PDA

Zobacz pełną wersję : pouch 'owe pytanie

lola
08-09-2009, 11:29
Nurtuje mnie,czy pouch jest tak samo bezpieczny dla dziecka jak chusta...?
Mój syn zasypia często w pouchu-noszę go na biodrze,niestety poucha tak dobrze jak chusty nie ponaciągam,maluch przybiera moim zdaniem jakąś niefizjologiczną-wygiętą postawę-to tak ma być?

paskowka
08-09-2009, 14:32
Wydaje mi się, że jak masz dobrze dobrany rozmiar pucha to jest on tak samo bezpieczny jak długa wiązana. Inna sprawa czy jest tak samo wygodny dla noszacego. Oczywiście zależy od okolicznosci. Jeśli tylko chwilkę nosisz po domu to jest ok, ale dłuższe wyprawy bym sie nie wybrała.
Moim skromnym zdaniem w pouchu łatwiej umieścic noworodka w pozycji kołyski niz motac się w długa, ale pewnie kwestia wprawy. No i większe, sidzące dzieci na krótkie odcinki typu do samochodu, szybko do sklepu, to szybciej i wygodniej w pouchu

visenna2
08-09-2009, 14:36
Nurtuje mnie,czy pouch jest tak samo bezpieczny dla dziecka jak chusta...?
Mój syn zasypia często w pouchu-noszę go na biodrze,niestety poucha tak dobrze jak chusty nie ponaciągam,maluch przybiera moim zdaniem jakąś niefizjologiczną-wygiętą postawę-to tak ma być?

A ja dobrze widzę po suwaczku, że synek ma 5 miesięcy? To IMO za wcześnie na pozycję okrakiem na biodrze w pouchu. Niech mnie kto poprawi, jesli się mylę, ale w ten sposób nosi się już dzieci samodzielnie siadające.

Musli
08-09-2009, 14:38
Ja takiego małego Alka( tzn jak miał 5 miesiecy) przestalam nosic w pouchu, bo jeszcze nie siedzial zeby go posadzic na biodrze, a w kolysce lezec nie chcial, wiec przerzucilismy sie na wiazana. Teraz pouch sie przydaje np w autobusie z gor, jak mielismy krotkie przystanki, czy przy buncie, jak Ali nie odstepuje mnie na krok. Mam dopasowany rozmiarplus jak młody siedzi na biodrze wywijam chuste na ramieniu.

Anna Nogajska
08-09-2009, 15:23
moim zdaniem pieciomiesięczniaka na biodrze można nosić na krótkie dystanse- np. jesli musimy gdzieś dojść, w domu coś akurat gotujemy...dziecko nie powinno jednak w takiej pozycji przebywać bardzo długo i spać- wtedy ciało robi się bezwładne i ciężar dziecka musi być idealnie przeniesiony na noszącego.

jeśli lubisz szybkie rozwiązania i noszenie na biodrze to bardzo odpowiednia będzie chusta kółkowa, którą solidnie dociągniesz.

Kinga
15-09-2009, 01:35
Annamamaaleksa słusznie pisze. I tylko chciałam dodać małą sugestię (może komuś się przyda), że jeżeli już maluch zaśnie w pouchu, a akurat pechowo nie mamy ze sobą żadnej innej chusty i jakoś sobie musimy poradzić, to lepiej byłoby malucha położyć w chuście.
Tak nam się właśnie zdarzyło w niedzielę, że był tylko pouch, a tu Ula zadecydowała że czas coś zjeść i zasnąć. Więc położyłam ją w pozycji odwrotnej:

http://www.chusta.pl/images/galeria/kieszonka/kieszonka.jpg

I spała:
http://www.chusta.pl/images/galeria/kieszonka/DSC_4640.jpg