PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie otulacze polecacie do tetry?

kammik
22-08-2009, 18:51
Młoda ma 8 miesięcy, 9,5kg, do tej pory w jednorazówkach. Jako że mam jakieś obłąkane pokłady tetrowych pieluch, chcę je w końcu wykorzystać. Czy tetra plus otulacz to dobry pomysł? Jakie powinnam kupić i ile? O, właśnie w drugim oknie znalazłam wątek o otulaczach
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=2037

to sobie poczytam :D Czy trzy sztuki wystarczą?

Mamusia Jasia
22-08-2009, 20:38
Wystarczą trzy zwłaszcza,że pewnie już nie robi tak wielu rzadkich kupek. Ja tak pieluszkowałam małego od 5 miesiąca, miałam dwa otulacze Imse Vimse białe najtańsze i mi starczyło. Byłam zadowolona. Jak się pobrudził jeden to szybko zapierałam. Schną bardzo szybko.

ekomummy
22-08-2009, 20:54
3 powinny wystarczyć. Z otulaczami np. PUL jest fajnie bo szybko schną. Możesz poszukać czegoś na bazarku. PULowe powinny być dobre. Każdy lubi coś innego ale dla 8 miesięcznego dziecka, nie kupowałabym już wełenki lub polarku. Powodzenia.

kammik
22-08-2009, 21:20
Bardzo Wam dziękuję. Czyli trzy PUL-e wędrują na listę zakupów :)

yetta
22-08-2009, 22:33
A powiedzcie mi, czy wy w otulacz PUL dajecie tetrę złożoną w prostokąt, tak że PUL dotyka skóry dziecka? Bo ja jeszcze nigdy tak nie dawałam, jakoś mam opory. Jeśli otulacz PUL, to u nas tylko formowanki.

Za to mój maluch ma ok 10 kg i 11 miesięcy i mamy ulubiony otulacz z polaru na napki, który u nas w użyciu na okrągło i jestem bardzo zadowolona. :D
Także ja polecam z polaru. ;-)

mamaduo
23-08-2009, 12:03
daje do pulowoych zlozonych w prostkat ale mam tylko dwa firmowe z mother ease i one sa naprawde milutkie i miecutkie. Pozostale sobie uszylam i na pul dalam welur i jest super.

andzia_1978
23-08-2009, 13:27
ja ma pul od Yetty i daję tetrę złożoną w prostakąt i jest ok, nawet tak najbardziej lubię pieluchować, formowanki i nawet kieszonki mniej mnie cieszą.

magnolia
23-08-2009, 13:42
ja natomiast bardzo polecam wełnę dla 8 miesięczniaka, do tetry idealna, my się właściwie już teraz tylko tak w domu nosimy - tetra w prostokąt i storchenkinder gatki. Jak zakładamy pula czasami to też daję w prostokąt tetrę i nic się nie dzieje złego, że pul dotyka skóry. Gatki i tetra to idealne rozwiązanie dla ruchliwych dzieci które od razu po położeniu na plecy brykają na brzuch i do przodu:)

Agakakaka
23-08-2009, 13:57
u mnie na razie się sprawdzają majty Bambino Mio do 5kg i Bambinexy one size, bo te małe dupki w innych się topią. Jako wkładu używam pieluch Bambinomio lub tetry w prostokąt. Ale muszę popróbować trójkąta, bo raz mi kupka na ściągacz podsiąkła.

Mamusia Jasia
23-08-2009, 14:57
Ja składałam tetrę w origami. Jak już było ciężko małego zawinąć poszyliśmy formowane.

Leika
23-08-2009, 15:16
ja natomiast bardzo polecam wełnę dla 8 miesięczniaka, do tetry idealna, my się właściwie już teraz tylko tak w domu nosimy - tetra w prostokąt i storchenkinder gatki. Jak zakładamy pula czasami to też daję w prostokąt tetrę i nic się nie dzieje złego, że pul dotyka skóry. Gatki i tetra to idealne rozwiązanie dla ruchliwych dzieci które od razu po położeniu na plecy brykają na brzuch i do przodu:)

A co z kupą? Ja do otulacza wełnianego wkładam tylko formowanki, bo obawiam się, że przy tetrze złożonej w prostokąt kupa wypłynie z pieluchy i upapra otulacz :rolleyes:

magnolia
23-08-2009, 16:24
A co z kupą? Ja do otulacza wełnianego wkładam tylko formowanki, bo obawiam się, że przy tetrze złożonej w prostokąt kupa wypłynie z pieluchy i upapra otulacz :rolleyes:
u nas kupa w nocniku:)
ale myślę, że takie większe dzieciaki to już raczej nie robią wypływającej, ale fakt otulacz może się zabrudzić czasem...
ja bardzo lubiłam tetrę w origami ale mój Franek niestety już nie da sobie założyć, za długo to trwa, formowanki jeśli zakładamy to tył na przód (pomysł dziewczyn z forum:)) bo mały nie toleruje po prostu leżenia na plecach, generalnie nie toleruje leżenia tylko pełzanie się liczy:lol:a tetrę w prostokąt i gatki można generalnie założyć dziecku w biegu...

mamru
23-08-2009, 17:13
Podpisuję się pod tym co napisała Magnolia. Ja jestem totalną wełnofanką, więc gatki wełniane, a ostatnio częściej tetra w prostokąt otulacz wełniany imse vimse lub wollwikkel. Przy gatach storchenkinder używam tetry+pieluszki dzianej disany. My mamy melczne kupki jeszcze, przy trójce moich pociech nie zawsze uda mi się wysadzić najmłodszą, ale nigdy nam nie przeciekło, bo dziana fajnie zabezpiecza przed zabrudzeniem otulacza.

edit: OT Kammiku właśnie spojrzałam na daty urodzin Twoich Pociech-ten sam dzień tylko 13lat różnicy... U mnie jest tak samo-moja Siostra urodziła się dokładnie w ten sam dzień, co ja tylko 6 lat po mnie :)

Musli
23-08-2009, 17:15

Takiemu malcowi składa się tetrę w origami. Wygooglaj, jest w necie instrukcja

mamru
23-08-2009, 17:35
albo zakłada się dzianą disany :)

kammik
23-08-2009, 18:02
edit: OT Kammiku właśnie spojrzałam na daty urodzin Twoich Pociech-ten sam dzień tylko 13lat różnicy... U mnie jest tak samo-moja Siostra urodziła się dokładnie w ten sam dzień, co ja tylko 6 lat po mnie :)

Moja koleżanka twierdzi, że mam jeden dzień w roku wyjątkowo płodny :lol: A tak się po pierwszym zarzekałam, że żadnych wiecej dzieci zimą ;)

kammik
23-08-2009, 18:03
Ach, no i zgłosiła się jedna chustomama, która nam uszyje pulowe otulacze :)

Leika
23-08-2009, 18:09

Znam ;) wiązałam w ten sposób małą, ale głównie jak była mniejsza, bo wówczas tetra w prostokąt sięgała jej od połowy pleców aż za brzuszek ;)
U mnie tetra jest w zasadzie tylko sporadycznie, "na chwilę", albo "awaryjnie" gdy inne są akurat w praniu. Wolę formowanki i AIO :) Natomiast też jestem fanką wełny i wełniany otulacz (mam storchenkinder) jest jednym z moich ulubionych :)

formichiere
23-08-2009, 20:41
U nas też tetra w prostokąt i wełniane gacie albo otulacz PUL-owy NB, czasem w gatkach wełnianych się tetra troszkę zwija ale ogólnie to spoko.