PDA

Zobacz pełną wersję : Prać jedwab przed użyciem?

Lucy van Pelt
21-08-2009, 21:19
Jako że nadejście nowego chuścioszka zbliża się wielkimi krokami a zakupione jedwabne indio czekało w szafie, mam pytanie czy go prać przed użyciem? Czy po prostu zacząć nosić do momentu rzeczywistej potrzeby prania?

polah
21-08-2009, 21:36
didymos zaleca pranie każdej chusty przed użyciem.

Nata
22-08-2009, 11:36
płukac recznie, odlewac wodę po płukaniu i wdychac opary:)

petisu
22-08-2009, 14:32
Prać koniecznie.

b.szczelna
22-08-2009, 14:36
z chustami nie mam zielonego pojęcia jak to jest ale ...
ubrania w tym tez te dla dzieci są spryskiwane substancją zapobiegającą gnieceniu i zeżarciu przez insekty (przydaje się na czas transportu).z uwagi na to ze transport to cz esto z samych Chin, Turcji itd, że z magazynów do hurtowni, z hurtowni do sklepów i w sklepach dlaej ciuszki swieżo wyglądają-wnoszę że dziadostwo mocne musi być.i wolę nie traktować tą chemią Dziecia.troszkę OT ale może to dotyczy też chust?

Noriska
22-08-2009, 16:50
Wszystkie tkaniny i ciuchy sa "konserwowane" - wiec zawsze piore przed zalozeniem/uzyciem. Poza tym nie wiadomo ile osob to macalo przed zakupem...

Natalia
22-08-2009, 17:15
Chusty powinno się prać przed użyciem z bardzo wielu powodów. Szczerze mówiąc to nie słyszałam o tych substancjach "antygnioceniowych" czy "antyrobakowych", ale są inne niewidoczne zabrudzenia, które powstają w procesie produkcji.

To było stwierdzenie oficjalne. :)

Nieoficjalnie przyznam się, że swojego silka długo nie prałam. Podobał mi się taki nieprany. :hide:

Nymphadora
22-08-2009, 18:30
Na stronie Didymosa jest napisane, ze chust nie trzeba prac przed pierwszym noszeniem, bo nie uzywaja zadnych substancji chemicznych, ktore mogly by byc szkodliwe albo zawierac metale ciezkie.

Nata
23-08-2009, 14:54
Silka moim zdaniem warto wymoczyc w zimnej wodzie ze dwa raxzy i po kazdym wymoczeniu wylac wode,a raczej takie zółtawe popłuczyny.