PDA

Zobacz pełną wersję : Co dla roczniaka zamiast tetry

nisiek_p
09-09-2009, 00:31
Poradźcie :mighty:
Maciek niemal od urodzenia jest na EC. Wcześniej lepiej sygnalizował (a może po prostu łatwiej było to zauważyć), a teraz trochę jest z tym problemów. Tak czy owak muszę mu coś na pupę zakładać.

Do tej pory był na zestawie tetra + otulacz PUL (tak wyszło i nieźle nam pasowało). Ale teraz po pierwsze zwiększyły się objętościowo siknięcia i prawie za każdym razem mam przemoczony także PUL-owy otulacz, a po drugie jest na tyle ruchliwy, że tetra w tym otulaczu mocno się przemieszcza.

Przejściowo zużywamy niestety więcej jednorazówek. Jednak chciałabym spróbować innego rozwiązania. Myślę, że tak na ok. 3 "porządne" siknięcia w dzień + coś na noc. Niby trochę wcześniej czytałam o różnych wielorazówkach, ale nie miałam okazji skorzystać.

Myślałam o AIO... (najlepiej na napki, bo rzepy potrafi już sam rozpinać i ściągać pieluchy)

A może coś innego będzie lepsze? :dunno:
Chwilowo nie mam zbyt dużo czasu i kasy, żeby samemu przetestować różne kombinacje, więc może Wasze podpowiedzi mi pomogą...

ala
09-09-2009, 00:35
na większe siki zakładałam ręczniczek z ikei i dodatkową frotkową wkładkę

rzepy czy napy :) oto jest pytanie, mój synuś radzi sobie doskonale i z tym i z tym :) przy ruchliwym dziecku łatwiej zapiąć rzepy

rzufik
09-09-2009, 00:35
formowanki pod otulacz. mozesz szyc sama
aio taka jak jednorazówka to mała chłonność
ale kieszonki to chyba najlepsze wyjscie

dominika79
09-09-2009, 00:45
jak Hanka ma dzien rozpinania rzepów nakładam jej majty napieluchę :D i nie rozpina. Na duże siknięcia u nas reczniczek z bambusa albo formowanka z froty ;)

nisiek_p
09-09-2009, 01:14
jak Hanka ma dzien rozpinania rzepów nakładam jej majty napieluchę :D i nie rozpina. Na duże siknięcia u nas reczniczek z bambusa albo formowanka z froty ;)

Ja też mojemu staram się coś na wierzch założyć.
A ręczniczki bambusowe, to skąd można zdobyć?

ewinka
09-09-2009, 10:51
A jak tak trochę przekornie zapytam: jak jesteście na EC, to czemu nie chcesz mu zmieniać pieluszki zaraz po jednym siknięciu tylko czekasz na 3? Może tu jest pies pogrzebany, że mały przyzwyczaił się do uczucia mokro i już mu nie zależy? Nie wiem, nie chcę, żebyś pomyślała, że Cię oceniam :) bo w sumie, nie wiem, jak robisz, ale tak coś wynika z Twojego posta.
Moja Tusia też ma rok i ja nawet otulacza (w domu) nie używam - musi widzieć czym kończy się brak komunikacji -wszystko mokre, trza się przebrać - zabiera to cenny czas, który byłby na zabawę, dlatego trzeba wołać :)
Używam więc tylko tetry w majteczkach, a czasem tylko same majtaski.
W nocy też się wysadzamy, a jak nie, to niestety AOI przesikuje :( Mam fajną kieszonkę nature babies, muszę wypróbować - dam znać, jak działa na noc.
Powodzenia! :hello:

mama-japonka
09-09-2009, 13:55
A może spróbujesz majtek treningowych (roczniak chyba jeszcze nie ściągnie:?:) i do środka jakiś wkład z mikrofibry albo tetrę...ja tak robiłam
Kieszonki też są ok dla rocznego dziecka, też polecam rzepy (szybciej się zakłada), a moje też rozbrajało i napy i rzepy...wystarczy na pieluchę nałożyć majtki albo rajstopki, czy spodenki i dziecko nie powinno rozbroić...

Agnen
09-09-2009, 14:02
A jak tak trochę przekornie zapytam: jak jesteście na EC, to czemu nie chcesz mu zmieniać pieluszki zaraz po jednym siknięciu tylko czekasz na 3? Może tu jest pies pogrzebany, że mały przyzwyczaił się do uczucia mokro i już mu nie zależy? Nie wiem, nie chcę, żebyś pomyślała, że Cię oceniam :) bo w sumie, nie wiem, jak robisz, ale tak coś wynika z Twojego posta
No ja to zrozumiałam tak że mniej więcej 3 razy dziennie dzieć się bardziej zsikuje, nie że 3 siki wytrzymuje (w sumie to 3 siki roczniaka są trudne do wytrzymania dla większości wielo)
Ja na noc miałam pieluchę nocną bambusową, a wdzień byłam ciągle na tetrze, ale myślę że ręczniki z ikei to dobry pomysł.

nisiek_p
09-09-2009, 21:39
A jak tak trochę przekornie zapytam: jak jesteście na EC, to czemu nie chcesz mu zmieniać pieluszki zaraz po jednym siknięciu tylko czekasz na 3?
(...)
Moja Tusia też ma rok i ja nawet otulacza (w domu) nie używam - musi widzieć czym kończy się brak komunikacji -wszystko mokre, trza się przebrać - zabiera to cenny czas, który byłby na zabawę, dlatego trzeba wołać :)
(...)
W nocy też się wysadzamy, a jak nie, to niestety AOI przesikuje :(

Może trochę źle napisałam.:duh: Ale jest mniej więcej tak, jak pisze Agnen - średnio 3 razy w ciągu dnia nie udaje nam się wysadzić i wtedy pielucha jest mokra. Zmieniana jest oczywiście zaraz po "wykryciu" wpadki.
Latem dość często latał w samych majteczkach. Teraz zdarza mi się puścić go po domu "bez zabezpieczenia" wtedy, gdy jest spokój (czyt. starszaki w szkole) i wiem, że jestem w stanie go dopilnować z wysadzeniem, gdy będzie potrzeba. Ale po południowej drzemce, to już obowiązkowo coś na pupę muszę mu założyć, bo muszę mieć dość podzielną uwagę na całą trójkę :twisted:
Koło północy też się wysadzamy, ale rano rzadko kiedy jest sucho.

A może spróbujesz majtek treningowych (roczniak chyba jeszcze nie ściągnie:?:) i do środka jakiś wkład z mikrofibry albo tetrę...ja tak robiłam
Kieszonki też są ok dla rocznego dziecka, też polecam rzepy (szybciej się zakłada), a moje też rozbrajało i napy i rzepy...wystarczy na pieluchę nałożyć majtki albo rajstopki, czy spodenki i dziecko nie powinno rozbroić...

Dzięki za przypomnienie :thumbs up: Faktycznie przed wakacjami myślałam o trenerkach a potem jakoś uciekło mi to z głowy.

Ogólnie dzięki Wam wszystkim za tyle porad.
Myślę, że czas na trenerki z dodatkową wkładką w dzień i kieszonkę na noc, ale koniecznie z PUL-em (jak dla mnie).

Idę rozglądnąć się na Bazarku...:D

mamru
09-09-2009, 23:07
a ja zamiast trenerek polecam pływaczki+formowanka, albo np podwójna tetra, albo frotowa lenya-super chłonna no i bambusy, np te http://www.naszedziecko.org/sklep/product_info.php?products_id=321

madlewa
10-09-2009, 23:56
My używamy majtek BackUp. Na stronie ekobaby w dziale EC jest opisane jak je uszyc. Polecam.