Zobacz pełną wersję : długość / splot
monikaluk
13-09-2009, 15:17
zastanawiam się jaka długość chusty byłaby dla mnie idealna. mam jakieś 165 i rozmiar 36 (małe) i pragnę chusty maksymalnie krótkiej do motania bo moja 6 zwisa mi wszędzie. myślałam o wiązaniu podwójnego x i kangurka no i jakiegoś plecaczka (nie mam w tym jeszcze żadnego doświadczenia).
zastanawiam się jeszcze jak to jest z wagą dziecka i rodzajem spotu vel materiału. tzn co jest najlepsze dla cięższego dziecka (mój maluszek ma 3,5 m-ca i 6,5kg). dzieki za podpowiedzi.:confused:
Z tego co piszesz na temat rozmiaru i wiązań, które chcesz uskuteczniać, ja bym obstawiała chustę 3,5m.
Ja mam 162 cm, rozmiar 34/36 i wiążę z takiej chusty 2X na końcach, prosty plecak, plecak z krzyżem (węzłem) na końcach, kangura bez problemu (mam Nati), na kieszonki kupiłam sobie 4,2m.
paskowka
13-09-2009, 17:03
Ja mam 164cm wzrostu, rozmiar 38-40 i bez problemu na końcach wiążę zarówno podwójny X, jak i kieszonkę z chusty 3,6m. Nie lubię jak mi coś zwisa:) A juz na plecach i kangurka oraz siodełko z pentelką jest idealna.
Jak musze na szybko się zamotac to biorę taką 4,2m wtedy nawet jak coś mi nie wyjdzie, nie dociągnę jak trzeba jest cool:)
Chusta o splocie skośnokrzyżowym jest lepsza dla cięższego malucha, bo jest bardzo wytrzymała wzdłuż, a jednoczesnie wystarczająco elastyczna w poprzek, dobrze znosi ciężar, a jednocześnie dobrze otula dziecko.