygodniach suchych dwie noce mokre i cała pościel do prania razy 2. Mi chodzi o to, że takie kolorowe to ona chętnie nałoży i w razie czego nie będzie powodzi(pościeli do prania), a ja nie muszę się siłować z nakładaniem ich. Wysadzanie w nocy(sposób koleżanki )też odpada, bo ona się wybudza i mama chodź się bawić, później jest.
17-09-2009, 14:00
hmm, ja myslalam, o wielorazowych trenerkach.
Jesli sie dziewczyna wybudza w nocy tak jak piszesz, to jeszcze troche popieluchujecie w nocy pewnie. Wiec ja bym kieszonki polecala. Tylko np. moja córka ma 27 miesiecy i juz w zadne kieszonki nie wejdzie. Za male sa na nia, ale ona dosyc mocnej budowy jest.
PchlePsotki
17-09-2009, 14:03
U mnie szczypior długonogi , waży tylko 14 kilogramów i to ten kilogram od wrzesnia przytyła w przedszkolu. Aha wielorazowe trenerki, ja nie kumata jeszcze w tych pieluchach za bardzo wiec temu tu pytam .
b.szczelna
17-09-2009, 14:15
no to pulowy otulacz na Jej wymiar jak znalazł.moze byc przeciez obszyty kolorowo jak tylko chcesz, wiem, ze dominika79 takie szyje.do srodka wkladka chlonna i rano wkladka do prania a otulacz ewentualnei do wyplukania i na wieczor gotowy;)
17-09-2009, 14:39
ale tylko i wylacznie pod warunkiem, ze dodasz polarek izolacyjny. Inaczej bedzie czula, ze mam mokro i bedzie sie wybudzac. Mi sie tak nie chcialo bawic dlatego wolalam kieszonki.
b.szczelna
17-09-2009, 14:44
a no tak, a ja lubie ten moj pociety kocyk. gdybys postawiła na otulacz i reczniczki- pod pupe trzeba kawałek polaru podłozyc;))
kieszonki tez uwielbiam ale czy jest sens na 3 latke kieszonki szyc?;)wyjdzie na to samo co otulacz z wkladem a schąć będzie dluzej.
ja w sumie sie nie znam, chciałam ino pomoc;)
myślę ze mogłaby być kieszonka i parę wkładów
kieszonke można przeprać ręcznie i szybko wyschnie
albo tak jak radziła b.szczelna otulacz i te ręczniczki z ikea
PchlePsotki
18-09-2009, 20:36
Dziękuję za pomoc, właśnie będę zgłębiać tajniki pieluszek wielorazowych i myślę ze zamówię. Niestety z tą Ikeą odpada bo najbliższa w Warszawie, a raczej po same ręczniczki to ja się nie wybiorę no chyba że kogoś poproszę.
Araminta
18-09-2009, 22:01
Basia nie chchia~ła "dużych" pieluch wielorazowych a potem nawet jednoraz~ówki, wi~ęc śpi kolejną noc bez pieluchy. Ostatnio kupi~łam nieprzemakalny ochraniacz na materac, wi~ęc si~ę nie przejmuję. Jej często zdarzają si~ę suche noce. Może pożegnamy si~ę z pieluszkami na dobre. Syn, jak sie odpieluszkował, to przestal od razu sikac w nocy.
PchlePsotki
18-09-2009, 23:30
Ja żebym miała więcej zmian pościeli to też bym się nie przejmowała i pewnie by nie spała już w pieluszce, ale my mamy tylko 3 prześcieradła i dwa komplety pościeli i do tej pory nam wystarczało , a tu jednej nocy zwymiotowała i dwie kolejne były sikane i była bieda, bo pogoda już nie nadaje się na szybkie suszenie. A nie chcę kupować kolejnych poszewek dziecięcych ,bo za parę miesięcy mamy ją przenieść już do zwykłego łóżka. A pieluchy wielorazowe nie zmarnują mi się raczej, bo jak coś to zostanie w rodzinie albo ewentualnie sprzedam jak nie będą jej pasowały.
PchlePsotki
19-09-2009, 10:41
Już wiem co to trenerki i inne wielorazowe majteczko-pieluchy , ja ich na lumpku tyle widziałam, że głowa mała , a myślałam że to takie do pływania, temu nie brałam. W domu mam najprawdopodobniej majteczki z samego PUL(dostane -też nie wiedziałam za bardzo do czego to, myślałam że do basenu i tak ich używałam), może coś z tego da się przekombinować..